Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, DLT_Braddock napisał:

Zadzwoń 22 585-82-21 - zrób coś w końcu dla kraju. To będzie już twoja druga wojna w życiu. 

Czyżby poczucie winy? Nieskromnie napiszę, że w dyskusjach z darkonzą, gdzie trzeba było przeciwstawiać się rosyjskiej propagandzie, gdzie trzeba było piętnować sowieckie zbrodnie, wyliczać wszystkie wojny, które zaczynała Rosja, bronić Amerykanów, byłem tym jedynym. Nie było wtedy mody na bycie antyrosyjskim. Ty jakoś zawsze niczym wierny piesek przybiegałes aby jego postów gloryfikujących Stalina, Bieruta i innych czerwonych kanalii, bronić. Tak to kiedyś na tym forum było. Więc skończ z tym teatrzykiem i baw się dobrze, gdziekolwiek teraz jesteś. Z całego serca ci życzę. 

Moje poglądy są niezmienne. Druga wojny światowa to skomplikowana sprawa, podobnie jak Stalin, Bierut i powojenna Polska. Putin i jego agresja na Ukrainę to już zaś sprawa dość czarno biała w XXI wieku 

27 minut temu, DLT_Braddock napisał:

Czyżby poczucie winy? Nieskromnie napiszę, że w dyskusjach z darkonzą, gdzie trzeba było przeciwstawiać się rosyjskiej propagandzie, gdzie trzeba było piętnować sowieckie zbrodnie, wyliczać wszystkie wojny, które zaczynała Rosja, bronić Amerykanów, byłem tym jedynym.

xDDD

mordo poza Rapparem to wszyscy (mniej - np. ja, lub bardziej - np. joseph) przecież jebali darkonzę za wybielanie sowieckich zbrodni xD

#jedyny #xD

Edytowane przez julekstep

9 godzin temu, Gregorius napisał:

Masz artykuł który linkowałem który w przystępny sposób tłumaczy również moje obawy. A MON oczywiście że ma coś do gadania ale w normalnym kraju urządza się przetarg i wybiera to co jest najlepsze. Natomiast jeżeli kupujemy czołgi/samoloty, AHS,MRLS i transportery z jednego kraju z wolnej reki to jak najbardziej jest to decyzja polityczna (nie militarna)

Dodatkowo to co wkleiłem wyżej. Na początku roku można było kupić samoloty f16 w przystępnej cenie. Polska nawet nie próbowała tego zrobić. Zamiast tego kupujemy samolot który może i jest tańszy w eksploatacji ale na dobrą sprawę jest to jedyny pozytyw zakupu. Zresztą widać to po tym gdzie ten samolot udało się sprzedać a gdzie został odrzucany. 

Ten samolot broniłby się tylko i wyłącznie gdybyśmy pozyskali parę sztuk (np tylko te 12) do celów głownie szkoleniowych. Ale jako samolot wielozadaniowy to jest porażka

Piłką do tenisa, marnie gra się w kosza. To nie jest samolot wielozadaniowy.

Pomijając fakt, że przed zakupem, polscy piloci testowali samolot (nie wiem czy analitycy również), to nie każdy zakup używanych samolotów musi być okazją.

Pomijasz ważną kwestię - resurs. Nie jest sztuką kupić i nie mieć na czym latać. Polska od 2016 bada możliwość zakupu używanych F16.

Nie wiem też, dlaczego odgrzewasz temat, skoro było wiadomo, że pierwsza 12 nie będzie w wersji block 20. Będą aktualizowane po dostarczeniu reszty.

Do Baltic air policing jak znalazł, a oprócz kosztów oszczędzasz resurs F16/35. Zakładam, że taka była strategia. 

Edytowane przez starYfaN

W dniu 5.01.2023 o 07:55, Sewer napisał:

Czy jesteś pacjentem który właśnie wybudził się z wieloletniej śpiączki? Jeśli tak to sprawdź proszę informacje z 2014r. i lutego 2022r. i dowiesz się wtedy który kraj rozpoczął wojnę.

ps.propaganda to istotny element współczesnej wojny, który w dużym stopniu motywuje obywateli tak jak i to że Zełeński nie wyjechał z Kijowa pierwszego dnia wojny - to wszystko ma duże znaczenie.Ukrainę należy za to chwalić - ofc. Ty tego nie zrobisz.

