Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, RappaR napisał:

Rosja zaatakowała Ukrainę na c*** wie po co, wykrwawia wszystkie swoje rezerwy w imię niewiadomo czego. Nikomu to nie służy, niczego to nie przyniesie, ja rozumiem imperialne ambicje Indii z najmłodszą populacją świata, ale nie k**** Rosja. 

Właśnie dlatego, że populacja Rosji, szczególnie etnicznych Rosjan, się kurczy to chcieli  przejąć  40mln Ukraińców wraz z ich potencjałem gospodarczym. Jako że to ich "bracia słowianie", którzy żyli z Rosjanami w jednym sojuzie, liczyli na łatwe zrusyfikownie społeczeństwa.

No nie wyszło im za bardzo. Nawet jak zdobędą więcej terenu to rusyfikacja będzie ekstremalnie trudna.

7 minut temu, mayor napisał:

milion młodych Rosjan nie uciekł na księżyc, tylko w dużej mierze na zachód

Uciekli głównie  do sąsiadów Gruzji i Kazachstanu

9 minut temu, mayor napisał:

To że ktoś nie chciał nadstawiać dupy i ginąć na froncie za rodinu i Putina nie znaczy że po ucieczce na zachód od razu zmieni światopogląd

To prawda, będą nadal za Rosją, dlatego dobrze że Rosja dostaje wpierdol sankcjami, bo ciężko będzie jej się odbudować. A ci co uciekli do upadłego kraju i tak nie będą chcieli wracać, bez względu kto tam będzie rządził.

Polacy w szikago  też miło wspominali Polskę ale do biedy w Polsce jakoś wracać nie byli chętni.

Godzinę temu, ely3 napisał:

Błagam Cię. W dagestanie był bunt i w ogóle Rosja na wszelki wypadek zatrzymała mobilizację na Kaukazie. W petersubrgu musieli robić łapanki.. U mnie pracuje ok 15 Rosjan i żaden z nich nie ma zamiaru wracać do Rosji

W Samarze po tym jak masowo mieli pogrzeby w mieście to podobno na wszelki wypadek teraz mobilizacji nie będzie. Rosja popiera wojne . Tu nie ma wątpliwosci ale coraz częsciej popiera na zasadzie niech idzie sąsiad a nie moje dzieci

7 godzin temu, RappaR napisał:

Rosja to stary kraj. Stare babki w Kazaniu mogą sobie wierzyć w imperialną Rosję, ale ich wartość bojowa, czy jakąkolwiek, jest w c*** mierna.

Rosja zaatakowała Ukrainę na c*** wie po co, wykrwawia wszystkie swoje rezerwy w imię niewiadomo czego. Nikomu to nie służy, niczego to nie przyniesie, ja rozumiem imperialne ambicje Indii z najmłodszą populacją świata, ale nie k**** Rosja. 

Chłopaki, Wy o jednym ja o drugim. Jasne, że będą przypadki, buntu wobec mobilizacji, ale co z tego jak moim zdaniem większość Rosjan (mówię tu o 50℅+1 osób w wieku nadającym się na mobilizację), ale nawet starzy Rosjanie typu +50 lat idealnie nadadzą się na mięso armatnie, a jak wiemy armia rosyjska nie ma skrupułów. Nie wiem dlaczego na przykładzie małego ℅ Rosjan próbujecie ekstrapolowac pewne postawy na cały kraj gdzie pozostałe dane mówią inaczej. 

19 minut temu, P_M napisał:

Chłopaki, Wy o jednym ja o drugim. Jasne, że będą przypadki, buntu wobec mobilizacji, ale co z tego jak moim zdaniem większość Rosjan (mówię tu o 50℅+1 osób w wieku nadającym się na mobilizację), ale nawet starzy Rosjanie typu +50 lat idealnie nadadzą się na mięso armatnie, a jak wiemy armia rosyjska nie ma skrupułów. Nie wiem dlaczego na przykładzie małego ℅ Rosjan próbujecie ekstrapolowac pewne postawy na cały kraj gdzie pozostałe dane mówią inaczej. 

Ten chlop u Stanowskiego wyjaśnił, że te bunty to są jakieś jednostki, natomiast rosyjski żołnierz jest może nie ubrany, ale na pewno  zmotywowany i ludzi im nie zabraknie.

@P_M

Ja rozumiem Twój punkt widzenia ale branie do armii alkoholików, którzy nigdzy nie byli  w aramii kończy się tak ,że potem poniżani Kazachowie zabija 20 kolegów w obozie szkoleniowym. Albo uciekają  z pola walki co było przyczyną katastrofy pod Bałakliją bo Ukraina uderzyła w batalion mobików z Ługańska , którzy pękli jak zobaczyli pierwszy raz przed sobą 15 czołgów

Jeszcze jedno - pisałeś o wywiadzie to poczytaj co się teraz dzieje w Soledarze jak Ukraina panuje na wysokich wzgórz. Widzi całe miasto pod soba . Każdy ruch i jak masakruje Wagnerowców na całym obszarze. Codziennie są filmy gdzie można policzyć ok 100 trupów z samej okolicy Soledaru. I Wagnerowcy narzkeają ,że skończyła się amunicja. Że nie mają żadnego wsparcia artylerii

Prawda jest taka ,że jedni i drudzy mają problemy z zaopatrzeniem i to wygląda tak ,że ROsja nie ma amunicji na cały front i Ukraina nie ma amunicji na cały front. Ukraina nadal nie przerzuciła oddziałó z Cersonia tzn one gdzies są ale nie wiadomo gdzie. Jak żywo to przypomina sytuacje z lata kiedy pisałem o 100 tys na poligonach o polskich i czeskich T-72 których nikt nie widział. Teraz jest podobnie

I pamiętaj zmobilizowani żołnierze musza otrzymać mundury, żywnośc, karabiny amunicję. A jedna z przyczyn dla któryc Rosja rzuci mobików partiami to właśnie kwestia zaopatrzenia. Oni nie są w stanie ogarnąc dodatkowych 200 tys żołnierzy na froncie dlatego rzucali partiami po 20 -30 tys. Zmobilizowani żołnierze mogą co najwyżej utrzymywać cały czas stan ok 200-250 tys żołnierzy na froncie i zapleczu bo to jest maks co Rosja może ogarnąć logistycznie. 

9 minut temu, Reikai napisał:

Ten chlop u Stanowskiego wyjaśnił, że te bunty to są jakieś jednostki, natomiast rosyjski żołnierz jest może nie ubrany, ale na pewno  zmotywowany i ludzi im nie zabraknie.

Ale ja nie pisałem o buntach na froncie ale o buntach mobilizacyjnych. Zobacz ,że w maju było sporo górali z Kaukazu. Dagestan. Czeczenia. A teraz nawet Kadyrow odmówił udziału w mobilzacji bo wie ,że ci co chcieli walczyć to już są w armii a co do reszty to się wk.....ą i nie chce ryzykować. Kaukaz zawsze szedł do armii bo to jest biedny rejon. Ale na wojnę iść nie chcą bo widzieli ile rodzin pochowało synów w okresie luty -czerwiec. 

W Tuvie na początku mobilizacji były tłumy ale jak chcieli zrobić kolejną to się okazało ,ze chętnych brak. To nie jest tak ,że to są masowe protesty . Ale dużo rejonów gdzie tradycyjnie młodzi szli do armii zawodowej teraz jest brak chętnych. 

Taka Samara straciła cały batalion SOBR w czasie katastrofy pod Bałakliją. Teraz batalion mobików

I tak Rosja ma nadal potencjał mobilizacyjny sporo większy od Ukrainy ale nadal mają kiepski potencjła logistyczny i nie są w stanie zwiekszyć stanu armii na froncie bo nie mają jak im dostarczyć jedzenie amunicji itp.

9 godzin temu, P_M napisał:
9 godzin temu, P_M napisał:

osja ma 143 mln obywateli i to nie Ci młodzi, wykształceni, którzy uciekli przed mobilizacją będą zasilać szeregi armii rosyjskiej. Wziąłeś 0,7℅ populacji kraju

Tak, Rosja ma ~ 143 mln ludzi. Ale przecież nie można ich wszystkich uznać za poborowych. Przed rozpoczęciem mobilizacji zasoby rekruta szacowano tam na 25 mln ludzi. Też nie mało, ale jednak skoro jak pisze Ely3 1mln  ewakuowało się to Rosjanie stracili 4% zasobu rekruta, a nie 0,7%.

Ogólnie to w tej wojnie na przestrzeni czasu kolejny raz potwierdza się wyświechtane hasło o tym że Rosja nigdy nie jest tak mocna jak na to wygląda i nigdy nie jest tak słaba jak się może komuś wydawać .

Edytowane przez DRK

Cytat

Francja rozważa przekazanie Ukrainie czołgów Leclerc w ramach międzynarodowej pomocy w wojnie z Rosją - podał w czwartek portal Politico za anonimowym źródłem we francuskich władzach.

Francja coraz wyzej stawia garde i coraz bardziej angazuja sie w pomoc, sledzil ktos kiedy dokladnie przeszli z dzwonienia do Putina do agresywniejszej retoryki? Ostatnio mam wrazenie podostrzyli narracje.

Morawiecki powiedzial, ze albo otrzymaja zgode Niemcow na wyslanie Leopardow na Ukraine, albo sami zrobia to co nalezy. Tez ostro.

Jutro w Ramstein spotkanie Grupy Kontaktowej ds Wsparcia Ukrainy. Skoro już nawet Francuzi coś zaczynają mówić o przekazaniu Leclerców to Niemcom, będącym poniekąd gospodarzem spotkania (choć to amerykańska baza) może być trudniej iść totalnie na przekór. Słabe to byłoby dla nich wizerunkowo gdyby nie dali zgody na przekazywanie Leopardow uzywanych przez inne armie. Że swoje dadzą, na to za bardzo nie liczę. Ale zawsze mogą obiecać.

7 minut temu, DRK napisał:

Że swoje dadzą, na to za bardzo nie liczę.

Obecne stanowisko Niemiec jest takie ,ze jeśli Amerykanie dadzą Abramsy to oni dadza swoje Leopardy i to nowszej generacji. Jak USA nie da to oni też nie. 

29 minut temu, Reikai napisał:

Morawiecki powiedzial, ze albo otrzymaja zgode Niemcow na wyslanie Leopardow na Ukraine, albo sami zrobia to co nalezy. Tez ostro.

Tego akurat zrobić nie mogą. Wiadomo można złamać każdą umowę międzynarodową ale to byłoby po prostu głupie

1 minutę temu, ely3 napisał:

Obecne stanowisko Niemiec jest takie ,ze jeśli Amerykanie dadzą Abramsy to oni dadza swoje Leopardy i to nowszej generacji. Jak USA nie da to oni też nie. 

fa2dd575d5288b366e2ecad78428cd3c.png

Niemcy w pigulce. Rekordy w wykrecaniu sie, nawet ten ich najnowszy minister obrony to jakis skandal, bo ciezko o bardziej prorosyjskiego chlopka.

Teraz, Reikai napisał:

Niemcy w pigulce. Rekordy w wykrecaniu sie, nawet ten ich najnowszy minister obrony to jakis skandal, bo ciezko o bardziej prorosyjskiego chlopka.

No chyba nie skoro niemeccy analitycy i to zwolennicy prawej strony chwalą go za wypowiedzi. Zawsze lepeij patrzeć jak kogoś ocenia wewnętrzna opozycja niz to co ci napiszą w Polsce. Tam nikt go nie ocenia jako prorosyjskiego polityka. 

Co do twojego zdjęcia to nie do końca prawda bo jednak jak USA wysłało Bradleya to Niemcy wysłali Madery. Jak USA wysłało PAtriota to i oni wysłali. 

Ale już takie IRIsy wyslałi niezaleznie i byli pierwsi. PZH 2000 też wysłali niezależnie. Ale z MAderami i czołgami mieli /mają duży opór i widać ,ze czekają na ruch USA. Nie do końca wiem czemu . Nie znam aż tak niemieckiej polityki

Powtarzam Niemcy mają fatalny PR ale w realu to są w TOP5 tych co przekazują sprzęt. a z finansami to są drugim po USA. USA też długo blokowało przekazanie Bradleyów czy rakiet o dalszym zasięgu ale się łamią . Wygląda na to ,że NATO rzeczywiscie doszło do porozumienia ,zę wysyłają hurtowo ciezki sprzęt. 

