Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, memento1984 napisał:

Moim zdaniem zachod zakladal ze ruscy wezma lugansk/donieck (tj prawie to bylo “dogadane”) i ze bedzie spokoj (sily na granicy z bialorusia pewnie mysleli ze to taki straszak/deterent,zebyukraina zaakceptowala cololwieksoe nie bedzie dzialo w w dwoch pseudo ruskich republikach) miesiac dwa, znowu referendum i “spokoj” (po rusku).

Port w odessie zaminowany i pozycje na poludniu okopane. Ciekawe ile poborowych z draftu (uzytecznych tj podstawowy trening i wyposazenie) moze rzucic Ukraina? Czy beda w stanie przelamac rosjan na poludniu do listopada?

to wyglada na jakies masowe uderzenie gdzie bedzie masa sprzetu i 200k+ zolnierzy po kazdej ze stron, to co widzimy teraz to przyslowiowe glaskanie sie po fiutach

Muszą to zrobić szybciej, jesień to czas robienia przez zachód zapasów gazu i ropy na zimę.

17 godzin temu, ely3 napisał:

O ile się  z tym zgadzam o tyle by to osiągnąć to najlepiej atakować na Melitopol

1 - Rozcinasz zdobycze rosyjskie na pół i odcinasz Chersoń

2 - Do Krymu nie masz żadnej przeszkody terenowej . Tak samo do Biedrańska

3- Mariupol może być chroniony oddziałami z Donbasu ale Krym jest bezbronny. Mogą Rosjanie tylko wycofać się z Chersonia

Ataki na Chersoń czołowe są o wiele trudniejsze do uzyskania bo wysadzenie mostu zatrzymuje atak a kilometrowej rzeki nie da sie przekroczyć

Ukraińska armia dziś potwierdziła ,że zdobyli Davidyj Brod i przekroczyli rzekę Imhulen na dużym obszarze. Nie do końca rozumiem cyrylicy ale chyba chodzi im o o to ,że zdobyli 3 wioski  Bilohirka Lozowe i Andrivka. Rosyjska pierwsza linia obrona padła i teraz Ukraina przełamuje druga linie w wiosce Iszenka, Bruskinkie

Dziś taki jeden co mieszka w Charkowie podał ,że Ukraińska armia atakuje Kozacką łopań ktora jest ostatnim większym punktem oporu na północ od Charkowa oraz atakują wioskę Wieliki Prochody co potwierdzają też nagrania pokazane w sieci. Ukraina toczy walki wg niego o Balaklije co akurat potwierdzają też inne źródła.

Podobno też ukraina przeprowadzła kontratak pod Popasna i odbili Komysjukavka

Atak na Melitopol to grube ryzyko. Zakładając, że ruskim zostały zapasy broni precyzyjnej, bo po prostu zmiotą front.

Chersonia nie będą atakować, na razie wygląda to na odcięcie mniejszego kawałka tortu, na linii drogi na Krym, co też ma sens, bo przecież ruscy mogą tą trasą słać zaopatrzenie.

Ale nawet do tego droga daleka.

https://wiadomosci.wp.pl/latami-zasilaly-budzet-kremla-ich-pomoc-ukrainie-to-zart-niemcy-rozczarowuja-europe-srodkowo-wschodnia-opinia-6774059278641760a

Ciekawy artykuł, bo obejmuje stanowisko Niemiec w sprawie rozszerzania NATO i kwestii niepodległości Ukrainy.

Ukraina się zebrała w sobie i prowadzi kontrataki w kilku obszarach . Potwierdzone zdobycze w ciagu ostatnich 48 h

1 - Charków - tu się toczą jakies walki ale to bardziej partyzantka niż regularna wojna za to od dłuższego czasu nie wiem jaki jest status Bałakliji. Bo większośc zdjęć pokazuje cięzkie walki w tym rejonie a oficjalne informacje ukraińskie mówia o rannych w mieście których przewożono do szpitali w Charkowie. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to ,że wszystkie mapy pokazują to miasto jako zdobyte przez Rosjan i nigdy nie było komunikatu ,że akurat to miasto zostało wyzwolone. Niemniej wygląda na to ,że sa tam Ukraińcy. Na dodatek FIRMS potwierdza sporo ognia w mieście Sawinczi które jest 10-15 km na wschód od Bałakliji

