Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, Gregorius napisał:

Tylko że oni też nie mają żądnej tajemnej wiedzy. To że to nie są 3 czołgi to wiadomo. W sumie już jako minimalne straty (powrotne i bezpowrotne) jest 11 czołgów. Realnie na pewno więcej. Tylko że dalej to są straty jakie mieli Ruscy w dwa dni pod Wulhedarem. to ułamek pomocy jakie dostali w ostatnich miesiącach ,a każda  ofensywa wiąże się z większymi stratami. NIkt nie był mam nadzieje tak głupi że myślał ze takich strat nie bedzie

Zrób sonde to się zdziwisz. W większości Polacy mają w dupie czarno-czerwone flagi. To ty i grupka oszołomów Twoje pokroju próbuje jakimiś debilizmami cały czas pisać to samo. Ilu was jest tutaj na forum?3 na ile osób się wypowiadających? Społeczeństwo Polskie pokazało kto jest ich wrogiem (ruscy) i to że najwyższy czas wybaczyć ( nie zapomnieć). Musisz mieć straszny ból dupy że od pierwszego dnia wojny tyle prywatnych osób były zaangażowanych w pomoc (czasem aż za bardzo). I o ile dla wielu osób (a w sumie uważam że taką wiedze powinni mieć wszyscy Polacy) to co się zdarzyło na Wołyniu i bestialstwo UPA powinno być pamiętane razem z wiedzą pod jakimi barwami było to robione to dużo czasu już upłyneło. Nie robili tego ludzie żyjący. Zresztą robiła to tylko jakaś cześć i o ile pamięć jest naszym obowiązkiem to zbiorowa wina całego narodu zyjącego w Ukrainie jest debilizmem. Tym bardziej że dla zdecydowanej większości ludzi tam żyjących UPA to ich walka i niepodległość a nie rzeż Wołyńska.

A Ukraina walczy za nas bo tylko jeden kraj w Europie jest agresywny i toczył walkę na wyniszczenie z innymi narodami w imię chorego imperializmy. To ruska swołocz zaatakwała Czeczenie dwa razi , Gruzję i teraz Ukraine. Każdy zabity rusek i każdy stracony przez nich rubel działa na naszą korzyść. Nie mówiąc już o tym że realnie dla nas pomoc wojskowa poza Krabami ,Grotami i Piorunami  było praktycznie bezwartościowa i nieużywalna

Mnie też do nich zaliczasz? Szkoda

Można nie znosić symboli oprawców Polakow (m.in. upa), i mimo wszystko trzymać mocno kciuki za Ukraincow (tak, czesto potomkow mordercow) w tej wojnie. Tak po ludzku. Nie dlatego, że ruscy nasz wróg,  czy Ukraina przyjaciel. Tylko dlatego, że cierpią tysiące ludzi. Poprzez stratę zycia, zdrowia, bliskich, mienia, spokoju. Sam pomagałem na początku wojny w zbieraniu i przeładunku darów. Jedno nie kłóciło się z drugim (pamięć o "dokonaniach" UPA i ich symbolach) a poomoc poszkodowanym.

Można to pogodzić mimo wszystko

Naprawdę można kibicować Ukraińcom pod flagami żółto-niebieskimi w ich walce z najeźdźcą i zupełnie niepotrzebne jest do tego szarganie polskiej pamięci. Jeżeli Ukraińcom zwróci się uwagę aby nie stawiali pomników Suuchewyczowi to od tego na froncie nie stanie się im żadna krzywda. 

Ku przestrodze : @ely3 @Gregorius

48 minut temu, Gregorius napisał:

zdecydowanej większości ludzi tam żyjących UPA to ich walka i niepodległość a nie rzeż Wołyńska.

A Ukraina walczy za nas bo tylko 

Widać dziś skutki akcji "Wisła" 

Ta "niepodległościowa walka" UPA w 95% była skierowana przeciwko bezbronnym cywilom. Prawdziwe gieroje. 

Od dziś stałeś się moim propagandowym ulubieńcem. Slava ci chłopcze. 

Edytowane przez DLT_Braddock

8 godzin temu, DLT_Braddock napisał:

oraz banderowskie barwy odbierana są tak negatywnie

grubo przeceniasz wiedzę ludzi na ten temat. Powiedziałbym ,ze bardzo niewielu kojarzy te kolory z UPA. Ba przyznam się ,ze sam ich nie znałem . Ale skoro jesteś pewien tak szerokiego odbioru tych batw to pewnie masz na to jakiś dowód w postaci badań

A nie kolejny raz próbujesz tu wrzucać właśne doświadczenia i odczucia jako absolutne dla całego kraju

Nie wiem skąd u Ciebie takie poczucie, że to co Ty odczuwasz jest od razu obligatoryjne dla całego kraju. Zacznij pisać po porstu

Ja Deltuś poczułem ,że dostałem w twarz bo nikt poza Tobą tego nie czył

Ja Deltuś czułem ,że w Przeowodowie wpychają mnie w wojnę z Rosją bo praktycznie nikt inny nie czuł ,że idziemy na wojnę z Rosją

tip

I powtórze podaj choć jeden dowód ,że tam jest propagowanie ideologii. Bo mam wrażenie ,ze nie kumasz pytania . Choć jedno nawiązanie do UPA w symbolice i słownicstwie

7 godzin temu, Szabla napisał:

Mnie też do nich zaliczasz? Szkoda

A gdzie widziałeś swój nick w moim poście. Tak jak napisałeś można sie nie zgadzać (zresztą z Toba nie sądze gdybyśmy sie znali prywatnie żeby na końcu rozmowy nasze zdanie było bardzo rozbieżne)

7 godzin temu, Szabla napisał:

(tak, czesto potomkow mordercow)

to akurat pewnie mało prawdopodobne. ale to jest bardzo trudny temat i spłycanie go jak robi to Deltuś jest szkodliwe. Ważne zeby wszystko oceniać uczciwie w pewnym kontekscie historycznym. Co w absolutnie żaden sposób nie usprawiedliwia osób wydających rozkazy i biorących w tym udział. Zresztą jestem w stanie zrozumieć osoby które osobiście nienawidzą Ukrainców (szczególnie jak mieli kogoś bliskiego na Wołyniu) . Natomiast nie rozumiem osób które z tego powodu czują potrzebę narzucania tego innym i prowadzących krucjatę w chamski i brutalny sposób produkując masę kłamst i urojeń w tematach nawet lużno związanych z Ukraina. Tak jak np Deltuś o Swiątek tylko za wpinkę we włosach.

@Gregorius Pytałes o kontratak. No cóż dziś Ukraian wrzuciła forki z wyzwolonej MAkariwki i tyle z tego rosysjkiego ataku co podobno odbił wioskę. No ćóż- jak byli tam Ukraińcy tak są a wokół cisza więc żadnych walk w okolicy nie ma.

Powtarzam po co by mieli wysadzać tamę skoro niby robili kontratak. Żaden sens zalać tereny , które chce się odbić

1 godzinę temu, ely3 napisał:

@Gregorius Pytałes o kontratak. No cóż dziś Ukraian wrzuciła forki z wyzwolonej MAkariwki i tyle z tego rosysjkiego ataku co podobno odbił wioskę. No ćóż- jak byli tam Ukraińcy tak są a wokół cisza więc żadnych walk w okolicy nie ma.

Powtarzam po co by mieli wysadzać tamę skoro niby robili kontratak. Żaden sens zalać tereny , które chce się odbić

W sumie dziś już potwierdzone że kontrataki były ( z częściowym sukcesem terenowym) ale makariwki nie zdobyli i bardoz powoli wypływaja filmy/zdjecia strat z odparcia tych kontrataków.  Dodatkowo USA przekaże sprzed w celu odtworzenia sił :) jeśli potwierdzi się ze zachodni sprzet mocno uchronił ludzi i straty były głownie w sprzęcie to super. 

Ogólnie nie chce być na tym etapie optymistą ale coraz wiecej wiadomosci z przeróżnych zródeł że do powstrzymania ataku max 20% zgromadzonych sił ruscy rzucają większość odwodów. Jeśli to prawda to ofensywa na jakiś czas może zostać zatrzymana/odrzucona ale oznacza to również że jest duże prawdopodobieństwo że na którymś etapie obrona pęknie i całą obrona się posypie. 

13 godzin temu, ely3 napisał:

Plus nie wiem po jakiego grzyba Ukraina atakuje Tokmak. Bo tam jest obrona głęboka na 50-60 km. Mnóstwo pól minowych . Ich jedyne cięzkie straty to właśnie tam. Zysk niewielki bo właściwie nawet nie doszli do obrzeża Robotyne a to dopiero druga linia wstępnej obrony. Nawet nie główna. .Nie wiem po co się tam próbują przebić. Szanse są minimalne

Za wcześnie, żeby to właściwie ocenić, ale jeżeli w pierwszym ataku puszczasz przodem Leopardy i Bradleye, które miały być symbolem ofensywy, to z daleka śmierdzi to próbą przekonania przeciwnika do tego, że to właśnie tam musi przerzucić swoje rezerwy. Pamiętam, że pod Chersoniem też robiono podchody na zachodnim sprzęcie, a potem w obwodzie charkowskim na czele natarcia poszły nasze T-72. Oczywiście nie musi tak być, bo zachodni sprzęt gwarantuje przede wszystkim większą przeżywalność załóg, co w przypadku przełamywania linii obrony jest w sumie kluczowe, ale trochę to dziwne, że już na początku puszczono przodem najlepszy sprzęt, jakim Ukraińcy obecnie dysponują. Jakby nie patrzeć, oni główne linie rosyjskich umocnień mają jeszcze przed sobą, więc trochę nie rozumiem po co od razu wprowadzać do walki maszyny, których ukraińska armia nie ma znowu aż tak wiele.

15 godzin temu, memento1984 napisał:

rChyba nie jest az tak kolorowo, CNN teraz

Sęk w tym ,ze akurat te straty dotyczą cały czas jednego i tego samego fatalnego ataku.Ukraina próbowała użyć Leopardów i wygląda na to ,że wpakowali się w zasadzkę. Skończyło się to cięzkimi stratami i gdyby każdy ich atak tak się kończył to rzeczywiści byłoby fatalnie. Ale w sumie na pozostałych odcinkach te straty nie są duże bo raptem 2 potwierdzone francuskie AMX. Trochę MAxxPro czy innych pojazdów piechoty . Ale tam już sa skuteczni i zodbywają teren 

Słysałem różne teorie łącznie z tym ,ze Rosjanie użyli swoje systemu Żniwa który wystrzeliwuje sporo min w jednym czasie. Zasypali Ukraińcom drogi odwrotu plus dobrze wstrzelana artyleria. Drony ( Rosjanie stracili tam 5-6 dronów ale i tak im się to opłaciło)

Z punktu widzenia tej brygady stracili swój czołowy batalion a co gorsza nie zrobili nawet przełamania

Z punktu widzenia frontu to wciaż coś ok 7 % całego zachodniego sprzętu i na dodatek Ukraina zrobila swoje na innych odcinkach. Ja nie zakładam ,ze uda się zdobyć tak świetnie umocniony front bez strat. Ale Rosjanie bili głową w mur pod Vuhledarem i kompletnie utracili dwie brygady piechoty morskiej. Jedne pułk Specnazu. trzy inne bataliony piechoty

I po 3 tygodniach walk musieli odda wszystko co zdobyli bo nie mieli kim utrzymać. Ukraina po fatalnym ataku zaczęła atakować gdzie indzie w inny sposób. I złamali front rosysjki pod Wielko Nowoseliwką. Ale dla mnie to oni są wciaz daleko od czegoś co można nazwać sukcesem. W skali mikto to tam gdzie atakują to finalnie sami ozdyskają Wielką Nowoseliwką jako wazny punkt logistyczny bo tam się krzyżuje wiele dróg i sami moga utrudnić Rosjanom komunikację. W skali makro to żaden zysk niestety na razie

3 godziny temu, Hoolifan napisał:

Jakby nie patrzeć, oni główne linie rosyjskich umocnień mają jeszcze przed sobą, więc trochę nie rozumiem po co od razu wprowadzać do walki maszyny, których ukraińska armia nie ma znowu aż tak wiele.

Tam jest ciężko . Pewnie liczyli ,ze jak przełamią to pójdzie domino . Oni chyba atakowali na Polohy gdzie jest ważne zaplecze frontu. Trochę jak Izium 

To nie jest tak ,że Ukraićom na innych odcinkach wszystko poszło idealnie ale widać ,że znaleźli chwilowo sposób na łamanie Rosjan . W ogóle znowu dziś jest mnóstwo dziwnych plotek np całkiem rozsądne źródło Necro Mancer wrzuca trofea zdobyte na żołnierzach rosysjkich . I wg neigo zostało one zdobyte w Nowomajorskie a to jest duża wieś frontowa na wschód od Wielkiej Nowosilki. 

Widać też na filmikach jak Ukraina zdobyta krok po kroku teren na Wschód od Staromlyniwki i od wschodu  mają właściwie otwartą drogę ( to zresztą była przyczyna dlaczego im sie front zaczął sypać ,ze od Nowodoniecka Ukraina uderzyła i przełamała kilka linii i zagroziła odcięciem od wschodu całego ugrupowania. 

Jeszcze jedna rzecz . Otóż Rosjanie w tym rejonie mają jedną mega silna linię oporu na linii Krasna -Polana-Fedorivka ale jak ona pęknie to potem nie mają nic aż do Mariupola . W ogóle Krasna Polana to ważny punkt na trasie Donieck- Melitopol. Jeśli Krasna Polana albo Wołnowacha padnie w czasie tej ofensywy to mogą mówić o sukcesie. Te utracone wioski niczego nie zmieniają w układzie sił. Nawet jeśli zginął szef sztabu 35 armii a sami Rosjanie podają ,że Ukraina zabiła go ( pewnie jak trafili wizytowany niedawno przez Putina kwaterę główną zgrupowania Dniepr do kótego należy właśnie 35 armia)

5 godzin temu, ely3 napisał:

Sęk w tym ,ze akurat te straty dotyczą cały czas jednego i tego samego fatalnego ataku.Ukraina próbowała użyć Leopardów i wygląda na to ,że wpakowali się w zasadzkę. Skończyło się to cięzkimi stratami i gdyby każdy ich atak tak się kończył to rzeczywiści byłoby fatalnie. Ale w sumie na pozostałych odcinkach te straty nie są duże bo raptem 2 potwierdzone francuskie AMX. Trochę MAxxPro czy innych pojazdów piechoty . Ale tam już sa skuteczni i zodbywają teren 

Słysałem różne teorie łącznie z tym ,ze Rosjanie użyli swoje systemu Żniwa który wystrzeliwuje sporo min w jednym czasie. Zasypali Ukraińcom drogi odwrotu plus dobrze wstrzelana artyleria. Drony ( Rosjanie stracili tam 5-6 dronów ale i tak im się to opłaciło)

Z punktu widzenia tej brygady stracili swój czołowy batalion a co gorsza nie zrobili nawet przełamania

Z punktu widzenia frontu to wciaż coś ok 7 % całego zachodniego sprzętu i na dodatek Ukraina zrobila swoje na innych odcinkach. Ja nie zakładam ,ze uda się zdobyć tak świetnie umocniony front bez strat. Ale Rosjanie bili głową w mur pod Vuhledarem i kompletnie utracili dwie brygady piechoty morskiej. Jedne pułk Specnazu. trzy inne bataliony piechoty

7% sprzetu w 2-3tygodnie? Czy o cos innego chodzilo?

2 godziny temu, memento1984 napisał:

7% sprzetu w 2-3tygodnie? Czy o cos innego chodzilo?

7 procent przekazanych BRadleyi , Leopardów i innych czołgów albo pojazdów tego typu

Tylko powtarzam to był jeden fatalnie poprowadzony atak. Mnóstwo sprzętu jeszcze w ogóle nie jest użyte. I cholera wie gdzie jest np brygada wyposażona w Polskie czołgi Twardy. Gdzie jest cała brygada wyposażona w szwedzki sprzęt czy brytyjskie Challengery.

Nie wiadomo gdzie jest pułk artylerii  wyposażony w duńskie Cezary.. Jak na razie Ukraina rzuca tylko dwa oddziały wyposażone całkowicie w zachodni sprzęt to 35 Brygada Piechoty morskiej. To jest w ogóle dziwoląg bo chcoć brygada piechoty morskiej to mają batalion spadochroniarzy.

I 47 zmechanizowana , która już połowę strat zabrała na tyły więc z tych 7% może 3 % będzie naprawdę utracone

Ogólnie to jest na razie raczej wciąz rozpoznanie pola walki

16 minut temu, Gregorius napisał:

W przeciwieństwie do Twojego Mózgu Budanov się "odnalazł" 2-3 dni temu

Grzecznie pytam. Po co te złośliwości z twojej strony? 

Czytałem sobie propagandowe konta rosyjskie i chciałem je skonfrontować z propagandowymi kontami ukraińskimi. Dziękuję Ci.

15 godzin temu, DLT_Braddock napisał:

Grzecznie pytam. Po co te złośliwości z twojej strony? 

Tak szczerze to za całokształt. Tym bardziej że antyUkrainskie informacje (często zmyślone lub zmanipulowane) potrafisz błyskawicznie odnaleźć. A z Budanovem miałem problem mimo że praktycznie wszędzie był film z nim i flaga Japonii. 

Ale jak już sobie grzecznie odpowiadamy to chciałbym się Ciebie zapytać o jedno. Luty-Marzec 2022. Z Ukrainy na przejścia graniczne uciekają kobiety z dziećmi bardzo często nie mając niczego. Pierwsze masakry wypływają już na światło dzienne. I gdybyś mógł decydować to wpuściłbyś ich do Polski czy nie?  Pytam bo wielokrotnie pisałeś pogardliwie (w moim odczuciu) o ludziach którzy rzucili się pomagać(organizować) bo jako Państwo zaspaliśmy i nie byliśmy gotowi. Pierwsze dni/tygodnie to była jedna prowizorka i ludzie swoją empatia uratowali sytuacje.

Oj @Gregorius ja rozumiem tę paranoiczną atmosferę której uległeś przez ostatnie półtora roku. Dlatego stworzyłeś sobie obraz mojej osoby tak jak podszeptywala ci propaganda. Wiem że są ludzie bardzo podatni na takie bodźce z zewnątrz, ulegli i słabi. Ostatnie 3 lata to pokazały, jak ludzi można złamac i prowadzić ich potem cały czas krótko.

Odpowiadając na Twoje pytanie : Tak, wpuściłbym ich. 

1 minutę temu, DLT_Braddock napisał:

Dlatego stworzyłeś sobie obraz mojej osoby tak jak podszeptywala ci propaganda. Wiem że są ludzie bardzo podatni na takie bodźce z zewnątrz, ulegli i słabi. Ostatnie 3 lata to pokazały, jak ludzi można złamac i prowadzić ich potem cały czas krótko.

I widzisz. A potem się dziwisz że tak na Ciebie ludzie reagują. jednocześnie propagując jako prawdy objawiony tylko materiały z jednej strony. Zresztą jeśli chodzi o Ukrainę jaka propaganda. Wystarczyło pomóc tym ludziom, wspierać i porozmawiać z będącymi ofiarami tej wojny żeby wiedzieć co jest słuszne i kto jest tym złym. Cała reszta to tylko dodatek.