Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

Taki mały prywatny update., Okazało sie, że jeden z Ukraińców ma rodzinę w Chuchuivie i dzwonił do rodziny i koleś opowiada ,że Ukraina rzeczywiście naprawiła tamę w Stary Saltivie( był tam i widział na własne oczy) i przeprawili się na druga stronę jakieś 2-3 dni temu . Więc te wszystkie dziwne raporty ,że Ukraina zdobyła miasto Zarzyczne oraz wioski Metaliwvka i Chotymlia

Ale on tez przy okazji potwierdził ,ze Rosjanie bardzo mocno bombarują północ rejonu. Nie wie czy Rubiżne rzeczywiscie odbili czy nie ale wygląda na to ,że tak.

Oczywiście to już coś więcej niż niepotwierdzone plotki niemniej dla Ukrainy teraz ten odcinek ma niższy priortytet niż ratowanie sytuacji pod Popasną. Dopóki panują nad dominującymi wzgórzami dopóty Rosjanie nie rozwiną ataku na Bahmut i nie zamkną kotła

Co ciekawe wg tego kolesie z Ukrainy w Mariupolu nadal toczą sie walki bo Azowstal tylko oddał ciężko rannych i tych dla których brakowało już amunicji i jedzenie a nadal sobie zostawił najlepszych żołnierzy i nadal toczą się walki... Ciężko mi to zweryfikować

A co daje panowanie nad wzgórzami? 

https://twitter.com/UAWeapons/status/1527607537041801216?cxt=HHwWgICwmcO9k7MqAAAA 

Dziś nad ranem Ukraina zniszczyła spory konwój z zaopatrzeniem. Kilkanaście ciężarówek/1/ BTR. Do tego widziałem artykuł dziennikarz że Ukraina od kilku dni budowała mocne pozycję na tych wzgórzach bo spodziewali się uderzenia od Popasnej. 

Możliwe ,że to ja nie doceniam Ukraińśkiej armii bo skoro ja 2 dni temu przewidziałem uderzenie silne Rosjan od Popasnej to Ukraińska armia pewnie to wiedziała tydzień temu

Na razie wygląda to na poteżny sierpowy ale możliwe ,że Ukraina własnie przyszykowała kolejną pułapkę na Rosjan. Tak jak zrobilili pod Błohoriwką gdzie znszczenie tych przepraw oraz conajmneij 2 batalionów rosyjskich sprawiło ,że Rosja obecnie nie ma żadnej możliwości przeprawy przez rzeke i  na razie okrązenie ma tylko jedno aktywne skrzydło bo pólnocne zostało złamane. 

Dotychczas dowódcy ukraińscy byli mądrzejsi sprtyniejsi i lepiej przygotowani. No ale Rosjanie to nie są same duraki . Ktoś na pewno tam myśli i wie gdzie są strategiczne punkty o czym świadczy ofensywa w obronie Wołczańska 

Pierwsza wstępna geolokacja pokazuje ,że ten konwój został całkowicie znuszczony na północ od Popasnej 

2 godziny temu, ely3 napisał:

A co daje panowanie nad wzgórzami? 

https://twitter.com/UAWeapons/status/1527607537041801216?cxt=HHwWgICwmcO9k7MqAAAA 

Dziś nad ranem Ukraina zniszczyła spory konwój z zaopatrzeniem. Kilkanaście ciężarówek/1/ BTR. Do tego widziałem artykuł dziennikarz że Ukraina od kilku dni budowała mocne pozycję na tych wzgórzach bo spodziewali się uderzenia od Popasnej. 

Możliwe ,że to ja nie doceniam Ukraińśkiej armii bo skoro ja 2 dni temu przewidziałem uderzenie silne Rosjan od Popasnej to Ukraińska armia pewnie to wiedziała tydzień temu

Na razie wygląda to na poteżny sierpowy ale możliwe ,że Ukraina własnie przyszykowała kolejną pułapkę na Rosjan. Tak jak zrobilili pod Błohoriwką gdzie znszczenie tych przepraw oraz conajmneij 2 batalionów rosyjskich sprawiło ,że Rosja obecnie nie ma żadnej możliwości przeprawy przez rzeke i  na razie okrązenie ma tylko jedno aktywne skrzydło bo pólnocne zostało złamane. 

Dotychczas dowódcy ukraińscy byli mądrzejsi sprtyniejsi i lepiej przygotowani. No ale Rosjanie to nie są same duraki . Ktoś na pewno tam myśli i wie gdzie są strategiczne punkty o czym świadczy ofensywa w obronie Wołczańska 

Pierwsza wstępna geolokacja pokazuje ,że ten konwój został całkowicie znuszczony na północ od Popasnej 

Biorąc pod uwagę to jak głęboko wdarli się w ostatnich dniach Rosjanie, wydaje mi się, że Ukraińcy nie tyle przygotowywali na nich pułapki, co po prostu musieli wycofać się na pozycje, które da się bronić bez narażenia się na gigantyczne straty. Było na TT trochę filmików, na których ukraińscy żołnierze narzekali na to, że Rosjanie mają nad nimi dużą przewagę i dlatego oddawali małe miejscowości, w których przygotowanie obrony było w zasadzie bezcelowe. Nie wierzę w to, że Ukraińcy tak błyskotliwie wszystko przewidują, ale wierzę w to, że ich dowódcy racjonalnie dysponują posiadanymi zasobami i znając teren lepiej od atakujących Rosjan, są w stanie odpowiednio wybrać miejsce, w którym mogą ten atak zatrzymać.

Ogólnie kilka dni temu napisałem tu taki dość optymistyczny post, a od tego czasu Ukraińcy dość mocno obrywają po głowie. Postaram się zmienić narrację i zobaczymy czy karta się odwróci :)

3 godziny temu, Hoolifan napisał:

Ogólnie kilka dni temu napisałem tu taki dość optymistyczny post, a od tego czasu Ukraińcy dość mocno obrywają po głowie. Postaram się zmienić narrację i zobaczymy czy karta się odwróci :)

Wiesz trochę obrywają ale też po prawdzie to

1 - Dziś trzeci dzień z rzędu Ukraina niszczy dużą bazę rosyjską na północny zachód od Iziumu

Ogólnie tam od ok 10 dni Ukraina atakuje. Zdobyła kompleks lesny. Zniszczyła Rosjanom dwa mosty ale mają ten problem ,że Rosjanie niszczą im rakietami cały czas ich mosty pontonowe. Ale nie ma żadnych informacji nawet od prorosyjskich trolli o aktywności Rosjan. Rosjanie od tygodnia stoją w miejscu pod Iziumem. Wycofali stamtąd połowę swoich BTG tj 10 które przerzucili właśnie na Popasne. Trudno powiedzieć co tam się dzieje ale Ukraina jest na pewno na granicy Iziumu

2 - To już pewniak - Ukraina naprawiła tamę pod Starym Saltivem oraz przerzuciła most pontonowy i są po drugiej stronie rzeki. Wydaje się ,że głównie mogli przerzucić BTRy i lekki sprzęt bo chyba przez tamę czołgi nie przejadą ale tu nie mam pewności. Ukraina walczy o wioski na połnoc i wschód od przyczólku

3- Rosjanie doznali swojej największej porażki tj nieudana przeprawa przez rzeke gdzie coraz więcej jest danych i prawie na pewno stracili ponad 100 pojazdów . Dwa BTG przestały istnieć plus pułk inżynieryjny. Rosjanie stracili ok 800-1000 zabitych

Więc to nie jest tak ,że Ukraina dostaje tylko po tyłku. Ale na pewno wczorajszy dzień był dla nich kiepski. Pod Popasną zostali zepchnięci ok 15-20 km. Utracili połnocną część Charkowa i musieli wycofać się spod Wołczańska. ( z drugiej strony Rosjanie musieli pchnąć 6 armię więc już nie mają żadnych rezerw by uderzyć pod Iziumem)

Pod Popasna poczekajmy na potwierdzenie czy to taktyczny odwrót na lepsze pozycje czy jednak przełamanie Rosjan. Nie wiem tak do końca  w jakim stopniu ukończyli nową pozycję

