Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, ely3 napisał:

Biorąc historyczne dane z lat 80 to akurat głównie oberwie Białoruś , trochę Ukraina a Rosja jako taka w najmniejszym stopniu więc co najwyżej znowu na Białorusi będa mieć mniej dzieci i więcej zgonów 

A jaka masz pewność że tym razem rozkład prądów powietrza będzie taki sam?  https://youtu.be/ZtOL1nkfDlg

WOJSKOWY: Wielu z bojowym doświadczeniem, przeszli przez Afganistan, Czeczenię, Donbas. I z Doniecka i z Ługańska i nasze siły specjalne giną tam teraz. I nasz kraj napa... 
PROWADZĄCY: NIE! NIE! Nie chcę tego słuchać! 
W: Oni giną tam wszyscy równo. 
P: Stój! Zastanów się!
W: Ja chcę żebyśmy wstali i uczcili pamięć naszych chłopców, którzy tam walczą za Rosję i za Donbas. 
P: Ja wam powiem co tam nasi chłopcy robią: nasi chłopcy wyżynają tam gadziny faszystowskie! To triumf rosyjskiego oręża i rosyjskiej armii! 

Godzinę temu, Sewer napisał:

WOJSKOWY: Wielu z bojowym doświadczeniem, przeszli przez Afganistan, Czeczenię, Donbas. I z Doniecka i z Ługańska i nasze siły specjalne giną tam teraz. I nasz kraj napa... 
PROWADZĄCY: NIE! NIE! Nie chcę tego słuchać! 
W: Oni giną tam wszyscy równo. 
P: Stój! Zastanów się!
W: Ja chcę żebyśmy wstali i uczcili pamięć naszych chłopców, którzy tam walczą za Rosję i za Donbas. 
P: Ja wam powiem co tam nasi chłopcy robią: nasi chłopcy wyżynają tam gadziny faszystowskie! To triumf rosyjskiego oręża i rosyjskiej armii! 

Rachoń jak znalazł 

https://wiadomosci.wp.pl/kulisy-sporu-o-mysliwce-polskie-wladze-beda-szukac-porozumienia-z-wiceprezydent-usa-kamala-harris-6745450563742304a

Bo jak wiadomo, jeżeli państwo mające >13 000 samolotów poprosi drugie mające ~ 80, to to drugie niezwłocznie powinno oddać połowę, nadstawiając Rosji gołą dupę.

Ile trwa szkolenie pilotów na f16? Do poziomu bojowego 2 lata. 

Unijny dzban wsadził nas na minę. Cwaniak z USA poprawił, a jak nie daliśmy się pierwszy raz (od dawna) zrobić w ch...a, to teraz będziemy eksportować maść na ból dupy w ilościach hurtowych. 

2 godziny temu, RonnieArtestics napisał:

Dobry filmik z analizą,

używanie zwrotów typu "w desperackiej próbie", a odnośnie drugiej strony "świetnie wyszkoleni" raczej niewiele ma wspólnego z dobrą analizą i jest po prostu przedstawieniem perspektywy z jednej bańki.

od siebie mogę polecić jak zawsze niezawodnego Harariego:

Edytowane przez lorak

A co powiecie na takie sci-fi, że może nasze samoloty już są w Ukrainie? 😏 Że cała ta szopka ma zmylić Rusków i pokazać nieudolność NATO. Że niby ciągle dywagacje, zmiany zdania, przerzucanie piłeczki, a tymczasem cichcem samoloty już przemalowane poleciały na swoje nowe miejsce? Ale by było...

Teraz, Szak napisał:

A co powiecie na takie sci-fi, że może nasze samoloty już są w Ukrainie? 😏 Że cała ta szopka ma zmylić Rusków i pokazać nieudolność NATO. Że niby ciągle dywagacje, zmiany zdania, przerzucanie piłeczki, a tymczasem cichcem samoloty już przemalowane poleciały na swoje nowe miejsce? Ale by było...

Ja mam jeszcze lepszy scenariusz i wcale nie uważam go za scifi.

Od początku Zachód wysyła na Ukrainę dużo więcej broni, niż podają media i stąd wynika silny opór Ukraińców, a nie z nieudolności Rosji.

Przecież podawanie w mediach, kto ile czego wysyła to strategiczny nonsens. 

16 minut temu, lorak napisał:

używanie zwrotów typu "w desperackiej próbie", a odnośnie drugiej strony "świetnie wyszkoleni" raczej niewiele ma wspólnego z dobrą analizą i jest po prostu przedstawieniem perspektywy z jednej bańki.

od siebie mogę polecić jak zawsze niezawodnego Harariego:

Zle słowo użyłem ale mój filmik wskazywał znamiona rzetelnego. 

1 godzinę temu, Szak napisał:

To by było coś, jak na nasz Cebuland. 

Gdzieś słyszałem o teorii spiskowej, że ruscy dowódcy celowo tak słabo prowadzą "operację" w ramach nie wiem, nazwijmy to "strajku włoskiego". Naciągane i to mocno, ale w dobie tego co się dzieje nie niemożliwe. Chociaż mało prawdopodobne.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/arabia-saudyjska-i-zea-odmowily-rozmow-z-usa-w-sprawie-cen-ropy/v33plxy

Saudowie się nie pierdolą. 

Rijad zasygnalizował, że jego relacje z Waszyngtonem pogorszyły się za administracji Bidena i teraz oczekuje więcej wsparcia dla interwencji w wojnę domową w Jemenie, pomocy przy opracowywaniu programu nuklearnego i nietykalności dla księcia Muhammada w Stanach Zjednoczonych. Jak wskazuje "WSJ", księcia czeka w USA wiele procesów sądowych, w tym jeden w sprawie zabójstwa.

42 minuty temu, Cardi napisał:

Gdzieś słyszałem o teorii spiskowej, że ruscy dowódcy celowo tak słabo prowadzą "operację" w ramach nie wiem, nazwijmy to "strajku włoskiego". Naciągane i to mocno, ale w dobie tego co się dzieje nie niemożliwe. Chociaż mało prawdopodobne

ja slyszalem , ze 60% oficerów w ruskiej armii to rodowici Ukraińcy

Ten książę z Arabii to ten, który kazał zabić i wywieźć w kawałkach z ambasady tego dziennikarza amerykańskiej gazety? Jak tak, to słabo. Czemu świat jest tak bardzo zależny od różnej maści sk****synów?

Edytowane przez Szak

3 minuta ciekawe czyli jednak ruski nie kłamali o tych laboratoriach i były fundowane przez stany

5 godzin temu, Krzemo napisał:

ja slyszalem , ze 60% oficerów w ruskiej armii to rodowici Ukraińcy

Wstawiałem tutaj rozmowę z gościem z Gromu który mówił że zdarzają się sytuacje że Ruski zabijają Ukraińskich żołnierzy z którymi chodzili cdo szkoly

5 godzin temu, Krzemo napisał:

Linki do rządowych stron na temat tych laboratoriów dziwnym trafem nagle zdechły 

Jedno z nich jest dziwnym trafem w Odessie która Ruski ostro nacierają

Może jednak nie tak do końca bez powodu tam wjechali?

Skoro sama sekretarz stanu się wysypała