Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, P_M napisał:

Nie znam historii tak dobrze,więc nie wiem do czego nawiązujesz, ani w jaki sposób wysyłka sprzętu się tam odbyła :(

A wojna polsko-bolszewicka i pomoc Francji/Węgier i ochotników amerykańskich? Wiem że pomagamy ale pozbycie się starego sprzętu może nam wyjść na dobre i przyspieszyć modernizacje 

Edytowane przez Koelner

34 minuty temu, Koelner napisał:

Brytyjczycy wysyłający Korpus Ekspedycyjny czy Alianci, Szwedzi i Niemcy wysyłający sprzęt Finlandii w 39’ /40’ nie kierowali się tylko honorem :)

Jako ciekawostkę można dodać że oprócz sprzętu Alianci planowali też wysłać do Finlandii na wojnę z sowietami  Pomocniczy Korpus Ekspedycyjny w składzie m.in  a jakże z Polakami. Konkretnie Samodzielną Brygadą Strzelców Podhalańskich. Zbierali się przez cały pierwszy kwartał 1940, chyba nawet już mieli się lądować na statki, ale wojna zimowa się akurat skończyła. Korzystając z okazji że mniej więcej w tym samym czasie Niemcy zaatakowali Norwegię, wojska alianckie i tak poplynely do Skandynawii i miały okazję odbijać Narvik i bodajże Trondheim

10 minut temu, Koelner napisał:

A wojna polsko-bolszewicka i pomoc Francji/Węgier i ochotników amerykańskich? Wiem że pomagamy ale pozbycie się starego sprzętu może nam wyjść na dobre i przyspieszyć modernizacje 

- daj mi to to in to, to jest i tak stare 

-... yyyyy, ok

Spokojnie do 2035 roku zmodernizujemy się do stanu w którym będziemy bezpieczni. Do tego czasu Putin będzie po raz kolejny umierać na raka, Rosji zabraknie broni i sama Rosja rozpadnie się już że 3 razy. 

Widzę, że dla niektórych "Ukraina" to mega wciągający serial z Netflixa. Pierwszy sezon zachwyt, oczekiwania z wypiekami na kolejny, tylko co dalej. 

Coś kiedyś czytałem, że z jednej amerykanskiej transzy pomocy dla UKR wynoszącej ponad 4 mld USD, ponad 600 mln było przeznaczonych dla sojuszników? Pytanie dla jakich i po ile? To, że Niemcy wskoczyli na 2 miejsce wśród pomagajacych UKR, może oznaczać tyle, że sobie coś u Bidena wywalczyli. 

3 minuty temu, DRK napisał:

Jako ciekawostkę można dodać że oprócz sprzętu Alianci planowali też wysłać do Finlandii na wojnę z sowietami  Pomocniczy Korpus Ekspedycyjny w składzie m.in  a jakże z Polakami. Konkretnie Samodzielną Brygadą Strzelców Podhalańskich. 

Raczej było to głupie i naiwne marzenie Sikorskiego, którego nikt oprócz niego nie brał na poważnie. Coś jak wysłanie 1SBS nad Warszawę. 

9 minut temu, DLT_Braddock napisał:

- daj mi to to in to, to jest i tak stare 

-... yyyyy, ok

Spokojnie do 2035 roku zmodernizujemy się do stanu w którym będziemy bezpieczni. Do tego czasu Putin będzie po raz kolejny umierać na raka, Rosji zabraknie broni i sama Rosja rozpadnie się już że 3 razy. 

w demokratycznych krajach w czasach pokoju jest praktycznie niemożliwe aby zmusić społeczeństwo do zbrojeń kosztem konsumpcji, dlatego obecne zbrojenia idą dość z dużą akceptacją co 2 lata temu czy przed covidem było nierealne 

17 minut temu, DLT_Braddock napisał:

czej było to głupie i naiwne marzenie Sikorskiego, którego nikt oprócz niego nie brał na poważnie.

Zgadza się że pomysł wyjątkowo mało realistyczny. Ale pomyslodawcą byli raczej Anglicy i Francuzi niż nasi dostojnicy.

38 minut temu, DRK napisał:

Jako ciekawostkę można dodać że oprócz sprzętu Alianci planowali też wysłać do Finlandii na wojnę z sowietami  Pomocniczy Korpus Ekspedycyjny w składzie m.in  a jakże z Polakami. Konkretnie Samodzielną Brygadą Strzelców Podhalańskich. Zbierali się przez cały pierwszy kwartał 1940, chyba nawet już mieli się lądować na statki, ale wojna zimowa się akurat skończyła. Korzystając z okazji że mniej więcej w tym samym czasie Niemcy zaatakowali Norwegię, wojska alianckie i tak poplynely do Skandynawii i miały okazję odbijać Narvik i bodajże Trondheim

Presja na ZSRR by skonczyl wojnę. Podobnie jak na Japonię. Alianci byli silniejsi od reszty świata razem wziętej, trzeba było tylko USA wyrwać z izolacjonizmu. Znaczy trochę w swoich kalkulacjach przecenili siłę UK i Francji, a nie docenili USA, ale ogółem działania cały czas był logiczne. 

Ogólnie idiotycznie się zachowywały Japonia i Niemcy, Hitler nie byl żadnym geniuszem i był w kazdym rozdaniu ograny

W sumie z  przekazania tych 12 Leopardów wszyscy powinni być zadowoleni. Ukrainoentuzjaści, bo walczący kraj otrzyma nienajgorszy sprzęt. Ukrainosceptycy też bo ofiarujemy 12 pojazdów, a przecież władza mogła  wpaść na pomysł sprezentowania 200 szt.

8 godzin temu, DRK napisał:

W sumie z  przekazania tych 12 Leopardów wszyscy powinni być zadowoleni. Ukrainoentuzjaści, bo walczący kraj otrzyma nienajgorszy sprzęt. Ukrainosceptycy też bo ofiarujemy 12 pojazdów, a przecież władza mogła  wpaść na pomysł sprezentowania 200 szt.

Co do zasady to kompania czołgów liczy 14 sztuk ale jak wspomniałem wcześniej . Wpierw to trzeba się apytać Niemców o zgodę a ci twierdzą ,ze od Polski nie otrzymali żadnego zapytania. Z tego co czytałem to jedynie Hiszpanie się pytali w zeszłym roku i otrzymali odmowę i teraz Finowie ale nie otrzymali żadnej i podobno nie określili ilości. Gdyby Niemcy się zgodzili to formalnie Polska byłaby pierwsza ale nie wiem po co ogłosili skoro nie pytali się Niemców. 

Ja wiem ,ze jakby co to będzie wina Niemców tylko ,że najbardziej na tym oberwą Ukraińcy . Taka trochę z dupy polityka. A jak na razie Niemcy sa niechętni by przekazać czołgi. 

Dla Ukrainy chyba rzeczywiście najlepiej byłoby jakby im Jordania sprzedała duże ilości tych Challengerów -1 

14 minut temu, DLT_Braddock napisał:

Czy ten nowo mianowany gen. Gierasimow to nie ten co miał zginąć na froncie kilka miesięcy temu? 

Coś musiałeś pokićkać . Nigdy nie było mowy o jego śmierci . Jedynie o tym ,że kiedy odwiedział front pod Iziumem to Ukraina ostrzelała miejsce spotkania i był ranny . I coś było wtedy na rzeczy bo kolo zniknął na pewien czas  a ci co śledzą loty podawali ,ze w trybie pilnym wylatywał samolot rządowy z Biełgorodu do Moskwy

Edytowane przez ely3

3 godziny temu, ely3 napisał:

Co do zasady to kompania czołgów liczy 14 sztuk ale jak wspomniałem wcześniej . Wpierw to trzeba się apytać Niemców o zgodę a ci twierdzą ,ze od Polski nie otrzymali żadnego zapytania. Z tego co czytałem to jedynie Hiszpanie się pytali w zeszłym roku i otrzymali odmowę i teraz Finowie ale nie otrzymali żadnej i podobno nie określili ilości. Gdyby Niemcy się zgodzili to formalnie Polska byłaby pierwsza ale nie wiem po co ogłosili skoro nie pytali się Niemców. 

