Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Gregorius napisał:

Obstawiam że za free. Ale może to dziwne ale nie czuję tej straty szczególnie że to ma być wersja 2A4 lub 2A5. Koszt doprowadzenia do najnowszych wersji jest porównywalny z kupnem nowego czołgu.

Słabo, trochę mam to w dupie czy to szrot czy nie. Amerykanie chyba wszystko co dostarczają to w ramach srogiego kredytu i na tym ostro zarobią, szkoda, że u nas tak to nie wygląda. 

1 minutę temu, Koelner napisał:

podobno Hiszpania i Finlandia może się dołączyć 

O Hiszpanach mówiło się od dawna, bo oni sami wyszli z propozycją przekazania Leopardów Ukrainie. O Finach zrobiło się głośniej ostatnio, właśnie w kontekście plotek o tym, że nasz rząd planuje coś Ukraińcom podesłać, ale trochę nie bardzo chce się z tym wychylać. Gdyby dograliby to tak, że w momencie ogłoszenia decyzji mieliby przyklepany udział Finów i Hiszpanów + wyszedłby z tego ekwiwalent ukraińskiej kompanii pancernej lub zmechanizowanej, to już w ogóle byłoby cudnie. Tak czy siak nie ma co narzekać :)

3 minuty temu, P_M napisał:

Słabo, trochę mam to w dupie czy to szrot czy nie. Amerykanie chyba wszystko co dostarczają to w ramach srogiego kredytu i na tym ostro zarobią, szkoda, że u nas tak to nie wygląda. 

ostatnio nam płacili za przekazy sprzęt na Ukrainę - myślę że długo nie dowiemy się jakie są transakcje robione od „kuchni” 

2 minuty temu, Koelner napisał:

ostatnio nam płacili za przekazy sprzęt na Ukrainę - myślę że długo nie dowiemy się jakie są transakcje robione od „kuchni” 

No właśnie bardzo chciałbym, żeby tak było. Jeżeli ktoś nam płaci za oddawanie sprzętu, to zajebiscie. Gorzej jeżeli honorowo oddajemy. 

1 minutę temu, P_M napisał:

No właśnie bardzo chciałbym, żeby tak było. Jeżeli ktoś nam płaci za oddawanie sprzętu, to zajebiscie. Gorzej jeżeli honorowo oddajemy. 

Brytyjczycy wysyłający Korpus Ekspedycyjny czy Alianci, Szwedzi i Niemcy wysyłający sprzęt Finlandii w 39’ /40’ nie kierowali się tylko honorem :)

26 minut temu, Koelner napisał:

Brytyjczycy wysyłający Korpus Ekspedycyjny czy Alianci, Szwedzi i Niemcy wysyłający sprzęt Finlandii w 39’ /40’ nie kierowali się tylko honorem :)

Nie znam historii tak dobrze,więc nie wiem do czego nawiązujesz, ani w jaki sposób wysyłka sprzętu się tam odbyła :(

4 minuty temu, P_M napisał:

Nie znam historii tak dobrze,więc nie wiem do czego nawiązujesz, ani w jaki sposób wysyłka sprzętu się tam odbyła :(

A wojna polsko-bolszewicka i pomoc Francji/Węgier i ochotników amerykańskich? Wiem że pomagamy ale pozbycie się starego sprzętu może nam wyjść na dobre i przyspieszyć modernizacje 

Edytowane przez Koelner

34 minuty temu, Koelner napisał:

Jako ciekawostkę można dodać że oprócz sprzętu Alianci planowali też wysłać do Finlandii na wojnę z sowietami  Pomocniczy Korpus Ekspedycyjny w składzie m.in  a jakże z Polakami. Konkretnie Samodzielną Brygadą Strzelców Podhalańskich. Zbierali się przez cały pierwszy kwartał 1940, chyba nawet już mieli się lądować na statki, ale wojna zimowa się akurat skończyła. Korzystając z okazji że mniej więcej w tym samym czasie Niemcy zaatakowali Norwegię, wojska alianckie i tak poplynely do Skandynawii i miały okazję odbijać Narvik i bodajże Trondheim

10 minut temu, Koelner napisał:

A wojna polsko-bolszewicka i pomoc Francji/Węgier i ochotników amerykańskich? Wiem że pomagamy ale pozbycie się starego sprzętu może nam wyjść na dobre i przyspieszyć modernizacje 

- daj mi to to in to, to jest i tak stare 

-... yyyyy, ok

Spokojnie do 2035 roku zmodernizujemy się do stanu w którym będziemy bezpieczni. Do tego czasu Putin będzie po raz kolejny umierać na raka, Rosji zabraknie broni i sama Rosja rozpadnie się już że 3 razy. 

Widzę, że dla niektórych "Ukraina" to mega wciągający serial z Netflixa. Pierwszy sezon zachwyt, oczekiwania z wypiekami na kolejny, tylko co dalej. 

Coś kiedyś czytałem, że z jednej amerykanskiej transzy pomocy dla UKR wynoszącej ponad 4 mld USD, ponad 600 mln było przeznaczonych dla sojuszników? Pytanie dla jakich i po ile? To, że Niemcy wskoczyli na 2 miejsce wśród pomagajacych UKR, może oznaczać tyle, że sobie coś u Bidena wywalczyli. 

3 minuty temu, DRK napisał:

Jako ciekawostkę można dodać że oprócz sprzętu Alianci planowali też wysłać do Finlandii na wojnę z sowietami  Pomocniczy Korpus Ekspedycyjny w składzie m.in  a jakże z Polakami. Konkretnie Samodzielną Brygadą Strzelców Podhalańskich. 

Raczej było to głupie i naiwne marzenie Sikorskiego, którego nikt oprócz niego nie brał na poważnie. Coś jak wysłanie 1SBS nad Warszawę. 

9 minut temu, DLT_Braddock napisał:

- daj mi to to in to, to jest i tak stare 

-... yyyyy, ok

Spokojnie do 2035 roku zmodernizujemy się do stanu w którym będziemy bezpieczni. Do tego czasu Putin będzie po raz kolejny umierać na raka, Rosji zabraknie broni i sama Rosja rozpadnie się już że 3 razy. 

w demokratycznych krajach w czasach pokoju jest praktycznie niemożliwe aby zmusić społeczeństwo do zbrojeń kosztem konsumpcji, dlatego obecne zbrojenia idą dość z dużą akceptacją co 2 lata temu czy przed covidem było nierealne 

38 minut temu, DRK napisał:

Jako ciekawostkę można dodać że oprócz sprzętu Alianci planowali też wysłać do Finlandii na wojnę z sowietami  Pomocniczy Korpus Ekspedycyjny w składzie m.in  a jakże z Polakami. Konkretnie Samodzielną Brygadą Strzelców Podhalańskich. Zbierali się przez cały pierwszy kwartał 1940, chyba nawet już mieli się lądować na statki, ale wojna zimowa się akurat skończyła. Korzystając z okazji że mniej więcej w tym samym czasie Niemcy zaatakowali Norwegię, wojska alianckie i tak poplynely do Skandynawii i miały okazję odbijać Narvik i bodajże Trondheim

Presja na ZSRR by skonczyl wojnę. Podobnie jak na Japonię. Alianci byli silniejsi od reszty świata razem wziętej, trzeba było tylko USA wyrwać z izolacjonizmu. Znaczy trochę w swoich kalkulacjach przecenili siłę UK i Francji, a nie docenili USA, ale ogółem działania cały czas był logiczne. 

Ogólnie idiotycznie się zachowywały Japonia i Niemcy, Hitler nie byl żadnym geniuszem i był w kazdym rozdaniu ograny