Rosjanie wciąz mają przewagę na niektórych odcinkach  . Wciąz oni wybierają miejsca ataku Ale Ukraina nie jest bezwolna . Ma tez swoje plany ale przy dużej przewadze Rosjan w powietrzu musza być ostrożni bo ta jak w Ternowa kombo dużej ilosci artylerii i heliktopterów złamało JUkraińską obronę.. Ukraina ma mniejsze możliwości mobilizacji więc dla nich straty są bolesniejsze. Rosja może mieć gdzieś straty bo wciąz moga rzucić rezerwistów albo oddziały poborowych choć na pewno to tez ma swoje ograniczeniaa bo nie moga ogołocić swoich granic więc pewnie jeszcze jakieś 50-60 tys moga rzucić głównie poborowych

23 godziny temu, starYfaN napisał:

Chcemy od Niemców czołgów, których oni sami nie mają. Strona polska odrzuciła możliwość przyjęcia starszych modeli, które w kolejnych latach mają być modernizowane lub zastępowane nowymi. Czesi biorą stare.

5 godzin temu, jack napisał:

Chcemy od Niemców czołgów, których oni sami nie mają. Strona polska odrzuciła możliwość przyjęcia starszych modeli, które w kolejnych latach mają być modernizowane lub zastępowane nowymi. Czesi biorą stare.

Rheinmetall ma. Nie chcemy dokładać do Abramsów, Twardych i Leopardów, starszej wersji Leopardów, tak jak nie chcieliśmy anglików.

@Hoolifan

Sytuacja na froncie ukraińskim to jest dla mnie niezły ból głowy. Takiego bajzlu jaki jest od 2 tygodni w informacjach to już dawno nie było. Coraz więcej źródeł gdyba a nie potwierdza a  ja mam coraz mniej chęci na szukanie źródeł na telegramie. Wyszkuiwanie potwierdzeń itp. Coraz więcej źródeł wygląda na deziformacje rosyjską udającą ukraińskie źródło. Bo miksują prawdę z półprawdami a czasami ewidentnymi kłamstwami..

Przykłady –

1 Popasna – Rosjanie w czwartek reklamowali spore zdobycze . Sam tak pisałem. A w niedzielę rano ogłaszano zdobycie tych samych miejscowości a o niektóre nadal się toczą w alki. W czwartek jeden dziennikarz potwierdzał ,że Rosjanie są 5 km od miejscowości Soledar która leży na przedmieściach kluczowego weżła komunikacyjnego Bahmut. Dziś rano Rosjanie nadal są 5 km od miejscowości Soledar . Co ciekawe FIRMS wcale nie potwierdzał intensywnych walk wokół Popasne.  Czy Lipowe jest ukraińskie czy rosyjskie to nie wiadomo. Ale walki wciąż się toczą i Ukraina twierdzi ,że odpiera ataki

2- Siewierodonieck – Rosjanie chwalili się zdobyciem kilku wiosek wokół a wczoraj wieczorem były filmy jak nadal bombardują miejscowości któ®e niby zdobyli wcześniej zwłaszcza Szerdyszczewe i Smolianinowe. Ogólnie linia oporu ukraińskiego idzie przez Oskolonivke -Purdivke

Wiadomo ,że Rosjanie próbują odciąć Siewierodonieck od południa ale tak naprawdę od czwartku postępy są zerowe.

3- Charków – taka Ternowa niby została odbita przez Rosjan w czwartek a wczoraj wieczorem była informacja ,że Ukraina wczoraj obroniła rosyjakie ataki na to miasto. Już sam nie wiem kto rządzi w tym mieście

Co ciekawe wczoraj wieczorem Ukraina reklamowała ,że miasto Kamiańskie niedaleko Zaporozę ( jakieś 40 km na południe) jest ostrzeliwane przez Rosjan a jeszcze 2 tygodnie temu było pod kontrolą rosyjską. Kiedy Ukraina je przejęła ? Nie mam pojęcia bo nikt wcześniej tego nie zgłaszał.

Z drugiej strony Rosjanie przełamali obronę ukraińską i zdobyli elektrownie Mironiwski niedaleko switodarska w okręgu Donieckim. Ukraina ma mocno wyniszczone oddziały na froncie. I moim zdaniem on trzymają rezerwy by wykonać kontratak. Ale Rosjanie gdzie mogą to się okopują a nie wiem na ile Ukraina ma siły by zniszczyć rosysjkie umocnione pozycje wsparte duża ilością artylerii i osłonięte polami minowymi

Teraz widać ,że Rosja jedzie resztkami ale wciąż ma ogromną przewagę w powietrzu i w artylerii i choć ich cele są coraz skromniejsze to nadal mają siły by uderzyć i dokonać przełamań. Choć realnie sa to dość skromne przełamanie po 10 km max… Z drugiej strony widać też ,że Ukraina ma spore straty i oddziały frontowe często wiszą na włosku i jakiś błąd sprawia ,że front się łamies

Ich kontrataki już też nie mają tego rozmachu. Podeszli pod Wołczańsk by się wycofać. OD dwóch tygodni są pod Iziumem ale też poza zdobyciem sporego obszaru leśnego to się nie przekłada na nic. Zdobyli przyczółek pod Starym Saltivem ale też nie rozwinęli natarcia z niego. Bombardują rejon Bałakliji ale też nie widać ruchów

Niby mają duża koncentrację czołgów pod Krzywym Rogiem ale od tygodnia tylko widzę ruchy tych wojsk ale żadnego realnego uderzenia. Może znowu czekają na dogodny moment ale jak na razie to są pasywni . W ogóle mam wrażenie ,ze o ile artyleria jak amerykański M1777 czy Czeskie dany są już na froncie ( a nawet francuskie Caesary( to czołgi, opancerzone transporty są cały czas na poligonach i jeszcze nie ma ani jednego zdjęcia czy filmu który by potwierdzał ,że biorą udział w walkach. Ukraina gromadzi ten sprzęt jakby czekała na odpowiedni moment do ataku ale nie podoba mi się ta strategia bo teraz Rosjanie gromadzą siły i jak uderzają to

Wdarli się do Limania . Złamali obrone ukraińską wokół Switodarska. Ukraina wycofała się z Oskila. Wygląda na to ,że Rosjanie obecnie mają coraz mniej frontu do ataku ale tam gdzie atakują mają tak ogromną przewagę w sprzęcie  ,ze Ukraina może tylko spowolnić atak…. Wciąż ogromna ilość dostarczonej broni nie weszła do walk. Jaki jest zamysł Ukrainy w tym zakresie to nie wiem ale przełamanie umocnionych pozycji rosyjskich nie będzie łatwo. Rosjanie prawie wszędzie się okopali , ustawili pola minowe mają ogromną przewagę w powietrzu ( nawet jeśli rakiety wystrzeliwują z heliktopterów i samolotów 30-40 km od linii frontu i nie do końca są celene to jednak siła ognia jest ogromna )

Ogólnie wygląda na to ,że Ukraina nie jest gotowa by teraz użyć większe siły. Będą gotowi za 2 tygodnie jak pisali o ofensywie czerwcowej ale Rosjanie atakują tu i teraz pełnią mocy . I w czerwcu Ukraina będzie musiała przełamywać silne rosyjskie pozycje 

W Limaniu dziś toczą się cieżkie walki uliczne. Rosja szykuje duży atak na Słowiańska a Ukraina nie może jakoś ostatnio osiągnąc sukcesu choć np odbili wioskę Tosivka w okolicach miasta Niżne na południe od Siewierodoniecka. Drobne sukcey mają ale Rosjanie próbują choć zdobyć cały rejon Ługański i są bliscy tego tak naprawdę. Obrona Ukraińska się sypie w wielu obszarach bo brak im czołgów , rakiet, artylerii. itp

13 godzin temu, ely3 napisał:

@Hoolifan

Sytuacja na froncie ukraińskim to jest dla mnie niezły ból głowy. Takiego bajzlu jaki jest od 2 tygodni w informacjach to już dawno nie było. Coraz więcej źródeł gdyba a nie potwierdza a  ja mam coraz mniej chęci na szukanie źródeł na telegramie. Wyszkuiwanie potwierdzeń itp. Coraz więcej źródeł wygląda na deziformacje rosyjską udającą ukraińskie źródło. Bo miksują prawdę z półprawdami a czasami ewidentnymi kłamstwami..

Tak na oko z tego twojego pisania/przepisywania ( bardzo fajnie to zrobiles) ze zrodel to Ukraina wygrala ze 2.5 wojny w ciagu ostatnich ~6tygodni. mapa pokazuje, ze ruscy maja te same (wartosciowe i najwazniejsze) pozycje w tym czasie minus czolgisci/czolgi, cztery samoloty na krzyz, 2 dekorowanych generalow i kilka tysiecy towarzyszy. 
Zelenski zaliczy okladke times’a, juz coraz mniejszy jest entuzjazm ze sluchania jego wystapien poza UA (niestety ale wszystko sie kiedys opatrzy i oslucha, szczegolnie jak ci bomby na leb nie leca). w stanach “momentum” tez siadlo, w okolicach najbardziej “postepowego” DC flag ukrainskich mniej nizeli bylo BLMu (i mniej nizeli “drive like your child lives here”) w szczycie, mimo ze Biden ratuje swoja marna prezydenture wypisujac coraz to wieksze czeki na sprzet dla Ukrainy (midterms i benzyna za $5/g mowi hello).

ten masywny stalemate jest okupowany masowymi stratami po obu stronach a karmia nas tylko liczbami po jednej stronie.

@memento1984

No wiesz plany Rosji się kurczą.

Najpierw miał być Kijów. Po 6 tygodniac odpuścili sobie całą północ Ukrainy. Potem ruszyła 18 kwietnia wielka ofensywa na Donbas. Nie wypaliła - straty spore. W miedzyczasie Ukraina oczyściła rejon Krzywego Rogu i oczyściła rejon Charkowa. Rosjanie znowu przerzucili siły na południe. Teraz to już nawet nie Donba ale już sam okręg Ługański chcą odbić. I obronić południe z Chersoniem

Wiesz te plany się kurczą ale Ukraina cały czas gromadzi połowę sił na poligonach gdzie ćwiczą z nowym sprzętem. Rosja już trochę się wypluła z nowoczesnych rakiet ( Iskanderów juz podobno im zostało tylko tyle by bronic granic na wypadek wojny z NATO - nawet jak mało realna to Rosja nie wystrzeli wszystkich zapasów)

Na wojnie widać ostatnio mnóstwo BMP-1 a to jest przestarzały pojazd ale widocznie nowoczesne im się skończyły i teraz z magazynów wyciagneli starocie ( w marcu BMP-1 po rosyjskiej stronie był rzadkością) Tak samo GRADów coraz wiecej wida na ciężarówkach z lat 60 tych. . Tylko Rosja nie kalkuluje rzuca wszystko co ma tu i teraz. A Ukraina po prostu ma inną strategię. Teraz sie cofa . Krwawi a potem spróbuje odbić. Na poligonach we Franji i UK ukraińscy żołnierze ćwiczą z cieżka artylerią.. Taką co uderza na 60 km bo jedni i drudzy mają takie coś przekazać..tzn cięzka artyleria ma być przekazana.

Krótkoterminowo to Ukraina jest teraz mocno obijana . ale długoterminowo to oni liczą że pobiją Rosjan. Ja nie mam aż takiej wiary ale na pewno jest tak ,ze teraz rezerwy ma większe Ukraina. Bo Rosja rzuca wszystko co moze rzucić nawet jedyną swoją kompanię Terminatorów... Rosja ogólnie już od początku lutego rzuciła ok 270 tys żołnierzy . Biorąc pod uwagę ,że Floty północnej czy Dalekowschodniej nie przerzuća tak samo armii z granicy z Chinami czy z Kaliningradu to im zostaje jeszcze jakieś 40-50 tys które mogą rzucić a Ukraina ma teraz jakieś 150 tys na poligonach .Już są prognozy po stronie rosyjskich ,że Ukraina ma ok 50 tys żółnierzy w rejonie Krzywego Rogu -Mikołajowa które mogą rzucić do walk. Wszystkie wyposażone w ciężki sprzęt NATO lub były sowiecki

Jest też coraz więcej filmów i analiz ,że Doniecka Republika nie wysłała żołnierzy do walk o Siewierodonieck czy Popasną i wręcz odmawiają walk u boku Rosjan bo oni już swój cel zrealizowali tzn zdobycie Mariupola

To co zadecyduje o sukcesie Ukrainy to czy mają siły by złamać dobrze zorganizowaną obronę Rosjan z okopami, polami minowymi duża ilością artylerii. Bo dopóki Rosja potrafi obronić swoje zdobycze jak Chersoń, Melitopol i Ługańska to Ukraina będzie miała utracone południe.. Jeśli jednak uda się Ukraina zrobić takie przełamanie to Rosja na jesień wylatuje z Ukrainy

Bo umówmy się ,że Ukraina jednak głównie łamała zmęczonych Rosjan ( Browary teraz Charków) o słabej wartośi czy morale. Albo Rosjan którzy byli źle ustawieni jak Kijów czy Sumy- Wyciągnięci z odsłoniętymi bokami które Ukraina mogła swobodnie atakować i łamać przez co odcinali linie zaopatrzenia.

Wiesz też trzeba sobie powiedzieć ,że obecne zdobycze Rosyjskie są bardzo skromne. Bo od 18 kwietnia kiedy prowadzą ofensywę na Donbas to oni zrobili postępy po 30 km. Ale Siewierodonieck może być za chwilę nie do obrony a to jest spore miasto i jego utrata to będzie duży sukces Rosjan..

50 minut temu, ely3 napisał:

@memento1984

No wiesz plany Rosji się kurczą.

Najpierw miał być Kijów. Po 6 tygodniac odpuścili sobie całą północ Ukrainy. Potem ruszyła 18 kwietnia wielka ofensywa na Donbas. Nie wypaliła - straty spore. W miedzyczasie Ukraina oczyściła rejon Krzywego Rogu i oczyściła rejon Charkowa. Rosjanie znowu przerzucili siły na południe. Teraz to już nawet nie Donba ale już sam okręg Ługański chcą odbić. I obronić południe z Chersoniem

Wiesz te plany się kurczą ale Ukraina cały czas gromadzi połowę sił na poligonach gdzie ćwiczą z nowym sprzętem. Rosja już trochę się wypluła z nowoczesnych rakiet ( Iskanderów juz podobno im zostało tylko tyle by bronic granic na wypadek wojny z NATO - nawet jak mało realna to Rosja nie wystrzeli wszystkich zapasów)

Na wojnie widać ostatnio mnóstwo BMP-1 a to jest przestarzały pojazd ale widocznie nowoczesne im się skończyły i teraz z magazynów wyciagneli starocie ( w marcu BMP-1 po rosyjskiej stronie był rzadkością) Tak samo GRADów coraz wiecej wida na ciężarówkach z lat 60 tych. . Tylko Rosja nie kalkuluje rzuca wszystko co ma tu i teraz. A Ukraina po prostu ma inną strategię. Teraz sie cofa . Krwawi a potem spróbuje odbić. Na poligonach we Franji i UK ukraińscy żołnierze ćwiczą z cieżka artylerią.. Taką co uderza na 60 km bo jedni i drudzy mają takie coś przekazać..tzn cięzka artyleria ma być przekazana.

Krótkoterminowo to Ukraina jest teraz mocno obijana . ale długoterminowo to oni liczą że pobiją Rosjan. Ja nie mam aż takiej wiary ale na pewno jest tak ,ze teraz rezerwy ma większe Ukraina. Bo Rosja rzuca wszystko co moze rzucić nawet jedyną swoją kompanię Terminatorów... Rosja ogólnie już od początku lutego rzuciła ok 270 tys żołnierzy . Biorąc pod uwagę ,że Floty północnej czy Dalekowschodniej nie przerzuća tak samo armii z granicy z Chinami czy z Kaliningradu to im zostaje jeszcze jakieś 40-50 tys które mogą rzucić a Ukraina ma teraz jakieś 150 tys na poligonach .Już są prognozy po stronie rosyjskich ,że Ukraina ma ok 50 tys żółnierzy w rejonie Krzywego Rogu -Mikołajowa które mogą rzucić do walk. Wszystkie wyposażone w ciężki sprzęt NATO lub były sowiecki

Jest też coraz więcej filmów i analiz ,że Doniecka Republika nie wysłała żołnierzy do walk o Siewierodonieck czy Popasną i wręcz odmawiają walk u boku Rosjan bo oni już swój cel zrealizowali tzn zdobycie Mariupola

