Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.05.2026 o 09:53, wiLQ napisał(a):

He? Tzn w lutym 2000 czy wakacje 2007 to byla hossa, a nie banka tylko dlatego, ze nie mialem wtedy zadnej pozycji?

Myslalem, ze jako fan bitcoina dobrze rozumiesz co sie dzieje...

image.thumb.webp.15ad9c4dd0048731d0654988f4beafa5.webp

Nie chodzi o obrazanie sie tylko zrozumienie co z czego sie bierze.

tak wyglada graph gdzie przyslowiowy "janusz z lodzi" laduje kase w potencjalnie wysokowydajne spolki - US money supply nie nadaza :)

https://uk.finance.yahoo.com/news/trump-seek-tangible-trade-wins-210122625.html

W pale mi sie nie miesci tak absurdalny poziom korupcji...

Prezydent USA kupuje sobie prywatnie akcje w firmie po czym swoja publiczna wiadomoscia/decyzja pompuje jej wartosc.
To przeciez doslownie darmowe pieniadze bez zadnego ryzyka.
FYI, jakby ktos jeszcze uwazal, ze gielda ma cokolwiek wspolnego z rynkowymi wycenami czy wolnym handlem...

W dniu 11.05.2026 o 19:57, memento1984 napisał(a):

tak wyglada graph gdzie przyslowiowy "janusz z lodzi" laduje kase w potencjalnie wysokowydajne spolki - US money supply nie nadaza :)

Nie, tak wyglada drukowanie pieniadza w niewyobrazalnej skali tzn cos co kiedys zajmowalo dekady teraz leci w pare lat.

22 minuty temu, wiLQ napisał(a):

Nie, tak wyglada drukowanie pieniadza w niewyobrazalnej skali tzn cos co kiedys zajmowalo dekady teraz leci w pare lat.

Sprawdz rozmiar poszczegolnych money supply, ile jest pieniedzy na US gieldzie i mozesz sobie odpowiedziec dlaczego miedzy innymi “jest jak jest”

2 godziny temu, wiLQ napisał(a):

Procentowo trend jest dość stabilny i przewidywalny od początku "fiata" właściwie, jeśli mówimy o USD i kilku innych wielkich walutach. Więc to zawsze było tak samo "niewyobrażalne" względem poprzednich lat i nominalnych wartości.

W dniu 15.05.2026 o 09:50, barcalover napisał(a):

Procentowo trend jest dość stabilny i przewidywalny od początku "fiata" właściwie, jeśli mówimy o USD i kilku innych wielkich walutach. Więc to zawsze było tak samo "niewyobrażalne" względem poprzednich lat i nominalnych wartości.

Ludzie tez mysla ze jak zakladaja hipoteke na 30lat to pozyczaja z biezacego, istniejacego money supply, no przeciez nie dokladaja reki do, tfu, drukowania pieniedzy!

• 3 tygodnie później...

Ale dzisiaj Lubawa wybiła. 

Mam z tą spółka 'długą' relację. Widziałem ja jako z potencjałem już w 2024,ale pomysłów było więcej niż kasy. Ostatecznie kupiłem ją w kwietniu 2025 prawie na samym szczycie, albo już trochę spadała( wydaje mi się że to forma FOMO była) 

Mimo dobrych wyników nie szła do góry tylko leciała w dół jak spadła przy -20% stwierdziłem dorzucę trochę do tego ogniska. Potem jeszcze 3 razy dorzuciłem. W sumie zwiększając początkowo pozycję 2,34x przez co mój uśredniony koszt zakupu poszedł w sumie z 20% w dół względem  otworzenia pozycji. W okolicach października byłbym jakieś +18% gdybym sprzedał, ale trzymałem. A potem znowu widna w dół. W grudniu max dołku byłbym -27% w plecy gdybym sprzedał, ale dalej trzymałem. 

Teraz jestem na + po raz pierwszy od października. Najgorsze jest to że miałem jakoś kwotę wyjścia tylko jej nie zapisałem. 

Ponownie zaliczamy cofkę bitcoina na 65k USD. Zastanawiam się jaka narracja będzie potrzebna do wygenerowania nowych wzrostów. Było już cyfrowe złoto, było zabezpieczenie przed systemem, było aktywo instytucjonalne. Gdzieś był temat aktywa rezerwowego.

39 minut temu, P_M napisał(a):

Ponownie zaliczamy cofkę bitcoina na 65k USD. Zastanawiam się jaka narracja będzie potrzebna do wygenerowania nowych wzrostów. Było już cyfrowe złoto, było zabezpieczenie przed systemem, było aktywo instytucjonalne. Gdzieś był temat aktywa rezerwowego.

ostatnie 2 lata to 2 lata bolu, -2.5% dzisiaj z momentami. nie liczac strat do "dodrukowanego fiata"...

pytanie ile jest dinozaurow (z pozycjami 200%+) ktorzy trzymaja sie bitcoina jak matczynych perel. jak ich populacja zacznie sie wykruszac to moze byc niezle tapniecie, bo az tak wielu przebierajacych nogami zeby sie ubrac w BTC jak widac nie ma.

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

Wpierdolilem po pijaku 200k w eth więc k**** niech będzie jakakolwiek narracja byle w górę 

z ciekawosci - wpierdoliles w apce mis-clicka na wieksza ilosc?

ja tak mialem jak Trump opodatkowal import dobr i produktow od pingwinow gdzies tam hen daleko -> stalem sie wlascicielem kilkuset akcji Nvidii <$90/sztuka.

1 godzinę temu, memento1984 napisał(a):

z ciekawosci - wpierdoliles w apce mis-clicka na wieksza ilosc?

ja tak mialem jak Trump opodatkowal import dobr i produktow od pingwinow gdzies tam hen daleko -> stalem sie wlascicielem kilkuset akcji Nvidii <$90/sztuka.

Nie, najebalem się