Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, starYfaN napisał:

Zależy co rozumiesz przez tam

No ja wiem co ja rozumiem przez tam ale nie wiem co Ty masz na myśli ,że Ukraina ma 18 polskich a 25 ogólnie nowoczesnych AH bo na razie to jeszcze one są na terenie Polski . Ja wiem tylko o 6 Ceasarach w akcji i 5 holenderskich na poligonach więc 11 jest na Ukrainie. Plus ewentualnie 20 czeskich DAN które jednak nie wiem jak traktujesz bo ja jak coś pomiędzy sowieckimi staruchami a jednak nowoczesną artylerią. Te Dany to na pewno lepsze działa niż większośc tego czym dysponują Rosjanie na froncie

12 minut temu, Sebastian napisał:

Całe ?

Ake Polska nie jest wyjątkiem. Norwegia przekazałe wszystkie Milany które mieli na stanie. Dania obeciała dostarczyć większość Harpoonów a jedni i drudzy potrzebują ich do obrony wybrzeża. Estonia przekazała tyle sprzetu ,że to stanowi 50% ich budżetu wojskowego . Właściwie to oni ida na całość. 

Holandia tez przekazuje ogrom sprzętu jak na ich możliwości

Realnie to nam obecnie agresje ze strony Rosji nie grozi więc można chwilowo przekazać ten sprzęt bo to wzmacnia Ukrainę a tym samym znacząco osłabia Rosjan. Tego bym się nie czepiał obecnie. Ok jest to potencjalne ryzyko bo oddajemy całość nowoczesej artyelrii ale czy jest  to wielkie ryzyko jesli obecnie mamy sporo sił szybkiego reagowania a Rosja ma zerowy potencjał uderzenia na Polska ( poza nuklearnie no ale akurat KRaby by nam nie pomogły w obronie przed głowicami)

A i bym może dorzucił brytyjskie Brimstony jako nowoczesną artylerie ale one jak na razie tez jeszcze nie były użyte i nie wiem dokłądnie ile ich jest ale 

21 minut temu, Sebastian napisał:

Całe ?

Niemcy testowali wszystkie swoje nowinki jak ME-109, Heinaken 111, He 51, JU-52, Panzerkampfwagen I itp itd , faktem jest że defiladę w Brześciu nad Bugiem odbierali po stronie niemieckiej oraz radzieckiej czołgiści-weterani z tej wojny.

16 minut temu, ely3 napisał:

Ake Polska nie jest wyjątkiem. Norwegia przekazałe wszystkie Milany które mieli na stanie. Dania obeciała dostarczyć większość Harpoonów a jedni i drudzy potrzebują ich do obrony wybrzeża. Estonia przekazała tyle sprzetu ,że to stanowi 50% ich budżetu wojskowego . Właściwie to oni ida na całość. 

Jak tak dalej pójdzie to Zachód odda wszystko co ma a ruskie wtedy wjadą na nas swoimi t-34 zdjętymi z pomników. 

Tak na marginesie to miłośnicy sprzętu militarnego z mojej okolicy to muszą mieć ostatnio ostry zawrót głowy kursując między portem a lotniskiem. 

24 minuty temu, Koelner napisał:

Niemcy testowali wszystkie swoje nowinki jak ME-109, Heinaken 111, He 51, JU-52, Panzerkampfwagen I itp itd , faktem jest że defiladę w Brześciu nad Bugiem odbierali po stronie niemieckiej oraz radzieckiej czołgiści-weterani z tej wojny.

Doprecyzuję pytanie w takim razie. Czy Niemcy wysłały do Hiszpanii wszystkie posiadane ME-109 ? Wszystkie Heinekeny ? Wszystkie czołgi ?

Godzinę temu, ely3 napisał:

No ja wiem co ja rozumiem przez tam ale nie wiem co Ty masz na myśli ,że Ukraina ma 18 polskich a 25 ogólnie nowoczesnych AH bo na razie to jeszcze one są na terenie Polski . Ja wiem tylko o 6 Ceasarach w akcji i 5 holenderskich na poligonach więc 11 jest na Ukrainie. Plus ewentualnie 20 czeskich DAN które jednak nie wiem jak traktujesz bo ja jak coś pomiędzy sowieckimi staruchami a jednak nowoczesną artylerią. Te Dany to na pewno lepsze działa niż większośc tego czym dysponują Rosjanie na froncie

Ale wiesz, że są? Jak podali informację o czołgach, to całe 240 sztuk było już za granicą. Kto szkoli na 2000, skoro dotychczas trenują w Niemczech na poligonie?

Kilkukrotnie informowano, że szkolenie 100 artylerzystów zostało zakończone. Jak na mój gust, to najpierw pojadą/pojechały, a po jakimś czasie podadzą, że są. To utrudni ruskim polowanie na konwój.

Pisałem o nowoczesnych AH, do których Dany nie należą.

https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-media-nowoczesna-bron-z-polski-w-ukrainie,nId,6057443

Tu masz info, że są już na Ukrainie, chociaż moim zdaniem, Polska takich informacji na takim etapie, nie udostępnia.

Jeżeli cokolwiek z uzbrojenia które wysyłamy na Ukrainę, będzie przydatne i dobrze zagospodarowane, to nie mam nic przeciwko aby wysyłać go jeszcze więcej.

TBH, po co się zbroimy? Przeciwko Rosji przecież. Niech te Kraby biją w kacapów na stepach rękami ukraińców. Mi to pasuje

@Edit. Pracowałem ostatnio pare dni przy A4, śląsk. Ilość kolumn ze sprzętem wojskowym które dziennie widziałem była ogromna (co ciekawe sporo jeżdziło z wschodu na zachód)

Edytowane przez Qooniu

Dobrym zagadnieniem jest to ze ten ruch na A4 amerykański jest bez papierów przewozowych , samochody często nie maja świateł drogowych przez co średnio podchodzą pod ubezpieczenia komunikacyjne. Ogólnie jak w scenie Psy 1. Ich tam nie ma. A w mediach było sporo informacji ze nie można przez Niemcy puszczać bo przepisy. 

Totalna wolna amerykanka. Dosłownie. 

53 minuty temu, ignazz napisał:

Dobrym zagadnieniem jest to ze ten ruch na A4 amerykański jest bez papierów przewozowych , samochody często nie maja świateł drogowych przez co średnio podchodzą pod ubezpieczenia komunikacyjne. Ogólnie jak w scenie Psy 1. Ich tam nie ma. A w mediach było sporo informacji ze nie można przez Niemcy puszczać bo przepisy. 

Totalna wolna amerykanka. Dosłownie. 

Jestem w stanie to uwierzyć, znaczna część transportu była prowadzona przez hamerykanskie ciągniki, ich wyglądu nie da się pomylić 

5 godzin temu, starYfaN napisał:

Ale wiesz, że są? Jak podali informację o czołgach, to całe 240 sztuk było już za granicą.

No własnie nie wiem bo jeszcze nie widziałem żadnego potwierdzenia ze strony ukraińskiej

5 godzin temu, starYfaN napisał:

Kto szkoli na 2000, skoro dotychczas trenują w Niemczech na poligonie?

Holenderskie są już na Ukrainie. Widziałem twittery. A Niemieckie obiecane to pewnie sa te na których trenują . W akcji na 100% widziałem tylko Caesary i one robią różnice. Ale w sumie to Ukraina jak na razie powoli wprowadza sprzęt z zagranicy.. Brytyjskie Rakietowe systemy jeszcze ani razu nie weszły do walk

Milany przekazane przez Norwegów dopiero wczoraj ustawiono na froncie chersońskim i podobno Rosja utraciła przewagę w powietrzy w tamtym rejonie

W ogóle widać ,że Rosjanie zaczynają panikować bo zaczynają się wycofywać z połnocy rejonu Chersońskiego. Opuścili bez walki wioskę Miokałijwka i podobno też Ivanivkę.

Coraz więcej plotek ,że Rosjanie próbowali kontrataki zatrzymać wyłom ale stracili sporo sprzętu głównie T-62. wygląda na to ,że Rosja ma w rejonie wyłomu mało wojsk i przestarzały sprzęt. Do tego utracili już dwa magazyny amunicji

W ogóle wygląda na to ,że Rosjanie zbyt dużo oddziałów przesunęli na wschód i za bardzo zaufali swoim polom minowym i okopom które szykowali od dwóch miesięcy.. mają tam podobno ok 7-10 tys żołnierzy a Ukraina ok 35-40 tys.. Podobno teraz w wyłomie sa 3 pełne pułki a Rosja ma tam raptem 2 BTG i to głównie ze starym sprzętem

Wygląda na to ,ze Ukraińska armia oddała bez walki Siewierodonieck.

1 - Wczoraj rano został im jeden most do ewakuacji który na dodatek był lekko uszkodzony

2 - Wczoraj nagle Rosjanie zrobili skokowy postęp a na filmach dostepnych widać brak zniszczeń oraz odgłosów walk. To prawie jak poranny spacer 

3 - Dziś ok północy pojawiły sie informacje niepotwierdzone ,że ewakuowano większość ciężkiego sprżętu

Z drugiej strony pojawiły się filmy jak Ukrainy pcha ciężki sprżet przez miejscowość Dawidy Bród w obwodzie Chersońkim i wygląda na to ,że ta miejscowośc nie jest obecnie na linii frontu bo czogłi i transportery jechały z ludźmi jak na paradzie więc nie mogło być ryzykka ,że ktoś ich zdejmie serią z karabinu. żródła rosyjskie oczywiście 3 dzeiń z rzędu piszą ,że Ukraina została pobita i są na drugim brzegu ale jak na razie filmy pokazują coś innego. Na dodatek wczoraj tez były filmy z rejonu Mikolaiwki wyzwolonej wczoraj rano. Kolejna wioska to Ivanivka . Widać na filmach jak uciekające z tej wioski dwa transportery sa zniszczone przez Ukraińską armię. Wygląda na to ,że dziś zostanie ogłoszone wyzwolenie tej miejscowości. 

Są infomacje ,że Ukraina przełamała drugą linię obrony w Kostromce i wychodza na tyły miasta SIchurivka i podobno widać jak Rosjanie powoli ewakuują się z tej miejscowości. Wczorajsze filmy pokazywały, że Ukraina przerzuca sporo czołgów i transporterów przez Davidy Bród . Jeli uda sie Ukrainie zrolować obronę w tym rejonie to moze się zacząc paniczna ucieczka Rosjan w kierunku na Chersoń

Szczerze mówiąc utrata Siewierodoniecka nie jest dla Ukraińców żadnym problemem, o ile będą w stanie wycofać się z tego obszaru w sposób zorganizowany i umożliwiający sprawne przejście na kolejne pozycje obronne. Dla Rosjan jest to na pewno jakiś sukces, bo nie mówimy o zajęciu kolejnej wioski, tylko dość gęsto zaludnionego miasta, ale niewiele to zmienia, jeśli chodzi o przebieg linii frontu w najbliższych tygodniach (teren nadal będzie sprzyjał obrońcom). Tak czy siak zaczekałbym jeszcze na oficjalne potwierdzenie tej informacji, bo dużo jest ostatnio chaosu we wszelkiego rodzaju komunikatach. 

Ciekawa sprawa z tą ofensywą w okolicach Chersonia, bo to coraz mniej wygląda na pozorowany atak, który miałby na celu odciągnięcie części rosyjskich jednostek z innych odcinków frontu, a coraz bardziej przypomina starannie zaplanowaną operację obliczoną na wypchnięcie Rosjan za Dniepr. Nie bardzo widzę na czym Rosjanie mieliby ustawić kolejną linię obrony, bo przez brak większych miasteczek ciężko im będzie tworzyć choćby izolowane punkty oporu, a jeśli to co piszesz @ely3 jest prawdą (różnica sił na poziomie 4:1 czy nawet 5:1), to tam Ukraińcy powinni wejść jak w masło i spychać Rosjan przy minimalnych stratach własnych. Nie wiem czym Rosjanie będą to łatać, ale nie zazdroszczę ich dowódcom na tamtym odcinku.

15 godzin temu, ely3 napisał:

No własnie nie wiem bo jeszcze nie widziałem żadnego potwierdzenia ze strony ukraińskiej

Holenderskie są już na Ukrainie. Widziałem twittery. A Niemieckie obiecane to pewnie sa te na których trenują . W akcji na 100% widziałem tylko Caesary i one robią różnice. Ale w sumie to Ukraina jak na razie powoli wprowadza sprzęt z zagranicy.. Brytyjskie Rakietowe systemy jeszcze ani razu nie weszły do walk

Całe polskie media piszą, że są. Co do Ukraińców, to raczej nie będą informowali FSB na wróblu, co i kiedy przewożą :)

Tak naprawdę to potwierdza się info tylko o francuzach.

Myślę, że zagraniczny sprzęt będzie wprowadzany zgodnie z planem ofensywy. Nie jest sztuką postawić i stracić. I tak jak pisałem wcześniej, Ukraińcy za priorytet biorą południe, bo zachód może zmęczyć się pomocą i nawet przy rozejmie, Rosja podładuje akumulatory i będzie "wyzwalać" Nadniestrze.

@Hoolifan

Widziałem dziś film ze zdobywania Davidywego Brodu który ma dwa dni... I widać ,że Ukraina użyła amerykańskich M 177 do zdemolowania obrony rosyjskiej w tym mieście. Co najmniej jeden most na rzece Ukraina przejeła nieuszkodzona a może nawet dwa ( choć ten drugi podobno godzinę temu wyleciał w poweitrze ale nie mam pewności)

Na iflmie widać też T-72 może byłe polskie lub czeskie

Info o 3 pułkach atakujacych ten frobnt pochodzi od dwóch blogerów ukraińśkich z czego jeden jest z Chersonia ( a przynajmniej tam mieszkłał przed wojną) Widziałem wczoraj wieczorem zniszczone czołgi rosyjskie i to były T-62 czyli chyba to prawda ,że tam są oddziały separatysstyczne z Doniecka plus 7 BTG rosyjskich