blackmagic Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Nie bardzo znowu rozumiem te wszystkie wyliczenia salary. Czemu FT i TOV mają być inaczej traktowane niż reszta kategorii? Co złego jest w tankowaniu 2 czy 3 kategorii? Nie da się przy salary i 20 zespołach zbudować teamu świetnego we wszystkich kategoriach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek23 Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Poczytaj argumentację wiLQ'a z poprzedniej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Poczytaj argumentację wiLQ'a z poprzedniej strony. Ja rozumiem, ale każdy ma takie same szanse. Więc o co kaman? Każdy może licytować Dwighta czy innego DeAndre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulek Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Każdy ma takie same szanse, ale tu chodzi o to, żeby wzięcie takiego Howarda nie stawiało w uprzywilejowanej sytuacji jego posiadacza. Wolne i straty zatankować najłatwiej, nie jestem więc przekonani, żeby zwolennicy takiej strategii powinni mieć handicap. W niektórych propozycjach salary dużo bardziej odzwierciedla wartość gracza i przeciwdziała przesadnej opłacalności tankowania, choć oczywiście nie w ten sposób, by stawało się to zupełnie nieopłacalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tizz Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 ale to raczej tank tylko w jedną stronę a tankowanie corocznie nic nikomu nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulek Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Możesz rozwinąć, bo nie wiem czy myślisz o tym samym tankowaniu co ja, bo ja pisałem o tankowaniu danych kategorii celem nabijania statystyk w innych. A taka taktyka przy niezmienionym salary może być aż nazbyt skuteczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tizz Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 IMO wydaje mi się,ze troche jest przeceniana ta 'skutecznosc' nabijania jednych statystyk. jakie jest prawdopodobienstwo, ze X skompletuje tak roster by tymi nabijanymi kategoriami wygrac? nie jestem jakims mega weteranem w roto akurat ale nie zdazylo mi sie(z tego co pamietam) by posiadajacy Rondo i Howarda niszczyli roto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulek Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) No Rondo to nie najlepszy przykład, bo on częściej nie grał niż grał i w tym sezonie systemu raczej nie zniszczył, ale np. w 1 lidze marcos zajął 2 miejsce do końca walcząc o pierwsze tankując wolne i straty, mając własnie Howarda i DeAndre. Owner Drummonda uplasował się na 4 pozycji. Wniosek? Posiadacze gości z fatalnym FT% zajęli miejsca w czubie tabeli. Tak gwoli ciekawostki napiszę, że ten sam user w skladzie miał... Rondo. Ich wartość, jak napisał Wilq, faktycznie jest większa niż na to wskazuje value z BM, bo to value drastycznie zaniża wskaźnik FT%, czyli coś, czego wpływ na wynik łatwo można zatuszować. Edytowane 8 Maja 2014 przez bulek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tizz Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 miałem na mysli wczesniejsze lata, whateva, ja nie nieguje faktycznie wiekszej wartosci niz to widac w Waszych wyliczeniach ale czy az na tyle by sie babrac w dodatkowo utrudniajace je wyliczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulek Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Takie wyliczenia zbytnio sprawy nie utrudniają, wymagają jedynie wklepania odpowiedniej formułki, minuta i wszystko załatwione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tizz Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 (edytowane) no dobra to ustalcie czy warto i wprowadzmy to, lepiej isc do przodu i zajac sie kolejnymi kwestiami. w jakim terminie przewidujecie draft, gdyby zamienic go i przprowadzic online? Edytowane 9 Maja 2014 przez Tizz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulek Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 (edytowane) Draft online raczej będzie tuż przed sezonem, bo zdaje mi się, że dopiero wtedy jak liga będzie założona? Tymczasem ja zapodałem tylko możliwe propozycje, a nic jeszcze nie jest ustalone. Karl, jesteś komishem - to zapodawaj swoja opinię. Do hejtowania niektórzy są pierwsi, a ogarniać nie ma komu. Czy liga to tylko Kolek, Tizz i ja? Edytowane 10 Maja 2014 przez bulek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arctus Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 I ja, ale myślę, że inni zagłosowali i czekają na przykelapnie jakieś opcji, no bo ile można wałkować o tym czy off czy on, czy serpentynka czy salary.... Podbijam totalnie wypowiedź Tizza... Panowie czas postawić kolejny kroczek do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karl Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Karl, jesteś komishem - to zapodawaj swoja opinię. A to nie będzie głosowania w tej sprawie, czy wszyscy się godzą na mnie jako komisha? Dobra, panowie, rzeczywiście tamte ankiety czas już kończyć, bo mimo tego, że wszyscy się nie wypowiedzieli (a szkoda, bo zrobiło to tylko 13 z 19 zapisanych obecnie osób - nie liczyłem Tizza, bo nie widziałem posta z konkretnymi odpowiedziami), to rezultaty już się nie zmienią. Pozwolę sobie przekopiować pierwszego posta, z myślą o bieżącej aktualizacji: LEGENDA: NA ZIELONO - kwestie zostały przegłosowane i są aktualne. Commissioner: karl Scoring Type: Roto 9-cat (pts, rebs, as, stls, blks, 3ptm, fg%, ft%, to); Draft Type: patrz niżej (tj. Salary Cap) Draft Time: ? Weekly Deadline: ? Trade End Date: ? Roster Positions: 13 slotów (w tym 3 nieaktywne): PG, SG, G, SF, PF, F, C, C, 2xUtl + 3xBench Allow Draft Pick Trades: Yes; Expansion draft: No; (Rookie draft: Yes); Salary cap: aukcja online z ustalonym przez komisarza budżetem (np 200$, bądź 260$), gdzie budżet drużyny nie jest równy salary drużyny, a ew. nadwyżki są korygowane w trakcie offseason. Salary zawodników jest od pierwszego sezonu wg. wyliczeniom kolka23. Liczba keeperów: cały skład; Max Teams: 20; Aktualnie zapisani: (19/20) karl - Utah Jazz kolek23 - Boston Celtics bulek - Phoenix Suns Ledley - Cleveland Cavaliers Tizz - Sacramento Kings mac - San Antonio Spurs Arctus - New Orleans Pelicans eMes - Dallas Mavericks evitacre - Houston Rockets january - Denver Nuggets Marthinus - Portland Trail Blazers Szulim - Los Angeles Clippers blackmagic - Minnesota Timberwolves Zodd - Chicago Bulls Qooniu - Golden State Warriors Benon - Atlanta Hawks QAS - Indiana Pacers SLaKB - Los Angeles Lakers L.TM - Orlando Magic wiLQ - Miami Heat Co dalej? 1. Tizz pytasz o termin draftu - tak jak pisze bulek, jak tylko będę mógł założyć ligę to wrócimy do dyskusji. Kiedy to się stanie? Nie wiem. Nie wiem kiedy yahoo zaczyna nowy sezon fantasy. 2. WiLQ zauważył ciekawą rzecz - tankowanie w ft%, czyli low price - high reward. Dużo tracisz w jednej kategorii, ale w pozostałych dużo zyskujesz, wszystko to, za niskie obciążenie w budżecie. Pojawiły sie trzy nazwiska - D. Howard, Andre Drummond i DeAndre Jordan. W proponowanym przez kolka23 excelu z salary zawodników (https://www.dropbox.com/s/z0mz23amyn65qqd/salary.xls) kosztują oni odpowiednio: 27.6, 36.8, 36.7., co jest zdecydowanie za mało. Pewne zmiany zaproponował bulek (http://www.e-nba.pl/topic/3362-liga-roto-dynasty/?p=269224) i po przeanalizowaniu ich myślę, że dobrym pomysłem będzie prosta ankieta, której szczegóły podam w drugim poście. 3. Bardziej ważne lub mniej ważne kwestie dotyczące ligi. Zachęcam do zabierania głosu i wrzucania swoich propozycji odnośnie tego jak ma wyglądać nasza liga. Edytowane 21 Maja 2014 przez karl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karl Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Tym razem, by nie czekać w nieskończoność na odpowiedź wszystkich, a i też, żeby był większy porządek z samymi ankietami, proponuję, by każda ankieta trwała jeden tydzień, a wiec czas na oddanie głosów w tej ankiecie jest do końca niedzieli 18 maja (chyba, że większość opowie się za którąś ze stron wcześniej). ANKIETY: 1. Co robimy z tankowaniem w ft%? (http://www.e-nba.pl/topic/3362-liga-roto-dynasty/?p=267958) a) Nic. Zostawiamy tak jak jest. Mamy w końcu aukcję online, w której ci zawodnicy zostaną zakupieni za odpowiednio wyższą cenę. (SlaKB, Ledley, L.TM, Qooniu, blackmagic, szulim, january) b ) W tej kategorii (ft%) każdy, kto ma wartość mniejszą niż -4 (obecnie 3 zawodnicy) ma „adjusted ft%” (patrz: wyliczenia bulka - http://www.e-nba.pl/topic/3362-liga-roto-dynasty/?p=269224) (jeśli jesteś za, podaj również, która opcja bulka najbardziej ci pasuje) (karl(opcja 5), Arctus(opcja 4), kolek23(opcja 4.), eMeS(opcja 5.), Benon, Tizz, mac, Zodd(opcja 5), bulek(opcja 4), wiLQ, evitacre) c) Mam swoje wyliczenia. Oto one: … 2. Trejdowanie draft picków a) Tak. (karl, Arctus, kolek23, eMes, SlaKB, Benon, Ledley, Tizz, L.TM, Qooniu, Zodd, bulek, wiLQ, blackmagic, szulim, january, evitacre) b ) Nie. Edytowane 21 Maja 2014 przez karl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arctus Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 1 b ) 2 a ) Co z pozostałymi graczami? Może jakieś priwy trzeba im wysłać czy chcą z nami grać czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karl Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Co z pozostałymi graczami? Może jakieś priwy trzeba im wysłać czy chcą z nami grać czy nie? Właśnie wysłałem do każdego priva z prośbą o oddanie głosów w ankiecie. Zobaczymy czy tym razem będzie jeszcze większa frekwencja. 1 b ) 2 a ) A która opcja bulka pasuje ci najbardziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek23 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 1. b(4) 2. a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMeS Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 1. b5 2. a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlaKB Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 1. a 2. a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi