Skocz do zawartości

Konsole

kore_old

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam pytanie:

Czy ktośby mógł z kolegów wytłumaczyć mi - "kawa na ławę" i "jak krowie na rowie" - jak mam zaupgredować moje PSP 1000 Fat z softu 3.52 OE na nowszy, typu 5.50. Oczywiście jestem na dwóch forach PSP, ale tam już jest taki stopień zamulenia (uups, znawstwa znaczy :P ), że nic nie kumam, szczególnie, że są jakieś wyjątki. Konsolkę mam od 1/2 roku ale ile można grać w "zapasowe kopie" :mrgreen: Przydałby się czytnik PDF/doc., radyjko, TV i inne takie wodotryski... 8)

Nie chodzi nawet o samą procedurę, bo przecież robiłem przejście z 1.5 i 2.71 na 3.52, ale tych wersji i ich możliwości powyżej 4.0 wraz z wyjątkami dla starego - na szczęście nie wymagajacego Pandory - PSP Fata jest za dużo...

• 3 tygodnie później...

Rozmyslam ostatnio nad kupnem X-Boxa 360 albo PS3. Nie jestem jakims maniakiem konsolowym, ale chce sobie pograc w 2K11, PES'a, FIFE czy Tekkena VI. Jednak ceny obu konsol dosyc sie roznia, X jest w cenach za 650-750 (Arcade), a PS3 az 1100-1300. Dlatego jesli chce grac tylko w takie gierki to wystarczy mi X Arcade czy lepiej dolozyc wiecej i kupic konsole z 120/250 GB?

Jeszcze dwa pytania:

1) Czy wersja konsoli X-Box 360 Arcade wyszla tez w slim?

2) MGS: Guns of Patriots wyszlo/wyjdzie na X?

Tak, ale PS3 ma odtwarzacz Blu-ray (ogromna zaleta) + generalnie lepsze exclusivy (seria Uncharted, Killzone, MGS4, Little Big Planet, God of War, Gran Turismo, Heavy Rain i wiele innych). Poza tym jest mniej awaryjna, ma więcej ciekawych funkcji, nowy kontroler ruchu (Move - wg. ekspertów lepszy od Kinecta), więcej lokalizacji na dobrym poziomie (przez SCE).

Ale wybór pozostawiam Tobie.

Jak już mówiłem - zależy kto co lubi. Ja miałem i xboxa i ps3, xbox mi się zepsuł i go sprzedałem ale z ręką na sercu muszę przynac, że właśnie na x-pudle grało mi się lepiej i lepiej się bawiłem. Z tymi exclusive'ami bym nie przesadzał bo xbox też ich trochę ma + o wiele lepszy online. A w ps3 najczęściej psującą się częścią jest właśnie napęd. Zresztą bluryje mozna teraz dorwać w miarę tanio na allego i to lepsze niż ten w ps3. :]

Jako, że mam obie: Jeśli chcesz grać online w sportowe gry bierz PS3, jeśli w singla to spokojnie starczy X360 do Twoich wymagań... ;-)

A w ps3 najczęściej psującą się częścią jest właśnie napęd.

Gdzieś Ty to wyczytał? :>

Zresztą bluryje mozna teraz dorwać w miarę tanio na allego i to lepsze niż ten w ps3.

Akurat napęd blu-ray do PS3 jest lepszej jakości niż w odtwarzaczach filmowych z jednej prostej przyczyny -> film trwa średnio 2 godziny, w gry zapaleńcy potrafią dobę non-stop katować...

A tak swoją drogą najlepszą opcją byłaby konsola PS3 + pad od X360 (no i exclusive'y z obu konsol pod ręką)... ;-)

Po pierwsze to powiedz mi dlaczego polecasz do grania online ps3 skoro tam nawet zaproszeń do gry wysłac nie można i lagi są cholernie przeogromne. Plusem jest ze PSn jest darmowy i tutaj plusy się kończą bo LIVE połyka PSN bez pierdnięcia.

Na forum o konsolach siedze dobrych kilka lat i wiem z czym ludzie(i ja) mają problemy. I stąd to wnioskuję.

Akurat napęd blu-ray do PS3 jest lepszej jakości niż w odtwarzaczach filmowych z jednej prostej przyczyny -> film trwa średnio 2 godziny, w gry zapaleńcy potrafią dobę non-stop katować...

Whui mocny argument biorąc pod uwagę, że ps3 to przede wszystkim konsola do gier.

Uwierz mi, że kupując oddzielnie odtwarzacz dłużej pooglądasz filmy BD.

I jeszcze jedno. Jak chcesz podłączyć do ps3 pada od tri-sixti?

lagi są cholernie przeogromne

:lol:

Uwierz mi, że kupując oddzielnie odtwarzacz dłużej pooglądasz filmy BD.

Na wiarę nic nie biorę... Za to wiem, że w środku PS3 jest dokładnie taki sam napęd jak we wszystkich innych urządzeniach Sony (rozkręć to będziesz wiedział) czy też w masie innych firm... Na dobrą sprawę tylko Samsung w całości produkuje sobie napędy (przy okazji sprzedając innym), reszta w większości bierze od jednego z tych dwóch producentów (albo całe napędy, albo podzespoły, vide LG i lasery od Sony) i montuje do swoich odtwarzaczy...

Różnica na korzyść PS3 jest taka, że trafiają tam napędy wyselekcjonowane (testowane w danej puli), do zwykłych odtwarzaczy w większości przypadków nie...

I jeszcze jedno. Jak chcesz podłączyć do ps3 pada od tri-sixti?

"najlepszą opcją byłaby"... Ja wiem, że teraz wtórny analfabetyzm wśród młodzieży... :roll:

Pad od x0 jest lepszy ale DS też jakiś tragiczny nie jest...

Pad od X360 jest zdecydowanie lepszy, ten od plejaka jest najzwyczajniej w świecie za mały i niewygodny dla przeciętnego europejczyka (no może trochę powyżej średniej ;-))... Dopóki nie kupiłem sobie kierownicy to w wyścigówkach po jakiejś godzinie ciągłego trzymania tego niewygodnego R2 miałem ochotę wyrzucić pada przez okno... ;]

Tekstu o analfabetyzmie wtórnym wśród młodzieży niestety nie skumałem. :[

A tak swoją drogą najlepszą opcją byłaby konsola PS3 + pad od X360 A tak swoją drogą najlepszą opcją jest konsola PS3 + pad od X360

Ja tam śmgam na Xklocu i jestem zadowolony. Exclusivy PS3 jakoś do mnie nie przemawiają, Bluray też nie specjalnie, a PS'owy pad faktycznie jest zrobiony dla 12 latków / kurdupli z dziewczęcymi rączkami.

Tekst o większej awaryjności X'a jakoś do mnie nie trafia, na obie konsole masz przecież gwarancję.

BTW Kamil - GT 5 wyszło w końcu / wychodzi? Tak przekładają tą premierę i przekładają, że aż zacząłem się śmiać że wcześniej zrobią kolejną Forzę niż nowe Gran Turismo ;)

A tak swoją drogą najlepszą opcją byłaby konsola PS3 + pad od X360 ≠ A tak swoją drogą najlepszą opcją jest konsola PS3 + pad od X360

Aaaa o to chodziło. ;]

To nie pozstaje mi napisac nic innego jak tylko to, że najlepszą opcją byłoby połączenie MS i Sony i stworzenie razem konsoli... :roll:

Moim zdaniem ten najtańszy X360 to jest trochę strzelanie sobie w stopę. Twardziela będzie brakować na jakieś dema, czy bajery. Ofkors można sobie powiedzieć, że chodzi w 100% tylko o odpalanie gier i robienie save'ów i wtedy da radę, ale tak czy owak zamyka to parę opcji na przyszłość. Cena jest w tym przypadku trochę zwodnicza, bo dla mnie konsola bez pełnowartościowego twardziela (nie wiem, ile pamięci ma ten najtańszy X360) to trochę krok wstecz wobec tego, co oferuje ta generacja. Co do polecania którejś konsoli, to się nie będę wypowiadał. Na każdej jest sporo fajnych gier i myślę, że nie da się żałować zakupu którejkolwiek z nich. Ja mam Ps3 i sobie chwalę.

Źle rozumujesz.

Nie wiem na 100% jak w XBoxie, ale z tego, co kojarzę to nie da się zgrać gry na dysk i używać bez płyty. Słyszałem, że jest taka opcja albo będzie, ale nie pamiętam, czy chodziło tylko o to, żeby gry szybciej chodziły, a płyta i tak musi być napędzie, czy może faktycznie miała to być pełnowartościowa kopia zapasowa uwalniająca od płyty. Ale raczej nie to drugie, bo to jak zaproszenie do kombinacji. A w czasach, kiedy producenci krzywo patrzą nawet na odsprzedawanie używanych gier, to byłoby takie coś dziwne.

A w PS3 natomiast na 100% nie pograsz bez płyty, jeśli masz grę zakupioną i zainstalowaną właśnie z takiego nośnika. Musi być w napędzie. Niedawno jakieś cwaniaki wymyśliły niejaki JailBreak, ale nie wiem, ile w tym podpuchy, a na ile naprawdę to działa(ło). Ale nie wiem, czy warto ryzykować w zabawy i ewentualne dostawanie kiedyś banów w usługach sieciowych i pozbawianie się aktualizacji softu.

A tak swoją drogą za 180 zł można mieć 500 GB dysk wewnętrzny 2,5 cala... Na dodatek z nowszych serii niż te montowane w konsolach defaultowo... Najlepiej brać konsolę z najmniejszym możliwym dyskiem (tudzież najtańszą posiadającą dysk) i dokupić coś większego oddzielnie... ;-)

No i Szak dobrze prawi, gry tylko z płyty... Zapis na dysk wykonywany jest tylko w celu przyspieszenia wczytywania lokacji (modele, tekstury, dźwięki, filmiki, itp.)... Logika sterująca grą jest dalej na płycie...