Jesteś obywatelem Ukrainy? Polska jest stroną w wojnie? Skoro piszesz o tym, że propaganda to istotny element współczesnej wojny? Na terytorium Polski trwają działania wojenne? Chyba nie, więc moim zdaniem polska opinia publiczna powinna być wolna od propagandy obcych państw.
To zachłyśnięcie postacią Zeleńskiego w świecie to wielkie zwycięstwo ukraińskich (amerykańskich?) piarowców. Zdajesz sobie sprawę, że Zełeński to aktor i po prostu gra kolejną z przygotowanych dla niego ról? Przecież kilka lat temu polski Newsweek a nawet szaleńczo antyrosyjska Gazeta Polska piórem Targalskiego opisywała Zeleńskiego jako prorosyjskiego. Wypromował i finansował go nielegalnie Kołomojski, w jego otoczeniu pełno było ludzi Janukowycza. Gry trzeba było robić z siebie błazna w rosyjskiej telewizji robił to Zeleński. Gdy trzeba było naśmiewać się z ukraińskich obrońców z 2014 roku robił to Zeleński. Gdy trzeba było grać w serialu wyszydzającego Poroszenkę robił to Zeleński. Gdy trzeba było kandydować na prezydenta zatrudnił się Zeleński. Gdy trzeba było nauczyć się ukraińskiego, stać się Ukraińcem i wychwalać kult UPA to tę rolę zaczął też świetnie odgrywać Zeleński. Po lutym 2022 roku doszła jeszcze stara sowiecka szkoła kultu wodza. Podobnie jak ze Stalina tak i z Zeleńskiego zaczęto robić wodza narodu. Pijar i gra aktorska. Warto pamiętać, że wybory na Ukrainie Zeleński wygrałł tylko dlatego, że czarny lud kupił postać nauczyciele, który stał się przywódcą państwa. Coś jak w Polsce, gdzie wciąż wielu wierzy w to, że doktor Lubicz to autorytet w dziedzinie medycyny.

W dniu 5.01.2023 o 23:39, Gregorius napisał:

@DLT_Braddock

Odpiszę ci jutro ale dziś tylko jedno. Od dłuższego czasu na zachodzie specjaliście ostrzegają przed wpływami ruskich trolli i manipulacjami wskazując ich trzy (było przed edit 2 ale podczas pisania rozbiłem 2 na 2 i 3) cele :

1) Wpływ na ludzi w Rosji pod tytułem : wygrywamy z bandytami którzy sami zabijają cywilów zeby nas oskarzyć. Rosja nie popełnia zadnych zbrodni.

2) Ponieważ po Buczy, Irpieniu i wielu innych miejscach nie da się zaprzeczyć zbrodniom ruskim to propaganda ma na celu przekonanie że może i ruscy dokonują zbrodni ale Ukraina niczym się nie różni i robi dokładnie to samo. 

3) Relatywizowanie zbrodni wojenych pod tytułem " Może i bombardujemy cywilów ale USA robiła to samo" , Może i zabijamy ale to USA zabijała w Iraku i Syrii itd 

I niezależnie czy celowo czy ze względu na swoje przekonania wpisujesz się bardzo mocno w punkt 2. Jednocześnie dużo insynuując nie podając żadnych źródeł czy szczegółów które pozwoliły by się odnieść bardziej merytorycznie. A to jak napisałeś że walczysz z propaganda jednocześnie powielając toczka w toczke propagandę ruską mnie rozbawiło. Jak na osobę pragnąca pisać "obiektywnie" wszystkie twoje posty są bardzo jednostronne. Ale może sie mylę jeśli tak wskaż choć jeden swój post który jest obiektywny w rozumieniu większości osób.

Niemądre postawienie sprawy prowadzące wprost do cenzury. W sprawie Ukrainy nie można mieć żądnego zdania, który choć w niewielkim stopniu odbiega od przekazu tvp, tvn i polsat. Czy np. negowanie rosyjkiego sprawstwa w Smoleńsku 2010 roku tez wpisuje się w rosyjką narrację? Pytanie o polski interes narodowy, o zysk i koszty jest stawiane wprost jako bycie ruskim szpiegem. Nie wiem jak wygląda propaganda na Ukrainie, ale ta w Polsce jest okropna. Dobrze podsumował to Michalkiewicz mówiąc wprost, że Zeleński pluje w twarz Dudzie, a Duda z uśmiechem na ustach oblizuje się. Pisałem wprost, że najważniejszy jest polski interes narodowy a słysze wciąż jakieś dogmaty o tym, że Ukraina walczy za Polskę, że gdyby nie Ukraina to na Polskę spadałyby ruskie bomby. Wybacz, ale jest to tylko i wyłącznie ukraińska propaganda. Od kilku lat w Polsce większość opinii publicznej jest bezbronna wobec przekazu wielkich mediów - raz wejście do lasu grozi śmiercią, raz ma umrzeć 10% populacji w Polsce, innym razem mieliśmy kilka miesięcy temu na ukrainie nuklearny atak ze strony Rosji itd. 
Nikt na tym forum nie odważy się skrytykować władz Elbląga, które przekazały żywą gotówkę miastu Tarnopol, a władze miasta Tarnopol z tych pieniędzy sfinansowały sobie budowę pomnika kata polskich kobiet i dzieci. Postawa dumnego Polaka.
Niemądrą moim zdaniem postawę wobec wojny na Ukrainie najlepiej podsumować cytatem Romana Dmowskiego:
"Wyrósł gatunek ludzi, uważających się za najgorętszych patriotów, którzy żyją jedynie myślą zrobienia czegoś złego wrogom ojczyzny, chociażby ojczyzna własna miała wielkimi stratami za to zapłacić. Otóż taki patriotyzm, który myśli przede wszystkim o zemście na wrogu, nie zaś o pożytku własnego narodu, jest niesłychanie groźnym niebezpieczeństwem, bo stanowi prostą drogę do narodowego samobójstwa. Kierowana nim polityka przestaje być polityką polską: rozgląda się ona tylko za wrogami swoich wrogów, ażeby się im wysługiwać, kosztem własnej ojczyzny oddać się im za narzędzie."
Niektórym polecam przeczytać sobie kilka razy.

