Skocz do zawartości

Końcowe wyniki po RS 2020/21 - dyskusja.

Eld

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Eld napisał:

Czyli mimo, ze Cvbe ma gorszy wynik wliczając ten po przecinku ma być wyżej od Raps i Magic? Przecież oni grają w innych dywizjach.

może traktuj przecinki jak dogrywki?

Np w NBA dwie drużyny mają ten sam bilans, ale jedna wygrała wszystkie w regularze, a inna aż 3 dogrywki (  a więc remisy ).

Jeśli jednak ta druga wygrała dywizje a ta pierwsza nie, ma tiebreakera.

W sezonie 15/16 było tak:

Hornets 48 34
Heat 48 34
Hawks 48 34
Celtics 48 34

Ich bilans w meczach między sobą:

Miami Hawks Celtics Hornets W L
Miami X 3 0 2 5 6
Hawks 1 X 3 3 7 5
Celtics 3 1 X 2 6 4
Hornets 2 1 1 X 4 7

Ale najpierw musimy rozstrzygnąć zwycięzcę dywizji:

Miami Hawks   Hornets W L
Miami X 3   2 5 3
Hawks 1 X   3 4 4

Hornets 2 1   X 3 5

Heat wygrywają trzeci seed jako triumfatorzy dywizji.

Potem musimy rozstrzygnąć miejsca pozostałych zespołów (bilans między sobą):

Hawks Celtics Hornets W           L  

Hawks   X 3 3 6 2
Celtics   1 X 2 3 4
Hornets   1 1 X 2 5

Czyli:

Heat w realu byli takimi Cavs (powinni mieć piąty seed), ale reguły tiebreakerów spowodowały, że jako triumfatorzy dywizji byli 3. Analogicznie, Celtics mieli najlepszy winning % ze wszystkich czterech drużyn, a skończyli bez HCA. 

Więc ta zasada nawet w NBA jest mocno z tyłka, ale jako, że funkcjonuje w NBA, chyba nie ma powodu, żeby nie było jej tutaj. Jeżeli traktujemy bilans po przecinku jako odpowiednik lepszego h2h, to Cavaliers wygrywają dywizję ponad Bucks i zajmują trzeci seed, a o reszcie decyduje bilans po przecinku. 

W podanym przykładzie, gdyby Heat nie wygrali dywizji (tzn. gdyby nie było w ogóle triumfatora dywizji), to byłoby Celtics-Hawks-Heat-Hornets, a skończyło się na Heat-Hawks-Celtics-Hornets.

Edytowane przez BMF

4 godziny temu, MarcusCamby napisał:

Pod tym względem bardzo niedoceniany jest też @shevcu, który kiedy miał skład na tank to uczciwie pisał opisy i walczył o wynik. Ogólnie szkoda, że Kings są regularnie niedoceniani jako organizacja. Fajnie, że chociaż dostali to extension Goberta. Mam nadzieję, że ich GM dał Gobertowi też bardzo ważną obietnicę.

DPOTY i Sixth Mana . ja doceniam naszych Kings - bardzo solidny team. 

4 godziny temu, Eld napisał:

Ja to się szczerze dziwie się drużynom ze Wschodu, że nie próbują agitować, przekonywać z miejsc od 3 do 7. Wszyscy macie 44-24, a różnica między Magic, Raptors, Cavs, Knicks i Bucks wynosi tylko 0,7W. W niektórych przypadkach wystarczy przekonać jednego, góra dwóch GMów aby zwiększyli o 1W bilans i od razu idzie się pozycję do góry.

Przykład: Bucks i @evitacre zyskując od dwóch GMów poprawę bilansu tylko po 1W spychają  @człowiek...morza i New York Knicks z Davisem, Leonardem, i Irvingiem wprost na 7 seed do play-in. 

Właśnie dlatego umożliwienie korekty już po tym jak się wyniki ogłosiło jest mega dziwnym pomysłem według mnie. Teraz taki Tecu (specjalnie on bo on jest najbardziej przebiegły!!) czy ktoś może sam decydować w sumie o tym z kim se zagra w I rundzie..

Edytowane przez RonnieArtestics

4 minuty temu, RonnieArtestics napisał:

Właśnie dlatego umożliwienie korekty już po tym jak się wyniki ogłosiło jest mega dziwnym pomysłem według mnie. Teraz taki Tecu (specjalnie on bo on jest najbardziej przebiegły!!) czy ktoś może sam decydować w sumie o tym z kim se zagra w I rundzie..

No nie 🙃

Załóżmy Ronnie, że Ty dodasz drużynie X 1W, a równie dobrze ja mogę zabrać tej samej drużynie to 1W i nic się nie zmienia. :) 

@Qcin_69 tak czytając Waszą dyskusję widzę dużo podobieństw pomiędzy naszymi teamami - młodzież na dorobku ( + George/Lowry) - z tą tylko różnicą że u mnie grają razem od kilku sezonów, a Ty cały czas uzupełniasz jeszcze s5. U mnie po takim czasie to juz się powinno spokojnie przekładać na wyniki. ja tam się cieszę, że tacy Gordon, czy Oubre jak wreszcie trafili do normalnych teamów w rl udowadniają, ze to co o nich pisałem w poprzednich sezonach jest prawdą. 2 sezony musiałem czytać, że Oubre nic na boisku nie robi - a obok Currego po tym fatalnym początku grał ok i to w sumie w podobnej roli jaką ma u mnie. Z gordonem było kwestionowanie, czy grałby w roli czołowego defensora obok KATa.. no to gra obok podobnego do KATa gracza jakim jest Jokic. 

@LeweBiodroSmoka zawsze mnie uwalałeś w playoffs argumentując, że KAT.. nie gra w playoffs - to tak odnośnie oceny Holidaya. :)  Gdyby to KAT zamiast Davisa wylądował w rl Lakers obok LeBrona, to pewnie już w tamtym sezonie grałbym spokojnie w Finale NBA u nas - ale gra na takim zadupiu jak Sota i jest jak jest. 

No i u mnie wszystkie klocki do siebie pasują - utalentowany młody duet wysoki/niski KAT/Mitchell + weteran kreator Lowry + defensywna czwórka do KATa -  Gordon i wszechstronny Oubre na skrzydle (a teraz Boucher). wszystko to uzupełnione odpowiednią grupą rolesów weteranów (Iggy, Temple, czy solidny Birch) i perspektywicznej młodzieży (Nunn, Grant Williams, Okeke, Quickley) 

jak dla mnie to podręcznikowo zbudowany team. I nie jadę u nas na formie Roto graczy tylko na zgraniu i stabilności - a role które daję moim graczom są potwierdzone w rl jak trafiają w odpowiednie środowisko (Gordon/Oubre). Moją bolączką powtarzam jest KAT na zadupiu.. :( 

8 godzin temu, ozzy110 napisał:

Nie no rozumiem, że dostaje mi się za brak opisu, ale stawianie mnie na równi z nets, którzy też nie dali opisu i praktycznie nie mają kim grać? Coś tu nie halo...

Szczególnie @Ashigaru, któremu bardzo leży moje niskie miejsce w tabeli

@shevcu @Szulim @Ashigaru @Qcin_69 @mac powiedzcie mi w czym Nets byli ode mnie lepsi?

Jeżeli skrzywdziłem to sorry ale tak mi jakoś wyszło...

6 godzin temu, MarcusCamby napisał:

Pod tym względem bardzo niedoceniany jest też @shevcu, który kiedy miał skład na tank to uczciwie pisał opisy i walczył o wynik. Ogólnie szkoda, że Kings są regularnie niedoceniani jako organizacja. Fajnie, że chociaż dostali to extension Goberta. Mam nadzieję, że ich GM dał Gobertowi też bardzo ważną obietnicę.

Natomiast Ignazz zakpił sobie jawnie. Przecież Dejounte Murray miał impact all-stara większość sezonu. Niewiele mniejszy/porównywalny do DeRozana, a dostawał bilanse jak hard tankerzy. Sam Murray, Gay, Collins to był solidny trzon, a tam wcześnie był także Drummond.

Hańba Spurs i ich GMa powinna zostać mocno zapamiętana.

Hej mówimy o obietnicy 35% i wyrównanie kasy na kontrakcie czy ze realnie szansa na odkopanie się u mnie jest w 2023 bo takiego Rubio, takiego Younga i Morrisa z takimi kasami nikt nie przejmie. Szczerze powiedziawszy jestem lekko zakopany we własnym sosie a najbliższe 3 lata i tak zamierzam cisnąć o jak najlepszy wynik. W 2023 może być u mnie nowe rozdanie bo te umowy co mam to są nie są do ruszenia imo. No i mam Schroedera i Clarksona jeszcze na lato...

z drugiej strony nie wiem po co zakłamywać rzeczywistość. Jak ta drużyna jest na granicy PO to jest i tego raczej nie zmienię. Zreszta w zeszłym roku w PO w meczach z Denver przy życiu trzymała mnie kontuzja Harrisa. Z samym LBS z tego się śmialiśmy;) Można napierdalac chore baniule tylko jaki to ma sens. Raz odjeballem w tej grze, styka ;)  Ale mam gdzieś tam wewnętrzna satysfakcję ze mimo zmiany o 180 stopni podejścia na szybko to wprowadziłem szybciej Kings do PO niż Vivek i Divac i Co. a pamietam @Alonzo ze wieściłes w jakimś opisie coś innego. 

ode mnie poszła obietnica ze jak odejdę to wtedy kiedy Kings będą mieli realny wpływ na swoje picki czyli na dziś dopiero lato 2024;) 

jestem i będę w tym Sacto także chyba póki mnie nie wyjebiecie to trochę błotnej gry bedzie

6 godzin temu, Eld napisał:

Shevcu jest trochę za cichy mając DPOTY, a do tego coś musi w offseason ze scoringiem zrobić to na pewno. Niestety jest trochę złymi kontraktami przysypany ( Rubio? ) i go to blokuje. Na pewno mi się podoba, że jawnie się przedstawia jako jedna z najgorzej atakujących drużyn w lidze. A co do obietnicy daną Gobertowi to jestem spokojny. Na pewno ją spełni. 

Zwracam honor tym wszystkim z którymi się wykłócałem aby nie dawać czasu na zmianę głosów po ogłoszeniu bilansów. Dzięki temu Ignazz mógł dostać ode mnie +2W ekstra. 

Trochę w tym racji jest powinienem się pompować na Gobercie i to zdecydowanie mocniej, postaram się zmienić :) 

PS. Tak jak pisałem zawsze jeżeli nie zadbałem coś z cyferkami i lewa równa się prawa to głosów nie zmieniam

14 minut temu, shevcu napisał:

Ale mam gdzieś tam wewnętrzna satysfakcję ze mimo zmiany o 180 stopni podejścia na szybko to wprowadziłem szybciej Kings do PO niż Vivek i Divac i Co. a pamietam @Alonzo ze wieściłes w jakimś opisie coś innego. 

Nie bardzo wiem o co chodzi.. ale jak dla mnie to masz playoffowy team :P 

Teraz, Alonzo napisał:

Nie bardzo wiem o co chodzi.. ale jak dla mnie to masz playoffowy team :P 

Kiedyś dawałeś takie opisy z porównaniem realnych teamów z naszymi i tam wypadłem blado. To był czas kiedy Fox szalał a Kings coś tam wygrywali nie mam siły zbytnio tego szukać imo :D ale git ze przełamałem się szybciej niż Sacto a to ze sporo po drodze spierdolilem to już druga strona medalu :D No i nadal @Qcin_69 dla mnie #goat po tym jak po mnie odkopał Minny choć oczekiwania od tej ekipy pewnie rosną 

2 minuty temu, shevcu napisał:

Kiedyś dawałeś takie opisy z porównaniem realnych teamów z naszymi i tam wypadłem blado. 

Już pamiętam :P ale to było chyba jeszcze przed dealem po Davisa, a później Goberta. Podsumowywałem wtedy dotychczasowe dokonania Sacto w BeGM ;) Ile ja się narobiłem podchodów po Mikala Bridgesa zanim wszyscy się połapali jak świetnym będzie graczem.. :( 

@Alonzo nie mogę się zgodzić z tym co piszesz :) 

Utalentowana młodzież to maja Memphis :) A zestawiać Quickleya, Okeke i Granta Williamsa z Bookerem,Tatumem i Aytonem, to no cóż, chyba jednak trochę krzywdzące dla tych drugich 

Jak się dzisiaj podobali Tatum i George? :) Tatum musi jeszcze coś udowadniać? Czy 50 punktów rzuconych na Durancie w PO jest wystarczająca odpowiedzią? 

7 minut temu, shevcu napisał:

Kiedyś dawałeś takie opisy z porównaniem realnych teamów z naszymi i tam wypadłem blado. To był czas kiedy Fox szalał a Kings coś tam wygrywali nie mam siły zbytnio tego szukać imo :D ale git ze przełamałem się szybciej niż Sacto a to ze sporo po drodze spierdolilem to już druga strona medalu :D No i nadal @Qcin_69 dla mnie #goat po tym jak po mnie odkopał Minny choć oczekiwania od tej ekipy pewnie rosną 

dziękuje ❤️ 

w końcu @człowiek...morza skończy się chełpić, ze tylko jego goatem ktoś nazwał xD 

5 minut temu, Alonzo napisał:

Już pamiętam :P ale to było chyba jeszcze przed dealem po Davisa, a później Goberta. Podsumowywałem wtedy dotychczasowe dokonania Sacto w BeGM ;) Ile ja się narobiłem podchodów po Mikala Bridgesa zanim wszyscy się połapali jak świetnym będzie graczem.. :( 

Było. Duetu Bridg nadal żałuje ale może jeszcze się złapiemy kiedyś i zrobimy Reunion. Boli najbardziej jak bardzo oszukał mnie Smith Jr i Bambus

4 minuty temu, Qcin_69 napisał:

Utalentowana młodzież to maja Memphis :) A zestawiać Quickleya, Okeke i Granta Williamsa z Bookerem,Tatumem i Aytonem, to no cóż, chyba jednak trochę krzywdzące dla tych drugich 

Jak się dzisiaj podobali Tatum i George? :) Tatum musi jeszcze coś udowadniać? Czy 50 punktów rzuconych na Durancie w PO jest wystarczająca odpowiedzią? 

dziękuje ❤️ 

w końcu @człowiek...morza skończy się chełpić, ze tylko jego goatem ktoś nazwał xD 

Akurat jego mam na #2 bo on w moment z Utah robił dobra maszynę ale fakt nadal nie rozumiem Booker over Lillard u Ciebie poza ekonomia ;) 

ni mniej ni więcej serio to mogą być epickie PO poza kilkoma seriami w 1 rundzie ;) 

5 minut temu, Qcin_69 napisał:

.. ale ja nie porównuję mojej młodzieży do Twoich liderów - liderzy to liderzy :P U mnie młodzież to po prostu przyszli gracze rotacji o rolach trudnych jeszcze do oceny. Porównać to ich można do Meltona, Brunsona, czy Roberta Williamsa. Skąd pomysł, że to Tatuma, czy Bookera? Do nich to porównuję Mitchella, KATa, czy Gordona. :) 

6 minut temu, shevcu napisał:

Akurat jego mam na #2 bo on w moment z Utah robił dobra maszynę ale fakt nadal nie rozumiem Booker over Lillard u Ciebie poza ekonomia ;) 

brawo @człowiek...morza, załapałeś się na podium! Gratulacje! 

//

Zupelnie serio, ja nie lubię Lillarda, hypowalem go tutaj naturalnie, nawet kiedyś napisałem ze jest przeciętnym obrońcą, ale koszykarsko to jest gracz którego zwyczajnie nie lubię. Jak musiałem oglądać Blazers by coś tam skleić to moje oczy krwawiły, a to jaka on był tyczka w obronie to odwracałem wzrok, lubię jego historie, przywiązanie do lokalnej społeczności + miał epickie momenty w karierze ale całościowo jako koszykarza w mistrzowskiej drużynie to nigdy go nie kupowałem * jakbym w tym roku miał oglądać Blazers zamiast Suns to bym chyba musiał iść po psychotropy do psychiatry:) 

Godzinę temu, Alonzo napisał:

.. ale ja nie porównuję mojej młodzieży do Twoich liderów - liderzy to liderzy :P U mnie młodzież to po prostu przyszli gracze rotacji o rolach trudnych jeszcze do oceny. Porównać to ich można do Meltona, Brunsona, czy Roberta Williamsa. Skąd pomysł, że to Tatuma, czy Bookera? Do nich to porównuję Mitchella, KATa, czy Gordona. :) 

No jak porownujezz Gordona do Bookera czy Tatuma to spoczko.

3 godziny temu, Alonzo napisał:

DPOTY i Sixth Mana . ja doceniam naszych Kings - bardzo solidny team. 

Ja też doceniam, ale wolałbym grać w finale play-in z nimi niż Thunder, bo widzę większe szanse na zwycięstwo

26 minut temu, mac napisał:

No jak porownujezz Gordona do Bookera czy Tatuma to spoczko.

Gordon jest najlepszym obrońca z tej trójki 😎

8 godzin temu, BMF napisał:

Tiebreaker Basis–Three or More Teams Tied

(-) Tie breaker not needed (better overall winning percentage)

(1) Division leader wins tie from team not leading a division (this criterion is applied regardless of whether the tied teams are in the same division)

(2) Better winning percentage in all games among the tied teams

(3) Division won-lost percentage(only if all teams are in same division)

(4) Conference won-lost percentage

(5) Better winning percentage against teams eligible for the playoffs in own conference (including teams that finished the regular season tied for a playoff position)

(6) Better net result of total points scored less total points allowed against all opponents (“point differential”)

7 godzin temu, BMF napisał:

Tak. 

Tzn. tak by było w realu.

7 godzin temu, BMF napisał:

W sezonie 15/16 było tak:

Hornets 48 34
Heat 48 34
Hawks 48 34
Celtics 48 34

Ich bilans w meczach między sobą:

Miami Hawks Celtics Hornets W L
Miami X 3 0 2 5 6
Hawks 1 X 3 3 7 5
Celtics 3 1 X 2 6 4
Hornets 2 1 1 X 4 7

Ale najpierw musimy rozstrzygnąć zwycięzcę dywizji:

Miami Hawks   Hornets W L
Miami X 3   2 5 3
Hawks 1 X   3 4 4

Hornets 2 1   X 3 5

Heat wygrywają trzeci seed jako triumfatorzy dywizji.

Potem musimy rozstrzygnąć miejsca pozostałych zespołów (bilans między sobą):

Hawks Celtics Hornets W           L  

Hawks   X 3 3 6 2
Celtics   1 X 2 3 4
Hornets   1 1 X 2 5

Czyli:

Heat w realu byli takimi Cavs (powinni mieć piąty seed), ale reguły tiebreakerów spowodowały, że jako triumfatorzy dywizji byli 3. Analogicznie, Celtics mieli najlepszy winning % ze wszystkich czterech drużyn, a skończyli bez HCA. 

Więc ta zasada nawet w NBA jest mocno z tyłka, ale jako, że funkcjonuje w NBA, chyba nie ma powodu, żeby nie było jej tutaj. Jeżeli traktujemy bilans po przecinku jako odpowiednik lepszego h2h, to Cavaliers wygrywają dywizję ponad Bucks i zajmują trzeci seed, a o reszcie decyduje bilans po przecinku. 

W podanym przykładzie, gdyby Heat nie wygrali dywizji (tzn. gdyby nie było w ogóle triumfatora dywizji), to byłoby Celtics-Hawks-Heat-Hornets, a skończyło się na Heat-Hawks-Celtics-Hornets.

BMF skoro tak jest w realu, a regulamin mówi u nas jasno, że jeśli nie ma czegoś w naszym regulaminie to obowiązują zasady z RL NBA i CBA więc na tym polu nie ma żadnej dyskusji. U nas też musi być w taki sam sposób jak w realu.

Trzy sprawy do Ciebie. Dziś o północy kończy się termin na dyskusje i będę chciał od razu tematy z parami zakładać. O ile Zachód jest prosty o tyle Wschód GMowie się postarali abym wstał z bólem głowy:

• pierwsza sprawa - czy mógł byś ułożyć pary na ten moment zakładając poniższą tabelę Wschodu? Jest ona aktualna bo zmiany bilansów o które proszą mnie GMowie wprowadzam na bieżąco. Nie będę ukrywał, że przesyt beGM związany z robieniem tych arkuszy, cyferek itp. ( dość użalania się nad sobą ) prawie na pewno sprawi, że znów coś schrzanię. Tobie zajmie to pewnie 3 minuty i to z przerwą na łyk kawy. Będę Ci bardzo wdzięczny. Poniżej przedstawiam Ci aktualną tabelę Wschodu. Jak się coś zmieni, tzn. ktoś się przesunie w tabeli - to do północy poproszę Cię o weryfikację. Z góry Ci dziękuję za pomoc. Poniżej aktualna tabela wraz z wprowadzonymi wszystkimi zmianami jakie wpłynęły do mnie dziś do 9:00 rano:

Tabela.png

( Tabela zaktualizowana o wyłapany błąd Braveheart )

• Druga sprawa to podziękowanie za wyłapanie tak istotnego szczegółu. Z każdym takim krokiem zbliżamy się do warunków RL NBA. Chylę czoła.
  • Trzecia sprawa to losowanie pierwszeństwa do picku pomiędzy Tobą, a @Szulim. Wpadłem na banalny pomysł jak to rozwiązać aby nie było żadnych podejrzeń o jakąkolwiek manipulację wynikami. Może trochę śmieszny, ale na pewno skuteczny.

Moja Kobieta przy każdej wycieczce jak widzi taki tandetny automat do wybijania pamiątkowych monet to je sobie kupuje na pamiątkę. Jest dość sporo tego - choć przed chwilą miałem w ręce taką z Nowego Wiśnicza. Pomysł prosty. Wybieracie się z dostępnych monet swoją, gdzie na przykład możecie wybrać po trzy ( uzbiera się na tyle ), wrzucam do czarnego wora, odpalam google meet z kamerą ( który ostatnio udowodnił, że  się sprawdza, ściągam ze dwóch świadków ( pora i godzina i tak będzie podana ), odpalam kamerkę i losuję na żywo. Nikogo nie angażujemy ( zawsze byłem przeciwnikiem tego ), decyduje ślepy los, nie czekamy na wyniki - znane są one od razu i z głowy. Co Ty i @Szulim na to? Mogło by być?

47 minut temu, cvbe napisał:

@Eld a w tym arkuszu który wrzuciłeś głosy się zmieniają na bieżąco jak ktoś poprosi Cię o zmianę? :)

W linku w którym Wam podałem to tak. On zmienia na bieżąco. Warunek: muszę być przed kompem ;). Na wszelki wypadek robię też backup i zapisuje je w jeszcze jednym innym miejscu.

Edytowane przez Eld

9 minut temu, Braveheart22 napisał:

@Eld

Przy bilansie Bulls jest błąd, bo oni taki bilans mieli po 2T. I tam też będzie tiebreaker chyba między nimi a Nets, chyba że Nets jeszcze ciut podskoczą to będzie tiebreaker Nets-Celtics. 

Brave bardzo słuszne spostrzeżenie. Kolejny powód na to, że warto było dać te dwa dni nie tylko na dyskusje, ale na wyłapywanie błędów. Bilans Bulls nie wynosi 13-59, a 19,99.

Tym samym we wszystkim co napisałeś masz rację. Wpisałem ze złej komórki bilans Bulls. Bardzo Ci dziękuję za czujność. Backup file po raz kolejny raz się przydał.

2 minuty temu, january napisał:

Co Wy tu wymyślacie :P 

Setne części głosów są decydujące, to że na koniec zaokrąglamy pod ładny wygląd to inna sprawa. Przykładowe 43,66 > 43,64 to po prostu lepszy bilans. Przykładowe 17,75 < 17,80 to po prostu wyższy spot przed loterią.

Sam mam mieszane uczucia. Z jednej strony wolał bym aby to dziesiąte części procenta decydowały o bilansie, a z drugiej strony chciał bym beGM zbliżyć jak najbardziej do RL NBA.

Jest też trzecia strona. Jak Jasiek zwraca na coś uwagę to znaczy, że ma w tym interes :P. Może mu się inaczej drzewko uklada?

Ciul robie ankietę - niech się ludzie wypowiedzą jak wolą. Dawno żadnej ankiety nie zakładałem to z rana będzie jak znalazł.

• Eld odpiął/ęła i przestał(a) promować ten temat
  • Eld zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.