Skocz do zawartości

[beGM Play-off '26 FINALS] #1 Denver Nuggets (58-24) - #2 Orlando Magic (57-25)

ernie9005

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.06.2026 o 15:04, Alonzo napisał(a):

Dużo epitetów i mało konkretów, lekceważenia i statsy totalnie z d.. LBS -  ale w sumie tego się spodziewałem.;)

tego spodziewałeś przed czy po tym jak olałeś termin na opis mając na to 10 dni?

które staty są totalnie z dupy? te Townsa z playofów czy te z Finałów?

W dniu 25.06.2026 o 15:04, Alonzo napisał(a):

woja narracja, to w skrócie - mam Joka, mam MVP Brunsona. Och! Ach! Ech! Uch!  Nawet nie musze mieć jakiejkolwiek taktyki! Dejta mnie mistrzostwo i niech ten kmiot już mnie przestanie męczyć!

przecież ja praktycznie nic nie pisałem o Joku, o to, że mam Brunsona i o tym piszę to moje prawo i używałem tego głównie w kontekście porównań z Mitchellem co jest chyba kwetią jak najbardziej naturalną, a już to jak w tych porównaniach wygląda Twój as to już nie mój problem

poza tym  - "Och! Ach! Ech! Uch!"

?

ile Ty masz lat? 

ale dobrze merytorycznie, bo czas to powoli kończyć

Cytat

Mamy konkretne drużyny, które przekładamy na naszą grę wzorując się na rl. Obaj mamy core istniejące od lat i obudowywane. Różnica jest taka, że Nuggets nie dotyczą ziemskie prawa - co pokazują Twoje wyniki. Przypomnę tylko, że walczysz o 3 mistrzostwo dla Denver na przestrzeni 4 lat!!! i aktualnie o b2b co udało się jak obaj wiemy Warriors 8 lat temu. 

idąć tym tokiem narracji, mógłbym powiedzieć jak to w ogóle może tak być, że Orlando Magic tyle razy wygrywali wschód i od wielu lat są w czołówce, no nie może tak być, przecież to Orlando, przez 8 lat nie udało im się to ani razu przecież

tak samo jak to możliwe, że Donovan Mitchell tyle razy grał w ECF skoro normalnie dopiero w tym roku mu się to udało a i tak dostał gładko po japie

tyle to ma sensu

Cytat

Już pal licho, że w regularze nie potrzebujesz nawet Joka jak wynika z bilansu 58W, czy w ogóle centra. Nawet Watsona od połowy sezonu nie potrzebowałeś. To jak bajkowo są traktowani Twoi Nuggets w BeGM kompletnie Tobie zatarło podstawowe instynkty samozachowawcze. 

instynkty samozachowawcze

Jokić opuścił 5 spotkań więcej niż Mitchell

słownie pięć

w momencie gdy leczył kontuzje Watson został gracze tygodnia, notując fantastyczny okres, a miałem przecież jeszcze Granta czy THJ, który finalnie został 3cim rezerwowym sezonu

kto w analogicznej sytuacji zastępował Mitchella w zdobywaniu punktów?

Shead, Jaquez, Mann?

tego się jeszcze nie dowiedzieliśmy i się pewnie nie dowiemy, bo na trudne pytania, odpowiedzi tu nigdy nie doświadczysz

Cytat

Granie Watsonem (słuszne założenie, ze wracałby w trakcie serii - tutaj g3) od razu po śr. 28min. w Finale Konferencji przeciwko Portland, jest delikatnie mówiąc nierealnym założeniem, by rzec dosadniej - zupełnie niepoważnym. Wracałby stopniowo i to zresztą pewnie z ławki (polecam zobaczyć jak ja to rozegrałem z Quickleyem i Gordonem we wcześniejszych seriach)

"polecam zobaczyć jak ja"

to jest wyznacznik

mam trzy fakultety z medycyny sportowej i certyfikaty cztery

fakty:

Nuggets ostatni mecz rozegrali 30 kwietnia

Wolves G3 drugiej rundy grali 8 maja 

to jest prawie 10 dni różnicy, gdzie wg moich przepuszczeń Watson mógłby już wejść do gry, ale FO liczyło na to, że Nuggets jednak sobie bez niego poradzą, to oczywiście tylko moje domniemanie, ale nie jest pozbawione sensu

więc nie ma tutaj absolutnie żadnego podobieństwa do sytuacki Quickleya, którego data powrotu nie była znana, tak samo forma fizyczna, a robi gra oczywiście jak gdyby nigdy nic kilkanaście spotkań u nas, jak i Gordona, którego uraz dwukrotnie się odnowił i tu już kompletnie nie wiemy nic

jak to wyglądało w przypadku innych rekonwalescentów? 

Reaves po powrocie 33 i 30 minut

J-Dub 29 i 23 (kontrolowany blowout)

Edwards z niedoleczonym kolanem grał średnio 39 minut w ostatnich czterech meczach ze Spurs

Embiid po powrocie 24, 34 27

żaden z tych graczy nie dostał tyle czasu co Watson na powrót do zdrowia, przypomnę od momentu złapania urazu do debiutu w PO podczas G3 drugiej rundy minął miesiąc i 9 dni (uraz złapał 1 kwietnia)

GM Magic natomiast uważa, że wystarczy dać odpocząć trochę Gordonowi by przestał łapać urazy i grał świetnie do końca Finałów, tak samo jak nie widzi żadnego problemu w tym, że Quickley nie grał od dłuższego czasu i nie zagrał nawet minuty w pierwszej rundzie

to są te detale

Cytat

Do tego w serii Finałowej GM Nuggets zwiększa mu minuty (z czym śie zgadzam, bo to naturalne), ale nie z 28 na 31 i nie przy grze w s5!!!!. Watson wracałby pewnie stopniowo w Finale Konferencji pewnie po 15-18min. i w Finale BeGM max to jest jakieś 25min. On zwyczajnie nie grałby więcej.

XD

Cytat

A do tego jeszcze bieganie za Mitchellem, to jest niezła odklejka.

odklejką nie jest za to, to że Quckley biega za Murreyem full court pressem przez 7 spotkań WCF

chwila, czy Ty mi insynuujesz jakieś choroby psychiczne?

@nizina wypowiesz się w końcu? czy głowa w piasek?

Cytat

W ogóle nie ma takiej opcji!!! Watson z pewnością nie byłby w stanie być trzecią opcją Denver. ja nawet nie podejmowałem próby robienia 3 opcji u siebie z Gordona, wykorzystując go bardzo ostrożnie i szukając dla niego korzystych matchupów.

czemu Ty krzyczysz? jak dodasz wykrzykniki i zboldujesz jakieś zdanie to nie znaczy z automatu, że masz racje, wiesz?

nie wiem czy Wason byłby w stanie być trzecią opcją wiem, że mam dwie pierwsze nie do zanegowania

kto jest pierwszą opcja u Ciebie?

Mitchell z 25%fg w clutch - 40NET w czwartych kwartach Finałów z fatalną trójką w całych PO?

czy może Towns który w trzech ostatnich grach Finałów kręci 8/9 a w ostatnich 9 spotkanich PO zalicza w 4Q 1.4ppg na 35fg% a jedyną trójkę w tym czasie trafił w G5 Finałów?

więc jakoś się nie dziwię, że nie podejmujesz się robienia z Gordona jakiejś opcji, bo generalnie ciężko cokolwiek w Magic jednoznacznie określić

Cytat

Pominę już to co tu się działo we wcześniejszych latach z Grantem, Brogdonem, czy Andersonem. - było - minęło, ale warto mieć to gdzieś w tyle głowy czytając o krytyce Quickelya czy Gordona.

obrzydliwa manipulacja, gdzie wiadomo, że Brogdon wracał dopiero na serię nie mającą znaczenia, a Grant nie grał u mnie w tamtym roku już w ogóle, bo sam miałem go w dupalu i byłem zażenowany jego dostępnością

i nie ma żadnej krytyki Twoich graczy, tylko zwrócenie uwagi na poważny problem, na który jak wykazałem nie ma żadnych racjonalnych argumentów, ale to jakby nic nowego

Cytat

Brak jakiejś wizji na grę Nuggets - clue jest takiem - mam Joka, mam MVP Brunsona - och, ach, ech!.

