Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.01.2023 o 20:06, ptak napisał:

to coś jak kult "żołnierzy wyklętych" IPN stwierdził, że popełniali zbrodnie ludobójstwa, ale obecna władza stawia im pomniki. 

Sorry, ale jeszcze raz muszę Twój wpis zacytować bo mam wrażenie że zapomniałeś co napisałeś tzn sugerowałeś że stawia się pomniki uznanym przez IPN za winnych zbrodni ludobójstwa. A w odpowiedzi dałeś link owszem do pomnika, ale... ofiar ,,Burego". A to jednak spora różnica wobec Twojej tezy.

https://bialystok.wyborcza.pl/bialystok/7,35241,26383569,podlaskie-pomnik-zolnierzy-wykletych-w-tym-burego-w-gminie.html

4 minuty temu, DRK napisał:

Sorry, ale jeszcze raz muszę Twój wpis zacytować bo mam wrażenie że zapomniałeś co napisałeś tzn sugerowałeś że stawia się pomniki uznanym przez IPN za winnych zbrodni ludobójstwa. A w odpowiedzi dałeś link owszem do pomnika, ale... ofiar ,,Burego". A to jednak spora różnica wobec Twojej tezy.

Dałem link gdzie jest napisane , że Rajd Bury to bandyta a nie bohater. 

O pomniku masz teraz

Edytowane przez ptak

13 minut temu, ptak napisał:

https://bialystok.wyborcza.pl/bialystok/7,35241,26383569,podlaskie-pomnik-zolnierzy-wykletych-w-tym-burego-w-gminie.html

Dałem link gdzie jest napisane , że Rajd Bury to bandyta a nie bohater. 

O pomniku masz teraz

Historię ,,Burego" i jego ocenę przez IPN dobrze znam. Dlatego nie spodziewałem się że będzie miał jakieś upamiętnienie. Co prawda to bardziej tablica, a nie pomnik ale tak czy siak skoro IPN uznał że jego działanie miało znamiona ludobójstwa to tej tablicy też być nie powinno. Nowe. Nie znałem.

6 godzin temu, DRK napisał:

. Co prawda to bardziej tablica, a nie pomnik ale tak czy siak skoro IPN uznał że jego działanie miało znamiona ludobójstwa to tej tablicy też być nie powinno. 

Tablica nie dla Burego tylko aupamiętniająca uczestników zwycięskiej bitwy dwóch oddziałów z grupą operacyjną UB, KBW, MO. 

Działalność Burego w proporcjach to 90% walka z Niemcami i komunistami, 10% zbrodnie i przekroczenie uprawnień. Szuchewycz to 90% masakrowania kobiet i dzieci a 10% walka z Sowietami. 

Edytowane przez DLT_Braddock

1 godzinę temu, DLT_Braddock napisał:

ablica nie dla Burego tylko aupamiętniająca uczestników zwycięskiej bitwy dwóch oddziałów z grupą operacyjną UB, KBW, MO. 

True, wiadomo że nikt nie da ,,, Buremu" jakiegoś upamiętnienia za akcje pod Hajnówką. Ale nie w tym rzecz. Kolega ,,ptak" napisał że są pomniki dla uznanych  przez IPN  za winnych zbrodni ludobójstwa. Ja ,sądząc że ,,Bury" to akurat jedna z bardziej kontrowersyjnych postaci podziemia antykomunistycznego i łatwy cel dla krytyki, nie przypuszczałem że będzie miał jakieś upamiętnienie. Kolega ptak pofatygował się, znalazł, wstawił link na poparcie swojej tezy więc elementarna uczciwość z mojej strony nakazała mi uznać że jego opinia nie jest bezpodstawna. 

Co prawda nie pomniki, a tablica. Nie liczba mnoga, a pojedyncza, ale już nie zaczepiam , bo jeszcze znajdzie gdzieś drugą😆😉.

I jest tak jak kolega ,,Ely 3" pisał wcześniej. Znajdzie się jakiś marginalny punkcik zaczepienia, później nieprzychylni to rozdmuchają, ludzie następnie uogolnią i jest przekaz o ludobójcach na pomnikach jako reguła, a nie wyjątek.

c*** z tablicą Burego.,Najgorsze jest to że reżim w ramach wyhodowania nowego lepszego sortu, zmusza dzieci w państwowych szkołach do obchodów tygodnia zbrodniarzy przeklętych, widziałem nawet konkurs plastyczny.,To jest obrzydliwe kiedy dziecko ma przymus oddawania czci bydlakom -dzieciobójcom jak Rajs Bury, mniej więcej jakby bliźnięta musiały świętować urodziny J .Mengele

20 minut temu, mayor napisał:

c*** z tablicą Burego.,Najgorsze jest to że reżim w ramach wyhodowania nowego lepszego sortu, zmusza dzieci w państwowych szkołach do obchodów tygodnia zbrodniarzy przeklętych, widziałem nawet konkurs plastyczny.,To jest obrzydliwe kiedy dziecko ma przymus oddawania czci bydlakom -dzieciobójcom jak Rajs Bury, mniej więcej jakby bliźnięta musiały świętować urodziny J .Mengele

I widziałeś z pewnością jak dzieciaczki rysowały Burego bo tak im pani kazała?

54 minuty temu, DRK napisał:

True, wiadomo że nikt nie da ,,, Buremu" jakiegoś upamiętnienia za akcje pod Hajnówką. Ale nie w tym rzecz. Kolega ,,ptak" napisał że są pomniki dla uznanych  przez IPN  za winnych zbrodni ludobójstwa. Ja ,sądząc że ,,Bury" to akurat jedna z bardziej kontrowersyjnych postaci podziemia antykomunistycznego i łatwy cel dla krytyki, nie przypuszczałem że będzie miał jakieś upamiętnienie. Kolega ptak pofatygował się, znalazł, wstawił link na poparcie swojej tezy więc elementarna uczciwość z mojej strony nakazała mi uznać że jego opinia nie jest bezpodstawna. 

Lokalna spoelcznosc upamietniła jedną bitwę, akurat Bury załapał się na nią. 

11 minut temu, DLT_Braddock napisał:

I widziałeś z pewnością jak dzieciaczki rysowały Burego bo tak im pani kazała?

Samej czynności rysowania nie widziałem, ale widziałem prace plastyczne dzieci wystawione na tablicach korkowych .,Najobrzydliwsze jest to że to były rysunki dzieci z klas 1-3 czyli takich maluchów, które nawet nie mają w programie historii i nie mają żadnej świadomości czego ta szopka dotyczy., Ale dokładnie widziałem jak premier kraju ,który najmocniej ucierpiał z rąk nazistowskich oprawców w Monachium składa wieniec na obelisku poświęconym nazistowskim kolaborantom zdrajcom z Brygady Świętokrzyskiej i robi to  całkiem świadomie 

1 godzinę temu, DRK napisał:

Co prawda nie pomniki, a tablica. Nie liczba mnoga, a pojedyncza, ale już nie zaczepiam , bo jeszcze znajdzie gdzieś drugą😆😉.

I jest tak jak kolega ,,Ely 3" pisał wcześniej. Znajdzie się jakiś marginalny punkcik zaczepienia, później nieprzychylni to rozdmuchają, ludzie następnie uogolnią i jest przekaz o ludobójcach na pomnikach jako reguła, a nie wyjątek.

Dlatego powinno się uważać z kogo robi się bohatera. To tak jak z Brygadą Świętokrzyską. 

15 minut temu, ptak napisał:

Dlatego powinno się uważać z kogo robi się bohatera. To tak jak z Brygadą Świętokrzyską. 

i Józefa Piłsudskiego.

Panowie rozpieprzacie temat - najważniejszy jest cel, nawet jeśli zdarzały się jednostki, przypadkowe wypadki to nie zmienia faktu że każdy walczył z okupantem oraz o wolną Polskę, świat nie jest czarno biały i trochę za dużo w naszej debacie jest dyskusji jakbyśmy wszyscy byli święci. okres wojny to przejebany czas i ocenianie wszystkich skończyłoby się, że nikt nie jest ok.

od XIX wieku a szczególnie od XX wieku mamy mnóstwo źródeł ale jakbyśmy mieli oceniać naszych bohaterów to musielibyśmy mnóstwo zmienić nazw ulic i szkół

@ely3

jak oceniasz znaczenie przystąpienie ewentualne Białorusi do wojny? mnie ciekawi jak zareaguje zachód jeśli to będzie jawna agresja tego Państwa, obecnie tylko udostępniał swój kraj oraz sprzęt i skutecznie lawirował ale przystąpienie do wojny może wywołać eskalację. dodatkowo strategicznie to Ukraina ponownie będzie miała jeszcze bardziej rozciągnięte linie obrony i czarno to widzę.

https://twitter.com/WarNewsPL1/status/1610182088690393089?s=20&t=MEQJEYe3e5OtkARSH2wrfg

2 minuty temu, Koelner napisał:

jak oceniasz znaczenie przystąpienie ewentualne Białorusi do wojny? mnie ciekawi jak zareaguje zachód jeśli to będzie jawna agresja tego Państwa, obecnie tylko udostępniał swój kraj oraz sprzęt i skutecznie lawirował ale przystąpienie do wojny może wywołać eskalację. dodatkowo strategicznie to Ukraina ponownie będzie miała jeszcze bardziej rozciągnięte linie obrony i czarno to widzę.

Coraz więcej osób zaczyna kreślić taki scenariusz. Np Wolski wczoraj na youtubie o tym opowiadał. W teorii to olbrzymie zagrożenie (mimo że nie uważałem tak jeszcze parę miesięcy temu ) ale żeby to było realne zagrożenie to Białoruś musiała by rozpocząć mobilizacje. Jej obecne siły są na to za małe. W związku z tym Ukraina będzie wiedzieć co najmniej miesiąc wcześniej że coś się szykuje. Do tego jest pytanie ile tak naprawdę amunicji zostało Białorusi do użycia. Wszyscy widzieli całe wagony czołgów i amunicji które jechały do rosji. Bez amunicji zagrożenie będzie daleko mniejsze ,a jaki jest stan zapasów nikt nie wie (mówię o dostępnych źródłach). Wolski uważa że nie mają problemu i mogą wystawić minimum 180 tys żołnierzy. Ale są też opinie że to co się nadawało do użytku zostało już oddane. 

Osobną kwestią jest odpowiedz zachodu ,a szczególności USA. Myslę że USA za dużo zainwestowało żeby przegrać (choć wyraźnie dawkuje tylko tyle sprzętu żeby ruskich odepchnąć/zatrzymać a nie wygrać) chyba że sami źle oszacują zagrożenie i jednym wyjściem było by wejście NATO na Ukrainę. W to nie wierze.

Cały czas jest sprzęt wojskowy który mógłby bardzo poprawić sytuacje UA. ATACMS, samoloty (f16 lub odkupione samoloty pochodzenia ruskiego) , pojazdy opancerzone np. Bradley, Marder itd. Możliwe że same ATACMS plus amunicja kasetowa mogła by wystarczyć do zrobienia przełamania.

18 minut temu, Gregorius napisał:

Np Wolski wczoraj na youtubie o tym opowiadał.

właśnie Wolski mnie trochę nastraszył, zwykle opowiadał w kolorowych okularach a teraz zasiał strach. tym bardziej jak się słyszy, że ruskie mają kolejne 500 000 powołać to zaraz zasypią ich czapkami ;]

9 minut temu, Koelner napisał:

właśnie Wolski mnie trochę nastraszył, zwykle opowiadał w kolorowych okularach a teraz zasiał strach. tym bardziej jak się słyszy, że ruskie mają kolejne 500 000 powołać to zaraz zasypią ich czapkami ;]

Wolski ma swój stały cykl. Właśnie jest na etapie : to żle wygląda dla Ukrainy. Z całym szacunkiem do jego pracy bo ma sporą wiedze (o sprzęcie) i dużo pracy wkłada to jednak o ile jeszcze w Polsce ma jakieś źródła to mam wrażenie że na Ukrainie już nie bardzo. Bardzo dużo jego przewidywań było nietrafionych/spóźnionych . Ale z drugiej strony jest też ostrożny w tym co pisze wiec to nawet plus. 

1 godzinę temu, Koelner napisał:

jak oceniasz znaczenie przystąpienie ewentualne Białorusi do wojny?

Szanse na  to śa praktycznie zerowe.

Po 1 Białoruś oddała całkiem sporo sprzetu i amunicji Rosjanom

Po 2 Sami Rosjanie mają tam bardzo niewiele wojsk i to jeszcze nie najwyższych lotów

Po 3 Baiłoruskie wojsko jest średnio gotowe do wojny. Ukraina na północy moze sama nie ma dużej ilości wojsk ale wystarczająco by w razie czego pokonać Białoruś

O ile Ukraina nie wejdzie na terytorium Rosji o tyle już na Białoruś jak najbardziej a Łukaszenko nie może byc pewien swoich obytwateli . W takim scenariuszu mgliby Białorusini traktować Ukrainę jak wyzwolicieli. Ja nie widze na razie nawet oznak ,że Białoruś może uderzyć ani Rosjanie z ich terytorium. Gdzieś była dyskusja o ponownym ataku na Charków bo jednak w rejonie Biełgorodu jest więcej wojsk niż na Białorusi i są to lepsze wojska ale Rosjanom powoli też się kończy amunicja. Tzn nie za bardzo mają by otworzyć nowy front

Nie da się wykluczyć w ogóle ataku ale on jest mało prawdopodobny teraz kiedy Ukraina jest o wiele mocniejsza niż rok temu . A Białoruś ma mniejsze rezerwy w amunicji i sprzęcie.

Godzinę temu, Koelner napisał:

500 000 powołać to zaraz zasypią ich czapkami ;]

Pamiętaj ,że mobilizacja ma swoje ograniczenia. Trzeba żołnierzom dostarczyć sprzęt, żywność amunicję. Oni nawet tych 300 tys zmobilizowanych na jesień nie rzucili na front. Bo nadal duża część siedzi na poligonach i trenuje na zardzewiałym sprzęcie. A ci co idą na front musza sami kupować sobie np zimową odzież czy kamizelki

Rosjanie wyciągają już T-55 nawet i wysyłaja na front.

Wolskiego w ogóle nie czytam...

A na jakiej podstawie on twierdzi ,że Białoruś jest gotowa do inwazji? Przez rok nie udało się wciągnąć Białorusi do gry choć w lutym to byłoby dla nich proste. Ukraina słaba. Duża szansa wygranej. Ale widocznie Białoruska armia jako całość nie chciała pójść na wojnę. I nie za bardzo wiem co się niby zmieniło przez ostatnie 11 miesięcy ,że nagle by teraz mieli chcieć? Jakaś część generalicji by chciała ale zwykli żołnierze już raczej mniej chętnie chceiliby umierać w wojnie rosyjskiej. Poza tym Białoruś jest bankrutem i żyje tylko dzięki kroplówce z Rosji. Wojna by ich dobiła już dokumentnie. Nie stać ich na taki koszt

2 godziny temu, ptak napisał:

Z uporem maniaka powtarzasz cały czas tylko iedno: Brygada Świętokrzyska, Bury - Bś, Bury, Bury, Bury. Żywcem wzięte z jakiegoś lewicowego alfabetu. Szkoda czasu na taki postsowiecki fanatyzm. 

3 minuty temu, Koelner napisał:

Tak, obrazki pod tytułem II Armia Świata oglądamy od lutego zeszłego roku

Wiesz Rosjanie mają ten problem ,ze obecnie są na front dostarczane albo czołgi najnowsze T-90 M , T-90 S labo starocie muzealne jak T-62 czy T-55. Głównie to wynika z tego ,że T-72 czy T-80 w dużej mierze były przechowywane w złych warunkach na Syberii i często są rozkradzione. Rosjanie otwierają najstarsze magazyny, które były zabezpieczane w latach 60 tych. Sprzęt jest dobrze zabezpieczony ale ma swoje lata więc nie tak łatwo go przerzucić. Dlatego też Rosjanie na front rzucili armaty produkowana na przęłomie lat 40/50 bo do nich wciąz mają sporo amunicji i były też dobrze przechowywane. W teorii Rosja ma wciąz sporo T-72 czy T-80 w bazach wojskowych ale są takie bazy na syberii gdzie kilkaset czołów ma obecnie wartosć złomu bo żaden z nich nie jest kompletny albo sa już zardzewiłałe częściowo