2 Izium - Ukraina podała ,że w Wielkiej Komyuszawce zginęli ludzie i tu jest podobnie oficjalnei ta wioska jest zdobyta przez Rosjan a choć nigdy nie ogłoszono jego wyzwolenia dowody zdjęciowe wykazują ,że jest ona w rękach ukraińskich. Rosjanie udaremnili próbe przekroczenie rzeki przez ukraińców

3 Siewierodonieck - pomimo tego ,że Kadyrow ogłosił zdobycie miasta to wygląda ma to ,że Ukraina zepchnęła Rosjan ze wszystkich zdobyczy poza hotelem MIR. Na dodatek Ukraina uderzyła na południowym odcinku i wypchnęli dziś Rosjan z wioski  Tosziwka..

4 - Popasna- Tu również od wczoraj wieczorem idzie kontruderzenie. Rosjanie zostali odepchnięci na ok 10 km od drogi Bahmur-Siewierodonieck. Wydaje się ,że  Wasyliwka jest ponownie ukraińska. Tak samo Komyshuvaka choć tu w sumie brakowało zdjęciowego potwierdzenia ,że są tam Rosjanie. Lepiej idzie Rosjanom na południe od Popasnej i tam wciąz zdobywają jakieś wioseczki ale ogólnie to ich atak stracił cały impat i teraz są spychani

Ukraina podobno odbiła dwie małe wioski Novopil-Novodarivka na granicy rejonu donieckiego i zaporoskiego

Do tego trwają walki w rejonie chersońskim ale to wspomniałem wczoraj i teraz nie mam update jak dalego Ukraina przeszła

Ja trochę z innej beczki, choć też o wojnie.

Jak widzę filmy i zdjęcia z wojny, to przeważnie widać na wyposażeniu obu stron "gołe" Kałachy. W rozumieniu takim, że oni strzelają w oparciu o muszkę i szczerbinkę? Uświadomił mi to jeden wywiad, który widziałem na YT. Tam była o tym mowa i potem zaczęło mi się to już samo rzucać w oczy. Jako weteran singlowego COD-a jestem przyzwyczajony do innych standardów ;) Na serio to taki wypas mieć te fajne celowniki typu red dot sight itp. w siłach zwykłych, nie specjalnych?

Ponoć Harpoony weszły do gry i Zełenski zapowiada, że w przyszłym tygodniu będzie się działo. Na ile to faktycznie taki przełom, skoro to rakieta znana od dawna? Nie da się tego zestrzeliwać w miarę sprawnie rakietami albo z minigunów*? Choć może naoglądałem się za dużo filmów edukacyjnych o flocie USA... 

* przepraszam za uproszczenia, szybkostrzelne działka wielolufowe ;)

Edytowane przez Szak

4 godziny temu, starYfaN napisał:

Czyli wszystkie. Ze swoim budżetem, jesteśmy drugim dostawcą broni po USA. I pierwszym pod względem liczby i praw uchodźców.

Moskale będą nas nienawidzić przez następnych 10 pokoleń. Z wzajemnością.

W konkursie na najgłupszy naród świata wygrywamy nad resztą  z przewagą, która nie pozostawia żadnych wątpliwości. Na 18 Krabów Wojsko Polskie musiało czekać trzy lata. 

@Szak

To zależy. Teraz dużo widać jednostek obrony terytorialnej a ci mają na wyposażeniu najprostszy sprzęt głównie gołe AK. Jednostki bojowe pracują jednak na sprzęcie z dostaw. Spadochroniarze mają często belgijskie FN F-2000 bo ich otrzymali od Belgów kilkanaście tysięcy..