To co zadecyduje o sukcesie Ukrainy to czy mają siły by złamać dobrze zorganizowaną obronę Rosjan z okopami, polami minowymi duża ilością artylerii. Bo dopóki Rosja potrafi obronić swoje zdobycze jak Chersoń, Melitopol i Ługańska to Ukraina będzie miała utracone południe.. Jeśli jednak uda się Ukraina zrobić takie przełamanie to Rosja na jesień wylatuje z Ukrainy

Bo umówmy się ,że Ukraina jednak głównie łamała zmęczonych Rosjan ( Browary teraz Charków) o słabej wartośi czy morale. Albo Rosjan którzy byli źle ustawieni jak Kijów czy Sumy- Wyciągnięci z odsłoniętymi bokami które Ukraina mogła swobodnie atakować i łamać przez co odcinali linie zaopatrzenia.

Wiesz też trzeba sobie powiedzieć ,że obecne zdobycze Rosyjskie są bardzo skromne. Bo od 18 kwietnia kiedy prowadzą ofensywę na Donbas to oni zrobili postępy po 30 km. Ale Siewierodonieck może być za chwilę nie do obrony a to jest spore miasto i jego utrata to będzie duży sukces Rosjan..

wszedzie gdzie ruscy nie mieli tak naprawde interesu byc (wtopa wywiadu?) tj na polnocy i daleko na zachod od Charkowa to dostali oklep - tylko to najwieksza wtopa wizerunkowa a straty sprzet/ludzie to nadal relatywnie malo? tam gdzie sa okopani, tam w sumie mieli byc, sa i trzeba niesamowitych srodkow zeby wogole miec tam jakikolwiek podjazd (teraz). Gadanie o odbiciu Krymu to mrzonki.

4 godziny temu, memento1984 napisał:

wszedzie gdzie ruscy nie mieli tak naprawde interesu byc (wtopa wywiadu?) tj na polnocy i daleko na zachod od Charkowa to dostali oklep

Dobranie się do Kijowa było kluczowe i mogło zakończyć wojnę bardzo szybko. 

6 godzin temu, memento1984 napisał:

straty sprzet/ludzie to nadal relatywnie malo

Nie do końca bo jak wspomniałem Rosjanie obecnie zamiast BMP-3 używają w dużych ilościach BMP-1 bo już im się kończą powoli nowsze modele

Na zdjęciach satelitarnych widać ,że Rosjanie zgromadzili w Donbasie duże ilości T-62 czołgów bo im się powoli kończa nowsze modele T-80 a nawet T-90. T-72 stracili większosć tych z którymi zaczynali wojne i też wyiągają z magazynów ale to często są modele ostatni ra modernizowane we wczesnych latach 90 tych. Z  drugiej strony rzucają najnowszy sprzęt który chieli zachować jak Terminatory, T-90M bo ich utrata w wojnie na Ukrainie mocno ich ograniczy potencjał.

Taki niuans Rosja robiła ok 50 ISkanderów rocznie  a na tej wojnie zużyli ok 150-200 a obecnie nie produkują ani jednego bo brak im części z Zachodu

To nie jest tak ,że te straty są bez uszzerbku dla armii rosyjskiej

7 godzin temu, memento1984 napisał:

tam gdzie sa okopani, tam w sumie mieli byc

Nie do końca bo Odessa to dla nich kluczowy punkt. Czy połączenie Mołdawią. Te plany już sa poza nimi. Tak samo Charków był dla nich kluczowy bo tam mieszak dużo Rosjan i drugie co do wielkości miasto . Teraz już ich tam nie ma. Poparcie dla Rosji spadło tam z ok 30 % do zera praktycznie bo ci którzy chcieli kolaborować z Rosją to już wyjecali do Rosji 

Rosja w najlepszych przypadku realizuje teraz swój plan C. Tylko ,ze plan C jest i tak dramatem dla Ukrainy bo tracą cały rejon Chersonki i Ługański i Mariupol. To dla nich jest nie do zaakceptowania więc Ukraina będzie chciała musiała wykurzyć Rosjan z trych pozycji.

