BMeF Opublikowano Poniedziałek o 19:46 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 19:46 39 minut temu, 24kobe8 napisał(a): A tu bez większego echa przechodzi jaki Wembanyama jest pojebany, co chłop w debiucie w PO niszczy w wieku 22 lat po obu stronach, że nawet blisko nikt nie jest i moze nie byl nigdy? Przechodzi bez echa, że jest real MVP bo takiego impactu i w ataku i obronie nie dawał nikt w historii?! Nom, wyjąć te dwa parominutowe mecze walki twarzą z parkietem i z Nazem Reidem - i w pozostałych jest jakieś 26-12-3-4 na 66TS%. ;] Ciekawe czy dowiezie w ostatnich 2-3 meczach, bo duża szansa przed San Antonio, no i przed samym Wembym, bo za tydzień może się okazać, że będziemy pisać, że to zdecydowanie najlepszy gracz w lidze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano Poniedziałek o 19:48 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 19:48 45 minut temu, 24kobe8 napisał(a): Tak sobie czytam 8 z 15 stron o gwizdkach, flopowaniu, jazda jedni na drugich itd. A tu bez większego echa przechodzi jaki Wembanyama jest pojebany, co chłop w debiucie w PO niszczy w wieku 22 lat po obu stronach, że nawet blisko nikt nie jest i moze nie byl nigdy? Przechodzi bez echa, że jest real MVP bo takiego impactu i w ataku i obronie nie dawał nikt w historii?! Tak szybko i bez doświadczenia. Kosmos, pojebane rzeczy. Niektórzy nie piszą aby nie zapeszać. Taki mamy niestety czarny PR wszystkiego wokół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli73 Opublikowano Poniedziałek o 19:59 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 19:59 (edytowane) To pojawilo sie po g2 jakby co. Ale fajne. A pomijajac sądziowanieto widac wyraźnie jak SA nie stworzyło sobie lawki do grania w PO szczegolnie na pozycji PF i ogolnie podkoszowej. Smiem twierdzić ze Jeremy nawet nie rzucając w ogóle za 3 byłby lepszym wzmocneniem niż Barnes i Bryant. Nawet na te 10 minut grania. Barenes zapomniał jak sie rzuca a Bryant obsrał sie bardziej niz sie spodziewałem. I jest nabierany niemilosiernie jak dziaciak. No i te straty koszmarne. Zeby tylko straty ale to sa asysty dla przeciwnika bardziej. Edytowane Poniedziałek o 20:31 przez marceli73 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RonnieArtestics Opublikowano Poniedziałek o 20:40 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 20:40 (edytowane) 8 godzin temu, barcalover napisał(a): Zahaczenie, przesunięcie gościa w wyskoku, wyglądające w slo-mo delikatnie mimo wszystko jest faulem i to nie „soft”. Nie wiem, czy grałeś w kosza kiedyś i czy w powietrzu ktoś cię zahaczył lub popchnął lekko. Zgadzam się ze co do zasad to może być traktowane jak faul, natomiast nie jest to na pewno naturalny ruch upadania jak ktoś cie popchnie w locie, tylko widać że wyćwiczone „kładzenie się” na ziemi. I akurat u SGA widać mocno że kładzie się celowo przy wielu rzutach, o to chyba jest zarzut. Edytowane Poniedziałek o 20:45 przez RonnieArtestics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denis Bad Boy Załęcki Opublikowano Poniedziałek o 20:43 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 20:43 42 minuty temu, marceli73 napisał(a): Smiem twierdzić ze Jeremy nawet nie rzucając w ogóle za 3 byłby lepszym wzmocneniem niż Barnes i Bryant. Nie poddaje się jebaniutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano Poniedziałek o 20:44 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 20:44 8 godzin temu, barcalover napisał(a): Zahaczenie, przesunięcie gościa w wyskoku, wyglądające w slo-mo delikatnie mimo wszystko jest faulem i to nie „soft”. Nie wiem, czy grałeś w kosza kiedyś i czy w powietrzu ktoś cię zahaczył lub popchnął lekko. Kiedy ostatnio grałeś? Generalnie te faule przy jumperach to full pizda mode niezależnie od kim mówimy. Ci sami zawodnicy jak przychodzi okazja na poster dunk lecą na pełnej i nie ważne kto stoi/skacze przed nimi i w jaki kontakt nie wejdą ładują z pełną mocą i ani myślą upadać a i balansować potrafią tak, że złapany kontakt nie powoduje zbytniej zmiany w locie. Jako, że sam sobie grywam co tydzień/dwa od dwóch lat głównie 2na2 lub 3na3 i przy rzucie to pewnie skaczę max na 10-20% tego co Shai, ale mogę dostać po prostu w łapę i ni c***a się tak nie wypierdolę, ani nie nie stracę balansu, więc powątpiewam w słuszność twojego pytania o graniu. A tu mówimy o jakimś minimalnym kontakcie w przypadku Shaia i tym niby kolanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rw30 Opublikowano Poniedziałek o 20:54 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 20:54 (edytowane) 14 minut temu, P_M napisał(a): ale mogę dostać po prostu w łapę i ni c***a się tak nie wypierdolę, ani nie nie stracę balansu, więc powątpiewam w słuszność twojego pytania o graniu. ale to można 5 minut gadać i nie chce mi się pisać, ale z takich kluczowych 1.dostanie w łapę to najmniejszy problem, większym jest zahaczenie o lower body gdzieś, bo trudno to skompensować ZWŁASZCZA jak się wysoko wyskakuje 2. oni mogą sobie dive'ować bo a) zwiększajo efekt & wrażenie na sędziach b) majo ciała które bez problemu to (upadek z wysoka na glebę) wytrzymujo c) są trenowani do upadania a nie próbowania utrzymać się by właśnie nie próbować opierać całego ciężaru na stawie skokowym który,w przypadku utraty równowagi, jest podatny na przeciążenie to takie abc, myślałem że większość tutaj to ogarnia 10 minut temu, P_M napisał(a): Ci sami zawodnicy jak przychodzi okazja na poster dunk lecą na pełnej i nie ważne kto stoi/skacze przed nimi i w jaki kontakt nie wejdą ładują z pełną mocą i ani myślą upadać a i balansować potrafią tak, że złapany kontakt nie powoduje zbytniej zmiany w locie. znowu, jak dostaną w rękę albo lekki kontakt to tak, ale najgorsze upadki są własnie po kontakcie z lower body w skoku przy dużej horyzontalnej prędkości, wiec tak nie od końca masz rację. I tak, ogólnie lekkie kontakty przy dunku są mniej odczuwalne niż przy jumperze bo jest zupełnie inna dynamika, gdzie z reguły własnie z dużą energią idziesz do przodu / w górę, gdy przy jumperze starasz się zachować pionową (najczęściej) pozycję i tu lekki kontakt faktycznie ma znaczenie. To jak z położeniem ręki na jakimkolwiek punkcie ręki jumpshootera, co jest skrupulatnie odgwizdywane, a przy dunkach nie i nawet mało kto protestuje - słuszna tutaj jest kalulkacja sędziów że tu jest spory wpłw na ruch zawodnika ataku a tam nie i tyle. Edytowane Poniedziałek o 20:59 przez rw30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zimny Opublikowano Poniedziałek o 20:55 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 20:55 1 godzinę temu, 24kobe8 napisał(a): Tak sobie czytam 8 z 15 stron o gwizdkach, flopowaniu, jazda jedni na drugich itd. A tu bez większego echa przechodzi jaki Wembanyama jest pojebany, co chłop w debiucie w PO niszczy w wieku 22 lat po obu stronach, że nawet blisko nikt nie jest i moze nie byl nigdy? Przechodzi bez echa, że jest real MVP bo takiego impactu i w ataku i obronie nie dawał nikt w historii?! Tak szybko i bez doświadczenia. Kosmos, pojebane rzeczy. Trzeba cieszyć oko bo ile on zagra zdrowy takich PO? Chodźby co roku jeździł do zakonu shaolin, a co dwa lata dodatkowo do sanatorium w Ciechocinku, to nie ma bata że przy tych gabarytach, przeciążeniach, wysokokach, prędkościach i upadkach pozostanie zdrowy. Nie chce oczywiście krakać, ale takie jest życie. To takie moje koszykarskie carpe diem - cieszmy się Wembym tu i teraz, bo kto tam wie co z nim będzie za rok czy dwa. I Spurs też powinni spiąć dupe i robić mistrza tu i teraz, a nie myśleć o przyszłych okienkach. Teraz mają zdrowego lidera który gra jak diabeł. Reszta ekipy pomimo wieku też gra zajebiście. Nie ma więc na co czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rw30 Opublikowano Poniedziałek o 20:59 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 