Skocz do zawartości

WCF: (1) Oklahoma City Thunder vs. (2) San Antonio Spurs

barcalover

WCF: OKC vs. Spurs  

35 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto wygra serię?

Ankieta została zamknięta

• Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.
  • Ankieta została zamknięta 18.05.2026 o 21:59

Rekomendowane odpowiedzi

Śliwa też niezauważył prawej nogi fo przodu bo kamera nie jest z góry tylko z ukosa. A cała kwestia upadku Shaia tu się opiera na jego każdorazowych upadkach co rzut a nie interakcji z nogami Foxa. Których mówiąc szczerze jak na PO nie widzę. 

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Śliwa też niezauważył prawej nogi fo przodu bo kamera nie jest z góry tylko z ukosa. A cała kwestia upadku Shaia tu się opiera na jego każdorazowych upadkach co rzut a nie interakcji z nogami Foxa. Których mówiąc szczerze jak na PO nie widzę. 

Zauważył, tylko on zna zasady, w przeciwieństwie do Was tutaj.

1 minutę temu, camby23 napisał(a):

HI7uOVFWoAAKiC6.jpeg

Tak wiemy, Wełny upada by chronić ciało, a SGA by symulować. Szaolin itepe.

Teraz, ignazz napisał(a):

Ja tam komuś z Norwegii co sędziuje ligę Fińska nie ufam. Tym bardziej jak słuchałem jego wypowiedzi ;)  

Nie ufasz fachowcowi, sędziom z NBA, ale lorakowi z reddita tak :) pocieszne.

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

3 minuty temu, ignazz napisał(a):

Wysoki poziom hipsterski uprawiasz. Serio kibice mają dosyć tych jego upadków a zaraz poczytam od Ciebie że sędziowie faworyzują spurs. 

Co tylko pokazuje ,ze kibice Spurs są mega stronniczy skoro Ty uznałeś faul Foxa pokazać jako flop Shaia i bronisz tej tezy od dwóch stron i jeszcze piszesz że niczego złego w zachowaniu Foxa nie dostrzegasz.

Zawodnik nie może podsuwac się pod skaczacego gracza a to zorbił Fox. I choćbyś nie wiem jak tego bronił to flopa Shaia tu nie ma zadengo . Był potrącony . I jeszcze proponuje byś jednak przeczytał kiedy jest ofens przy wyrzucie nogi. Gdyby Fox stał w miejscu a Shai wyskoczył kopnał go to wtedy tak ale tu takiej sytuacji nie ma

Wiec mogą sobie randomy z netu tworzyć historię o flopowaniu Shaia tylko ,ze jak pokazuje ten przypadek często gęsto nie mają pojecia o czym piszą. 

1 minutę temu, barcalover napisał(a):

Zahaczenie, przesunięcie gościa w wyskoku, wyglądające w slo-mo delikatnie mimo wszystko jest faulem i to nie „soft”. Nie wiem, czy grałeś w kosza kiedyś i czy w powietrzu ktoś cię zahaczył lub popchnął lekko.

Niezwykle istotną kwestią jest kto inicjuje kontakt. Na moje tu bardziej jak w większości akcji kontakt inicjuje Shai. Jeżeli wykraczą ze swojego naturalnego cylindra to non Call jest ok w ferworze walki w po. Przecież nie będę krzyczał że ofens. Powtórzę że chętnie te skrupulatności chciałbym zobaczyć przy grze np Niemca częściej. A tu Fox wyraźnie unika jakiegokolwiek kontaktu. Przecież on w chwili ładowania jest za lewym biodrem SGA. 

I zobacz z łaski swojej ile takich zagrań w serii ma Fox ( podchodzenie na faul) a ile wymuszeń przez upadek ma SGA w serii. 

Patrząc na całoroczną twórczość daliście się nabrać. 

I oczywiście że kibicując ekipy mogę być stronniczy. 

Masz 3 serie gdzie jest grube oburzenie na pomaganie OKC przez sędziów gdzie LBJ zajął głos w tej sprawie ale będę skupiał się na tym czy był minimalny kontakt.  Jasne. Gdzie ja tu widzę na tyle delikatny że upadek wynika z takiego założenia aby upaść. 

1 minutę temu, barcalover napisał(a):

Sędziowie z NBA gwizdnęli i dla Was przecież to ma i tak zerowe znaczenie

w G2 MItch w samej pierwszej połowie zrobił dwa challenge i okazało się, że obydwa gwizdki były na niekorzyść spurs.

3 minuty temu, ely3 napisał(a):

A podasz jakiś przykład ewidentnego flopa Shaia bo na razie kiepsko ci wyszło z tym faulem Foxa

Nienaturalny ruch nogami jest flopem. Kontakt zapewne minimalny jak popatrzysz na cała akcje nie wpłynął w najmniejszy sposób na Shai jak i Fox nie zabrał wg definicji miejsca do lądowania. Za to nienaturalny ruch nogami jaki Shai wykonuje w celu szukania przewinienia jest już zgodnie z oficjalnymi zasadami faulem.  Ale tutaj jest inny problem. Niech nawet ta sytuacja będzie sobie faulem ale wtedy powinno się gwizdać każde trzymanie koszulki, ręki , odpychanie. Zgodnie z przepisami to też są przewinienia ,a Caruso i Dort tak bronia w każdej akcji. Swoją droga idąc waszym tropem do faul na Shai prawidłowo odgwizdany czyli dobra decyzja sędziowska ale trzymanie Wemby już nie. Czyli nawet w tym meczu 1 : 0 w pomyłkach na korzyść OKL.

8 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

zamilcz, randomie z netu

lol

To oddam głos NBA. 

Oficjalny raport L2M (Last Two Minute Report) z tego niesamowitego meczu rzeczywiście wykazał dokładnie dwa błędy sędziowskie na niekorzyść San Antonio Spurs (jako tzw. Incorrect No-Calls), które miały miejsce w samej końcówce czwartej kwarty i mogły rozstrzygnąć mecz przed dogrywką. Oto szczegóły tych dwóch konkretnych sytuacji, które NBA oficjalnie uznała za pomyłki arbitrów: 1. Nieodgwizdany faul przy zbiórce Chestera Holmgrena (4. kwarta) Na około minutę przed końcem regulaminowego czasu gry, przy zaciętej walce pod koszem, Chet Holmgren wyraźnie przytrzymał Victora Wembanyamę za ramię podczas walki o zbiórkę defensywną.  Oficjalne stanowisko NBA: Incorrect No-Call (Błędny brak gwizdka). Liga przyznała, że kontakt ze strony Holmgrena wpłynął na możliwość wyskoku Wembanyamy i powinien zostać odgwizdany jako faul osobisty. Gdyby sędziowie użyli gwizdka, Spurs otrzymaliby piłkę (lub rzuty wolne, w zależności od stanu limitu fauli), co drastycznie zmieniłoby sytuację w końcówce. 2. Błąd kroków Shai Gilgeous-Alexandera przed akcją rzutową (4. kwarta) W jednej z kluczowych akcji na niespełna 30 sekund przed syreną, lider Thunder, SGA, zanim rozpoczął penetrację podkoszową zakończoną wymuszeniem faulu, wykonał niedozwolony dodatkowy krok (tzw. traveling).  Oficjalne stanowisko NBA: Incorrect No-Call (Błędny brak gwizdka). Raport sędziowski potwierdził, że Shai oderwał i ponownie postawił nogę postawną przed wypuszczeniem piłki z rąk do kozła. Gra powinna zostać przerwana, a piłka oddana Spurs. Ponieważ gwizdka zabrakło, akcja potoczyła się dalej, co pozwoliło OKC zdobyć kluczowe punkty

I to San Antonio zyskuje na gwizdkach? 

Bardzo trudno NBA złapać na tym że sami się przyznają do błędów. 

@ely3 zaciąłeś się jak zdarta płyta. 

Chce równego gwizdania i jeżeli takie detale aptekarskie jak Ty wyszukujesz w akcji mają być gwizdane to chce każdy kontakt na Wemby pod koszem jako faul a ciągnięcie za koszulkę jako niesportowy. 

Masz w sieci różnej jakości filmiki gdzie Shai co chwilę pada jak porażony prądem. Skala tego zjawiska i ilość jest porażająca. Stoi to w sprzeczności co do mojego wyobrażenia co do samej gry. A jeżeli z drugiej strony są mecze gwizdane tak że dużo mocniejsze kontakty graczy OKC są non calls to mam prawo się wkurzać. 

Masz na deser niezwykle wykraczającą poza jakiekolwiek rozmiary dobrego smaku ilość upadków w sytuacjach uznanych za no faul i pobicie rekordów Hardena o całe pewne wartości co mecz przeraża. 

Jako umysł ścisły weź z łaski swojej zobacz jak ogromny wpływ na mecz mają te niby niepozorne statystyki gdzie to niby kilka procentów różnicy jest. 

Tabelka wskazana wyżej jest moim zdaniem końcem jakiejkolwiek dyskusji. 

Facet poszedł all time przy równoczesnym występowaniu dwóch faktów: gra rzutowo słabo i krycie Wemby w tych samych meczach odbywa się wyjątkowo ostro bez gwizdków. 

Co gorsze poprzednie serie OKC nie wyglądały od strony sędziowania nic lepiej. Tylko opór przeciwnika z różnych powodów był słabszy. 

A mimo to jeżeli prześledzisz moje wpisy to os wypowiedzi to dajmy grać wszystkim równo. 

Czy mój hipster uważa że Tony Brothers to świetny sędzia? 

Ogólnie liga nagradza tych starszych niedowidzących sędziów o 30 letnich karierach gdzie gracze i intensywność gry się rewolucyjnie zmieniła. 

Ja niezależnie od zespołów wątpię w zdolności tych sędziów do gwizdania w tak szybkiej koszykówce. Właśnie przez własne już słabsze parametry fizyczne i wiek. 

I to też podnosiłem. 

Bo przykłady dobrego ustawienia sędziego i gwizdania lub niegwizdania rzeczy oczywistych jak błąd połowy czy te kultowe ciągnięcie ananasa przemilczę. Bo tylko te dwie sytuacje bez jakiejkolwiek wątpliwości są moim zdaniem celowym wpływaniem na wynik spotkania. Na zdjęciach widać sędziego w obu przypadkach że nie mógł nie widzieć.  

No nic. Fan jazz nie zepsuje mi dnia  radości z oklepania Mistrzów NBA. 

Chciałbym w takich okolicznościach się dwa razy o te gwizdki wykłócać  jeszcze.