ROsjanie nie zrealizowali swoich celów. Ukraina też nie.. Rosjanie już na pewno nie zrealizują a Ukraina? Tu czas pokazę bo jeśli naprawdę USA , FRancja i Wlk Brytania chce przekazać ciężką artylerię rakietową i rzeczywiście już teraz szkolą Ukraińców na swoich poligonach to Ukraina będzie miała ogromną siłę ognia

Z drugiej strony Switchblady jak na razie to zawód. WIdziałem już 4 filmy z ich ataków i ani razu nie zniszczyły czołgu ani nawet nie uszkodziły . Za to skutecznie kasują ludzi. bo za kazdym razem ich atak zabijał minimum 3-4 ludzi

11 minut temu, starYfaN napisał:

To chyba gruba przesada. 150 tyś odwodów z ciężkim sprzętem, zamiotłoby rosjan na dowolnym kierunku.

No niekoniecznie.... Bo zauważ ,że jak na razie żaden kraj NATO nie dostarczył im zachodnich czołgów, IFV itp

Dostarza artylerie  i stare post sowiekie czołgi. Ukraina musi się na nich przeszkolić ...Pamietaj też ,że Ukraina nie może rzucic wszystkich swoich rezerw tak jak Rosja nie może bo potrzebują oddziały wciąz na granicy z Białorusią. Potrzebują oddziały w Odessie , czernicowie, Sumach itp.. Efektywnie pewnie moga rzucić na jakiś kierunek 50 tys żołnierzy ale na razie nie wysłali uzupełnień więc efekt jest taki ,że Rosja ich miażdzy na południu obwodu ługańskiego. Od momentu upadku twierdzy Popasna front im się sypie. Dzień w dzień traca wioski, miasteczka. Dziś w nocy Rosjanie zdobyli wioske na drodze Bahmut-Sieiwerodonieck i odcięli jedną z dwóch dróg .. Ukraina w ćiągu tygodnia albo zostanie okrązona albo wycofa się z dwóch dużych miast Siewierodonieck-Łyczańsk

45 minut temu, ely3 napisał:

No niekoniecznie.... Bo zauważ ,że jak na razie żaden kraj NATO nie dostarczył im zachodnich czołgów, IFV itp

Dostarza artylerie  i stare post sowiekie czołgi. Ukraina musi się na nich przeszkolić ...Pamietaj też ,że Ukraina nie może rzucic wszystkich swoich rezerw tak jak Rosja nie może bo potrzebują oddziały wciąz na granicy z Białorusią. Potrzebują oddziały w Odessie , czernicowie, Sumach itp.. Efektywnie pewnie moga rzucić na jakiś kierunek 50 tys żołnierzy ale na razie nie wysłali uzupełnień więc efekt jest taki ,że Rosja ich miażdzy na południu obwodu ługańskiego. Od momentu upadku twierdzy Popasna front im się sypie. Dzień w dzień traca wioski, miasteczka. Dziś w nocy Rosjanie zdobyli wioske na drodze Bahmut-Sieiwerodonieck i odcięli jedną z dwóch dróg .. Ukraina w ćiągu tygodnia albo zostanie okrązona albo wycofa się z dwóch dużych miast Siewierodonieck-Łyczańsk

Na 72 uczyć jeździć się nie muszą. Dokładają czeski pancerz reaktywny, więc czołgi wchodzą sukcesywnie. Jak zaczną ofensywę na południu, to odwody w Odessie nie będą potrzebne.

Nie wierzę po prostu w szkolenie 150 tyś nowych żołnierzy.

Sami Rosjanie podają że Ukraina ma 33 btg w rejonie mikołajów krzywy róg które stoją w blokach startowych. Prawda jest taka od 2-3 tygodni jest bajzel informacji. Jest info o 150 tys na ćwiczeniach ale ile to obrona terytorialna z lekkim ile porządną armia a ile to ściema to nie wiadomo. Wiem że Ukraina musi trzymać przy granicy ponad 150tys żołnierzy. Rosjanie to co wycofali z północy rzucili na Donbas a Ukraina tylko ok 20% wojsk przerzuciła. Każdy wywiad podaje że Ukraina powinna w drugiej połowie czerwca przejść do ofensywy na całym froncie bo będą mieć i wystarczająco artylerii i wystarczająco oddziałów więc te 150 jest realne tylko nie gotowe na tu iteraz