8 godzin temu, RappaR napisał:

Moje poglądy są niezmienne. Druga wojny światowa to skomplikowana sprawa, podobnie jak Stalin, Bierut i powojenna Polska. Putin i jego agresja na Ukrainę to już zaś sprawa dość czarno biała w XXI wieku 

Pięknie się wybieliłeś. Skomplikowana sprawa, która nie przeszkadzała ci przymykać oko na kłamstwa i manipulacje darkonzy. Dla mnie numerem jeden jest wciąż jego szaleńce forsowanie wziji, że wszystkie partie poza PPR chciały po 1939 roku powrotu do czasów sanacji. Werfyikacja jest dyletanctwa skończyła się tym, że jako dowód na forsowanie idei państwa agrarnego przez PSL w 1945 roku było cytowanie przez niego dokumentów programowyych Stronnictwa Ludowego z 1928 roku. 

8 godzin temu, julekstep napisał:

xDDD

mordo poza Rapparem to wszyscy (mniej - np. ja, lub bardziej - np. joseph) przecież jebali darkonzę za wybielanie sowieckich zbrodni xD

#jedyny #xD

A za rosyjskie po 1989 roku? Już nie? Nie było to wtedy modne, co mordeczko? Nie pochlebiaj sobie, twoje mniej nie przekroczyły kilku liter, hasztagu i buźki.
Still #jedyny# nigga :)

Edytowane przez DLT_Braddock

1 godzinę temu, starYfaN napisał:

Piłką do tenisa, marnie gra się w kosza. To nie jest samolot wielozadaniowy

super ze to widzisz. A za taki został przedstawiony przy kupowaniu.

1 godzinę temu, starYfaN napisał:

Pomijając fakt, że przed zakupem, polscy piloci testowali samolot (nie wiem czy analitycy również), to nie każdy zakup używanych samolotów musi być okazją.

nie rozumiem składni tego zdania. Wygląda jak zlepek dwóch odrębnych zdań ale spoko sam pisze koszmarnie. Nie wiem czy polscy piloci testowali i nie wiem dokładnie jaka jest procedura. Ale nie wydaje mi się na logike możliwe żeby polscy piloci latali tymi samolotami. Ze względu na czas szkolenia pilota. Ale szczerze. nie wiem.

Nie każdy zakup jest okazja i często jest to podnoszone przy ewentualnych zakupach samolotów po USA. Większość z nich nie nadaje się już do niczego. Ale akurat wszystko co czytałem i wiem o tych samolotach z Norwegii mówi że były one w dobrym stanie, a Polska nawet nie próbowała ich odkupić.

2 godziny temu, starYfaN napisał:

Nie wiem też, dlaczego odgrzewasz temat, skoro było wiadomo, że pierwsza 12 nie będzie w wersji block 20. Będą aktualizowane po dostarczeniu reszty.

Odgrzewam bo w ostatnich dniach pojawiały sie dopiero szczegóły umów odbiegające od zapowiedzi.

2 godziny temu, starYfaN napisał:

Do Baltic air policing jak znalazł, a oprócz kosztów oszczędzasz resurs F16/35. Zakładam, że taka była strategia. 

Mam wrażenie ze stawiasz nasz w gronie krajów trzeciego świata z takimi oszczędnościami.  wg mnie (i nie tylko) stać nas na wyrzucenie pieniędzy w przestarzałą maszynę nie przystającą już obecnie do realiów walki. Do tego która ma u nas służyć przez kolejne 20-30 lat. jeśli już jest przestarzała to co dopiero podczas dalszego użytkowania. 

Dla mnie ten zakup broniłby się tylko przy małej ilości po to żeby zastąpić feralne mastery. A tak kupujemy coś pośrodku. Na czas pokoju niepotrzebne ,a na czas wojny słabe. 

Zresztą dodatkowo moją największa obawą jest konstrukcja umów i to że wszystko jest kupowane na kredyt który kolejne rządy będą musiały spłacac. To co dociera do nas o budzecie i zadłużeniu powoduje że mam dziwne przeświadczenie że poza zakupami z połki nic ponad to się nie pojawi z racji braku srodków.

25 minut temu, Gregorius napisał:

nie rozumiem składni tego zdania. Wygląda jak zlepek dwóch odrębnych zdań ale spoko sam pisze koszmarnie. Nie wiem czy polscy piloci testowali i nie wiem dokładnie jaka jest procedura. Ale nie wydaje mi się na logike możliwe żeby polscy piloci latali tymi samolotami. Ze względu na czas szkolenia pilota. Ale szczerze. nie wiem.

Nie każdy zakup jest okazja i często jest to podnoszone przy ewentualnych zakupach samolotów po USA. Większość z nich nie nadaje się już do niczego. Ale akurat wszystko co czytałem i wiem o tych samolotach z Norwegii mówi że były one w dobrym stanie, a Polska nawet nie próbowała ich odkupić.

Odgrzewam bo w ostatnich dniach pojawiały sie dopiero szczegóły umów odbiegające od zapowiedzi.

Mam wrażenie ze stawiasz nasz w gronie krajów trzeciego świata z takimi oszczędnościami.  wg mnie (i nie tylko) stać nas na wyrzucenie pieniędzy w przestarzałą maszynę nie przystającą już obecnie do realiów walki. Do tego która ma u nas służyć przez kolejne 20-30 lat. jeśli już jest przestarzała to co dopiero podczas dalszego użytkowania. 

Dla mnie ten zakup broniłby się tylko przy małej ilości po to żeby zastąpić feralne mastery. A tak kupujemy coś pośrodku. Na czas pokoju niepotrzebne ,a na czas wojny słabe. 

Zresztą dodatkowo moją największa obawą jest konstrukcja umów i to że wszystko jest kupowane na kredyt który kolejne rządy będą musiały spłacac. To co dociera do nas o budzecie i zadłużeniu powoduje że mam dziwne przeświadczenie że poza zakupami z połki nic ponad to się nie pojawi z racji braku srodków.

Zanudziłeś mnie na śmierć. Kupiliśmy dokładnie to co było w zapowiedziach. Dopiero następne partie, ewentualnie produkcja maja mieć inne standardy.

Testowali w Korei. Z uwagi na podobieństwa w prowadzeniu z F16.

F50 powstał w 2012 roku i nie jest przestarzały. To inny segment.

Zbyt mocno sugerujesz się opiniami, gdzie F50 miały być trzonem floty. Tutaj są jedynie uzupełnieniem.

A w jednym zdaniu, odpowiedziałem na dwie kwestie, bo dyskusja zaczyna być męcząca :) 

28 minut temu, DLT_Braddock napisał:

Niemądre postawienie sprawy prowadzące wprost do cenzury. W sprawie Ukrainy nie można mieć żądnego zdania, który choć w niewielkim stopniu odbiega od przekazu tvp, tvn i polsat. Czy np. negowanie rosyjkiego sprawstwa w Smoleńsku 2010 roku tez wpisuje się w rosyjką narrację? Pytanie o polski interes narodowy, o zysk i koszty jest stawiane wprost jako bycie ruskim szpiegem. Nie wiem jak wygląda propaganda na Ukrainie, ale ta w Polsce jest okropna. Dobrze podsumował to Michalkiewicz mówiąc wprost, że Zeleński pluje w twarz Dudzie, a Duda z uśmiechem na ustach oblizuje się. Pisałem wprost, że najważniejszy jest polski interes narodowy a słysze wciąż jakieś dogmaty o tym, że Ukraina walczy za Polskę, że gdyby nie Ukraina to na Polskę spadałyby ruskie bomby. Wybacz, ale jest to tylko i wyłącznie ukraińska propaganda. Od kilku lat w Polsce większość opinii publicznej jest bezbronna wobec przekazu wielkich mediów - raz wejście do lasu grozi śmiercią, raz ma umrzeć 10% populacji w Polsce, innym razem mieliśmy kilka miesięcy temu na ukrainie nuklearny atak ze strony Rosji itd. 

problem nie jest krytyka szczególnie rzetelna i pytania o to co naprawdę Polsce się opłaca. Większość tego co piszesz (prawdopodobnie w to wierzysz)  to czysta propaganda ruska, jątrzenie i trollowanie. Najczęściej bez podania  jakiegokolwiek źródła informacji ( nie mówiąc o wiarygodnym) . Po czym na krytykę nie patrzysz na to co Ty napisałeś tylko idziesz w jakieś sformułowania że nic nie można napisać i skrytykować. to jest bullshit. Jakoś wiele osób tutaj zadaje te pytania, krytykuje i jest traktowana w 100% normlanie (nawet jak się nie zgadzamy) Lorak np. 

Nikt nie wyzywał na forum kogokolwiek za mówienie że katastrofa Smolenska odbyła się bez udziału ruskich. (mimo że wieża tez popełniła błedów to głeboko wierze ze odpowiedzialność spada na pilotów i pośrednio na zwierzchników patrząc co stało się z pilotem który odmówił lądowania w Gruzji) 

Pytanie o polski interes narodowy, o zysk i koszty jest stawiane wprost jako bycie ruskim szpiegem.- również za to nie widziałem żeby ktokolwiek był nazywany ruskim szpiegiem.

Od kilku lat w Polsce większość opinii publicznej jest bezbronna wobec przekazu wielkich mediów - raz wejście do lasu grozi śmiercią - i większość Polaków protestowała przeciwko temu.

innym razem mieliśmy kilka miesięcy temu na ukrainie nuklearny atak ze strony Rosji - i popatrz na reakcje na tym forum na te rewelacje. Pozdro Orus :)

A co do tego że Ukraina walczy za nas jest to zupełnie oczywiste. ruscy cały czas testują na ile mogą sobie pozwolić i przesuwają się bliżej nas. Póki istnieje Ukraina ruscy nie mogą nas zaatakować. W momencie kiedy Ukraina przestanie istnieć będziemy mieli szeroką granice z terrorystycznym Państwem które nie zatrzymane idzie coraz dalej.

3 minuty temu, starYfaN napisał:

Zanudziłeś mnie na śmierć. Kupiliśmy dokładnie to co było w zapowiedziach. Dopiero następne partie, ewentualnie produkcja maja mieć inne standardy.

Testowali w Korei. Z uwagi na podobieństwa w prowadzeniu z F16.

F50 powstał w 2012 roku i nie jest przestarzały. To inny segment.

Zbyt mocno sugerujesz się opiniami, gdzie F50 miały być trzonem floty. Tutaj są jedynie uzupełnieniem.

A w jednym zdaniu, odpowiedziałem na dwie kwestie, bo dyskusja zaczyna być męcząca :) 

nie kontynuujmy. Nie zgodzimy się w tym temacie ale nie musimy. Napisałbym czas pokaże ale z racji jednej osoby unikam tego stwierdzenia. Dziwi mnie tylko ze żaden poważny kraj nie chce kupić tego nowoczesnego cuda technik i zaoszczędzić. Super że będziemy mieli nowoczesny samolot który do walki powietrze powietrze moze używać jedynie AIM-9 sindwinder z zasiegiem do 18 km ;)

A wracając do głównego tematu Ukraina wykonała kontratak i odbiła kopalnie soli i cześć Soledaru.  Zastanawiam się czy ruscy nie trafili z atakiem podczas jakiejś rotacji jednostek. Niestety w tamtej okolicy walki są bardzo ciężkie na wyniszczenie obu stron.

55 minut temu, DLT_Braddock napisał:

A za rosyjskie po 1989 roku? Już nie? Nie było to wtedy modne, co mordeczko? Nie pochlebiaj sobie, twoje mniej nie przekroczyły kilku liter, hasztagu i buźki.
Still #jedyny# nigga :)

o czym Ty piszesz? xDDD

w sensie wszyscy tu popierali działania Rosji w latach 1989-2021?

btw - miło by było jakbyś też ograniczył się do kilku liter i hasztagów per post! Wszystkim to wyjdzie na zdrowie! Polecam! xD

Edytowane przez julekstep

16 minut temu, Gregorius napisał:

nie kontynuujmy. Nie zgodzimy się w tym temacie ale nie musimy. Napisałbym czas pokaże ale z racji jednej osoby unikam tego stwierdzenia. Dziwi mnie tylko ze żaden poważny kraj nie chce kupić tego nowoczesnego cuda technik i zaoszczędzić. Super że będziemy mieli nowoczesny samolot który do walki powietrze powietrze moze używać jedynie AIM-9 sindwinder z zasiegiem do 18 km ;)

Jesteś niereformowalny. Do walki powietrznej, powinniśmy nabyć F15. Kilkanaście szt. To powinien być następny zakup.

16 minut temu, Gregorius napisał:

Większość tego co piszesz (prawdopodobnie w to wierzysz)  to czysta propaganda ruska, jątrzenie i trollowanie. Najczęściej bez podania  jakiegokolwiek źródła informacji ( nie mówiąc o wiarygodnym) . Po czym na krytykę nie patrzysz na to co Ty napisałeś tylko idziesz w jakieś sformułowania że nic nie można napisać i skrytykować. to jest bullshit. Jakoś wiele osób tutaj zadaje te pytania, krytykuje i jest traktowana w 100% normlanie (nawet jak się nie zgadzamy) Lorak np. 

Pisze tak jak uważa. Moim zdaniem też za nisko pochyliliśmy łeb.

Mielnik, powinien dostać najpierw grzeczne upomnienie w stylu "gadanie jest srebrem", a w drugiej kolejności grzeczną reprymendę aby zamknął dziób.

Został ukarany awansem, co moim zdaniem jest afrontem. Ukraina przede wszystkim, walczy za siebie, dostała od Polski ogromną pomoc. W dobrym guście, byłoby przynajmniej ważenie słów przez poszczególnych przedstawicieli.

25 minut temu, starYfaN napisał:

Mielnik, powinien dostać najpierw grzeczne upomnienie w stylu "gadanie jest srebrem", a w drugiej kolejności grzeczną reprymendę aby zamknął dziób.

Został ukarany awansem, co moim zdaniem jest afrontem. Ukraina przede wszystkim, walczy za siebie, dostała od Polski ogromną pomoc. W dobrym guście, byłoby przynajmniej ważenie słów przez poszczególnych przedstawicieli.

Mielnik powinien zostać zdyscyplinowany i być może został bo niby później przepraszał. Ale jego poglądy są irytujące. Z Afrontem to bym może już nie przesadzał ale tak jak piszesz cześć osób po stronie Ukrainy powinna bardziej myśleć co pisze/mówi/na tle kogo robi sobie zdjęcia. Inna sprawa że kwestie historyczne są dużo bardziej złożone i sprawdzenie wszystkiego do Wołyń jest nadużyciem.  Ale jak wielokrotnie pisałem wiele rzeczy mi osobiście się nie podoba i np. pomysł z wysłaniem leopardów (chyba ze w symbolicznej liczbie) nie uważam za właściwy. Tyle że osobną sprawą jest to że mimo nieporozumień jest to jedyna w swoim rodzaju szansa zbudowania naprawdę przyjacielskich relacji z sąsiadem (a czy się uda zależy od skrajnych osób z obu Państw) ,a dwa wygrana Ukrainy jest moim zdaniem dużo ważniejsze niż nieporozumienia na gruncie historii z przed 80 lat. 

Godzinę temu, Gregorius napisał:

Tak jak ogólnie nie jestem fanem FA-50, tak w naszych warunkach geopolitycznych ten zakup nie jest aż tak tragiczny i bezsensowny. Jeżeli zakup tych maszyn nie był efektem wniosków wyciągniętych z konfliktu na Ukrainie (wykorzystanie Su-25 na dużą skalę), to w mojej ocenie jako tako się broni. Biorąc pod uwagę skalę zakupów nowoczesnych maszyn w innych państwach NATO, wywalczenie panowania w powietrzu w razie ewentualnego konfliktu nie powinno być większym problemem, a rzucanie do zadań patrolowych F-35 to luksus, na który raczej nas nie stać :)

Co do przekazania Leopardów Ukrainie, to tutaj wiele zależy od tego, co my tak naprawdę chcemy oddać, ile tego chcemy oddać i kiedy miałoby to nastąpić. Jeśli celem upublicznienia informacji o gotowości przekazania czołgów miałoby być wywarcie presji na Niemcach i pozostałych państwach użytkujących Leopardy, to jest to dobry ruch i wtedy wysłanie na wschód kilkunastu maszyn w żaden sposób nie sparaliżuje naszych zdolności. W długiej perspektywie to też miałoby ręce i nogi, bo docelowo powinniśmy trzymać się maksymalnie dwóch typów czołgów (K2 i Abramsy), ale obecnie nie jesteśmy na coś takiego gotowi i nie zapowiada się, żeby w przeciągu 2-3 lat mogło się to zmienić. Osobna kwestia, to stan maszyn, które miałyby trafić w ręce Ukraińców, bo tacy Hiszpanie dość szybko się ze swoimi deklaracjami zreflektowali, kiedy wyciągnęli swoje czołgi z magazynów i odkryli, że bliżej im do Autosanów jeżdżących w PKS-ie niż do przydatnych na polu walki czołgów.

2 minuty temu, Hoolifan napisał:

Tak jak ogólnie nie jestem fanem FA-50, tak w naszych warunkach geopolitycznych ten zakup nie jest aż tak tragiczny i bezsensowny. Jeżeli zakup tych maszyn nie był efektem wniosków wyciągniętych z konfliktu na Ukrainie (wykorzystanie Su-25 na dużą skalę), to w mojej ocenie jako tako się broni. Biorąc pod uwagę skalę zakupów nowoczesnych maszyn w innych państwach NATO, wywalczenie panowania w powietrzu w razie ewentualnego konfliktu nie powinno być większym problemem, a rzucanie do zadań patrolowych F-35 to luksus, na który raczej nas nie stać :)

Co do przekazania Leopardów Ukrainie, to tutaj wiele zależy od tego, co my tak naprawdę chcemy oddać, ile tego chcemy oddać i kiedy miałoby to nastąpić. Jeśli celem upublicznienia informacji o gotowości przekazania czołgów miałoby być wywarcie presji na Niemcach i pozostałych państwach użytkujących Leopardy, to jest to dobry ruch i wtedy wysłanie na wschód kilkunastu maszyn w żaden sposób nie sparaliżuje naszych zdolności. W długiej perspektywie to też miałoby ręce i nogi, bo docelowo powinniśmy trzymać się maksymalnie dwóch typów czołgów (K2 i Abramsy), ale obecnie nie jesteśmy na coś takiego gotowi i nie zapowiada się, żeby w przeciągu 2-3 lat mogło się to zmienić. Osobna kwestia, to stan maszyn, które miałyby trafić w ręce Ukraińców, bo tacy Hiszpanie dość szybko się ze swoimi deklaracjami zreflektowali, kiedy wyciągnęli swoje czołgi z magazynów i odkryli, że bliżej im do Autosanów jeżdżących w PKS-ie niż do przydatnych na polu walki czołgów.

Swoją drogą tez już czytałem informacje że ze względu na brak części i problemy z LEO2 to ich przekazanie mniej uszczupli nasze siły niż się wydaje. Ale to gdybanie nie wyobrażam sobie przekazania więcej niż11 czołgów LEO2 w wersji 2A4. A co do nacisków na Niemcy to chyba pierwszym krajem który zapowiedział przekazanie nie była Polska tylko Finlandia.

6 minut temu, Hoolifan napisał:

ak jak ogólnie nie jestem fanem FA-50, tak w naszych warunkach geopolitycznych ten zakup nie jest aż tak tragiczny i bezsensowny.

Może żeby było jasne. Ja nie piszę że jest tragiczny i bezsensowny. Ale pomiędzy tragiczny a dobry jest szerokie pole oceny. Oczywiście nie zależnie od okoliczności wolałbym te F16 od Norwegii. Zakup tych samolotów uważam za żaden sukces po prostu zakup jak zakup. Od Su22 które Polska używa będą dużo lepsze. Po prostu to że coś jest użyteczne nie oznacza że nie można było czegoś zrobić lepiej, rozsądniej bardziej perspektywicznie. A tutaj cały czas mam wrażenie że to decyzja polityczna ze z wolnej ręki (co uważam za skandal) kupujemy wszystko z jednego kraju. Inna sprawa ze zakup MLRS i transportera jak już wyjaśniła się kwestia wieży uważam ze olbrzymi wzmocnienie i olbrzymi sukces.

1 godzinę temu, Gregorius napisał:

A co do tego że Ukraina walczy za nas jest to zupełnie oczywiste. ruscy cały czas testują na ile mogą sobie pozwolić i przesuwają się bliżej nas. Póki istnieje Ukraina ruscy nie mogą nas zaatakować. W momencie kiedy Ukraina przestanie istnieć będziemy mieli szeroką granice z terrorystycznym Państwem które nie zatrzymane idzie coraz dalej.

Dogmaty nowej wiary. 

Polecam sprawdzić dziś np. na Twitterze pod artykułami o PRZEKAZANIU Ukrainie kolejnego sprzętu ile jest komentarzy typu "tak, tak. Oddać Ukrainie wszystko, bo chronią nas oni przed ruską agresją. Polskie wojsko jest do dupy, tylko Ukraińcy nas obronią". Wszystkie pisane przez konta powstałe w kilka miesięcy temu, z jednym albo kilkoma followersami. Ukraina sporo inwestuje w trolli, choć postawiłbym też tutaj na wpływy rosyjskie. 

38 minut temu, Gregorius napisał:

. Tyle że osobną sprawą jest to że mimo nieporozumień jest to jedyna w swoim rodzaju szansa zbudowania naprawdę przyjacielskich relacji z sąsiadem 

Przed wojną 2022 roku czyli ponad 30 lat nie udało się tego dokonac? Pisałem wcześniej, że nie miałbym problemu gdyby Ukrainie sprzęt wojskowy sprzedawać z głową a nie przekazywać. Polityka polska po lutym 2022 roku jest po prostu upokarzająca. Ukraina rozgrywa nas tak jakbyśmy byli państwem wielkości San Marino. Władze miasta Elbląg są tego najlepszym przykładem. 

Widać już efekty zbliżenia pół-ukr wśród ukr społeczności 

image.thumb.png.6f4091799bc225fd9f0fc937cde9ae1a.png

13 minut temu, DLT_Braddock napisał:

Ukraina rozgrywa nas tak jakbyśmy byli państwem wielkości San Marino

A jak rozgrywa GB to głowa mała. Jeszcze jakbyś dokonał analizy co i dlaczego jak na razie zostało przekazane. Bo jak na razie jedyna zauważalna strata dla Wojska to Kraby. Cała reszta w niedługim czasie nadawała się do zezłomowania. 

13 minut temu, DLT_Braddock napisał:

Przed wojną 2022 roku czyli ponad 30 lat nie udało się tego dokonac?

Nie, nie udało. z Winy obu stron. Ale bardzo dużo zmieniło się po 2014 na plus ,a wojna i nasza reakcja na nią i mówię tu nawet bardziej o zwykłym ludzkim odruchu pomocy tak widocznym w lutym-Marcu niż o przekazywaniu sprzętów wojskowego czy rządowym działaniom. 

13 minut temu, Gregorius napisał:

A jak rozgrywa GB to głowa mała. Jeszcze jakbyś dokonał analizy co i dlaczego jak na razie zostało przekazane. Bo jak na razie jedyna zauważalna strata dla Wojska to Kraby. Cała reszta w niedługim czasie nadawała się do zezłomowania. 

