Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, barcalover napisał(a):

Wyplac wszystko i uciekaj poki możesz:)

W dniu 23.08.2026 o 19:54, RappaR napisał(a):

Ja pierdolę

Ja pierdolę

to musi być symulacja

https://www.gov.pl/web/prokuratura-krajowa/zondacrypto-oswiadczenie

Wiadomo, że zajmą się zajebaniem kasy tysiącom Polaków, co nie?;)

W oparciu o zabezpieczony w sprawie materiał dowodowy Prokuratura weryfikuje informacje, uzyskane w trakcie postępowania dotyczące możliwości popełnienia przestępstw w związku z finansowaniem przez ZondaCrypto:

• fundacji byłego Ministra Sprawiedliwości Prokuratora Generalnego Zbigniewa Ziobro,
  • fundacji Przemysława Wiplera oraz innych osób z nim współdziałających, w związku z prowadzonym procesem legislacyjnym dotyczącym rynku kryptowalut,
  • Telewizji Republika oraz jej Prezesa Tomasza Sakiewicza,
  • konferencji środowisk konserwatywnych CPAC, 
  • ewentualnej korzyści majątkowej przekazanej Radosławowi Piesiewiczowi, prezesowi Polskiego Komitetu Olimpijskiego,
  • działań podejmowanych przez osoby pomagające zbiegłemu byłemu wiceministrowi sprawiedliwości Marcinowi Romanowskiemu.

Godzinę temu, fluber napisał(a):

https://www.gov.pl/web/prokuratura-krajowa/zondacrypto-oswiadczenie

Wiadomo, że zajmą się zajebaniem kasy tysiącom Polaków, co nie?;)

W oparciu o zabezpieczony w sprawie materiał dowodowy Prokuratura weryfikuje informacje, uzyskane w trakcie postępowania dotyczące możliwości popełnienia przestępstw w związku z finansowaniem przez ZondaCrypto:

• fundacji byłego Ministra Sprawiedliwości Prokuratora Generalnego Zbigniewa Ziobro,
  • fundacji Przemysława Wiplera oraz innych osób z nim współdziałających, w związku z prowadzonym procesem legislacyjnym dotyczącym rynku kryptowalut,
  • Telewizji Republika oraz jej Prezesa Tomasza Sakiewicza,
  • konferencji środowisk konserwatywnych CPAC, 
  • ewentualnej korzyści majątkowej przekazanej Radosławowi Piesiewiczowi, prezesowi Polskiego Komitetu Olimpijskiego,
  • działań podejmowanych przez osoby pomagające zbiegłemu byłemu wiceministrowi sprawiedliwości Marcinowi Romanowskiemu.

Kogo tam interesuje że ludzie stracili pieniądze 

Godzinę temu, blackmagic napisał(a):

Kogo tam interesuje że ludzie stracili pieniądze 

Nie robię sobie nadziei, ale akurat pierwsze co Giertych napisał, to to:

„Uprzejmie informuję, że od maja br. jestem obrońcą mec. Przemysława Krala. 
W trakcie czynności procesowych p. Kral przedłożył do dyspozycji prokuratury ogromny majątek który łącznie z tym, który został zabezpieczony już wcześniej przez organy ścigania, powinien wystarczyć do zaspokojenia wszystkich pokrzywdzonych, którzy zgłosili się jako tacy do prokuratury. 
Na tym etapie to wszystko co mam do powiedzenia w tej sprawie.”

2 godziny temu, fluber napisał(a):

Dzięki, ale na razie trzymam się swojej strategii i mocno jej nie zmieniam.

3 godziny temu, agresywnychomik napisał(a):

Ja pi****le, co za tendencyjny komentarz, chociaż byś poczekał na to kto będzie sędzią 🙃.

Najważniejsze, że pan Kral nic nie wiedział 

15 godzin temu, barcalover napisał(a):

Nie robię sobie nadziei, ale akurat pierwsze co Giertych napisał, to to:

„Uprzejmie informuję, że od maja br. jestem obrońcą mec. Przemysława Krala. 
W trakcie czynności procesowych p. Kral przedłożył do dyspozycji prokuratury ogromny majątek który łącznie z tym, który został zabezpieczony już wcześniej przez organy ścigania, powinien wystarczyć do zaspokojenia wszystkich pokrzywdzonych, którzy zgłosili się jako tacy do prokuratury. 
Na tym etapie to wszystko co mam do powiedzenia w tej sprawie.”

Pięknie go stanowiski zaorał 

27 minut temu, barcalover napisał(a):

A propos różnych strategii inwestowania, to jest ładne @fluber @P_M @RappaR:

Ładne, ale uwzględnia wyłącznie trajektorie a nie całą psychologię za tym stojąca.

Łatwo powiedzieć, że mając milion majątku i 90 procent szansy na podwojenie i 10 procent na utratę logiczna jest próba podwojenia, ale psychologicznie to zupełnie inna sprawa.

Ale chyba zacznę inwestować na OKI od 1 stycznia. Mimo oczywistego ryzyka możliwość swobodnego dostępu do środków bez podatku jest bardzo kusząca jako jeden ze składników portfela aktualnie głównie emerytalnego 

15 minut temu, P_M napisał(a):

Mnie nie musisz przekonywać, ja w ponad 80% załadowany w akcjach:)

Ja myślałem że tylko akcje.

Ja mam z 30% krypto. Część fajnie kupionego eth po niecałe 7k, ale niestety ciągnie w dół drogo kupione xrp i cardano ponad rok temu. 

10 minut temu, fluber napisał(a):

Ładne, ale uwzględnia wyłącznie trajektorie a nie całą psychologię za tym stojąca.

Pewnie, to bardzo indywidualne, ale ładnie podkreśla założenia i to, czym się kierują inwestorzy obierający świadomie jedną lub drugą drogę. Natomiast tak jak mówisz i jak pisze też Housel: finanse osobiste są bardziej osobiste, niż finanse :) Każdy ma swoje cele, swój wiek, swoją perspektywę, priorytety itd.

Teraz, RappaR napisał(a):

Ja mam z 30% krypto. Część fajnie kupionego eth po niecałe 7k, ale niestety ciągnie w dół drogo kupione xrp i cardano ponad rok temu. 

Z ciekawości jaki % portfela krypto to Bitcoin u Ciebie?

11 minut temu, barcalover napisał(a):

Z ciekawości jaki % portfela krypto to Bitcoin u Ciebie?

0%. Ogólnie docelowo moim celem jest sprzedanie krypto jeśli jeszcze trochę podrosną, kupiłem pod spekulację, docelowo inwestuję w akcje

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

Jezeli mowa o samych inwestycjach to praktycznie wylacznie akcje doslownie mniej niż 1k pln mam w tym momencie w krypto, poleciały w dół kosmicznie.
Ale z poziomu całosci majątku to ponad 80% w akcjach, bo zwyczajnie trzymam na koncie oszcednosciowym poduchę finansową. Jak już tu wspomniałem, ustaliliśmy sobie z żoną pewien poziom gotówki, żeby był dostępny i się tego trzymamy, ja bym co prawda go obniżył, ale czasem trzeba pojsc na kompromis :D 

5 minut temu, P_M napisał(a):

Jezeli mowa o samych inwestycjach to praktycznie wylacznie akcje doslownie mniej niż 1k pln mam w tym momencie w krypto, poleciały w dół kosmicznie.
Ale z poziomu całosci majątku to ponad 80% w akcjach, bo zwyczajnie trzymam na koncie oszcednosciowym poduchę finansową. Jak już tu wspomniałem, ustaliliśmy sobie z żoną pewien poziom gotówki, żeby był dostępny i się tego trzymamy, ja bym co prawda go obniżył, ale czasem trzeba pojsc na kompromis :D 

To trzeba etapami - najpierw powiedz żonie, że trzeba przenieść poduszkę na oki, żeby uniknąć podatku a potem powiedz, że wszystko ponad 25k trzeba przesunąć w akcje;)

Teraz, fluber napisał(a):

To trzeba etapami - najpierw powiedz żonie, że trzeba przenieść poduszkę na oki, żeby uniknąć podatku a potem powiedz, że wszystko ponad 25k trzeba przesunąć w akcje;)

Nie warte zachodu:) docelowo udział % poduszki powinien się tylko zmniejszać więc, po prostu trzeba więcej zarabiać i pomnażać to co jest:)

W dniu 25.08.2026 o 17:32, barcalover napisał(a):

W ogóle ten fragment to w świetle mi znanych informacji piramidalna bzdura.
Skoro klucze do 4,5 tys. BTC posiada Sylwester Suszek,a jego nie ma, to jakiego rodzaju ogromny majątek oni zabezpieczyli?

Godzinę temu, P_M napisał(a):

Skoro klucze do 4,5 tys. BTC posiada Sylwester Suszek,a jego nie ma, to jakiego rodzaju ogromny majątek oni zabezpieczyli?

Giertych w TVP powiedział, że chodzi o zabezpieczenie majątku, który prawie pokryje roszczenia tych, którzy wypełnili odpowiedni wniosek do prokuratury wg wytycznych:

https://www.gov.pl/web/pr-katowice/informacje-dla-pokrzywdzonych-zondacrypto-sygnatura-akt-sprawy-2003-2ds-142026

Czyli zapewne chodzi o znaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaacznie mniejszą kwotę niż myślisz.

Godzinę temu, P_M napisał(a):

Nie trzeba nic analizować, żeby jako punkt wyjścia słów Pana Giertycha założyć, że coś się nie zgadza. Patrząc z boku to bardziej brzmi tak, że zebrali dane od poszkodowanych, którzy się zgłosili i oszacowali, że skądś znajdą kasę, żeby to pokryć, bo nie jest tego aż tak dużo.

Ewidentne natomiast jest to, że sprawę grzeją dla politycznych celów, a nie z myślą o poszkodowanych.