Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, fluber napisał(a):

Portfel podany jako Suszka jest nieaktywny od 10 lat. Co z kasą która wpływała przez ostatnią dekadę a już wiemy że była pożyczana na zewnątrz? Estońskie audyty w oparciu o losowy nieaktywny portfel crypto. To jest prosta lekcja, że od giełd krypto trzeba się trzymać z daleka, bo nie są kontrolowane w wystarczający sposób

tzn pytanie jest, jak gielda zmienila szyld z suszekBay na zondacrypto to co wtedy stalo sie z pieniedzmi klientow? oni wyplacili wszystkie fiaty i krypto i zaczeli od zera z nowym szyldem? czy "grand-fathered in" srodki suszkowegoBaya i zaczeli dodawac nowe? moze suszek zgubil klucze do 1mld PLN i zaczeli przyjmowac nowe depozyty a poniewaz nie bylo runu to udalo sie utrzymac caly pierdolinik przy posiadaniu <10% srodkow zebybyl byly pozory plynnosci

27 minut temu, fluber napisał(a):

Krypto na ten moment nie jest narzędziem oszczędzania, tylko narzędziem spekulacji lub defraudacji środków. Niski poziom kontroli instytucji państwowych nie jest zaletą tylko przyczyną dlaczego tak się dzieje.

jedna rzecz to sa gieldy a druga to krypto. nie wiem jak mozna wplacac/wyplacac srodki z jakiejkolwiek gieldy ktora operuje na obecnie wygasajacych zasadach EU.

jakbym trzymal swojego 1BTC w cold wallecie przez ostatnia dekade i "oszczedzal" i nie mial nic wspolnego z zadna gielda to bylbym zarobiony.

problemy sie zaczynaja jak trzymam go u suszkow et al i spekuluje/kombinuje/zamieniam/rozmieniam/"czymam reke na pulsie"

10 minut temu, barcalover napisał(a):

Przyczyną czego? Bitcoin ma inne cechy od narzędzi pod kontrolą państwa - tym samym inne zalety i wady. Natomiast to nie definiuje, czy można oszczędzać bitcoiny, czy też nie, bo wg definicji można i w rzeczywistości też można.

Przyczyną tego, że największą giełda kryptowalut nie wypłaca środków w odkąd działa jako zabezpieczenie finansowe przedstawia losowy martwy portfel btc do którego nie ma dostępu.

12 minut temu, barcalover napisał(a):

Ja nie mam strat, powiększyłem swoje oszczędności znacząco dzięki temu, że wybrałem Bitcoina.

Sytuacja z giełdą jest nauczką dla mnie, bo osobiście doświadczyłem tego, o czym i tak każdy rozsądny Bitcoiner wie - nie trzyma się środków na giełdzie. Natomiast mój przypadek to pech, bo ja długoterminowo nigdy na giełdzie nie trzymałem środków, więc mogę poprawić swój proces i częściej wypłacać, ale poza tym nic to nie zmienia ani w kwestii Bitcoina, ani giełd, ani w zasadzie niczego.

Ponieważ, jak napisałem wyżej, jest to narzędzie spekulacji - na takim też można zarobić. Ale to nie oznacza, że to bezpieczny sposób oszczędzania. Zresztą przez ostatnie kilka lat jesteś zapewne na permanentnym minusie plus teraz wyparowało z giełdy trochę Twoich oszczędności. Nie rozumiem jak to może nic nie zmieniać. Dosłownie wszystkie Red flagi przed którymi ja i kilku innych userow ostrzegaliśmy parę miesięcy temu zmaterializowały się na największej platformie do transakcji krypto w Polsce a dla Ciebie to dalej nic nie zmienia, bo Twój (i pół miliona innych klientów) przypadek to "pech". Pół miliona ludzia miało po prostu niefart. Sorry, ale piszesz jak ludzie, którzy utknęli w jakichś sektach.

8 minut temu, fluber napisał(a):

Przyczyną tego, że największą giełda kryptowalut nie wypłaca środków w odkąd działa jako zabezpieczenie finansowe przedstawia losowy martwy portfel btc do którego nie ma dostępu.

Przyczyną upadku jest oszustwo człowieka/ludzi, a nie to, jak działa Bitcoin i że trzeba mieć klucz, by go użyć, tak jak trzeba mieć fizyczne złoto, by je użyć.

9 minut temu, fluber napisał(a):

Ponieważ, jak napisałem wyżej, jest to narzędzie spekulacji - na takim też można zarobić. Ale to nie oznacza, że to bezpieczny sposób oszczędzania. 

Bezpieczny sposób to kwestia subiektywna. Tak jak napisałem - zalety i wady. A spekulacją jest wszystko w tym zrozumienu.

9 minut temu, fluber napisał(a):

Zresztą przez ostatnie kilka lat jesteś zapewne na permanentnym minusie plus teraz wyparowało z giełdy trochę Twoich oszczędności.

Jak ktoś regularnie oszczędzający BTC może być na permanentnym minusie przy takich zwrotach rocznych?

Year Return
2026 -13.86
2025 -6.34
2024 121.05
2023 155.42
2022 -64.27
2021 59.67
2020 303.16

11 minut temu, fluber napisał(a):

Nie rozumiem jak to może nic nie zmieniać. Dosłownie wszystkie Red flagi przed którymi ja i kilku innych userow ostrzegaliśmy parę miesięcy temu zmaterializowały się na największej platformie do transakcji krypto w Polsce a dla Ciebie to dalej nic nie zmienia, bo Twój (i pół miliona innych klientów) przypadek to "pech". Pół miliona ludzia miało po prostu niefart. Sorry, ale piszesz jak ludzie, którzy utknęli w jakichś sektach.

Jakie red flagi się zmaterializowały konkretnie, jeśli chodzi o bitcoina? TAk, upadła giełda kryptowalut, ale powiedz mi, czy ja gdziekolwiek zakładałem, że giełdy nie będą upadać oraz że trzymanie środków na giełdzie ma coś wspólnego z samym bitcoinem? No nie, bo cały sens Bitcoina to brak konieczności (i wygody jednocześnie - znów; wady i zalety) ufania stronom trzecim.

Nie napisałem, że pół miliona ludzi miało niefart. Napisałem, że ja miałem, bo ja znając ryzyko trzymania środków na giełdach, wypłacam je regularnie.

Co wg Ciebie miałbym zmienić w moim podejściu przez to zdarzenie, które jest mniejsze od przypadku FTX? Co się zmieniło w cechach Bitcoina i jego potencjale na kolejne lata?

4 minuty temu, barcalover napisał(a):

Przyczyną upadku jest oszustwo człowieka/ludzi, a nie to, jak działa Bitcoin i że trzeba mieć klucz, by go użyć, tak jak trzeba mieć fizyczne złoto, by je użyć.

Przyczyną upadku jest fakt, że możliwości oszukiwania w przypadku Bitcoina są nieporównywalnie większe niż w przypadku innych metod. 

5 minut temu, barcalover napisał(a):

Bezpieczny sposób to kwestia subiektywna. Tak jak napisałem - zalety i wady. A spekulacją jest wszystko w tym zrozumienu.

Nie. Obiektywnie można porównać ile osób zostało okradzionych na największej polskiej giełdzie krypto a ile w największym polskim banku.

7 minut temu, barcalover napisał(a):

Jak ktoś regularnie oszczędzający BTC może być na permanentnym minusie przy takich zwrotach rocznych?

Year Return
2026 -13.86
2025 -6.34
2024 121.05
2023 155.42
2022 -64.27
2021 59.67
2020 303.16

Bo albo regularnie dokupuje na giełdzie która nie wypłaca środków albo regularnie wypłaca przy koszcie 125 złotych za transakcje.

8 minut temu, barcalover napisał(a):

Jakie red flagi się zmaterializowały konkretnie, jeśli chodzi o bitcoina? TAk, upadła giełda kryptowalut, ale powiedz mi, czy ja gdziekolwiek zakładałem, że giełdy nie będą upadać oraz że trzymanie środków na giełdzie ma coś wspólnego z samym bitcoinem? No nie, bo cały sens Bitcoina to brak konieczności (i wygody jednocześnie - znów; wady i zalety) ufania stronom trzecim.

Możliwość zgubienia klucza, możliwość przedstawienia zabezpieczenia środków w postaci portfela do którego nie ma się dostępu, niewypłacanie środków ze względu na brak kontroli instytucji finansowych, brak funduszów gwarantowanych w przypadku bankructwa operatora środków, spekulacja kursem Bitcoina z powodu problemów z płynnością giełdy.

Przypominam mówimy o długoterminowym narzędziu do oszczędzania.

30 minut temu, barcalover napisał(a):

Year Return
2026 -13.86
2025 -6.34
2024 121.05
2023 155.42
2022 -64.27
2021 59.67
2020 303.16

bardzo prosto - wystarczy ze wrzuciles w "czerwonych" okresach ilosc gotowki ktora znacznie przekracza te "wow+++" okresy i "pechowy" timing wyplat + gdzies cie okradli x$ -> 0$.

Edytowane przez memento1984