DRK Opublikowano 2 Marca Udostępnij Opublikowano 2 Marca 11 minut temu, Reikai napisał: komedia No raczej. Teraz TASS podaje że ,,ukraińscy sabotazyci opuścili terytorium Rosji." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 2 Marca Udostępnij Opublikowano 2 Marca Godzinę temu, DRK napisał: No raczej. Teraz TASS podaje że ,,ukraińscy sabotazyci opuścili terytorium Rosji." Dalej dla mnie tass podał najlpeszy dowico w historii W konkursie na kobiecą logikę wygrał generator liczb losowych. W konkursie generatorów liczb losowych wygrał ukraiński parlament uchwalając budżet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 2 Marca Udostępnij Opublikowano 2 Marca 6 minut temu, RappaR napisał: W konkursie na kobiecą logikę wygrał generator liczb losowych. Dlaczego nie lubisz kobiet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 2 Marca Udostępnij Opublikowano 2 Marca 3 minuty temu, Pablo81 napisał: Dlaczego nie lubisz kobiet? Bo lubię tanie dowcipy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayor Opublikowano 2 Marca Udostępnij Opublikowano 2 Marca 38 minut temu, Pablo81 napisał: Dlaczego nie lubisz kobiet? Bo dają w szyję i biją stulejarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 2 Marca Udostępnij Opublikowano 2 Marca Lądowanie drona na A50 w Miczuliszczach. Widać, że A50 ma na grzbiecie zainstalowane specjalne, okrągłe lądowisko dla dronów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca Cytat W Bachmucie pozostaje ok. 5 tys. osób, w tym 37 dzieci. Szef Donieckiej Obwodowej Administracji Wojskowej Pawło Kyrylenko wyjaśnił, że mieszkańcy są w różnych rejonach miasta i nie chcą wyjeżdżać, niektórzy nawet ukrywają się przed ewakuacją. Policja dodała, że w gminie Bachmut pracuje osiem policyjnych zespołów ewakuacyjnych. Poszukiwania osób, które opuszczają zniszczone domy i migrują do schronów, często trwają cały dzień. Co to trzeba miec w glowie, zeby po roku wojny dalej siedziec w gruzach takiego Bachmutu gdzies z dziecmi w piwnicy? Rozumiem tych, ktorzy nie mogli otrzymac pomocy i czekali chowajac sie w oczekiwaniu na zbawienie, ale jak ktos nie chce wyjezdzac i siedzi w piwnicy z dziecmi podczas gdy nad jego glowa odbywa sie strzelanie 24/7 to juz jest dla mnie jakims popi****lencem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca Tak jak piszesz, zostali zapewne ci którzy na umyśle szwankują . Inna ewentualność to taka, że siedzą tam ci, którzy czekają na armię wyzwolicielkę i русский мйр. A najpewniej są to osoby spełniające obydwa powyższe kryteria jednocześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca Po Siewierodoniecku to duża porażka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca 3 minuty temu, Koelner napisał: Po Siewierodoniecku to duża porażka. Strategicznie z tego co sluchalem ekspertow Siewierodonieck byl 100x wazniejszy niz Bachmut, ktory jest napierdalanka dla samej napierdalanki i wykrwawiania sie, ale strategicznie ponoc nie jest to cos wielkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoolifan Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca 1 minutę temu, Koelner napisał: Po Siewierodoniecku to duża porażka. Widzę, że Wolski znowu ryzykuje swoim i tak już mocno nadszarpniętym autorytetem. Już z kontratakiem wyszło niezręcznie, a teraz też pojawia się dość sporo informacji, że część ukraińskich jednostek nadal przebywa na terenie Bachmutu. Na miejscu jakiegokolwiek eksperta dałbym sobie na wstrzymanie i zaczekał na potwierdzenie, a nie szukał sensacji takimi wpisami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca 4 minuty temu, Hoolifan napisał: Widzę, że Wolski znowu ryzykuje swoim i tak już mocno nadszarpniętym autorytetem. Już z kontratakiem wyszło niezręcznie, a teraz też pojawia się dość sporo informacji, że część ukraińskich jednostek nadal przebywa na terenie Bachmutu. Na miejscu jakiegokolwiek eksperta dałbym sobie na wstrzymanie i zaczekał na potwierdzenie, a nie szukał sensacji takimi wpisami. Jak na raize nikt nie potwierdza i nie widziałem jeszcze ifnormacji o wycofaniu choć tak po prawdzie Ukraina jak na razie nie robi nic by zapobiec okrązeniu. Nadal od pólnocy idzie nacisk a Ukraina jest dość pasywna bo żadnej kontry od pólnocy nie ma . Wiec to raczej kwestia dni lub tygodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca 9 minut temu, Reikai napisał: Strategicznie z tego co sluchalem ekspertow Siewierodonieck byl 100x wazniejszy niz Bachmut, ktory jest napierdalanka dla samej napierdalanki i wykrwawiania sie, ale strategicznie ponoc nie jest to cos wielkiego. Nie słucham ekspertów ponieważ od zeszłych wakacji ruskom się kończą rakiety, mobilki to mięso armatnie, przemysł zbrojeniowy siadł bo nie ma podzespołów z zachodu, sankcje zniszczyły gospodarkę a Putin umiera 7 minut temu, Hoolifan napisał: Widzę, że Wolski znowu ryzykuje swoim i tak już mocno nadszarpniętym autorytetem. Już z kontratakiem wyszło niezręcznie, a teraz też pojawia się dość sporo informacji, że część ukraińskich jednostek nadal przebywa na terenie Bachmutu. Na miejscu jakiegokolwiek eksperta dałbym sobie na wstrzymanie i zaczekał na potwierdzenie, a nie szukał sensacji takimi wpisami. Jeśli tak to niech się ogarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca 4 godziny temu, Reikai napisał: Co to trzeba miec w glowie, zeby po roku wojny dalej siedziec w gruzach takiego Bachmutu gdzies z dziecmi w piwnicy? To nie jest takie proste. Dla wielu ludzi to są ich całe majątki. Nie mają rodzin w innej części kraju i nie mają nawet do kogo pojechać. U mnie w pracy mam ludzi z Melitopola i np jego rodzice nie chcieli wyjechać bo tam jest ich całe życie . Jego brat tam został bo tam swój sklep , cały majatek. Częś pewnie rzeczywiście woli być w Rosji . Ale to nie jest takie proste czasem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca Teraz, ely3 napisał: To nie jest takie proste. Dla wielu ludzi to są ich całe majątki. Nie mają rodzin w innej części kraju i nie mają nawet do kogo pojechać. U mnie w pracy mam ludzi z Melitopola i np jego rodzice nie chcieli wyjechać bo tam jest ich całe życie . Jego brat tam został bo tam swój sklep , cały majatek. Częś pewnie rzeczywiście woli być w Rosji . Ale to nie jest takie proste czasem Jasne, ale w Bachmucie nie zostało nic poza gruzami, tam już nie ma mowy o majątku. Wiadomo, że ciężko zostawić swoje cale życie w przypadkach o jakich mówisz, ale w bachmucie nie ma już zycia, a jednak chowasz się w piwnicy z dziećmi narażając je na śmierć, tego nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayor Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca 5 minut temu, Koelner napisał: Nie słucham ekspertów ponieważ od zeszłych wakacji ruskom się kończą rakiety, mobilki to mięso armatnie, przemysł zbrojeniowy siadł bo nie ma podzespołów z zachodu, sankcje zniszczyły gospodarkę a Putin umiera Sankcje nałożone na Rosję działają świetnie., Najlepiej w Polsce rządzonej przez PiS - PiSflacja w Polsce 17% versus Putinflacja w Rosji 11% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca 7 minut temu, Reikai napisał: Jasne, ale w Bachmucie nie zostało nic poza gruzami, tam już nie ma mowy o majątku. Wiadomo, że ciężko zostawić swoje cale życie w przypadkach o jakich mówisz, ale w bachmucie nie ma już zycia, a jednak chowasz się w piwnicy z dziećmi narażając je na śmierć, tego nie rozumiem. Źle na to patrzysz. Zostali ludzie, którzy nie mają żadnych środków, nigdy nie byli za granicą, nie mają rodzin i znajomych, są chorzy/mają chorych w rodzinie itd. Młodzi z ogryzkami przy uchu, robią ze mną zakupy w marketach. Ci ludzie, po prostu, nie mają dokąd i za co pojechać. I to jest cholerna tragedia, bo ukraina, ma ważniejsze problemy, niż ewakuacja biednych, niedołężnych i nieogarniętych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca 6 minut temu, Koelner napisał: od zeszłych wakacji ruskom się kończą rakiety, to akurat prawda bo popatrz ile rakiet spadało jesienia czy wiosna zeszłego roku a ile obecnie. Kiedy ostatni raz widziałeś wystarzały z Iskanderów co było jeszcze w kwietniu zeszłego roku częstym zjawiskiem Ostatnie ostrzały to 30-50 rakiet jesienią to było czasem i ponad 90. Akurat tu widać utratę potencjału 8 minut temu, Koelner napisał: mobilki to mięso armatnie I to też akurat prawda. Bo sami przecież zmobilizowani o tym mówią, piszą i Rosjanie często przechodzą w styl Wagnera tzn rzucanie mobików jako rozpoznanie bojwoe terenu. Ale w przypadku mobikó przede wszsystkim chodzi o masę. Rosjanie mieli braki ludzkie co było widać podczas przełamanie frontu w Charkowie gdzie rezerwy stanowiły oddziały antyterrorystyczne policji czy jakies bataliony saperów przez co jak im sie front posypał to ukraina mogła zrolowac w 3 dni cały front . Teraz bmobiki dają im przewagę w sile ludzkiej dzięki czemu nie da się ich przełamć bo mają kim spowalniać 11 minut temu, Koelner napisał: rzemysł zbrojeniowy siadł bo nie ma podzespołów z zachodu, To nie do końca prawda i nikt tak nie twierdził. Chodzi o to ,że Rosjanie czołgi w zeszłym roku robili bez czujnika pogody bo nie mają części z Francji. Moduły namierzenia już nie są oparte o francuski Thales tylko rozwiązanie rosysjkie z lat 80tych. Pod Vuhledarem uderzały głónie T-80BV robione w zeszłym roku i nawet nie dojechały na odległość celnego strzału. Rosjanie mają problem by teraz celnie strzelać w zmroku czy np zasłonie dymnej. Na dodatek nie sa w stanie ocenić pogogy i nie mogą korygować ostrzału. To praktycznie każdy analityk potwierdzaił w styczniu na bazie tego co widział. T-90 M obecnie są robione bez kilku podstawowych elementów do namierzania. Tak więc Rosyjski przemysł zbrojeniowy ma nadal potencjał ale bez zachodnich części cofa sie do proukcji z lat 80tych . Dlatego przestali strzelać Iskanderami bo bez precyzyjnych modułów spadały często na wyrzutnie z której zostały wystrzelone. Dlatego potrzebowali Iran by mieć w ogóle drony . 17 minut temu, Koelner napisał: sankcje zniszczyły gospodarkę Tylko w styczniu dochody ze sprzedaży ropy spadły o 40%. Gazprom w 4 kwartale maił straty, Rosnieft i Łukoil też. Sankcje miały przecież opóźnienie . Ale widać ,ze odnoszą skutek ale chyba tylko ktoś naiwny ekonomicznie zakłądał ,że one odniosą skutek w pierwszym półroczu. Gazprom głónie zarobił luty-lipiec a potem to mu siadały wyniki. Skutecznosć sankcji będzie można ocenić w tym roku ale jak na razie grudzień-styczeń pokazuje duże utraty dochodów Jeśli uważasz ,że mobiki to nie jest mięso armatnie a Rosjanie nadal produkują tyle rakiet ,że mogą sobie swobodnie strzelać Iskanderami czy Kalibrami to z chęcią posłucham argumentów 17 minut temu, Reikai napisał: Jasne, ale w Bachmucie nie zostało nic poza gruzami, tam już nie ma mowy o majątku. Wiadomo, że ciężko zostawić swoje cale życie w przypadkach o jakich mówisz, ale w bachmucie nie ma już zycia, a jednak chowasz się w piwnicy z dziećmi narażając je na śmierć, tego nie rozumiem. No to sobie wyobraź Swój Włocławek i ludzi z deptaku którzy nie mają rodziny poza Włocławkiem nie mają samochodu i nie mają nawet gdzie zamieszkać a całe ich życiu to jest góra eskapada na Targ Zielony . Tacy ludzie nie wyjadą ale pewnie jak wspomniałem sa pewnie i tacy , którzy chcą zostać bo liczą ,ze w Rosji będzie im lepiej . Ale jak pokazał Chersoń gdzie z Rosjanami wyjechało mniej niż 5 tys ludzi z całego rejonu a nawet ci co jawnie kolaborowali woleli poddać się systemowi ukraińskiemu niż jechać z Rosjanami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoolifan Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca 15 minut temu, ely3 napisał: Jak na raize nikt nie potwierdza i nie widziałem jeszcze ifnormacji o wycofaniu choć tak po prawdzie Ukraina jak na razie nie robi nic by zapobiec okrązeniu. Nadal od pólnocy idzie nacisk a Ukraina jest dość pasywna bo żadnej kontry od pólnocy nie ma . Wiec to raczej kwestia dni lub tygodni Jak sam doskonale wiesz, celem Ukraińców nie jest utrzymanie Bachmutu za wszelką cenę, więc ten brak większych kontrataków nieszczególnie mnie dziwi. Wydaje mi się, że jeśli pojawiłoby się realne zagrożenie przebywających w mieście jednostek, to te siły do przerwania pierścienia się znajdą, żeby umożliwić swoim wycofanie się na przygotowaną w oparciu o ukształtowanie terenu linię obrony. Wydaje mi się, że Ukraińcy ostatnimi działaniami kupili sobie na tyle dużo czasu, że zajmowanie zabudowań w Bachmucie będzie dla Rosjan prawdziwym koszmarem. Spodziewam się, że Ukraińcy zaminują część budynków, bo nie jest tajemnicą, że zajmując gruzowisko, Rosjanie niczego wielkiego nie zyskają pod kątem planowania przyszłych działań ofensywnych w tamtym regionie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca (edytowane) @ely3 mysle, ze sam dobrze wiesz ze nie ma duzej roznicy pomiedzy Bachmutem w 2023 roku, a deptakiem we Wloclawku. A tak serio to pewnie macie racje, ci ludzie czesto nie maja dokad sie udac, z tym ze nie jestem rodzicem, ale gdybym byl to wyobrazam sobie ze priorytetem byloby dla mnie bezpieczenstwo mojego dziecka, wiec wolalbym w ciemno jechac gdzies do takiej Polski np i tam probowac ulozyc zycie bo sa na to sposoby(ilosc wolonatriuszy i organizacji ktore pomagaja jest ogromna, sa ludzie ktorzy tam jezdza i ewakuuja ludzi z tym ze oni odmawiaja), niz czekac az mi rakieta uderzy w gruzy tego, co zostalo po moim domu. No, ale co ja tam wiem, nie jestem w ich skorze. Edytowane 3 Marca przez Reikai Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi