Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, ely3 napisał:

@Hoolifan

Widziałem dziś film ze zdobywania Davidywego Brodu który ma dwa dni... I widać ,że Ukraina użyła amerykańskich M 177 do zdemolowania obrony rosyjskiej w tym mieście. Co najmniej jeden most na rzece Ukraina przejeła nieuszkodzona a może nawet dwa ( choć ten drugi podobno godzinę temu wyleciał w poweitrze ale nie mam pewności)

Na iflmie widać też T-72 może byłe polskie lub czeskie

Info o 3 pułkach atakujacych ten frobnt pochodzi od dwóch blogerów ukraińśkich z czego jeden jest z Chersonia ( a przynajmniej tam mieszkłał przed wojną) Widziałem wczoraj wieczorem zniszczone czołgi rosyjskie i to były T-62 czyli chyba to prawda ,że tam są oddziały separatysstyczne z Doniecka plus 7 BTG rosyjskich 

Jeżeli tam faktycznie frontu bronią oddziały z Doniecka, to Ukraińcy przejadą się przez nich jak walec, bo oni nie mają czym takich artyleryjskich uderzeń kontrować. Gdyby tam stała regularna armia rosyjska, to jest nadzieja na jakąkolwiek próbę koordynacji działań z lotnictwem czy własną artylerią, ale separatyści to w takiej sytuacji ujemna wartość bojowa, bo prędzej urwą front niż spróbują się jakoś mocniej Ukraińcom postawić. T-62 w rękach separatystów to z kolei najlepsze co mogło spotkać nasze graty w ukraińskiej służbie, bo przy takim przeciwniku nawet T-72 bez szczególnej moderki powinien sobie bez większego problemu poradzić. To, że Rosjanie nie wzmocnili tego odcinka przed ukraińską ofensywą może być spowodowane kilkoma czynnikami, ale w mojej głowie każdy z nich byłby świetną informacją dla Ukraińców. Tak czy siak z pewnością już teraz brakuje im sił, by obsadzać front wyłącznie swoimi jednostkami, bo separatyści to raczej wartość arabskich bojówek na Toyotach niż dobrze wyszkolonych, wyposażonych i odpowiednio dowodzonych żołnierzy armii regularnej.

W dobrym miejscu ich Ukraińcy ugodzili, oj w dobrym :)

Godzinę temu, Hoolifan napisał:

Jeżeli tam faktycznie frontu bronią oddziały z Doniecka,

Tam jest miks. Trochę regularnej armii głównie 49 armia która już swoje oberwała,. Na północy operowała jakiś miesiąc temu 126 brygada/pułk piechoty morskiej. Ja nie wiem co 49 pozostało w tym rejonie. Schlottmann podawał jakieś 2 tygodnie temu ,że tam jest 7 BTG które uzupełnili Donbasem. Trochę spadochroniarzy, trochę wojsk zmotoryzowanych i na północy własnie piechota morska

Separatysci po lekkim ostrzale uciekli z Mikołaivki a i chyba z Ivanivki.

W Snichurivce siedzą oddziały regularnej armii ale separatyści którzy ich wspierali uciekli z miasta przy pierwszym szturmie i teraz nie wiem jak duże siły pozostały. 

Plotek jest obecnie sporo. Bloge z Chersonia o którym pisałem podał dziś, że Rosjanie przejęli w Chersonie brytyjskie Javeliny i sporo dobrych karabinów a w nocy 2  dni ktoś skasował Rosjanom 4 posterunki na drodze . Po prostu z 4 posterunków nie przeżył nikt. Szef policji kolaborant został odstrzelony miesiąc temu. Szef rady też . Obecny nie wychodzi z chaty. 

Ale dziś głónie są filmy i to zazwyczaj sprzed dwóch dni albo z wczoraj więc poza faktem ,że jest potwierdzone zdobycie Davidywego Brodu oraz wysadzenie jednego mostu na rzece to niewiele wiadomo. Tzn walki trwają ale gdzie kto to jest to już niekoniecznie

FT_cAsQWQAAkbkS?format=jpg&name=medium

Czerwony kolor na mapce pokazuje co zaleje woda jak tak duży okręt jak lotniskowiec typu Queen Elizabeth wejdzie na tak mały akwen jakim jest Bałtyk. Przypominam, że już jest ciężko bo na Bałtyku działa USS Kearsarge (41,150 t)
W największych w tym roku ćwiczeniach morskich na Morzu Bałtyckim "Baltops 22" weźmie udział 45 okrętów i 75 samolotów z 14 krajów NATO oraz aspirujące do sojuszu Szwecja i Finlandia

@Hoolifan

Sprawdź na mapie  gdzie są te dwa mosty. Skoro one wczoraj jeszcze istniały a szturm jest od 27 to oznacza ,że nie są one na granicy frontu i Rosjanie sa min 10 km od nich. Do tego widać ścieżki wytyczone przez ciężki sprżet. Oznacza to moim zdaniem ,że Ukraina ma stabilny ten przyczółek ale w sumie od wczoraj jest cisza w temacie dalszego postępu i poza tym ,że wysadzono most w Davidym Brodzie to nie do końca wiadomo gdzie są obecnie Ukraińcy

4 godziny temu, RappaR napisał:

FT_cAsQWQAAkbkS?format=jpg&name=medium

Czerwony kolor na mapce pokazuje co zaleje woda jak tak duży okręt jak lotniskowiec typu Queen Elizabeth wejdzie na tak mały akwen jakim jest Bałtyk. Przypominam, że już jest ciężko bo na Bałtyku działa USS Kearsarge (41,150 t)
W największych w tym roku ćwiczeniach morskich na Morzu Bałtyckim "Baltops 22" weźmie udział 45 okrętów i 75 samolotów z 14 krajów NATO oraz aspirujące do sojuszu Szwecja i Finlandia

Rappar... wierzysz w takie rzeczy ? 

Mnie to info zasmuciło z innego powodu.  Od małego byłem miłośnikiem kwestii marynarki wojennej i na pamięć znałem Kosiarza Pertka czy Flisowskiego. Grube nieporęczne tomiska często gęsto były gościem mojej toalety ;) 

Wspominki i QE dały mi do myślenia jak to zmieniłem swoje przyzwyczajenia ze totalnie zapomniałem o pasji i wręcz umknęło mi wprowadzenie do służby największych okrętów wojennych RN wszechczasow. Przecież o tych potężnych okrętach nic nie wiedziałem a projekt trwał 20 lat i kosztował lekko 5 mlrd funciaków. 

odkladana wizyta w Portsmount czas przyspieszyć 

a kosztorys projektu najpierw mnie ubawił ze nasi politycy to amatorka w wydawaniu pieniędzy ale teraz jak pomysle ze średnia roczna wydania kasy na lotniskowce (2) jest niższa niż dotacja TVP ( w sumie tez 2 główne ) to jest mi smutno ze jedni maja lotniskowce a drudzy bełkot z telewizorka.  

Na wojnie jedni odpala z 1 QE inni z TVP1. I oba kraje maja w zanadrzu opcje nr 2. 

Edytowane przez ignazz

W dniu 31.05.2022 o 10:23, Hoolifan napisał:

Tak czy siak zaczekałbym jeszcze na oficjalne potwierdzenie tej informacji, bo dużo jest ostatnio chaosu we wszelkiego rodzaju komunikatach. 

Wygląda na to ,że Ukraina wycofała się z części mieszkalnej ale jest cały czas w części przemysłowej. Więc wycofanie się z miasta oznaczało wycofanie się z budynków mieszkalnych . I na razie twardo bronią się w fabrykach. Grubsze mury- Trdniej Rosjanom rozbić . Więcej otwartej przestrzeni. Do tego Łyczańsk po drugiej stronie rzeki jest położony na wzgórzu i Ukraina ma atakujących Rosjan jak na patelni

Jeśli chodzi  o Chersoń to nadal jest spory bajzel informacyjny ale na pewno 

1 - Rosjanom nie udało się zepchnąć ukraińców za rzekę

2 - Ukraina zdobyła Kostromkę, Bruskinke i Szczasliwe . I choć ROsjanie wczoraj kontratakowali te wioski i są traktowane jako contested to jednak Ukraina powoli spycha ROsjn w kierunku południowym i wschodnim

3 - Stats Davidnego Brodu jest niejasny - jedne źródła podają je jako rosyjskie inne, ze jet tam Ukraina..

3 - Rosjanie wysadzili most w Nowej Oleksandrivce i w tej chwili po drugiej stronie rzeki  nie ma już nigdzie Rosjan poza Snichurivką 

4  - Jeśli chodzi O Snihuriwke to jest ona pod kontrola ROsjanale i też pod ciężkim ostrzałem Ukraińskiej artylerii

5- Widziałem kilka źrodeł podających, że ROsjanie wycofują sie z rejonu Wysokopilii a na pewno widać ,że zaczyna się przesuwanie sił bardziej na południe. Jednak gdyby udało się przełamać drugą linię obrony to dorga na Chersoń jest otwarta

Ale znowu zaczyna się bajzel informacyjny i nie wiem jak to finalnie wygląda. Takiej ilości trolli rosyjskich udających źródła proukraińskie to już dawno nie było. Człowieka aż zniechęca do szukania danych

@starYfaN

Dziś Igor Girgkin podał ,że norweskie armatohaubice 5 maja były przerzucone z Norwegii do Polski. W Polsce już ich nie ma... gdzie są ??? Boh adin zna. Więc chyba te 20 sztuk też trzeba doliczyć

Polskie czołgi wczoraj były widziane w Bahmucie i były przerzucana na front południowego Donbasu. 

6 godzin temu, ely3 napisał:

@starYfaN

Dziś Igor Girgkin podał ,że norweskie armatohaubice 5 maja były przerzucone z Norwegii do Polski. W Polsce już ich nie ma... gdzie są ??? Boh adin zna. Więc chyba te 20 sztuk też trzeba doliczyć

Polskie czołgi wczoraj były widziane w Bahmucie i były przerzucana na front południowego Donbasu. 

Czyli sprawdza się teza, że podają informację, jak mają sprzęt u siebie na poligonie, a nie w Ukrainie.

Nie kuszą ruskich nalotami na konwoje.

49 minut temu, ely3 napisał:
Jakby nie mogli tego wysłać z miesiac dwa wcześniej to dziś Rosjanie by nawet nie podeszli pod Siewierodonieck

Niemcy to akurat mogą im wysłać na gwiazdkę.

2 minuty temu, Koelner napisał:

To dobrze, lepiej by jednak było gdybyśmy - tak jak inni nam - sprzedawali albo stare albo jeszcze nie wyprodukowane. Tutaj część, część tak. 

Godzinę temu, starYfaN napisał:

Nie pomyliłem się. Nie da, tylko sprzeda.

Nie dzisiaj, a z końcem jesieni.

Akurat niemieckiej polityli w dostawach nie rozumiem.

Grekiom wysyłają Madery bo ci oddali BMP-1 ale juz np Polsce nie wysłali rekompensaty. Nie chcą wysyłac czołgów bezpośrednio na Ukraine bo nie chcą eskalowac ale wyślą razem z USA systemy HMARS czy jak się zwą te rakietowe. Brytole też. 

USa tak naprawdę pierwszą partię systemów rakietowych już wysłała miesiąc temu do Europy więc jak ogłosili to już sa gotowi do przerzutu. Nie wiem tylko czy byli szkoleni bo to jednak nie tak prosto ogarniać te systemy

@Hoolifan

Przyznam się ,że dawno nie było takiego bałaganu w informacjach.. bajzel jest z obu stron i kilku analityków w ogóle odpuściło sobie wczorajszy update bo cięzko coś oceniać

Jakieś 2 tygodnie pisałem ,że chyba wioska Vesele pod Charkowem jest wyzwolona ale potem żaden analityk tego nie potwierdzał. JA to oceniałem na podstawie filmów z walk.. Wczoraj wieczorem Ukraina podała informcje ,że wioska Vesele jest ostrzeliwana przez Rosjan. Ale kiedy została odbita przez Ukraińców to nie wiem ... Na większości map nadal jest podana jako rosyjska no ale Rosjanie raczej samych siebie nie ostrzeliwują

Chersoń - tu jest jeszcze większy bajzel

Jeden koleś co ma dostęp do bardzo dokłądnych map satelitarnych widzi gdzie sa nowe okopy rosyjskie i wg tego to ROsjan nie ma już w Davidym Brodzie ale on nie widzi na tych map by to miasteczko było mocno zniszczone wiec chyba wielu walk tam nie było. Wg tych map Ukraina od 2-3 dni nie robi postępów w tym rejonie

Walki sie toczą teraz koło Wysokopilli, Snihurivki   i Złotej Bałki na brzegu Dnierpu. Ta ostatnia wioska wydaje sie zdobyta przez Ukraińców. 

Na pozostałych frontach jedynie widać powolny odwrót z Siewierodoniecka. Teraz tylko 20% miasta jest w rękach ukraińskich. ORaz powolny odwrót z rejonu Limania. Ukraina chce utrzymać przyczółki na drugim brzegu rzeki ale wydaje się ,że mają za małe siły. Rosjanie rzucili wszystko w ten rejon. 60-70% wszystkich sił którymi dysponują walczy teraz w rejonie Limań-Siewierodonieck. A Ukraina tam ma małe siły 

Rosjanie tracą sporo sił . Wczoraj stracili dowódcę spec pułku Kadyrowców. Kilku dowódców kompanii wojsk spadochronych czy zmotoryzowanych. Mają spore straty ale jak to Rosjanie prą do przodu bo takie mają rozkazy

Godzinę temu, ely3 napisał:

Grekiom wysyłają Madery bo ci oddali BMP-1 ale juz np Polsce nie wysłali rekompensaty. Nie chcą wysyłac czołgów bezpośrednio na Ukraine bo nie chcą eskalowac ale wyślą razem z USA systemy HMARS czy jak się zwą te rakietowe. Brytole też.

Bo Grecy i Czesi to tak naprawdę marginalny zwrot. Rekompensata dla Polski zabolałaby dość mocno.

Zwykłe skąpstwo i udawanie zaangażowania. Ja akurat niemiecką politykę rozumiem, ale gdyby reszta podchodziła podobnie, dzisiaj Putin stałby pod Lwowem.

Godzinę temu, ely3 napisał:

USa tak naprawdę pierwszą partię systemów rakietowych już wysłała miesiąc temu do Europy więc jak ogłosili to już sa gotowi do przerzutu. Nie wiem tylko czy byli szkoleni bo to jednak nie tak prosto ogarniać te systemy

@Hoolifan

Przyznam się ,że dawno nie było takiego bałaganu w informacjach.. bajzel jest z obu stron i kilku analityków w ogóle odpuściło sobie wczorajszy update bo cięzko coś oceniać

Faktycznie wczoraj w jednym wpisie widziałem info o ciężkich stratach ukraińskich na odcinku chersońskim, a tuż nad nim był już kolejny wpis o znaczących postępach i przebijaniu się w stronę samego Chersonia (na co z kolei nie ma żadnego potwierdzenia i byłoby mocno zaskakujące). Niby kawka nie wyklucza herbatki, ale jak dla mnie wiarygodność tych informacji jest zerowa i przy mocno ograniczonym czasie na analizowanie raportów, bardziej interesują mnie Twoje wpisy z przefiltrowanymi danymi niż dziesiątki chaotycznych wpisów, których nie jestem nawet w stanie zweryfikować. 

Ogólnie mam wrażenie, że padłem ofiarą początkowych doniesień o błyskawicznych postępach wojsk ukraińskich w obwodzie chersońskim i coraz bardziej dopuszczam do siebie myśl, że to kolejna operacja o ograniczonym zakresie, która została przez sztab ukraiński specjalnie nagłośniona po to, żeby wymusić odciągnięcie części sił rosyjskich z innych kierunków (trochę case Iziumu). Może nie jest to atak pozorowany, ale znowu nie wygląda to na szeroko zakrojoną ofensywę zorientowaną na jakieś błyskawiczne przebicie się przez rosyjskie linie i dojście do Dniepru jak trochę życzeniowo zakładałem. Bardziej wygląda to na przygotowanie sobie gruntu pod większą operację za kilka/kilkanaście tygodni, bo samo wypchnięcie Rosjan za Ingulec pozwala rozwinąć większe natarcie w przyszłości. Chciałbym się mylić, chciałbym wierzyć w plotki o wycofujących się oddziałach rosyjskich, ale Ukraińcy zdają sobie chyba sprawę z tego, że łatwiej będzie zabezpieczyć to co teraz zdobędą i wykrwawiać Rosjan w ich ewentualnych kontratakach niż pchać wszystko co mają przy narażaniu się na duże straty. 

Heh, kolejny raz pozostaje sobie pogdybać, bo branie czegokolwiek za pewnik, nie ma w tym konflikcie większego sensu :)

To co piszę może być kompletnie bezwartościowe i nie przykładać do tego większej wagi.

Dzisiaj gadałem z (w sumie już ex) kolegą z pracy. Dorabia(ł) jako ratownik, ale jego od ponad 20 lat głównym zawodem było służenie jako sanitariusz pola walki w wojskach powietrznodesantowych. Obecnie rola jest głównie szkoleniowo-doradcza, od lutego jeździ na Ukrainę zarówno jako eskorta konwojów medycznych, jak i jako szkoleniowiec wojsk ukraińskich

Jego zdaniem to co mu mówiłem, że przeczytałem o tym, że Ukraina dostaje pomoc, zbroi się, wygrywa, to propaganda nie mająca z prawdą nic wspólnego. Pomoc owszem, jest ogromna, ale jedynie na pokrycie strat, a Ukraina jedyne dlaczego tak długo się broni na wschodzie, to dlatego, że zaminowali i obwarowali tam wszystkie wioski, dlatego Rosjanie poruszają się powoli, nie mniej swoją masą i siłą pokonują Ukrainę, która się cały czas wykrwawia. Sami Czeczeni zaś nie są śmieszni, to są faktycznie świetnie wyszkolone i niebezpieczne wojska, które walcząc w miastach budzą strach wśród samych żołnierzy rosyjskich. 

Rosjanie nie przegrywa wojny na wschodzie, ona cały czas prze do przodu, powoli zyskując teren i nie radzą sobie z jej zatrzymaniem Ukraińcy.

4 minuty temu, RappaR napisał:

Rosjanie nie przegrywa wojny na wschodzie, ona cały czas prze do przodu, powoli zyskując teren i nie radzą sobie z jej zatrzymaniem Ukraińcy

Ogólnie to prawda ale wynika ona z tego ,że Rosjanie mają tam przewagę ok 5 do 8 do 1. Ukraina z różnych względów wycofała wiele oddziałó na uzupełnieni. ROsja skoncentrowała tam większość sił lądowych , powierzynych oraz artylerię. I przełamuje. Ale zwórć uwagę ,że wielka operacja zaczęła się 18 kwietnia. Po 6 tygodniach Rosjanie posunęli się po 20 max 40 km . Z całym szacunkiem ale to nie jest wielki przełom .

Jedna i druga strona ponosi ogromne straty. Ukraina w kompaniach które bronią Donbasu ma straty pod 60-70% ale Rosjanie ponoszą podobne. To nie jest przypadek ,że teraz Rosja uzywa ogromne ilości BMP-1 z lat 70 tych czy nawet czołgi T-62 produkowane w latach 50tych . Im brakuje nowoczesnego sprzętu na wszystkie odcinki

jeśli ktoś uważa, że Ukraina nie ponosi strat to gada bzdury. Ponosi i to spore ale oni uzupełniają to nowym sprzetem. Nowszym niż tracą. ROsjanie ponoszą podobnej wielkości straty ale oni uzpełniają to starym szmelcem.  

Od początku nowej wielkiej inwazji na Donbas to wciąz Ukraina odzyskuje więcej terenów niż ROsja zdobywa. Najważneijsze pytanie tej wojny brzmi czy Ukraina będzie w stanie przełamać dobrze umocnione linie obronne rosyjskie? Bo jeśli nie będzie w stanie złamać okopanych Rosjan to będzie pat. 

Ale pamiętaj za chwilę role się odwróća. Te nowe systemy rakietowe które USA, UK dostarczy na Ukraine mają mozliwośc zniszczenie całych linii obronnych Rosjan a będą one poza zasięgiem Rosjan. Już widać ,że stare stacjonarne haubice M1777 robią różnice . Tylko ich jest mało. 

Ukraina złamała linie obronne na rzece Imhulet choć ROsjanie szykowali je 2 miesiące. Były pola minowe. Były transzej . Byli okopani . Mieli sporo GRADów za liniami. Ale M1777 ma większy zasięg niż GRADY  , mają lepsze kontrbateryjne radary. I Ukraian otworzyła sobie drogę przez Rosjan samych ostrzałem 

PRoblemem Ukrainy nie jest utrata sprzętu ale utrata ludzi dlatego teraz Ukraina woli tracić miasta i mieć mało jednostek na linii frontu. Niż rzucić wszystko co mają bo teraz ROsjanie by im zabili zbyt dużą liczbę ludzi. Dla nich lepiej jest poczekać aż dojdzie cały obiecany sprzęt. Nawet te polskie Kraby.. Bo Rosja nie ma skąd uzuepłniać sił ( już teraz na froncie walczą 50 letni rezerwiści - wystarczy popatrzeć na ogłoszenia ze zgonami w rosyjskiej prasie) więc kontrofensywa ukraińska może ich złamac .. Ukraina oddaje teraz teren przy okazji wykrwawiając ROsjan a sami zachowują dużo rezerw. Te raporty o 150 tys żołnierzy ćwiczących na polignach to chyba nie jest blef. Tylko Ukraina na razie czeka by użyć kombinacji świeżych oddziałó plus zachodnia artyleria i zachodnie drony

Te HMARSY mają zasięg 70 km i są w stanie wystrzeliwać salwę 48 rakiet co dwie minuty.. To jest poza zasiegiem czegokolwiek co mają Rosjanie. A nawet poza zasięgiem kontrbateryjnych radarów którymi Rosjanie dysponują

ukraina będzie widzieć każdą rosyjską pozycję a Rosjanie nie będą nawet mieli jak na to odpowiedzieć. Mają oczywiście pasywne radary którymi moga próbować zakłócić działanie HMARSA ale te akurat mogą zostać wcześnej niszczone niesterowaną artylerią. Za miesiac sytuacja się odwróci i to Rosjanie będą patrzeć jak niszczy ich wroga artyleria tak jak teraz Ukraina patrzy w niebo i liczy tylko ludzkie straty. Tyle ,że Rosja uzywa głównie niesterowanych rakiet. A HMARSY to są cholernie precyzyjne pociski kierowane radarem