Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, DRK napisał:

W sumie z  przekazania tych 12 Leopardów wszyscy powinni być zadowoleni. Ukrainoentuzjaści, bo walczący kraj otrzyma nienajgorszy sprzęt. Ukrainosceptycy też bo ofiarujemy 12 pojazdów, a przecież władza mogła  wpaść na pomysł sprezentowania 200 szt.

Co do zasady to kompania czołgów liczy 14 sztuk ale jak wspomniałem wcześniej . Wpierw to trzeba się apytać Niemców o zgodę a ci twierdzą ,ze od Polski nie otrzymali żadnego zapytania. Z tego co czytałem to jedynie Hiszpanie się pytali w zeszłym roku i otrzymali odmowę i teraz Finowie ale nie otrzymali żadnej i podobno nie określili ilości. Gdyby Niemcy się zgodzili to formalnie Polska byłaby pierwsza ale nie wiem po co ogłosili skoro nie pytali się Niemców. 

Ja wiem ,ze jakby co to będzie wina Niemców tylko ,że najbardziej na tym oberwą Ukraińcy . Taka trochę z dupy polityka. A jak na razie Niemcy sa niechętni by przekazać czołgi. 

Dla Ukrainy chyba rzeczywiście najlepiej byłoby jakby im Jordania sprzedała duże ilości tych Challengerów -1 

14 minut temu, DLT_Braddock napisał:

Czy ten nowo mianowany gen. Gierasimow to nie ten co miał zginąć na froncie kilka miesięcy temu? 

Coś musiałeś pokićkać . Nigdy nie było mowy o jego śmierci . Jedynie o tym ,że kiedy odwiedział front pod Iziumem to Ukraina ostrzelała miejsce spotkania i był ranny . I coś było wtedy na rzeczy bo kolo zniknął na pewien czas  a ci co śledzą loty podawali ,ze w trybie pilnym wylatywał samolot rządowy z Biełgorodu do Moskwy

Edytowane przez ely3

3 godziny temu, ely3 napisał:

Co do zasady to kompania czołgów liczy 14 sztuk ale jak wspomniałem wcześniej . Wpierw to trzeba się apytać Niemców o zgodę a ci twierdzą ,ze od Polski nie otrzymali żadnego zapytania. Z tego co czytałem to jedynie Hiszpanie się pytali w zeszłym roku i otrzymali odmowę i teraz Finowie ale nie otrzymali żadnej i podobno nie określili ilości. Gdyby Niemcy się zgodzili to formalnie Polska byłaby pierwsza ale nie wiem po co ogłosili skoro nie pytali się Niemców. 

Ja wiem ,ze jakby co to będzie wina Niemców tylko ,że najbardziej na tym oberwą Ukraińcy . Taka trochę z dupy polityka. A jak na razie Niemcy sa niechętni by przekazać czołgi. 

Dla Ukrainy chyba rzeczywiście najlepiej byłoby jakby im Jordania sprzedała duże ilości tych Challengerów -1 

Hiszpanie się pytali, ale chyba sami doszli do wniosku, że do przekazania mają taki gruz, że aż wstyd coś takiego w ogóle proponować. Moim zdaniem tak jak z Patriotami Błaszczak się trochę zagalopował, tak w przypadku Leopardów presję na Niemców trzeba było nałożyć i dobrze, że zostało to zrobione właśnie w taki sposób. Skoro Ukraińcy zgłaszają zapotrzebowanie na czołgi, a możliwości zaopatrywania ich w sprzęt produkcji radzieckiej się wyczerpują, to nie ma innej opcji niż ściągnięcie starszych wersji Leopardów, Abramsów albo Challengerów, które chcą sprzedać Jordańczycy. Niemców wyjątkowo ciężko jest zachęcić do przekazywania ciężkiego sprzętu na Ukrainę, czego świadkami byliśmy już co najmniej kilkukrotnie, dlatego trzeba ten temat podnosić, bo niemieckie środowisko polityczne też jest w tej kwestii mocno podzielone (nawet jeśli swój entuzjazm okazują tylko na potrzeby wewnętrznych gierek). Dobrze się stało, że wychyliliśmy się akurat w taki sposób, bo znając grację z jaką nasz rząd porusza się w polityce międzynarodowej, można było mieć pewność, że coś tu nabroją.

Pytanie ile ukraińska armia ma personelu przeszkolonego do obsługi Leopardów ? Bo ja widzę takie MO sojuszników - najpierw po cichu szkolenie obsługi, później komunikat o dostawie i zaraz po tym sprzęt jest na froncie,.co ma wiele sensu gdyż dodaje nieco przewagi przez zaskoczenie kacapów 

51 minut temu, DLT_Braddock napisał:

Czy ten nowo mianowany gen. Gierasimow to nie ten co miał zginąć na froncie kilka miesięcy temu? 

Ten sam, tylko, nie nowo mianowany i nie miał zginąć, a dostać w prawy zad odłamkiem w maju 2022.

22 minuty temu, Hoolifan napisał:

Moim zdaniem tak jak z Patriotami Błaszczak się trochę zagalopował, tak w przypadku Leopardów presję na Niemców trzeba było nałożyć i dobrze, że zostało to zrobione właśnie w taki sposób. 

Szkoda, że nikt nie jest w stanie nałożyć presji na górskich żydów ze szwajcarii. Produkują masę amunicji, lecz jak się okazało, zabronili jako kraj neutralny, wysyłki na teren objety działaniami wojennymi. 

Tak więc cała masa sprzętu nato, może strzelać szwajcarską amunicją, jedynie w czasach pokoju. Dobrze że kupiliśmy F-50, bo amerykanie autoryzują starty F16/35. Żeby się nie okazało, że latać owszem można, byle nie na wojnie. 

22 minuty temu, starYfaN napisał:

Dobrze że kupiliśmy F-50, bo amerykanie autoryzują starty F16/35. Żeby się nie okazało, że latać owszem można, byle nie na wojnie. 

Przecież my kupiliśmy f-50 zeby tanio patrolować. kto to mówi o wojnie. Swoja droga czytałem o ciekawych różnicach miedzy kadłubem Kraba ,a K9. 

22 minuty temu, Gregorius napisał:

Ten gość to jest największy maruda jakiego w ostatnim czasie widziałem i jego wieczne narzekanie jest na tyle męczące, że odechciewa się go czytać/słuchać. Każdy pojazd ma swoje wady, a K9 i tak będziemy musieli przecież ociosać i dostosować do potrzeb polskich sił zbrojnych. Fajnie, że Kraby robią na Ukrainie dobrą robotę, ale to, w jaki sposób wychwalana jest ta konstrukcja jest trochę niesmaczne w obliczu tego, ile problemów przez lata przysporzyła nam ta armatohaubica. Koniec końców udało się złożyć z zagranicznych podzespołów naprawdę udaną konstrukcję i powinniśmy być z tego dumni, ale bronimy tego Kraba jakbyśmy od podstaw stworzyli w Stalowej Woli jakieś wunderwaffe, a nie sprawnie posklejali ze sobą koreańskie podwozie i opancerzenie, brytyjską wieżę, francuskie działo, niemiecki silnik i dołożyli do tego polskiego Topaza :)

2 godziny temu, starYfaN napisał:

Tak więc cała masa sprzętu nato, może strzelać szwajcarską amunicją, jedynie w czasach pokoju

Zakładam ,że nie piszesz tego na poważnie. Bo Szwajcarzy jak każdy producent na świeice ma prawo zablokować reeksport ale nie ma prawa ingerować jak używasz danej amunicji , którą już sprzedał. Choć co da zasady to jeśli się chce zacząc wojnę to lepiej zrobić duży zapas amunicji . To samo dotyczy Izreale , który zablokował jak na razie sprzedaż rakiet SPkie. Wcześniej jeszcze przed wojną zablokował sprzedaż Żelażnej Kopuły i to zablokował Amerykanom ( ale tu pewnie sie obawiali by ta technologia nie wpadła w ręce Rosjan  bo nie wierzyli ,ze Ukraina się utrzyma)

@Hoolifan A z ciekawości - widziałeś ,że USA w ostatnim pakiecie przekazała Ukrainie Paladyny? I z tego co widziałem wpis armii holednerskiej to są już one w Polsce. Paladyny plus Archery to może rzeczywiście być spora różnica na froncie 

A na froncie cisza - Ani Rosjanie nie pokazują filmów z północnego Soledaru ani Ukraina nie deklaruje walk w tym rejonie. Dziwne trochę to. Z drugiej strony dane fIRMS pokazują walki na zachodnim podejściu do KReminy ora jakiś kilometr na południe. Kremina pierwszy raz pojawiła sie w raportach sztabu ukraińskiego co zazwyczaj oznacza ,żę walki już są na obrzeżach . Raczej nie zdobyli jeszcze nawet pojedynczego budynku ale Rosjanie są juz w swoich ostatnich okopach przed miastem, Można założyć ,że wszystko na Zachód od miast jest w rękach ukraińskich albo jest to ziemia niczyja

6 godzin temu, ely3 napisał:

59 minut temu, ely3 napisał:

Zakładam ,że nie piszesz tego na poważnie. Bo Szwajcarzy jak każdy producent na świeice ma prawo zablokować reeksport ale nie ma prawa ingerować jak używasz danej amunicji , którą już sprzedał.

Oczywiście, że ma prawo. Jednak w Niemczech już rozgorzała dyskusja o przedefiniowaniu linii dostaw (tutaj chodziło o niemieckie zapasy). Nie wiem jaka była odpowiedź szwajcarów, ale wydaje się, że na tyle bezczelna, że bundeswera szuka alternatywnych linii dostaw.

23 godziny temu, P_M napisał:

Słabo, trochę mam to w dupie czy to szrot czy nie. Amerykanie chyba wszystko co dostarczają to w ramach srogiego kredytu i na tym ostro zarobią, szkoda, że u nas tak to nie wygląda. 

Ja bym chciał przypomnieć, że my dostarczamy nie tylko sprzęt ale i amunicję i paliwo do niego. 

23 godziny temu, Koelner napisał:

ostatnio nam płacili za przekazy sprzęt na Ukrainę - myślę że długo nie dowiemy się jakie są transakcje robione od „kuchni” 

Kto zapłacił i ile ? I za co ? 

23 godziny temu, Koelner napisał:

pozbycie się starego sprzętu może nam wyjść na dobre i przyspieszyć modernizacje 

Dlatego kupujemy stare czołgi amerykańskie..

4 godziny temu, starYfaN napisał:

Szkoda, że nikt nie jest w stanie nałożyć presji na górskich żydów ze szwajcarii. Produkują masę amunicji, lecz jak się okazało, zabronili jako kraj neutralny, wysyłki na teren objety działaniami wojennymi. 

Oni chcą aby im za amunicję płacono. A ten zakaz jest sensowny, prawdziwa neutralność wyklucza jakiekolwiek zaangażowanie po którejś ze stron. 

14 minut temu, Sebastian napisał:

Dlatego kupujemy stare czołgi amerykańskie..

Które dla naszych pancerniaków i tak będą szokiem po tym jak przesiądą się na te czołgi z oddanych na Ukrainę T-72. M1A1FEP to czołg, który przewyższa wszystko czym obecnie dysponujemy* i jest dostępny niemalże od ręki. Oczywiście najlepiej byłoby mieć mnóstwo najnowocześniejszego sprzętu na świecie, ale tutaj naprawdę nie ma co narzekać, bo po wielu latach w końcu Wojsko Polskie zostawia wysłużony, radziecki sprzęt, którego nie dało się w nieskończoność utrzymywać przy życiu pseudomodernizacjami :)

*nie liczę pierwszych egzemplarzy K2, które trafiły do Polski

16 minut temu, Hoolifan napisał:

Które dla naszych pancerniaków i tak będą szokiem po tym jak przesiądą się na te czołgi z oddanych na Ukrainę T-72. M1A1FEP to czołg, który przewyższa wszystko czym obecnie dysponujemy* i jest dostępny niemalże od ręki. Oczywiście najlepiej byłoby mieć mnóstwo najnowocześniejszego sprzętu na świecie, ale tutaj naprawdę nie ma co narzekać, bo po wielu latach w końcu Wojsko Polskie zostawia wysłużony, radziecki sprzęt, którego nie dało się w nieskończoność utrzymywać przy życiu pseudomodernizacjami :)

Są na ten temat różne zdania 

41 minut temu, Hoolifan napisał:

Branie Abramsów to koszmar logistyczny. Nie znam armii na jakimś poziomie , które posiada 4 rózne głowne czołgi a my właśnie taką będziemy mięc. T-72  głównie stały w magazynach i na poligonach już dawno nie były. W Poznaniu jest szkoła pancerna i z tego co w zeszłym roku oni mówili to oni by mieli większy problem uruchomić T-72 niż Abramsa.. Nikt się już dawno nie szkolił na tym. Dla nich podstawowym był Leopard

. Branie Abrasów i jeszcze koreańskich brzmi jak sen pijanego magazyniera . Logistycznie oraz pod kątem zapasów i częście zamiennych to będzie koszmar i ogromne koszty