Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, starYfaN napisał:

Tak? Kto?

A jest dwóch takich co to w wątku o polityce nazywają psami i szczurami ludzi, którzy nawołują do tego by Polski w konflikt militarny z Rosją nie wciągać. Myślę więc sobie, że skoro im tak do walki śpieszno, to rychło pomagać Ukraińcom na froncie ruszą. .

1 godzinę temu, Sebastian napisał:

A jest dwóch takich co to w wątku o polityce nazywają psami i szczurami ludzi, którzy nawołują do tego by Polski w konflikt militarny z Rosją nie wciągać. Myślę więc sobie, że skoro im tak do walki śpieszno, to rychło pomagać Ukraińcom na froncie ruszą. .

Szczurami nazywam tylko konfederatów i nikogo nie namawiam do walki za Ukrainę więc jak już chcesz coś o mnie napisać, napisz to dokładnie 

Gardzę konfederacją i ich postępowaniem od początku istnienia 

Dziękuję że uwagę

Godzinę temu, josephnba napisał:

Szczurami nazywam tylko konfederatów i nikogo nie namawiam do walki za Ukrainę więc jak już chcesz coś o mnie napisać, napisz to dokładnie 

Dziękuję że uwagę

Ale napisałem już w drugim wątku. Co mam powtórzyć ? Że popełniacie błąd patrząc na to kto coś powiedział nie patrząc realnie na sens tego co powiedział ? Że nie potraficie dostrzec konsekwencji tego przed czym akurat ostrzega Konfederacja ? Kurde nawet w Londynie potrafią. 

1 godzinę temu, josephnba napisał:

Dziękuję że uwagę

A która formacje polityczną popierasz, że zapytam z ciekawości?... 

2 minuty temu, starYfaN napisał:

Dżoł uchwalił bana na ruską ropę.

Udział ruskiej ropy w jankeskim imporcie wynosi imponujące 3 %.

Ale za to Ukraina bardzo chwali polskie pioruny, które podobno deklasują całą resztę. Mesko powinno jechać na 3 zmiany. 

No i co że 3%? 

Miał uchwalić na więcej skoro tylko tyle biorą? 

Weź jednak pod uwagę ilości nie procenty. 3% amerykańskiego portu to wciąż wyjebane w kosmos litry dla ruskich i raczej ich to trochę zaboli

34 minuty temu, josephnba napisał:

No i co że 3%? 

Miał uchwalić na więcej skoro tylko tyle biorą? 

Weź jednak pod uwagę ilości nie procenty. 3% amerykańskiego portu to wciąż wyjebane w kosmos litry dla ruskich i raczej ich to trochę zaboli

32 minuty temu, fluber napisał:

To i tak lepsze niż ban Kanady:) 

Miałem na myśli sam import.

3.12.otwarcie.jpgTo

Chciałem raczej wskazać, że nakładanie sankcji ma ścisłą korelacje z kosztami.

Ruska ropa jest bardzo droga w wydobyciu, jak położą rynek, to się Rosjanie z jej produkcją mogą zwinąć na zawsze. Jak Iran wejdzie do gry, to koszt wydobycia rosyjskiej ropy będzie zbyt duży i bez sankcji.

Cytat

Polska jest gotowa oddać MIGi do dyspozycji rządu USA

- Władze Rzeczypospolitej Polskiej, po konsultacjach Prezydenta i Rządu RP, gotowe są niezwłocznie i nieodpłatnie przemieścić wszystkie swoje samoloty MIG-29 do bazy w Rammstein i przekazać je do dyspozycji Rządu Stanów Zjednoczonych Ameryki - przekazało polskie MSZ

"Jednocześnie Polska zwraca się do Stanów Zjednoczonych Ameryki o dostarczenie jej używanych samolotów o analogicznych zdolnościach operacyjnych. Polska jest gotowa do natychmiastowego ustalenia warunków zakupu tych maszyn" - dodano.

Rząd Polski zwraca się też do innych państw NATO – posiadaczy samolotów MIG-29 – o podobne działanie.

Tego nam sowiety nie zapomną. 

3 minuty temu, Krzemo napisał:

Dla mnie to jest niezrozumiałe totalnie. Przecież te samoloty nie będą żadnym factorem w tej wojnie. 

Oczywiście.

Ukraina wywiera presję na zamknięcie przestrzeni. To w zasadzie = z wysłaniem samolotów NATO. Nie chcą tego zrobić.

Więc amerykański Antoni, wymyślił, że Polska przekaże migi "na własną odpowiedzialność" a oni dają nam "zielone światło".

Tak więc od paru dni, to my jesteśmy pod presją, pomimo tego, że mamy już mln uchodźców, co jest gigantycznym przedsięwzięciem w wielu dziedzinach.

Tutaj odbili piłkę, stwierdzając, że wypchną samoloty do Niemiec (bardzo dobry ruch) i niech sobie nato robi z nimi co chce.

Jeżeli już, to tylko tak. Ale zobaczymy czy te informacje się potwierdzą.

Teraz, Koelner napisał:

czym się różni wysyłanie broni, rakiet, wyrzutni, dawanie systemów szpiegowskich, szkolenie żołnierzy od 7 lat od wysłania samolotów które możemy nawet im sprzedać za 1 zł? to jest przejście granicy bo Putin tak powiedział? lol

Może tym, że od chwili wybuchu wojny nie dostarczamy im systemów uzbrojenia (inne kraje wciąż dostarczają ale mają to szczęście nie mieć wspólnej granicy z Ruskimi) I w sprzedaż za 1 zł to możesz uwierzyć Ty czy  Joseph i Jack, ale Rosja potraktuje to jako udział naszego uzbrojenia w wojnie. 

Dlatego cieszyć się należy, że MSZ wybrało taką drogę - chociaż wątpię aby ona przyniosła skutek, bo jestem pewien, że wszędzie będzie narracja o "polskich MIGach" tak  jak jest narracja o tym, że uchodźcom pomaga UE i że Polska mało pomaga Ukrainie. Bo jak się wyjrzy za nasz grajdołek to niestety taka jest narracja. Może więc pora się obudzić i zobaczyć co inni chcą taką narracją osiągnąć. 

3 minuty temu, Koelner napisał:

czym się różni wysyłanie broni, rakiet, wyrzutni, dawanie systemów szpiegowskich, szkolenie żołnierzy od 7 lat od wysłania samolotów które możemy nawet im sprzedać za 1 zł? to jest przejście granicy bo Putin tak powiedział? lol

Nie, to kwestia wykorzystywania infrastruktury Polski przez siły powietrzne Ukrainy. Więc jak chcą, to niech amerykańskie migi startują z Niemieć, z ukraińskimi pilotami.

Polska już zrobiła bardzo dużo i robi dalej.

7 minut temu, josephnba napisał:

Ruskie do "swoich" nie będą strzelać ;)

Na razie to kilkadziesiąt czołgów i parę samolotów już sobie sami zestrzelili :) Więc nie.

DOD has released this in response to Poland's announcement that it would send MiG-29s to Ramstein: “We’ve seen the Polish government’s announcement. We have nothing to offer at this time," a senior defense official says.

https://mobile.twitter.com/TaraCopp/status/1501284300892770311?t=Loy-N-7am6djAHIzdxL_6g&s=08