Ja wiem ,ze jakby co to będzie wina Niemców tylko ,że najbardziej na tym oberwą Ukraińcy . Taka trochę z dupy polityka. A jak na razie Niemcy sa niechętni by przekazać czołgi. 

Dla Ukrainy chyba rzeczywiście najlepiej byłoby jakby im Jordania sprzedała duże ilości tych Challengerów -1 

Hiszpanie się pytali, ale chyba sami doszli do wniosku, że do przekazania mają taki gruz, że aż wstyd coś takiego w ogóle proponować. Moim zdaniem tak jak z Patriotami Błaszczak się trochę zagalopował, tak w przypadku Leopardów presję na Niemców trzeba było nałożyć i dobrze, że zostało to zrobione właśnie w taki sposób. Skoro Ukraińcy zgłaszają zapotrzebowanie na czołgi, a możliwości zaopatrywania ich w sprzęt produkcji radzieckiej się wyczerpują, to nie ma innej opcji niż ściągnięcie starszych wersji Leopardów, Abramsów albo Challengerów, które chcą sprzedać Jordańczycy. Niemców wyjątkowo ciężko jest zachęcić do przekazywania ciężkiego sprzętu na Ukrainę, czego świadkami byliśmy już co najmniej kilkukrotnie, dlatego trzeba ten temat podnosić, bo niemieckie środowisko polityczne też jest w tej kwestii mocno podzielone (nawet jeśli swój entuzjazm okazują tylko na potrzeby wewnętrznych gierek). Dobrze się stało, że wychyliliśmy się akurat w taki sposób, bo znając grację z jaką nasz rząd porusza się w polityce międzynarodowej, można było mieć pewność, że coś tu nabroją.

Pytanie ile ukraińska armia ma personelu przeszkolonego do obsługi Leopardów ? Bo ja widzę takie MO sojuszników - najpierw po cichu szkolenie obsługi, później komunikat o dostawie i zaraz po tym sprzęt jest na froncie,.co ma wiele sensu gdyż dodaje nieco przewagi przez zaskoczenie kacapów 

51 minut temu, DLT_Braddock napisał:

Czy ten nowo mianowany gen. Gierasimow to nie ten co miał zginąć na froncie kilka miesięcy temu? 

Ten sam, tylko, nie nowo mianowany i nie miał zginąć, a dostać w prawy zad odłamkiem w maju 2022.

22 minuty temu, Hoolifan napisał:

Moim zdaniem tak jak z Patriotami Błaszczak się trochę zagalopował, tak w przypadku Leopardów presję na Niemców trzeba było nałożyć i dobrze, że zostało to zrobione właśnie w taki sposób. 

Szkoda, że nikt nie jest w stanie nałożyć presji na górskich żydów ze szwajcarii. Produkują masę amunicji, lecz jak się okazało, zabronili jako kraj neutralny, wysyłki na teren objety działaniami wojennymi. 

Tak więc cała masa sprzętu nato, może strzelać szwajcarską amunicją, jedynie w czasach pokoju. Dobrze że kupiliśmy F-50, bo amerykanie autoryzują starty F16/35. Żeby się nie okazało, że latać owszem można, byle nie na wojnie. 

22 minuty temu, starYfaN napisał:

Dobrze że kupiliśmy F-50, bo amerykanie autoryzują starty F16/35. Żeby się nie okazało, że latać owszem można, byle nie na wojnie. 

Przecież my kupiliśmy f-50 zeby tanio patrolować. kto to mówi o wojnie. Swoja droga czytałem o ciekawych różnicach miedzy kadłubem Kraba ,a K9.