Brajanku

odpowiedz w końcu na zarzuty, że nie masz żadnej legitnej ofensywnej opcji na Finały a nie mi ciśniesz po topowych graczy tego dziesięciolecia, ok?

Cytat

Brak jakiejś wizji na grę Nuggets - clue jest takiem - mam Joka, mam MVP Brunsona - och, ach, ech!.

Oficjalne statsy NBA kontra statsy LBSa - wybór należy do Was.

czyli jak wkleiłem staty Townsa czy Mitchella z NBA.com, to są one nic niewarte? to chcesz wszystkim przekazać?

wiesz, że Brunson z Hartem też są wysoko w tym roku w tym +/-? 

poza tym we wcześniejszym poście napisałem, że do ogólnego impactu Townsa za całe PO nie ma co się doczepić, ale ofensywnie pod koniec Finałów wyglądał naprawdę blado co przy tym co dał Mitchell kładzie Tobie wszelki gameplan

Cytat

Cały sezon jechałeś na narracji, że KAT i Dray są fatalni.

KAT właśnie zdobył mistrzostwo.

Dray był 3 w niezależnych statsach liczonych przez NBA do nagrody Hustle Award.

Twoja ideologia statsowa legła w gruzach. 

Jak Tobie nie wstyd brnąć w to dalej, to nie mam pojęcia.

już pominę, że wcale nie cisnąłem tak po Townsie w drugiej połowie sezonu, cisnąłem za to Brunsonowi i to niejednokrotnie

a ten fragment o Drayu to już kwintesencja Twojej baśniowej wędrówki, każdy wie, że Draymond miał fatalny sezon, a wyznacznikiem tego jest to ile dostał głosów na dpoty teraz a rok temu, powiesz nam ile? bądź odważnym i wrzuć to

na koniec mam do Ciebie kilka pytań/próśb 

- napisz w końcu jakie są współrzędne do alternatywnej rzeczywistości w której Donovan Mitchell dowozi ofensywnie serie Finałową, myślę, że nie tylko ja chciałbym coś takiego zwiedzić

- powiedz ile ujemny zwycięstw dajesz sobie za brak opisu w terminie, Knicks chyba odjąłeś sporo, także chciałbym wiedzieć, bo to dość istotne

- czy zamierzasz przeprosić GMów, których w obrzydliwy sposób kolejny raz pomawiasz o stronnicze głosowanie, myślę, że to już ostatni dzwonek na to

- jeśli tego nie zrobisz, uprzejmie nalegam abyś zdał mandat Radnego w najbliższej przyszłości

pozdrawiam serdecznie

LBS

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

@LeweBiodroSmoka od kilku dni zalewasz to forum kasakadą wpisów. Cytujesz, odpowiadasz, prowokujesz do reakcji. Twoja sprawa, ja nie zamierzam w to wchodzić, moje zycie jest gdzie indzieǰ. Określiłem twoje pisanie jako propagandowe i grafomańskie, tak po prostu czuję, to moje subiektywne prawo czytelnika względem piszącego. Jesli poczułes się urażony, przepraszam. 

ps w jednym z komenatrzy zasugerowales  @Alonzo dwubiegunówkę. Nawet jak na standardy tego forum uwazam to za malo eleganckie

1 minutę temu, nizina napisał(a):

@LeweBiodroSmoka od kilku dni zalewasz to forum kasakadą wpisów. Cytujesz, odpowiadasz, prowokujesz do reakcji. Twoja sprawa, ja nie zamierzam w to wchodzić, moje zycie jest gdzie indzieǰ.

które forum zalewam kaskadą wpisów? wątek Finałowy w beGM? gdzieś indziej jeszcze? napisałem w pierwszy poście, że nie mam już empatii do ludzi, którzy sieją farmazon, więc o ile mójstyl jest konfrontacyjny, to powiedz, gdzie nie mam racji? gdzie w tym jest propganda?

kolejny raz proszę

3 minuty temu, nizina napisał(a):

ps w jednym z komenatrzy zasugerowales  @Alonzo dwubiegunówkę. Nawet jak na standardy tego forum uwazam to za malo eleganckie

przecież to wynikało z tego, że z akapitu na akapit najpierw mnie cisnął a potem chwalił, to jedynie dosadnijsza retoryka, myślę, że znacznie gorsze jest sugerowanie, że od lat wpływam na głosujących jak jakaś wyrocznia i jestem świętą krową bez instynktu samozachowawczego

nie odbieraj wszystkiego tak dosłowwnie i nie musisz mnie przepraszać

Hit za hitem te wpisy. 

Ale też w naszym gronie dopuszczaliśmy ciut więcej uszczypliwości w stosunku do siebie w tym zamkniętym gronie. 
clue jest jednak takie że te finały mają mało esencji a dużo tych „antyozdobnikow” 

Moglibyście wrócić w dyskusji ze ścieżki wojennej na czyste opisy gry? 

Bo temat się rozrósł ale kibice widowiska nie doświadczają. Na razie czuję się jakby jakiś woźny mierzył wysokość obręczy a inny robił pomiar decybeli i temperatury w szatni gości. 

I jedyne co czytamy że rok temu przecież też z tą obręczą było coś nie tak. A z klimatyzacja 4 lata temu. 

A jak można było dyskutować pokazały np serię Portland. Z miejsca pozdrawiam @Ashigaru

Nie idźcie panowie tą drogą bo mam bilet w pierwszym rzędzie i rzucę w was sałatka. 

Jeszcze ktoś się poślizgnie na sosie vinegret i będzie przypał. 

A jak Wam ławka rezerwowych wstanie to będą kary z the brawl niczym Pistons Pacers. 

Przez jedną sałatkę rozwalicie obie organizacje. A tam było 1 piwo. Chyba Wam nie muszę tłumaczyć co to znaczy sałatka? 

71C9AE72-0441-465E-8609-164F26FA48AC.png

22 godziny temu, nizina napisał(a):

propagandowy, grafomański styl  dyskusji i sugerowanie oponentowi chorób psychicznych , no ale biorąc pod uwagę tylko koszykowkę to 4:2 dla Denver 

Nie będę ukrywał, że zdumiewa mnie patrzenie na Denver jako na faworyta. Tu jest seria 50/50. Przecież ani Brunson bez KATa nie zdobyłby tego mistrzostwa w rl ani też KAT bez Brunsona. rl Knicks mieli jeszcze 3 opcję jaką był OG Anunoby (akurat w tej serii był nawet drugą opcją ofensywną). Szkopuł w tym, że nasi Nuggets nie mają takiej pewnej 3 opcji, a odcinanie dwójki liderów od podań pozostałej trójki graczy, to jest taktyka chyba nieco bagatelizowana tutaj z tego co widzę. LBS również nie napisał nic o taktyce. ja mam Draymonda w tych 4qw. na Brunsona - co też chyba pomijasz.

Oczywiście jeżeli tak uważasz @nizina, to ok. Natomiast zakładam, że rozumiesz, że w świecie gdzie mamy 8 różnych mistrzów NBA głosujesz na to, że nasi Denver 3 raz w ostatnich 4 latach zdobywają mistrzostwo, tak?

Że Jokic, który 2 razy w życiu grał w Finale Konferencji, z czego raz w bańce przegrał z Lakers 1-4 i drugi raz zdobył mistrzostwo z moimi undersize rl Miami w 2023 będzie odbierał u nas 3 raz Puchar Larryego O'Briana?

Że Brunson, który walczył z rl Knicks jak lew o swoje możliwe że jedyne mistrzostwo, zdobywa u nas również swoje 3 mistrzostwo, tak? I Tak właśnie uważasz, że LBS stworzył tego rodzaju Dynastię?

I z drugiej strony mamy moich Orlando Magic, gdzie po drodze Lowry, Draymond, Gordon, czy teraz KAT byli filarami 4 z tych 8 rl drużyn mistrzowskich. I u mnie się to w ogóle nie dodaje, tak?

Natomiast u mnie w ostatnich 4 latach wyglądało to tak:

W 2023 Magic przegrali z Treyem Lylesem i Joelem Embiidem jak zawsze opuszczającym mecze, gdyż jak głosili nasi światli experci z LBSem na czele z KATem nie da się przecież stworzyć drużyny mistrzowskiej. Nasza Philly w II rd pokonała mnie mimo Gordona, który był filarem rl mistrzowskich Nuggets i PJ Tuckera, czy Highsmitha z tamtych Miami (wszyscy 3 grali w rl Finale), rok później w 2024 to moi Magic grali w Finale BeGM, ale przegrali z LeBronem, Currym i młodzieżą Lakers - Reaves, Wallace, czy Lively, gdzie LeBron przegrał w rl z Gordonem (ale u nas wygrał), a Curry nie grał nawet w playoffs.

Natomiast rok temu Magic odpadli w Finale przeciwko Twoim Bux (grających wtedy legendarną 6 graczy), którzy z kolei przegrali w Finale z naszymi Denver. 

Warto patrzeć na temat całościowo, bo BeGMowy Brunson, to już 2-krotny mistrz, a nie ten walczący teraz z rl Knicks o swoje pierwsze mistrzostwo. Tak na to patrząc - Oklahoma obroniła właśnie mistrzostwo.

Rozważ jeszcze inny wynik tej serii;)

W dniu 25.06.2026 o 16:43, LeweBiodroSmoka napisał(a):

to i ja coś wrzucę, żeby przypadkiem nie przepadło

kurczę, a to dopiero początek

Yyyyyyyy..

Nie bardzo wiem jak na wyśmiewanie tego zareagować?

Kwestionujesz LBS oficjalne zaawansowane statystyki, które mają pomóc takim nerdom jak ja i Ty zrozumieć adv. stats? Zresztą zaraz wyjaśnię nagrodę Hustle Award. Czy też wyśmiewasz twitty Marty, na którą sam widziałem nie raz się powołujesz? Że niby +/- w playoffs KATa to bull shit, tak? A punktów się nie przyznaje zgodnie z logiką matematyki, tylko masz jakieś moralne prawa własnej uznaniowości? KAT po 17 meczach w playoffs na plusie w ostatnim był coś tam na minusie, ale tylko przez problemy z faulami bo musiał grać mniej, co u mnie raczej nie miałoby miejsca, bo ja zamiast niegrywalnego w ofensywie Mitchella Robinsona mam zestaw - Draymond, Gordon, Stewart, czy nawet Missi jak bym chciał..

..zatem.. no.. tegez..

Zajmijmy się tutaj Hustle Award najpierw, żebyście w pełni zrozumieli jak LBS Wam plótł bzdury przez cały sezon. Jak większość jego strzałów, tu też naturalnie trafił kulą w płot. 

Nagrodę Hustle Award przyznaje się graczom za wykonanie tzw. "czarnych robót" często niewidocznych dla takich osób jak LBS jadący beztrosko po Draymondzie. Nawiasem mówiąc w poprzednim sezonie nagrodę tą wygrał właśnie Draymond. W tym roku był 3 za Diabate i Danielsem. Nagrodę tą przyznaje się graczom, którzy poświęcają się dla zespołu robiąc rzeczy oparte na olbrzymim zaangażowaniu i energii. Ten wpływ na grę, jest często niewidoczny w standardowych statystykach (możliwe, że dlatego LBS uważa Draya za słabego obrońcę?). 

Co najważniejsze - tu nie głosują dziennikarze, a decyduje specjalny algorytm zliczający tzw. hustle stats. Wliczają się do nich - deflections, odzyskiwanie tzw. piłek niczyich, wymuszanie fauli ofensywnych, screen assists, kontestowane rzuty za 2 i 3 oraz zastawienia, czyli tzw. box outy ofensywne i defensywne.

Prawdą jest, że Dray grał słabiej niż chociażby we wcześniejszym sezonie, ale pamiętajmy z jak nieosiągalnego poziomu dla większości graczy ten spadek następuje. Na końcu zajął 11 miejsce w głosowaniu na DPOTY i zabrakło mu zaledwie 10pkt. do wyprzedzenia Dysona Danielsa i znalezienia się w 2nd Defensive Team 2026!!! - o tego rodzaju graczu tu rozmawiamy. Draymond był 9 w tym sezonie jeżeli chodzi o obniżanie % z gry graczy których bronił (obniżał o 3,9pkt.).

Poniżej artykuł o Draymondzie, który mam nadzieję nieco zmieni postrzeganie czytających na to co się tu u nas wyrabiało przy hejcie LBSa przez cały sezon na Draymonda. Szczególnie polecam Tobie @24kobe8 - bo zdaję sobie sprawę, że ten highlight, który wrzuciłeś w naszej serii fajnie się prezentuje, ale Draymond to jeden z najlepszych obrońców na Wembyego i zresztą paru innych graczy, co pokazał chociażby w playinach na Leonardzie. Polecam również @january @ignazz, którzy głosowali na Hawks, a także @ozzy110 @LONGER01 którzy się wahali i ostatecznie nie zagłosowali.

https://www.nba.com/warriors/news/the-case-for-draymond-green-making-a-historic-10th-all-defensive-team-20260407

Mam nadzieję, że wyjaśniliśmy już sobie kwestię Draymonda, który przypominam broniłby u mnie w końcówkach Jalena Brunsona, a wcześniej też przejmowałby go po switchach jako wolny elektron i centralna część sieci mojej pajęczyny defensywnej. Draymond wykorzystałby tu zasięg ramion i warunki fizyczne. Dray potrafiłby tu wykorzystać swoje atuty ustawiając się na nogach, by zablokować Brunsonowi widoczność do kosza bez faulowania go. Dray ograniczyłby też wjazdy Brunsona, który lubi wykorzystywać swoją siłę fizyczną wbijając się w obrońcę biodrami, aby sobie wypracować pozycję. z Draymondem jako jednym z najsilniejszych i najinteligentniejszych obrońców w lidze to by zwyczajnie nie przeszło. Możemy też raczej wykluczyć nabranie Draya przez Brunsona na jego zwody. Czy głosujący wezmą ten istotny czynnik pod uwagę? 

Mitchell to byłby inny gracz w tej serii

Klasycznie są u nas osoby, które nabierają się w tym roku na jechanie po Mitchellu - z reguły do tej pory regularną ofiarą hejtu był KAT, ale no niestety nie da się w tym roku.. A przepraszam - czym jest lepszy w tych playoffs Jokic od Mitchella? Przecież Brunson jest sidekickiem Jokicia w Denver, a nie liderem - Halllołłłł!!! Komuś się tutaj chyba hierarchie graczy pomyliły!

I na samym końcu Mitchell grał pierwszy raz w życiu właśnie w Finale Konferencji. Jak ktoś nabiera się na te tanie chwyty LBSa z 4qw. to przypominam, co zrobił w drugiej połowie jednego z meczy (w tym w 4qw.) z Detroit oraz w g7 na wyjeździe z Pistons. Liczę Panowie na Wasze racjonalne podejście do tematu, bo u nas Mitchell grał 5 razy w Finale Konferencji i to jest jego drugi Finał BeGM. - ale najwyraźniej nadal nie potrafi grać u nas na takim poziomie - co przecież właśnie obalił KAT.

Przypominam, że Mitchell w rl Cavs gra z dwoma wysokimi oraz Hardenem, który w dużym stopniu odpowiedzialny jest za kreowanie. I jest tam problem z tym piątym, bo musi nim być Max Strus, Sam Merrill lub Dean Wade. rl Cavs cały czas mają problem z niskim wingiem, gdzie nie mają odpowiedników moich - Gordona, Jaqueza, Champagnie, czy nawet Draymonda Greena!!! - byłbym wdzięczny jak byście przy ocenie wzieli ten czynnik pod uwagę i nie nabierali się na tanie sztuczki LBSa. 

Jeszcze kilka rzeczy jak i co gram:

Trochę rzeczy odnośnie taktyki już napisałem w opisie i w odpowiedzi na opis LBSa, jednak parę jueszcze chciałbym dodać.

- Mam nadzieję, że kwestię fauli KATa nie musze już rozwijać przy dużo większym wachlarzu graczy wysokich niż rl Knicks z aofensywnym Mitchem Robinsonem, czy Arielem Hukportim jako nr 3. U mnie są - Dray, Gordie, Beef Stew i jak by była taka potrzeba to nawet nadal u na sniedoceniany Yves Missi.

- Brunsona już wiemy, że kryją - Quickley około 20min., Mann około 15min. i w decydujących minutach Draymond, a jest jeszcze Shead gdzieś tam na przełomie 1/2qw. okazyjnie jak trzeba.

- przeciwko duetowi Jok&Brunson staram się grać drop & single coverage odcinając linię podań i starając się wymusić na nich grę indywidualną i zmęczenie zwłaszcza w obronie. Staram się unikać podwajania. Tu oczywiście Dray pilnujący najsłabszego akurat na boisku gracza ofensywnego Denver (kupujemy każdą minutę Deana Wadea) będzie stał na straży budowania mojej defensywy zespołowej. Przy obroniep&r mamy drop coverage i staramy się przechodzić nad zasłoną. Unikamy zostawienia Brunsonowi miejsca na rzut za 3P po koźle i nie chcemy też, żeby wszedł w półdystans. KAT (czy inny wysoki) cofa się w pomalowane, blokując Brunsonowi drogę do kosza i wymuszając trudniejszy rzut lub floater nad rękami obrońcy Brunsona (Quickley ma długie łapska). Jak KAT wyszedłby wyżej na blitz lub hedge do Joka, to Serb zapewne zroluje pod kosz i albo sam skończy akcję, albo poda na czystą pozycję do rogu. Wysoki ma zatem starać się wypychać Joka - o czym poniżej.

- Gdy Jok dostaje piłkę tyłem do kosza na niskim poście, kryty jest 1 na 1 przez KATa, Stewarta lub Draymonda, którzy grają przeciwko niemu fizycznie. Jok swoje punkty bez podwojeń zdobędzie, ale to i tak mniejsze zło.

- staram się odcinać ścięcia pod kosz Harta, czy Caruso - oni pewnie będą chcieli ścinać za plecy obrońców jak Jok będzie miał piłkę. Dray ma pilnować swojego gracza i nie przychodzić wtedy z pomocą, bo skończy się to chirurgicznym podaniem do tak zostawionego Grtanta, czy Roycea O'Nealea, no chyba że to Wade;)

- gdy Brunson próbuje grać picki z boku boiska, staram się grać ice. Obrońca Brunsona (Quickley lub Mann) ustawia się tak, żeby zablokować mu środek boiska. Ma go spychać w kierunku linii bocznej i narożnika. Powinno to utrudnić Jokowi zrobienie przewagi w centralnej części parkietu i mocno zmniejsza to kąty do celnego podania.

- Draymond kryjący teoretycznie najslabszego ofensywnego gracza Nuggets na boisku, nie podwaja Joka bezpośrednio, ale kontroluje strefę zastawiania i do Brunsona rusza właściwie w ostatniej chwili akcji, gdy ten przełamuje pierwszą linię obrony.

- Staram się jak najbardziej osłabić Jokicia i Brunsona, zmuszając ich cały czas do pracy w obronie. Wciągam Brunsona w akcje post up, gdzie atakują go Mitchell (pozdrawiam teorie LBSa z mchu i paproci o 4qw.) lub Jaquez, który jest w tym dobry i ruchanko na Brunsonie powinno tu iść srogie. Powinno to zmusić Brunsona do marnowania energii i łapania fauli. Wyciągam Jokicia z pomalowanego, KAT gra pick&pop, KAT po zasłonie ucieka na linię 3P, a Jok jak wiemy nie lubi biegać po obwodzie. Otwiera to oczywiście drogę do wjazdów pod kosz dla Mitchella, czy Jaqueza. 

- Problemy z prawym nadgarstkiem Jokicia raczej miałyby wpływ na jego grę i w Finale obstawiam, że zrezygnowałby z jego otejpowania na rzecz czucia piłki. Pozwoliłoby mu to zachować precyzyjność podań kosztem dyskomfortu fizycznego. Ograniczyłoby to też jego rzuty z dystansu i z wyskoku, na rzecz większego kreowania. 

Trochę suchych stats z tych playoffs najlepszych w danych kategoriach graczy Magic i Nuggets:

3P

Zajmijmy się też przez chwilę rzekomym brakiem mojego spaceingu. Pomińmy graczy, którzy nie grali w tegorocznych playoffs lub odpadli dość szybko. Gracze moich Magic i LBSa Nuggets, którzy w tych playoffs trafili przynajmniej po 25 3P:

1. J. Champagnie (Magic) - 61

3. D. Mitchell (Magic) - 51

4. J. Brunson (Nuggets) - 45

13. A. Caruso (Nuggets) - 33

20. J. Hart (Nuggets) - 28

23. KAT (Magic) - 26

Punkty (suma ) - powyżej 150

1. J. Brunson (Nuggets) - 539

3. D. Mitchell (Magic) - 468

12. KAT (Magic) - 302

15. J. Champagnie (Magic) - 258

22. J. Hart (Nuggets) - 198

35. A. Caruso (Nuggets) - 165

37. N. Jokic (Nuggets) - 155

Zbiórki - przynajmniej 60

2. KAT (Magic) - 201

3. J. Hart (Nuggets) - 170

5. J. Champagnie (Magic) - 131

23. D. Mitchell (Magic) - 87

26. N. Jokic (Nuggets) - 79

29. D. Wade (Nuggets) - 70

39. J. Brunson (Nuggets) - 60

tu mnie trochę zaskoczyło tylko 45 zbiórek A. Caruso.

Asysty - 50+

4. J. Brunson (Nuggets) - 115

7. KAT (Magic) - 94

8. J. Hart (Nuggets) - 87

16. N. Jokic (Nuggets) - 57

17. D. Mitchell (Magic) - 55

Drama z powodu mojego spóźnionego o 1 dzień opisu

Nie licząc Kobego, dramę robią osoby, które same niejednokrotnie miały problem z wrzuceniem własnego opisu w terminie lub w ogóle napisanie opisu. Przypuszczam, że po Januarym, jestem GMem który ma najdłuższą ciągłość opisów bez opuszczenia chociaż jednego. Zawsze też moje opisy były w regulaminowym terminie - czy to te z sezonu regularnego, czy też z playoffs. Fajnie się tez czyta osoby, które teraz robią problem z poślizgu o jakieś 20h mojego opisu, a regularnie mnie tez obrażały, że poza BeGM zapewne nie mam własnego życia. Otóż mam i teraz nie udało się tego tak rozłożyć, żebym mógł na spokojnie zrobić opis. Nie chciałem też robić opisu na kolanie - tym bardziej, że na głosowanie jest zawsze kilka dni, więc ten jeden dzień nikogo tak naprawdę nie zbawił. Niemniej jednak mam nadzieję, że pozostali GMowie mi wybaczą ten jednodniowy poślizg czasowy. :) 

Jutro postaram się podsumować jeszcze serię jak ja to widzę, gdyż pomijając różne niemerytoryczne kwestie całkiem nieźle mi się seria zwizualizowała. Oczywiście pomogłoby gdyby poza butą i złośliwościami LBS napisał coś merytorycznego (ostatniego wpisu LBSa pisząc swój post jeszcze nie czytałem).

Edytowane przez Alonzo

trumfalny powrót zsumowanych statystyk!

Ty serio chcesz @Alonzo do zerka dostać

nieprawdopodobne

23 minuty temu, Alonzo napisał(a):

Niemniej jednak mam nadzieję, że pozostali GMowie mi wybaczą ten jednodniowy poślizg czasowy.

bądź uczciwy i sam wymierz sobie karę, każdemu jednemu GMowi zawsze odejmowałeś winy za brak opisu, przestań więc słodzić i zmierz się z tym co sam tak długo robiłeś

23 minuty temu, Alonzo napisał(a):

Oczywiście pomogłoby gdyby poza butą i złośliwościami LBS napisał coś merytorycznego (ostatniego wpisu LBSa pisząc swój post jeszcze nie czytałem). 

o tak na pewno XD

imo nie musisz już nic wrzucać, tymi totalami się już ostateczne pogrążyłeś i każdy wynik powyżej 4-1 będzie imo skandalem

47 minut temu, ignazz napisał(a):

Moglibyście wrócić w dyskusji ze ścieżki wojennej na czyste opisy gry? 

przeczytaj jeszcze raz mój wpis i powiedz jeszcze raz ile tam jest rzeczywiście uszczypliwości, a ile konkretów

47 minut temu, ignazz napisał(a):

A jak można było dyskutować pokazały np serię Portland. Z miejsca pozdrawiam @Ashigaru

ok...

dobra, poczekam na ten ostateczny post i tyle

Edytowane przez LeweBiodroSmoka