fluber Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 5.09.2020 o 14:19, ignazz napisał(a): Jednym słowem bufon bo rodzice byli na poziomie? Durna teza. Rozwiń Nie:) W dniu 5.09.2020 o 14:15, ignazz napisał(a): Bawi was takie grillowanie? Serio? Marzył mi się Kraków. Zostałem w Toruniu bo było taniej a na to utrzymanie zarobiłem praca swoich rak. To ze była to praca weekendowa a osoba właściciela ma drugorzędne znaczenie. Wiem ile dałem z siebie. Średnio mnie z powodu obecnej nagonki interesuje ze ktoś miał gorsze opcje. Serio. A pamietam kolegów którym się pracować nie chciało. Rozwiń Osoba właściciela ma znaczenie:) Nikt Cię nie krytykuje za ciężka prace jaka wykonałes:) Zrozum że skoro startowales z wyższego poziomu i bardzo ciężko na to pracowałes, to ktoś kto startował z niższego poziomu i równie ciężko pracował, nie ma opcji żeby był na Twoim poziomie właśnie z powodu Twojej przewagi na starcie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) W dniu 5.09.2020 o 12:31, ignazz napisał(a): 1. Julek to nie był Microsoft tylko dwóch ludzi którzy pracowali czasem 36 godzin non stop gdy był przestój technologiczny a produkcja ruszała 6:00 poniedziałek. to nie był stosunek pracownik / tata prezes Rozwiń Musiałbyś teraz powtórzyć to samo z kimś obcym zamiast z ojcem. Zobaczyłbyś taką róznicę jaką widzimy między wodą a ogniem. Pracowałeś z kimś kto Cię pewnie kocha i to co robi w życiu robi dla Ciebie. Z kims obcym byłoby tak ze ten ktoś miałby Cie w "d" i myślał tylko jak się da z Ciebie wiecej wycisnąc jak najmniejszym kosztem. Edytowane 5 Września 2020 przez darkonza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 5.09.2020 o 14:28, fluber napisał(a): Nie:) Osoba właściciela ma znaczenie:) Nikt Cię nie krytykuje za ciężka prace jaka wykonałes:) Zrozum że skoro startowales z wyższego poziomu i bardzo ciężko na to pracowałes, to ktoś kto startował z niższego poziomu i równie ciężko pracował, nie ma opcji żeby był na Twoim poziomie właśnie z powodu Twojej przewagi na starcie:) Rozwiń I nikt nie wymaga aby był ktoś na moim poziomie. Przecież tam pisałem z czego się wycofałem o poziomie przyzwoitości. nic o swoim. W dniu 5.09.2020 o 14:34, darkonza napisał(a): Musiałbyś teraz powtórzyć to samo z kimś obcym zamiast z ojcem. Zobaczyłbyś taką róznicę jaką widzimy między wodą a ogniem. Pracowałeś z kimś kto Cię pewnie kocha i to co robi w życiu robi dla Ciebie. Z kims obcym byłoby tak ze ten ktoś miałby Cie w "d" i myślał tylko jak się da z Ciebie wiecej wycisnąc jak najmniejszym kosztem. Rozwiń Cała reszta życia zawodowego to był ogień w tym kryzys 2000 i 2008. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regis Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) W dniu 5.09.2020 o 14:23, Artlan napisał(a): a tutaj gloryfikuje się kobietę, która w 2020 roku nie potrafi znaleźć pracy za minimalną. Rozwiń Skąd wiesz, że nie potrafi? Jej się nie opłaca znaleźć pracy za minimalną, czy nawet powyżej minimalnej, bo straciłaby sporą część socjalu. I to nie jest jej wina, taki mamy system gdzie, w pewnych sytuacjach lepiej dochodu nie wykazywać. Jej finansowo opłaca się pracować ,,na czarno'', wybór tego rodzaju zatrudnienia nie jest duży więc pracuje tam, gdzie pracuje. Ta praca ,,na czarno" plus socjal którego by nie miała , gdyby pracowała na legalu dają więcej niż minimalna. I myślę, że ma gdzieś skąd te pieniądze pochodzą - dla niej istotne jest, aby zapewnić dzieciom jak najwięcej. Edytowane 5 Września 2020 przez Regis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artlan Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 5.09.2020 o 14:27, DeltaCenter napisał(a): @Artlanskąd jesteś patusie? Ile masz lat? Jesteś już na swoim? Rozwiń Mogę odpowiedzieć jak zapytasz się grzeczniej i napiszesz po co ci ta wiedza. Ty się wychowałeś na podwórku jak Tusk czy jak Kaczyński pośród warszawskiej inteligencji? Robisz zakupy w Biedronce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) Paru szefów idiotów przetrzymalem W dniu 5.09.2020 o 14:38, Regis napisał(a): Skąd wiesz, że nie potrafi? Jej się nie opłaca znaleźć pracy za minimalną, czy nawet powyżej minimalnej, bo straciłaby sporą część socjalu. I to nie jest jej wina, taki mamy system gdzie, w pewnych sytuacjach lepiej dochodu nie wykazywać. Jej finansowo opłaca się pracować ,,na czarno'', wybór tego rodzaju zatrudnienia nie jest duży więc pracuje tam, gdzie pracuje. Ta praca ,,na czarno" plus socjal którego by nie miała , gdyby pracowała na legalu. I myślę, że ma gdzieś skąd te pieniądze pochodzą - dla niej istotne jest, aby zapewnić dzieciom jak najwięcej. Rozwiń Sporo racji. Ale widzisz ona ma gdzieś skąd idą pieniądze a tu koledzy uważnie analizują sytuacje 20 lat temu ze dorobiłem u Taty na studiach. W sumie zapłaciłem praca za pokój i rachunki fair sytuacja Od strony litery prawa gdy ma dochód zasiłek się nie należy. Złe przepisy częściowo tłumacza takie zachowanie v A kto je tworzy? Edytowane 5 Września 2020 przez ignazz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) Tak ogólnie to nie rozumiem tej sprzeczki z ignazz. Forum jest w oficjalnych poglądach jest prawicowo/kapitalistyczne. Taki ogląd świata przedstawia ignazz, a jednak w kontrze dostaje lewicowe, a właściwie marksistowskie argumenty, poglądy mocno bliskie komunizmowi. Edytowane 5 Września 2020 przez darkonza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regis Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 5.09.2020 o 14:38, ignazz napisał(a): Paru szefów idiotów przetrzymalem Sporo racji. Ale widzisz ona ma gdzieś skąd idą pieniądze a tu koledzy uważnie analizują sytuacje 20 lat temu ze dorobiłem u Taty na studiach. Rozwiń Nie widzę związku. Gdybyś nie pisał, że miałeś taki sam start jak wszyscy i do wszystkiego doszedłeś sam, to nikt by się pracy u taty nie czepiał:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W duskusji tez zauważyłem pochylanie się nad biednymi kobietami co zarabiaja w Polsce chyba średnio 8% mniej, a znów brak pochylenia się nad mieszkańcami innych niż warszawa miast w których czesto ludzie dostają 75% mniej za tą samą pracę. To dużo bardziej istotne rozróznienie niż to ze względu na płeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Centralizacja Warszawy to koszmar W dniu 5.09.2020 o 14:44, Regis napisał(a): Nie widzę związku. Gdybyś nie pisał, że miałeś taki sam start jak wszyscy i do wszystkiego doszedłeś sam, to nikt by się pracy u taty nie czepiał:) Rozwiń 20 lat temu z tymi firmami to była loteria. Ale dostałem twarda szkole życia. Tam co rok były inne przepisy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 5.09.2020 o 14:38, ignazz napisał(a): Sporo racji. Ale widzisz ona ma gdzieś skąd idą pieniądze a tu koledzy uważnie analizują sytuacje 20 lat temu ze dorobiłem u Taty na studiach. Rozwiń No nie musiałeś się martwić gotowaniem, praniem, zmywanie, prasowaniem, robieniem zakupów i mnóstwem innych rzeczy które w domu częściowo robili za Ciebie inni. Nie musiałeś się przyzwyczajać do życia samemu w obcym mieście, bez codziennego wsparcia bliskich. Nie musiałeś szukać pracy gwarantującej utrzymanie, a zamiast tego zdobywałes cenne doswiadczenie w cieplarnianych warunkach pod okiem taty, który zapewne był bardzo wyrozumiały odnośnie tego ile dać Ci w danym tygodniu obowiązków w zależności od natężenia egzaminów na uczelni. Zazdroszczę Ci tej pozycji wyjściowej w dorosłym życiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artlan Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 5.09.2020 o 14:38, Regis napisał(a): Skąd wiesz, że nie potrafi? Jej się nie opłaca znaleźć pracy za minimalną, czy nawet powyżej minimalnej, bo straciłaby sporą część socjalu. I to nie jest jej wina, taki mamy system gdzie, w pewnych sytuacjach lepiej dochodu nie wykazywać. Jej finansowo opłaca się pracować ,,na czarno'', wybór tego rodzaju zatrudnienia nie jest duży więc pracuje tam, gdzie pracuje. Ta praca ,,na czarno" plus socjal którego by nie miała , gdyby pracowała na legalu. I myślę, że ma gdzieś skąd te pieniądze pochodzą - dla niej istotne jest, aby zapewnić dzieciom jak najwięcej. Rozwiń Ile tego socjalu by straciła gdyby zarabiała nieco powyżej 2K na umowie o pracę? No i pomijasz bardzo istotny aspekt, że przy pracy na czarno nie dostaje ani złotówki w przypadku choroby czy opieki nad chorym dzieckiem (o braku składek emerytalnych nie wspominając). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regis Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 5.09.2020 o 14:47, ignazz napisał(a): Centralizacja Warszawy to koszmar 20 lat temu z tymi firmami to była loteria. Ale dostałem twarda szkole życia. Rozwiń Mogło tak być, możliwe też że bez tego poradziłbyś sobie tak samo, albo i lepiej. Ale fakty są takie, że na dzień dobry miałeś ułatwiony start niż większość młodych ludzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 5.09.2020 o 14:49, fluber napisał(a): No nie musiałeś się martwić gotowaniem, praniem, zmywanie, prasowaniem, robieniem zakupów i mnóstwem innych rzeczy które w domu częściowo robili za Ciebie inni. Nie musiałeś się przyzwyczajać do życia samemu w obcym mieście, bez codziennego wsparcia bliskich. Nie musiałeś szukać pracy gwarantującej utrzymanie, a zamiast tego zdobywałes cenne doswiadczenie w cieplarnianych warunkach pod okiem taty, który zapewne był bardzo wyrozumiały odnośnie tego ile dać Ci w danym tygodniu obowiązków w zależności od natężenia egzaminów na uczelni. Zazdroszczę Ci tej pozycji wyjściowej w dorosłym życiu. Rozwiń I za to jestem wdzięczny Rodzicom. W dniu 5.09.2020 o 14:50, Regis napisał(a): Mogło tak być, możliwe też że bez tego poradziłbyś sobie tak samo, albo i lepiej. Ale fakty są takie, że na dzień dobry miałeś ułatwiony start niż większość młodych ludzi Rozwiń Sam fakt ze mając 5 lat wysłali mnie na angielski Gdzie w szkole był rosyjski Broniłem się jak mogłem Bo w Domu harcerza były komputery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 5.09.2020 o 14:50, ignazz napisał(a): Sam fakt ze mając 5 lat wysłali mnie na angielski Rozwiń No nie możesz twierdzić że każdy 5-latek chodził w tamtych czasach na angielski:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Ale dużo więcej wyniósł mały Ignas z domu ogólnie. Nie szuka patusow którym da w ryj W dniu 5.09.2020 o 14:54, fluber napisał(a): No nie możesz twierdzić że każdy 5-latek chodził w tamtych czasach na angielski:) Rozwiń I nie twierdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regis Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 5.09.2020 o 14:49, Artlan napisał(a): Ile tego socjalu by straciła gdyby zarabiała nieco powyżej 2K na umowie o pracę? No i pomijasz bardzo istotny aspekt, że przy pracy na czarno nie dostaje ani złotówki w przypadku choroby czy opieki nad chorym dzieckiem (o braku składek emerytalnych nie wspominając). Rozwiń Nie wiem, ale zapewne sporo. 500+ dostałaby tak czy tak, ale już np świadczenie z funduszu alimentacyjnego (jako samotna matka całkiem prawdopodobne, że pobiera) jest już uzależnione od dochodu( chyba max 800 zł na osobę, gdyby więc miała 3200 brutto to jej nie przysługuje). A dla niej to jest 1500 zł miesięcznie. Plus inne zasiłki, pewnie kolejne kilkaset złotych. O emeryturze raczej nie myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) Jeśli ktoś uważa ze ignazz bez wysłania przez rodziców na angielski, bez ojca obrotnego ojca, bez warszawy w zamian urodziłby sie w koziej wólce, gdzie jego ojciec by pił i bił żonę będąc bezrobotnym osiągnąłby w życiu to samo, to znaczy ze ten ktoś wierzy w idee kapitalizmu, jeśli ktoś jednak uważa ze w drugiej wersji dziś ignazowi byłoby gorzej to czas się przyznać samemu sobie że "bliżej mi do Marksa niż prawicy". Edytowane 5 Września 2020 przez darkonza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artlan Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) W dniu 5.09.2020 o 14:55, Regis napisał(a): Nie wiem, ale zapewne sporo. 500+ dostałaby tak czy tak, ale już np świadczenie z funduszu alimentacyjnego (jako samotna matka całkiem prawdopodobne, że pobiera) jest już uzależnione od dochodu( chyba max 800 zł na osobę, gdyby więc miała 3200 brutto to jej nie przysługuje). A dla niej to jest 1500 zł miesięcznie. Plus inne zasiłki, pewnie kolejne kilkaset złotych. O emeryturze raczej nie myśli. Rozwiń Jakieś źródło, że dochód utożsamia się z kwotą brutto wynagrodzenia? W dniu 5.09.2020 o 15:00, darkonza napisał(a): Jeśli ktoś uważa ze ignazz bez wysłania przez rodziców na angielski, bez ojca obrotnego ojca, bez warszawy w zamian urodziłby sie w koziej wólce, gdzie jego ojciec by pił i bił żonę będąc bezrobotnym osiągnąłby w życiu to samo, to znaczy ze ten ktoś wierzy w idee kapitalizmu, jeśli ktoś uważa ze dziś ignazowi byłoby gorzej to czas przyznać samemu sobie że "bliżej mi do marksa niż prawicy" Rozwiń Oglądałeś ,,Daleko od szosy"? Poza tym chyba nie odróżniasz korwinizmu i gimbo-liberalizmu od centroprawicowych poglądów gospodarczo-społecznych. Edytowane 5 Września 2020 przez Artlan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) W dniu 5.09.2020 o 14:50, ignazz napisał(a): Sam fakt ze mając 5 lat wysłali mnie na angielski Rozwiń ale do elitarnego liceum dostałeś się własną pracą (i WSZYSCY PRZECIEŻ MOGLI!) jprdl ignazz - nic osobistego (bo lubię Cię generalnie), ale jesteś szalony xD Edytowane 5 Września 2020 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi