Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

myslalem ze ta stawka obejmie tylko dochod pomiedzy 130k-150k?

No tak, ale żeby osiągnąć dochód 150k brutto wystarczy 12,5k miesięcznie. Przynajmniej ostatni raz jak sprawdzałem 12,5*12 wynosiło 150. Chyba że masz na mysli tylko różnicę pomiędzy 150 a 130 i czemu tworzyć ten nowy próg w ogóle, ale to jakoś dziwnie to zdanie sformułowałeś w takim razie.

Godzinę temu, P_M napisał(a):

No tak, ale żeby osiągnąć dochód 150k brutto wystarczy 12,5k miesięcznie. Przynajmniej ostatni raz jak sprawdzałem 12,5*12 wynosiło 150. Chyba że masz na mysli tylko różnicę pomiędzy 150 a 130 i czemu tworzyć ten nowy próg w ogóle, ale to jakoś dziwnie to zdanie sformułowałeś w takim razie.

Chodziło mu o tą różnicę, da się wyczytać z kontekstu, a co do dziwnego sformułowania? Tak pisze polglish polska polonia w juesej

49 minut temu, jack napisał(a):

Po faktach jakiś bęcwał wczoraj tłumaczył, że ta stawka 24% jest wprowadzona by nie było szokującego skoku w wypłacie na rękę, gdy jesienią ludziom skacze podatek z 12% na 32%. 

Czyli ludzie zarabiający 20k będą się wkurwiać przez 2 miesiące z rzędu, że wypłata coraz niższa;)

10 godzin temu, P_M napisał(a):

Tusk stworzył definicję klasy średniej od 10.800 do 12.500 brutto miesięcznie w Polsce. 3 tys brutto między biedakiem a bogaczem ;)

22 godziny temu, P_M napisał(a):

zmiana progow odnosi sie do calego roku. wiec wzialem "delte" (pozdro) pomiedzy programi (20k) i fakt ze "delta" (pozdro2) opodatkowania vs stary to 8%.

ja wiem ze w europie (nie tylko w PL) to ludzie wola uzywac wartosci miesiecznych dla zarobkow, no ale dyskusja byla o progach podatkowych za caly rok.

a juz fakt ze ktos tu zaczal rozkminiac ze pod koniec roku (chyba w okresie wyborow tj listopad hehe) ludzie dostana mniej bo wpadna w wyzsze progi to juz Polskie 5D szachy xD

*Hans z ktorym przez dekade mialem chyba 0 (zero) wymian na forum odpalil sie na calego, po oznaczeniu jego odpowiedzi w sparingu z @dannygd

16 godzin temu, memento1984 napisał(a):

zmiana progow odnosi sie do calego roku. wiec wzialem "delte" (pozdro) pomiedzy programi (20k) i fakt ze "delta" (pozdro2) opodatkowania vs stary to 8%.

ja wiem ze w europie (nie tylko w PL) to ludzie wola uzywac wartosci miesiecznych dla zarobkow, no ale dyskusja byla o progach podatkowych za caly rok.

a juz fakt ze ktos tu zaczal rozkminiac ze pod koniec roku (chyba w okresie wyborow tj listopad hehe) ludzie dostana mniej bo wpadna w wyzsze progi to juz Polskie 5D szachy xD

*Hans z ktorym przez dekade mialem chyba 0 (zero) wymian na forum odpalil sie na calego, po oznaczeniu jego odpowiedzi w sparingu z @dannygd

Dareczku, a raczej Dżerry nie złość się na mnie :) 

Ja tam pamiętam kilka wymian między nami. Nie bardzo rozumiałem, co do mnie piszesz polgliszem, ale jednak były :)

Spróbuj używać przecinków. To jest cool, Dżerry! Musisz to traj!

Edytowane przez Pablo81

4 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

Dareczku, a raczej Dżerry nie złość się na mnie :) 

Ja tam pamiętam kilka wymian między nami. Nie bardzo rozumiałem, co do mnie piszesz polgliszem, ale jednak były :)

Spróbuj używać przecinków. To jest cool, Dżerry! Musisz to traj!

No to znaczy sie zyjemy jak paczuszki w maseleczku, Paul!

🙏

*przyznam, ze napisane bylo jak po imbie. przebaczycie?