Nie, nie udało. z Winy obu stron. Ale bardzo dużo zmieniło się po 2014 na plus ,a wojna i nasza reakcja na nią i mówię tu nawet bardziej o zwykłym ludzkim odruchu pomocy tak widocznym w lutym-Marcu niż o przekazywaniu sprzętów wojskowego czy rządowym działaniom. 

1. Gdy wszystko co musimy przekazać nagle okazuje się, że jest warte złomowania. Podstawowa narracja. Nie bój się, Brytyjczycy mają doswaidczenia w targowaniu się - przykład Polski w czasie IIWW, umieraliśmy za Anglię i za to płaciliśmy. W market garden nawet oslanialismy odwrót brytyjskiej 1PD.

2. Kwaśniewski miał świetne relacje z Kuczmą, Kaczyński z Juszczenką. Wysyłalismy specjalistów jak Balcerowicz i Nowak? :)I nie udało się? Najwięcej jaj miał jednak chyba Sikorski, który w 2014 roku krzyczał na Ukraińców "podpiszcie albo was zabiją". Dlatego ukraiński IPN postawił na Suchewycza a ukraińskie władze wprowadzały embargo na polskie mieso, blokowały tranzyt kolejowy wbrew międzynarodowemu prawu a ukr celnicy blokowali dary dla Polaków na wschodzie. W przyszłości się to zmieni? Kolejny dogmat? 

Otóż się nie zmieni, sowieckie pojmowanie polityki zagranicznej jest takie, że słabszymi się gardzi. 

Chętnie poznałbym wyliczenia polskiego rzadu ile sprzętu wojskowego, cywilnego przekazaliśmy Ukrainie a ile sprzedaliśmy. 

39 minut temu, DLT_Braddock napisał:

Dogmaty nowej wiary. 

Polecam sprawdzić dziś np. na Twitterze pod artykułami o PRZEKAZANIU Ukrainie kolejnego sprzętu ile jest komentarzy typu "tak, tak. Oddać Ukrainie wszystko, bo chronią nas oni przed ruską agresją. Polskie wojsko jest do dupy, tylko Ukraińcy nas obronią". Wszystkie pisane przez konta powstałe w kilka miesięcy temu, z jednym albo kilkoma followersami. Ukraina sporo inwestuje w trolli, choć postawiłbym też tutaj na wpływy rosyjskie. 

Przed wojną 2022 roku czyli ponad 30 lat nie udało się tego dokonac? Pisałem wcześniej, że nie miałbym problemu gdyby Ukrainie sprzęt wojskowy sprzedawać z głową a nie przekazywać. Polityka polska po lutym 2022 roku jest po prostu upokarzająca. Ukraina rozgrywa nas tak jakbyśmy byli państwem wielkości San Marino. Władze miasta Elbląg są tego najlepszym przykładem. 

Widać już efekty zbliżenia pół-ukr wśród ukr społeczności 

image.thumb.png.6f4091799bc225fd9f0fc937cde9ae1a.png

no i jak Ciebie poważnie traktować jak zdanie anonimowej osoby mającej 143 osób ma świadczyć o całym narodzie. To tak jakby ktoś na podstawie debili jak JKM czy Braun miał oceniać całość Polaków.

swoją drogą ciekawe i proste jest jej wytłumaczenie dlaczego :

MNODKLkQ_normal.jpg

Replying to
How is Poland the bad guys??? 

4

1

52

Replying to
christian nationalist anti-european party in power

No ok. Niech będzie że anonim. Taka ciekawostka. Mógłbym za przykład podać zdjęcie krążące w necie z wielkiej demonstracji na Ukrainie dziękującej Polsce za jej wklad w pomoc Ukrainie. Na portalu braci Karnowskich krążyło - 40 osób. 

Lepszy jednak jest ten przykład odwdzieczania się to pomnik Szuchewycza oraz brak przeprosin ze strony Ukrainy za Przewododowo. 

Znajdę gdzieś te wyliczenia sprzętu oddanego Ukrainie? 

Teraz, DLT_Braddock napisał:

No ok. Niech będzie że anonim. Taka ciekawostka. Mógłbym za przykład podać zdjęcie krążące w necie z wielkiej demonstracji na Ukrainie dziękującej Polsce za jej wklad w pomoc Ukrainie. Na portalu braci Karnowskich krążyło - 40 osób. 

Lepszy jednak jest ten przykład odwdzieczania się to pomnik Szuchewycza oraz brak przeprosin ze strony Ukrainy za Przewododowo. 

Pomimo tego że pożno bo pozno ale przeprosili. off-top ktoś widział oficjalne wyniki zakończonego śledztwa (wyniki zakończone)?

Lepszym przykładem były wyczyszczone Polskie cmentarze na Ukrainie. 

. Na portalu braci Karnowskich krążyło - 40 osób. - nie czytam i nie będę czytał nic co jest z nimi związane. ale nie dziwi mnie ze akurat to zdjęcie krążyło