Tu możesz poszukać więcej fotek różnego sprżetu używanego w tej wojnie

https://twitter.com/war_noir

Ale co do zasady to celowniki nie są standardowym wyposażeniem bo zwyczajnie do zwykłej walki nie są potrzebne. Co innego oddziały penetrującego obrone np oddziały specjalne Kraken mają kompletnie inny sprżet niż walczący z nimi pod charkowem terytorialsi

Coraz więcej  danych potwierdza udany atak pod Chersoniem. Rosjanie wczoraj zacżęli spuszczać wodę z tamy w Nowej Kachowce co oznacza ,że szykują ewentualne wysadzenie tamy co przy wysokim stanie na zbiorniku nie jest możliwe bo by zalali cały Chersoń i prawie wszystkie swoje składy wokół miasta

Nawet pro rosyjskie źródła potwierdziły ,że Ukraina walczyła o Kostromke ale została zniszczona tylko ,że na razie jedyne dowody są na to ,że rzeczywiście Ukraińskie siły przełamały obrone Rosjan i walcza od 2 dni o wioski Kostromka i Bruskinskie. Pojawiają się tez informacje ,że w nocy Ukraina zdobyła Snihuriwka bo Rosjanie zabrali stamtąd część oddziałó by wykonąc nieudany kontratak na pozycje ukraińskie

Co ciekawe Rosjanie przeprowadzili nieudane ataki lotnicze i stracili samoloty bo Ukraina skoncentrowała tam otrzymane od Słowacji S-300 oraz wiele zdobycznych rosyjskich zaawansowanych jak PAncir i teraz Rosja nie jest w stanie się nawet zbliżyć do mostów pontonowych które ustawili Ukraińcy. Do tego idzie atak od Krzywego Rogu

Dziś nad ranem widziałem na ukraińskim telegramie ,że Ukraińska armia walczy też o Tamaryne który jest jakieś 5-6 km na wschód od Snihurivki ale jakby to była prawda to oznacza,że front rosyjski ma spore problemy bo to oznacza ,że Rosjanie utracili wiekszośc pierwszej i drugiej linii obrony.. Jedyny update jest taki ,że nie wiadomo jaki jest stats Davidy Brodu bo doradca prezydenta Ukrainy stwierdził ,ze atak poszedł nie w tym miasteczku ale na południe od niego

Wieczorem i w nocy Ukraińska armia wykonała uderzenie na iłowańsk na południe od Popasnej i odniesli sukces ale jak duży to nie wiem

Wygląda na to ,że ROsjanie zabrali większość oddziałów spod Iziumu . Są raporty o wycofywaniu się Rosjan ale myślę, że oni po prostu zabrali zniszczoną 1 armię Pancerną oraz elementy 20 do Biełgorodu na uzupełnienie a zostały resztki 35 ,36 armii ( te armie od początku wysyłały małe oddziały) i 56 korpus armijny. Rosjanie skoncetrowali 70%swoich sił w Donbasie do walki w rejonie Limań-Siewierodonieck i nawet do Popasnej nie idzie uzupełnienie przez co to teraz Ukraina ma tam inicjatywę i odzyskuje utracone tereny ale w samym Siewierodoniecku ROsja idzie czołowo i zdobywa pojedyncze domy choć na razie to ok10-12% miasta jest zdobyte przez nich

2 godziny temu, ely3 napisał:

Ale co do zasady to celowniki nie są standardowym wyposażeniem bo zwyczajnie do zwykłej walki nie są potrzebne

To nie tak. Z karabinu strzelasz na odległość 50-300 metrów i celownik się przydaje. Ale to dużo kosztuje. Tanie celowniki są zbyt delikatne jak na wymagania wojska. A drogie są dużo droższe od karabinów.  Stąd po prostu nie ma ich na wyposażeniu standardowym. 

12 godzin temu, Sebastian napisał:

W konkursie na najgłupszy naród świata wygrywamy nad resztą  z przewagą, która nie pozostawia żadnych wątpliwości. Na 18 Krabów Wojsko Polskie musiało czekać trzy lata. 

Nie trzy, a 25 lat ;) To jest po prostu zakończenie najbardziej nieudanego projektu polskiego wojska i kompromitacji wszystkich poprzednich ekip.

Dobrze, że ktoś zrozumiał, że nie da się tego ciągnąć, nawet jeżeli przez trzy lata zrobiono więcej, niż przez poprzednie 22.

Czasami warto poczytać.

11 minut temu, Sebastian napisał:

To nie tak. Z karabinu strzelasz na odległość 50-300 metrów i celownik się przydaje. Ale to dużo kosztuje. Tanie celowniki są zbyt delikatne jak na wymagania wojska. A drogie są dużo droższe od karabinów.  Stąd po prostu nie ma ich na wyposażeniu standardowym. 

Ale jak siedzisz w okopie i głównie karabinu używasz do ognia zaporowego albo jak szturmujesz to strzelasz w pozycje przeciwnika to wtedy ten celownik jest ci do niczego niepotrzebny a swoje waży. Dlatego większośc oddziałó elitarnych przerzuciła się na karabinki szturmowe . Te celowniki mają wartośc kiedy strzelasz głównie pojedynczo a nie seraimi. Bo zgodzisz się ,że do strzelania seriami nie jest ci to potrzebne

@P_M @Hoolifan @Reikai

Juz nie pamiętam kto z Was wspominał o tym ,ze Ukraina mogłaby atakować cele na terenie Rosji ale podobno 3 dni Ukraina uderzyła na baze wojskową 15 km od granicy. I zabili 7 a 9 ranili z 98 dywizji SPadochronowej. Do tego zabito też 6 rosyjskic pograniczników w tym rejonie w sobotę. Tak więc skoro Rosjanie bombardują miasta to Ukraina im się odwdzięcza i podobno teraz na żadnym posterunku granicznym w rejonie Briańskim nie ma już Rosjan bo nie chcą ginąć

Co do Chersonie to jedna informacja okazała się plotką tzn Snihurivka jest wciąz pod kontrolą rosyjską. Potwierdzone telefonicznie ( nie przeze mnie. Niestety ktoś komu ufam cytował źródło ktore już miesiac temu uznałem za gównianie bo 90% informacji to były bzdety i tylko czasem podało prawdę. No cóż moja wina. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Niemniej dane o walkach w rejonie wiosek Kostromka i Bruskinskie sa potwierdzone zarówno przez Rosjan jak I Ukraińskie źródła

12 godzin temu, Sebastian napisał:

Podobno najbardziej zależy nam aby w końcu sprawdzić je w boju i żeby przeszły chrzest bojowy. 18 sztuk to symboliczna liczba a robi się newsy jakbyśmy im wysłali uzbrojenie, które wpłynęłoby na zmianę sytuacji na froncie. 

Godzinę temu, starYfaN napisał:

Nie trzy, a 25 lat ;) To jest po prostu zakończenie najbardziej nieudanego projektu polskiego wojska i kompromitacji wszystkich poprzednich ekip.

Dobrze, że ktoś zrozumiał, że nie da się tego ciągnąć, nawet jeżeli przez trzy lata zrobiono więcej, niż przez poprzednie 22.

Czasami warto poczytać.

Znaczy, że uważasz Kraby za zbędne w naszym wojsku. To ciekawe podejście. Czołgi są nam zbędne (oddaliśmy Ukrainie połowę zdolnych do walki) oddaliśmy Kraby i oddajemy systemy rakietowe których sami mamy mało.

Jedyne z czym się zgadzam to, że projekt jest nieudany - stawiam jednak inną diagnozę - nie uważam aby coś się zmieniło - bo zamówić coś a dostać i wdrożyć to dwie rożne rzeczy.

Godzinę temu, ely3 napisał:

Ale jak siedzisz w okopie i głównie karabinu używasz do ognia zaporowego albo jak szturmujesz to strzelasz w pozycje przeciwnika to wtedy ten celownik jest ci do niczego niepotrzebny a swoje waży. Dlatego większośc oddziałó elitarnych przerzuciła się na karabinki szturmowe . Te celowniki mają wartośc kiedy strzelasz głównie pojedynczo a nie seraimi. Bo zgodzisz się ,że do strzelania seriami nie jest ci to potrzebne

Znaczy mało kto strzela seriami bo to jest nieopłacalne i niemożliwe w realiach pola walki. Żołnierz  -ma przy sobie tak do 10 magazynków to jest 300 szt amunicji a przy seriach to znika szybko. I mówię o normalnie wyposażonym żołnierzu a nie ochotniku rekrucie który dostaje kałacha + 3 magazynki. 

Natomiast tak - przy strzelaniu seria ciągłą celownik w takim karabinku ma małe znaczenie.

1 minutę temu, Sebastian napisał:

Znaczy, że uważasz Kraby za zbędne w naszym wojsku. To ciekawe podejście. Czołgi są nam zbędne (oddaliśmy Ukrainie połowę zdolnych do walki) oddaliśmy Kraby i oddajemy systemy rakietowe których sami mamy mało.

Jedyne z czym się zgadzam to, że projekt jest nieudany - stawiam jednak inną diagnozę - nie uważam aby coś się zmieniło - bo zamówić coś a dostać i wdrożyć to dwie rożne rzeczy.

A w jaki sposób z tego co piszę, wyciągnąłeś wnioski, że armatohaubice są niepotrzebne i czołgi są niepotrzebne?

Przecież stoi jak wół, że ten projekt (zaczęty w 1997) jest, był i już będzie do niczego. Po prostu, tańszym, szybszym sposobem, będzie ściągniecie gotowego projektu np. szwedzkiego, niż dalsze bujanie się z tymi samymi problemami.

Godzinę temu, Koelner napisał:

Podobno najbardziej zależy nam aby w końcu sprawdzić je w boju i żeby przeszły chrzest bojowy. 18 sztuk to symboliczna liczba a robi się newsy jakbyśmy im wysłali uzbrojenie, które wpłynęłoby na zmianę sytuacji na froncie. 

To oddajmy jeszcze F-16 bo też ich mamy niedużo. Co to jest 48 sztuk..

Krab to nasza najpotężniejsza artyleria.

Godzinę temu, Koelner napisał:

No, Ukraina ma 25 sztuk nowoczesnych A-H, z czego 18 polskich i 100 szt przeszkolonego personelu.

Niemcy od miesięcy dają 7 szt :)

1 minutę temu, starYfaN napisał:

A w jaki sposób z tego co piszę, wyciągnąłeś wnioski, że armatohaubice są niepotrzebne i czołgi są niepotrzebne?

Przecież stoi jak wół, że ten projekt (zaczęty w 1997) jest, był i już będzie do niczego. Po prostu, tańszym, szybszym sposobem, będzie ściągniecie gotowego projektu np. szwedzkiego, niż dalsze bujanie się z tymi samymi problemami.

Ale to jest udany projekt.20  lat nad tym pracowano i wyeliminowano mnóstwo błędów jakie dotykają większości nowych konstrukcji. I znacznie lepiej jest utrzymać ten projekt i dalej go rozwiać niż stawiać na projekt Szwedzki który zresztą powstał przy współpracy z ta samą firmą.

19 minut temu, Sebastian napisał:

5 minut temu, Sebastian napisał:

Ale to jest udany projekt.20  lat nad tym pracowano i wyeliminowano mnóstwo błędów jakie dotykają większości nowych konstrukcji. I znacznie lepiej jest utrzymać ten projekt i dalej go rozwiać niż stawiać na projekt Szwedzki który zresztą powstał przy współpracy z ta samą firmą.

:)

W armatohaubicy liczy się czas. Czas na oddanie 2-3 strzałów i czas na relokację stanowiska. Tutaj jesteśmy lata za Szwedami. Inaczej kontrbateria robi z Tobą porządek.

Poza tym, u nas przy Krabie jadą jeszcze wozy dowodzenia, zaopatrzenia itd

14 minut zajęło Ci przejście od nieudanego, do udanego :)

17 minut temu, starYfaN napisał:

No, Ukraina ma 25 sztuk nowoczesnych A-H,

Przecież te Kraby jeszcze nie dotarły tam. Jak na razie na Ukrainie jest 6 francuskich Cesarów i 5 holenderskich PZH 2000. . Możemy jeszcze czeskie Dany potraktować jako nowoczesny sprzęt choć tu już lekko naciągane.. Nic innego na Ukraine jeszcze nie trafiło. Nie wiem tak szczerze jaki jest status norweskich armatohaubic które obiecali dostarczyć

Ceasry i Dany w akcji widziałem ( w sensie filmów) . Holenderskie tylko czytałem ,ze są na Ukrainie ale jeszcze nie w akcji. Wszystko inne jest tylko obeicane

Teraz, starYfaN napisał:

:)

W armatohaubicy liczy się czas. Czas na oddanie 2-3 strzałów i czas na relokację stanowiska. Tutaj jesteśmy lata za Szwedami. Inaczej kontrbateria robi z Tobą porządek.

Poza tym, u nas przy Krabie jadą jeszcze wozy dowodzenia, zaopatrzenia itd

14 minut zajęło Ci przejście od nieudanego, do udanego :)

Bo w pierwszym przypadku myślałem o tym, że oceniasz cały proces decyzyjny zakupowy - czyli, w naszym przypadku, polityczną część operacji. I  ten projekt   jest zły. I nie tylko w stosunku do Kraba ale i całej reszty systemów uzbrojenia.

A w drugim pisałem o samym projekcie armatohaubicy który jest bardzo dobry.

Nasza haubica jest na gąsienicach Szwedzka na kołach. Każda z opcji ma swoje zalety ale ma też wady. Krab kilka lat temu był najlepszą haubica na świecie - porzucenie projektu i zakup szwedzkiego byłby zwyczajną głupotą.

I nie słyszałem aby zerwano kontrakt. A dostarczonych ma być około 100 sztuk.

7 minut temu, ely3 napisał:

Przecież te Kraby jeszcze nie dotarły tam. Jak na razie na Ukrainie jest 6 francuskich Cesarów i 5 holenderskich PZH 2000. . Możemy jeszcze czeskie Dany potraktować jako nowoczesny sprzęt choć tu już lekko naciągane.. Nic innego na Ukraine jeszcze nie trafiło. Nie wiem tak szczerze jaki jest status norweskich armatohaubic które obiecali dostarczyć

Ceasry i Dany w akcji widziałem ( w sensie filmów) . Holenderskie tylko czytałem ,ze są na Ukrainie ale jeszcze nie w akcji. Wszystko inne jest tylko obeicane

Zależy co rozumiesz przez tam - nie biorą na razie udziału w bitwach. Na pewno są Cesary, które walczą, 2000 jeszcze nie ma, bo się szkolą.

Polska już przeszkoliła personel, a kiedy pojadą, to się nie dowiemy i raczej nie powinniśmy.

7 minut temu, Sebastian napisał:

Bo w pierwszym przypadku myślałem o tym, że oceniasz cały proces decyzyjny zakupowy - czyli, w naszym przypadku, polityczną część operacji. I  ten projekt   jest zły. I nie tylko w stosunku do Kraba ale i całej reszty systemów uzbrojenia.

A w drugim pisałem o samym projekcie armatohaubicy który jest bardzo dobry.

Nasza haubica jest na gąsienicach Szwedzka na kołach. Każda z opcji ma swoje zalety ale ma też wady. Krab kilka lat temu był najlepszą haubica na świecie - porzucenie projektu i zakup szwedzkiego byłby zwyczajną głupotą.

I nie słyszałem aby zerwano kontrakt. A dostarczonych ma być około 100 sztuk.

Kilka lat temu, to były ze 2 "najlepsze na świecie" Kraby :) Tak jak ruskie "najlepsze" czołgi Armata.

52 minuty temu, Sebastian napisał:

To oddajmy jeszcze F-16 bo też ich mamy niedużo. Co to jest 48 sztuk..

Krab to nasza najpotężniejsza artyleria.

w czasie wojny domowej w Hiszpanii Niemcy oraz inne państwa też testowały swoje uzbrojenie.

48 minut temu, starYfaN napisał:

No, Ukraina ma 25 sztuk nowoczesnych A-H, z czego 18 polskich i 100 szt przeszkolonego personelu.

Niemcy od miesięcy dają 7 szt :)

a c*** z tymi niemcami ;]