20:59 3 minuty temu, Zimny napisał(a): Trzeba cieszyć oko bo ile on zagra zdrowy takich PO? dokładnie, też sobie czasem to myślę choć życzę jak najlepiej, wiadomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano Poniedziałek o 21:02 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 21:02 2 minuty temu, rw30 napisał(a): 1.dostanie w łapę to najmniejszy problem, większym jest zahaczenie o lower body gdzieś, bo trudno to skompensować ZWŁASZCZA jak się wysoko wyskakuje Łapa to był tylko przykład ale to samo przy lower body contacie to co odwalają w NBA nie jest naturalne:) 5 minut temu, rw30 napisał(a): oni mogą sobie dive'ować bo a) zwiększajo efekt & wrażenie na sędziach b) majo ciała które bez problemu to (upadek z wysoka na glebę) wytrzymujo c) są trenowani do upadania a nie próbowania utrzymać się by właśnie nie próbować opierać całego ciężaru na stawie skokowym który,w przypadku utraty równowagi, jest podatny na przeciążenie to takie abc, myślałem że większość tutaj to ogarnia Ale nie rozumiesz argumentu, ja wiem jak to działa i dlaczego to robią, problem w tym, że to jest nienaturalne i wymuszone, a barcalover wplata argument związany z graniem w kosza, gdzie jak ktoś gra to na 99% nie spotkał się z tego typu "faulami" bo takie kontakty w towarzyskim graniu nie są w ogóle gwizdane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rw30 Opublikowano Poniedziałek o 21:14 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 21:14 (edytowane) no nie, jakby ktoś nawet mnie nie zahaczył ale zostawił 0 miejsca na to, by spokojnie spaść (a taka sytuacja była Shai vs. Fox, bez względu na to, czy go zahaczył w powietrzu czy nie, i bez względu na to jak Shai upadł) to najpierw by dostał słowną reprymendę a jakby powtórzył to bym mu zaraz - pewnie bardziej otwarcie, bo chamskich fauli mogących spowodować kontuzję nie lubię , sam miałem kilka poważnych skręceń kostki co zakończyło w zasadzie moją karierę) - oddał, bez względu na to czy miałbym poparcie szanownego grona zatwierdzającego faule czy nie 15 minut temu, P_M napisał(a): Ale nie rozumiesz argumentu, ja wiem jak to działa i dlaczego to robią, problem w tym, że to jest nienaturalne i wymuszone przecież ustosunkowałem się w (a) i (b) tamtego posta (więc nie wiem czemu sugerujesz że nie rozumiem), jak komuś się nie podoba że gdy gra jest o dziesiątki M dolarów to ludzie zachowujo się inaczej niż na orliku to co ja zrobię, mi to nie przeszkadza wielce, ale też zupełnie rozumiem antypatię wielu kibiców wobec Shaia który robi z tego sztukę 17 minut temu, P_M napisał(a): Łapa to był tylko przykład no to był bardzo kiepski przykład w takim razie Edytowane Poniedziałek o 21:18 przez rw30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano Poniedziałek o 21:37 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 21:37 21 minut temu, rw30 napisał(a): przecież ustosunkowałem się w (a) i (b) tamtego posta (więc nie wiem czemu sugerujesz że nie rozumiem) Bo a i b nijak się ma dla samego argumentu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano Poniedziałek o 22:06 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 22:06 Da się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano Poniedziałek o 22:14 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 22:14 6 minut temu, agresywnychomik napisał(a): Da się? I dlatego mówię, że Kobe zyskałby więcej w tych czasach niż Lebrony, Nashe czy CP3 - @lorak Kobemu bliżej stylowo do SGA niż tamtym i mógłby kręcić naprawdę ciekawe cyfry, jakby podkręcił wymuszanie osobistych do poziomu SGA czy Hardena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dannygd Opublikowano Wtorek o 09:47 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 09:47 W dniu 25.05.2026 o 07:44, lorak napisał(a): skąd to? bo trudno uwierzyć w takie dane sprzed czasów trackingowych statów. Czemy sprzed trackingowych? Baza Play-by-Play jest oficjalnie od 1996 roku w NBA, większość narzędzi dostępnych dla nas jest od ok. 2000 roku (jako pbpstats), jedyna zmiana jaka nastąpiła to wykorzystanie kamer śledzących do zbierania danych od SportVU/SecondSpektrum. To ostatnie to generalnie super narzędzie bo wiele niedostępnego wcześniej info zbiera i zapisuje z automatu (jak łączenie danych tekstowych z pozycją współrzędnych gps na parkiecie), ale chyba każdy z nas nie raz i nie dwa się przekonał, że robi też błędy gorsze niż sędziowie/modele AI @bballforever_ raczej nie wrzucał foliarskich info 11 godzin temu, agresywnychomik napisał(a): Da się? też to chciałem wrzucić... nieprawdopodobnie inne wykorzystanie sytaucji. Było też kiedyś fajnie pokazane jakim mistrzem bym Wade (czy wcześniej AI) w wykorzystywaniu screenów do pozycji rzutowej (swoją drogą MIA robiło to po mistrzowsku) i pump fake-ach, gdzie nawet Kobas mówił jak trudno go przez to kryć, a Kobas zdecydowanie mniej z tego korzystał i dużo grał face2face jakby potrzebował tej bezpośredniej rywalizacji. Teraz nie mogę tego znaleźć, ale nawet w tym meczu jest to trochę widoczne: https://www.instagram.com/reel/DQi55GYgNIF/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano Wtorek o 15:11 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 15:11 g#5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano Wtorek o 15:46 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 15:46 5 godzin temu, dannygd napisał(a): Czemy sprzed trackingowych? Baza Play-by-Play jest oficjalnie od 1996 roku w NBA, tak, ale jak z pbp wyciągnąć podwojenia? do tego dla Jordana jednak większość kariery nie jest pokryta w pbp, a ten tweet sugeruje jakby to było za całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balech Opublikowano Wtorek o 15:48 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 15:48 19 godzin temu, marceli73 napisał(a): To pojawilo sie po g2 jakby co. Ale fajne. A pomijajac sądziowanieto widac wyraźnie jak SA nie stworzyło sobie lawki do grania w PO szczegolnie na pozycji PF i ogolnie podkoszowej. Smiem twierdzić ze Jeremy nawet nie rzucając w ogóle za 3 byłby lepszym wzmocneniem niż Barnes i Bryant. Nawet na te 10 minut grania. Barenes zapomniał jak sie rzuca a Bryant obsrał sie bardziej niz sie spodziewałem. I jest nabierany niemilosiernie jak dziaciak. No i te straty koszmarne. Zeby tylko straty ale to sa asysty dla przeciwnika bardziej. Śmieszne? Raczej żałośne. I nie chodzi, że ktoś chce SGA wyśmiać, ale słabe to, trochę bez smaku hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubbas Opublikowano Wtorek o 15:53 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 15:53 4 minuty temu, lorak napisał(a): tak, ale jak z pbp wyciągnąć podwojenia? do tego dla Jordana jednak większość kariery nie jest pokryta w pbp, a ten tweet sugeruje jakby to było za całość. na zdrowy rozsadek moga to byc prawdziwe dane bo Lebrona sie nie podwaja bo jest niesamowitym podajacym i gra glownie z topu/glownie na picku, przez jakis czas byl limited jumpshooterem Jordana do ktoregos roku nie mogli bo byl illegal defense? @lorak do ktorego nie mam czasu teraz sprawdzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Wtorek o 16:46 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 16:46 21 godzin temu, 24kobe8 napisał(a): Tak sobie czytam 8 z 15 stron o gwizdkach, flopowaniu, jazda jedni na drugich itd. A tu bez większego echa przechodzi jaki Wembanyama jest pojebany, co chłop w debiucie w PO niszczy w wieku 22 lat po obu stronach, że nawet blisko nikt nie jest i moze nie byl nigdy? Przechodzi bez echa, że jest real MVP bo takiego impactu i w ataku i obronie nie dawał nikt w historii?! Tak szybko i bez doświadczenia. Kosmos, pojebane rzeczy. tez tego nie rozumiem. mega seria na tym poziomie a mozna miec wrazenie ze to jakies przepychanie jednych albo drugich kolanem przez Fostera/Tony'ego. WTF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi