Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, RonnieArtestics napisał(a):

@P_M sprzedałeś już coś intela? Mimo małej ilości mam tam 207% zysku i się zastanawiam czy nie przesadzę jeśli przetrzymam. 

Nie sprzedałem jeszcze, ale mocno się waham czy czegokolwiek nie upłynnić.

Intel nadal przy tej wycenie jest najtańszą big techową spółka w Stanach, więc ciężko z alternatywą. Póki co same dobre wieści spływają. Panther Lake wygląda fenomenalnie w testach. Intel foundry ma przynosić zyski ze względu na "pakowanie chipów". Ciężko mi znaleźć lepszą alternatywę do przełożenia tych środków. Do tego wieloletnia współpraca z Google ogloszona. O fabryce z Muskiem już wspominałem, więc cholera tutaj trochę sky is the limit. Cena akcji w przedziale 100-150 usd nawet mnie nie zdziwi.

Lip-Bu Tan jest człowiekiem, który ma świetną historię z Cadence, z którą zrobił +2000% wzrostu, a tutaj ma możliwości niemalże nieskończone.

11 godzin temu, P_M napisał(a):

Moje PPK właśnie kolejne ATH przebija.

5 godzin temu, fluber napisał(a):

Ta, moje też. WIG 20 szybko odbił 

Cieszcie sie poki mozecie bo sytuacja wyglada nastepujaco:
- we wtorek sie konczy zawieszenie walk i nie ma oficjalnej daty spotkania na nastepne rozmowy.
- USA wyslalo kilkanascie tysiecy zolnierzy na bliski wschod i ostatnie lotniskowce wkrotce tam doplyna.
- Iran oglosil, ze od poniedzialku wszystkie szkoly przechodza na nauczanie zdalne.

W zwiazku z powyzszym wg mnie sa tylko 2 realne scenariusze:
- to wszystko stroszenie piorek i w weekend beda owocne rozmowy pokojowe ktore zakoncza sie jakims porozumieniem [w wersji minimum byloby to przedluzenie zawieszenia broni o kolejne pare tygodni], ale uwzgledniajac, ze nawet nie ma daty spotkania to bardziej prawdopodobne wydaje mi sie...
- USA wjezdzaja na pelnej w Iran [pewnie w wyspe Chark / Kharg?]. Chyba nie trzeba sie rozpisywac co to zrobi z tymi ladnymi all time high, wiec... jak Wy to widzicie?

Edytowane przez wiLQ

7 minut temu, wiLQ napisał(a):

Cieszcie sie poki mozecie bo sytuacja wyglada nastepujaco:
- we wtorek sie konczy zawieszenie walk i nie ma oficjalnej daty spotkania na nastepne rozmowy.
- USA wyslalo kilkanascie tysiecy zolnierzy na bliski wschod i ostatnie lotniskowce wkrotce tam doplyna.
- Iran oglosil, ze od poniedzialku wszystkie szkoly przechodza na nauczanie zdalne.

W zwiazku z powyzszym wg mnie sa tylko 2 realne scenariusze:
- to wszystko stroszenie piorek i w weekend beda owocne rozmowy pokojowe ktore zakoncza sie jakims porozumieniem [w wersji minimum byloby to przedluzenie zawieszenia broni o kolejne pare tygodni], ale uwzgledniajac, ze nawet nie ma daty spotkania to bardziej prawdopodobne wydaje mi sie...
- USA wjezdzaja na pelnej w Iran [pewnie w wyspe Chark / Kharg?]. Chyba nie trzeba sie rozpisywac co to zrobi z tymi ladnymi all time high, wiec... jak Wy to widzicie?

My mamy jeszcze 30 lat oszczędzania, więc bez różnicy.

Natomiast jeżeli na ppk pojawią się trwałe i silne spadki to sporo ludzi zacznie stamtąd uciekać tak czy siak

32 minuty temu, fluber napisał(a):

My mamy jeszcze 30 lat oszczędzania, więc bez różnicy.

Bez roznicy? Przeciez Wig20 jeszcze nie wrocil do poziomow osiagnietych w wakacje 2007...

Takze outlierowe wydarzenia na skale swiatowa rozwalaja mega banieczki i cofaja odliczanie o dekade z hakiem.

4 minuty temu, wiLQ napisał(a):

Bez roznicy? Przeciez Wig20 jeszcze nie wrocil do poziomow osiagnietych w wakacje 2007...

Takze outlierowe wydarzenia na skale swiatowa rozwalaja mega banieczki i cofaja odliczanie o dekade z hakiem.

Mając perspektywę 30 lat dopłacania kilkudziesięciu procent przez pracodawcę to wahania wig nie mają prawa wpłynąc na decyzję o rezygnacji 

37 minut temu, Krzemo napisał(a):

Ciekaw jestem, czy to Kral jest mózgiem tego wszystko (łącznie ze zniknięciem Suszka), czy to tylko słup (i czyj).  

Kral wydał teraz "oświadczenie" o tym, że jest atakowany medialnie i przez służby (w co wierze, bo takie akcje pewnie są dość częste w naszej polityce), ale doszedł do kluczowego tematu i jak gdyby nigdy nic stwierdził, że mają 4500 btc, ale klucze ma i nie przekazał Suszek i jeśli Suszek to ogląda, to niech się pojawi i przekaże klucze. Niezły bałagan. 

It's over.

41 minut temu, P_M napisał(a):

Ała, współczuję.

THX, ale po tym info, że nawet do swoich 4500 btc rezerw nie mają dostępu to się cieszę, że tylko te kilka miesięcy ciułania straciłem.

4 godziny temu, barcalover napisał(a):

Kral wydał teraz "oświadczenie" o tym, że jest atakowany medialnie i przez służby (w co wierze, bo takie akcje pewnie są dość częste w naszej polityce), ale doszedł do kluczowego tematu i jak gdyby nigdy nic stwierdził, że mają 4500 btc, ale klucze ma i nie przekazał Suszek i jeśli Suszek to ogląda, to niech się pojawi i przekaże klucze. Niezły bałagan. 

It's over.

THX, ale po tym info, że nawet do swoich 4500 btc rezerw nie mają dostępu to się cieszę, że tylko te kilka miesięcy ciułania straciłem.

Największa giełda krypto w Polsce od 4 lat nie zna "hasła" do "konta" na którym ma ponad miliard złotych? Wow 

11 minut temu, fluber napisał(a):

No ja jestem ciekawy gdzie szły pieniądze klientów z ostatnich 4 lat.

To jest w ogóle jakiś odjazd, bo tak naprawdę ten portfel jest z 2016, więc praktycznie to nie ma nic wspólnego z działalnością giełdy i środkami klientów. Natomiast fakt, że gość o tym mówi i "apeluje" do Suszka świadczy, że faktycznych środków klientów też już raczej nie ma.

Zostaje tylko pytanie, czy chłop chciał chociaż w połowie dobrze, ale coś nie pykło + jeszcze poszła fala nagonki i paniki, czy po prostu to jakaś wyrachowana, zaplanowana akcja.

Edytowane przez barcalover

19 minut temu, barcalover napisał(a):

To jest w ogóle jakiś odjazd, bo tak naprawdę ten portfel jest z 2016, więc praktycznie to nie ma nic wspólnego z działalnością giełdy i środkami klientów. Natomiast fakt, że gość o tym mówi i "apeluje" do Suszka świadczy, że faktycznych środków klientów też już raczej nie ma.

Zostaje tylko pytanie, czy chłop chciał chociaż w połowie dobrze, ale coś nie pykło + jeszcze poszła fala nagonki i paniki, czy po prostu to jakaś wyrachowana, zaplanowana akcja.

Krypto na ten moment nie jest narzędziem oszczędzania, tylko narzędziem spekulacji lub defraudacji środków. Niski poziom kontroli instytucji państwowych nie jest zaletą tylko przyczyną dlaczego tak się dzieje. Oświadczenie z ostatnich tygodni nie mają zbyt wiele wspólnego z prawdą, a w tych okolicznościach trudno zakładać pozytywne intencje. 

Przemyśl sobie jeszcze czy na pewno warto dalej się w to bawić póki jeszcze Twoje straty nie są duże i dotyczą kilku miesięcy a nie lat życia 

12 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Suszek im nie dał dostępu a że "zniknął" a jego miejsce zajął Kral to ten filmik to szczyt bezczelnosci.

Portfel podany jako Suszka jest nieaktywny od 10 lat. Co z kasą która wpływała przez ostatnią dekadę a już wiemy że była pożyczana na zewnątrz? Estońskie audyty w oparciu o losowy nieaktywny portfel crypto. To jest prosta lekcja, że od giełd krypto trzeba się trzymać z daleka, bo nie są kontrolowane w wystarczający sposób 

13 minut temu, fluber napisał(a):

Krypto na ten moment nie jest narzędziem oszczędzania, tylko narzędziem spekulacji lub defraudacji środków. Niski poziom kontroli instytucji państwowych nie jest zaletą tylko przyczyną dlaczego tak się dzieje.

Przyczyną czego? Bitcoin ma inne cechy od narzędzi pod kontrolą państwa - tym samym inne zalety i wady. Natomiast to nie definiuje, czy można oszczędzać bitcoiny, czy też nie, bo wg definicji można i w rzeczywistości też można.

15 minut temu, fluber napisał(a):

Przemyśl sobie jeszcze czy na pewno warto dalej się w to bawić póki jeszcze Twoje straty nie są duże i dotyczą kilku miesięcy a nie lat życia 

Ja nie mam strat, powiększyłem swoje oszczędności znacząco dzięki temu, że wybrałem Bitcoina.

Sytuacja z giełdą jest nauczką dla mnie, bo osobiście doświadczyłem tego, o czym i tak każdy rozsądny Bitcoiner wie - nie trzyma się środków na giełdzie. Natomiast mój przypadek to pech, bo ja długoterminowo nigdy na giełdzie nie trzymałem środków, więc mogę poprawić swój proces i częściej wypłacać, ale poza tym nic to nie zmienia ani w kwestii Bitcoina, ani giełd, ani w zasadzie niczego.