Bo jeśli taka Kanada wysłała przez rok tylko 8 SENATorów APC a teraz chce hurtowo wysłać 200. Widocznie NATO ustaliło z Ukrainą jakie oni mają potrzeby do wiosennej ofensywy . Turcja wysłała ostatnio jakieś 100 swóich KIPRI. Polaska oddała wszystkie swoje Pioruny. . W Europie tylko właściwie Austria i Węgry klucza w temacie ROsji cała reszta dość mocno zrywa kontakty biznesowe  

A ,że Schloz zachwouje się dziwnie to temat polityki niemieckiej. Ja jej nie znam na tyle mocno by wiedzieć co jest tego przyczyną. Ale mam wrażenie,że on cały czas myśli starymi kategoriami typu nie można przycisnąć do muru ROsji. NA szczęscie sama Rosja głupimi ruchami sobie szkodzi . Rosja Piajorowo tę wojne rozgrywa tak debilnie ,że to aż niewiarygodne. To ,że nie umieli opanować swoich żołnierzy by nie robili masakr. To ,ze swój OMON rzucili by torturowali Ukraińców .Te debilne referndum po którym nawet Serbowie się zdystansowali 

10 godzin temu, P_M napisał:

Rosja ma 143 mln obywateli i to nie Ci młodzi, wykształceni, którzy uciekli przed mobilizacją będą zasilać szeregi armii rosyjskiej. Wziąłeś 0,7℅ populacji kraju i to w dużej mierze tej lepiej sytuowanej, dla której ważniejsza jest własna wygoda niż wynik tej wojny. Nie wiem w jaki sposób to przeczy tezie, że większość Rosjan wierzy w propagandę imperialnej Rosji i są gotowi na wiele wyrzeczeń w imię tego. 

Abstrahując już od faktu, że te dane dot. miliona są z dupy. Realne liczby są bliższe 400 tysiącom. Jak dodasz do tego, że mobikom naprawdę nieźle płacą (ok. 8 tysi w przeliczeniu na PLN), to dojdziesz do wniosku (oczywistego!), że dla ruskich ludzi nowa-stara łada (taka z reklam zachęcających do wstępowania do wojska) jest naprawdę mocno atrakcyjnym kąskiem. 40% ruskich żyje dziś na gorszej stopie niż przed rozpadem zsrr... 

35 minut temu, ely3 napisał:

Wygląda na to ,że NATO rzeczywiscie doszło do porozumienia ,zę wysyłają hurtowo ciezki sprzęt. 

Bo jeśli taka Kanada wysłała przez rok tylko 8 SENATorów APC a teraz chce hurtowo wysłać 200. Widocznie NATO ustaliło z Ukrainą jakie oni mają potrzeby do wiosennej ofensywy . Turcja wysłała ostatnio jakieś 100 swóich KIPRI. Polaska oddała wszystkie swoje Pioruny. . W Europie tylko właściwie Austria i Węgry klucza w temacie ROsji cała reszta dość mocno zrywa kontakty biznesowe  

Szwedzi do Archerów dorzucają 50 CV90. Przyznam szczerze, że z niecierpliwością czekam aż ktoś wrzuci na TT tabelę z przewidywanym wsparciem zadeklarowanym przez NATO w styczniu, bo skala tych dostaw robi się naprawdę imponująca. Tak naprawdę obecnie brakuje tylko deklaracji o gotowości do przekazania zachodnich samolotów, bo to akurat byłby gamechanger. Ciekawe co finalnie ogłoszą po spotkaniu w Ramstein, bo póki co wygląda to trochę jak impreza, na którą każdy chce coś od siebie przynieść. Dziwnie tak emocjonować się tego typu informacjami, ale chyba nie ma innego wyjścia, które pozwoliłoby rozstrzygnąć Ukraińcom konflikt bez godzenia się na rozejm z przegranej pozycji.

Ogólnie ta wojna to jest wojna pozycyjna. I nie chodzi mi o walke w okopach jak w Iwojnie ale o to ,ze tu często pozycje mają znaczenie.

To jest wojna podobna do pierwszej bo dominuje artyleria. Ale przede wszystkim artyleria plus rozpoznanie. Kiedy tak jak teraz Ukraina ma dominujące wzgórza to Rosjanie są masakrowani w rejonie Soledaru bo mają piękny wgląd w poizycje rosyjskie. Drony na dzień dzisiejszy potrafią wykryć pozcyje a precyzyjne pociski niszczą nawet pojedyncze czołgi. Ważny jest ogień kontrbateryjny itp .

Z drugiej strony to sprawia ,że jeśli obrona utraci kluczowy punkt to następujące załamanie frontu bo artyleria potrafi pokryć wszystko do 20-30 km i nie da się obronić danego miasta. 

Niemniej dotychczas wszystkie duże przełamania zarówno rosyjskie jak i ukraińskie odbywały się nie dzięki artylerii ale dzięki czołgom

Ukraina pod Bałaklija zrobiła wyłom kompanią czołgów. Liman padł bo 92 Zmechanizowana silnym uderzeniem czołgów złamała Rosjan pod Ridkodubem i sie im front zaczął sypać 

Podobnie pod Zołota Białką silne uderzenie 30-40 T-72 złamało Rosjan i zanim ogarnęli pozycję artylerii to mogli tylko uciekać.

Rzadko jest tak jak w Soledarze gdzie artyleria plus piechota tak naprawdę zdobyły miasto ale też niewiele dywiji może pozwolić sobie na wysyłanie samobójczych grup więźniów którzy wykrywają stanowiska ogniowe które były niszczone potem ogniem artylerii.

Teraz w ciekawą faze wchodzi walka o Swatowe bo 92 Zmechanizowana wykorzystała mróz i w końcu mogła użyć czołgów by zdobuć wioskę Nowoseliwskie. Ta wioska jest położona na 190 metrowym wzniesieniu . Wioska uzemiwka jest 20 metrów niżej ale nadal na wzniesieniu. Obie dominują nad całym rejonem . Wisoka Pidhuczansk już jest opuszczona bo nie da sie bronić kiedy 150 metrów nad Tobą siedzą Ukraińcy i zwykłymi moździerzami moga cię zniszczyć. Druga ważna pozycja to wioska Kołomycziwka które też jest na wzniesieniu .

Ale widać od dwóch dni jak Ukraina wykrozystuje dominującą pozycje i jak niszczą rosyjskie czołgi w rejonie Kuzymiwki 

I to też pokazuje ,że nadal czołgi mają znaczenie bo bez nich nie da się dokonać silnych ataków na umocnione pozycje. Mimo wielu filmików czołgi nie są tak łatwo niszczalne choć fakt ,że  często trzeba je porzucać . Dlatego Ukraina atakuje tak by w razie czego mogła wycofać uszkodzone pojazdy. Rosjanie z różnych względów porzucają sprzęt

Wieć to co teraz jest dostarczane w więc Francuskie AMX-10  ( to mini czołgi na kołach) szwedzkie  CV90 czy MAdery to już jest duża wartość bo to takie mini czołgi. Jeśli do tego dojdą prawdziwe czołgi wzmocnione Paladinami i Archerami to naprawdę Ukraina ma podstawy zrobić walec gdzieś na wiosnę zwłaszcza ,że no Niemcy dostarczyli ostatnio kilkanaście pojazdów niszczących pola minowe

6 godzin temu, DRK napisał:

Tak, Rosja ma ~ 143 mln ludzi. Ale przecież nie można ich wszystkich uznać za poborowych. Przed rozpoczęciem mobilizacji zasoby rekruta szacowano tam na 25 mln ludzi. Też nie mało, ale jednak skoro jak pisze Ely3 1mln  ewakuowało się to Rosjanie stracili 4% zasobu rekruta, a nie 0,7%.

ja bym powiedzial ze napewno 1/3 z tych 25mln to pewnie chce walczyc i 1/5 chetnie. Ten milion i tak nigdy nie powinien byc brany w kalkulacjach, bo i po co. 5mln w miare zmotywowanych  bronic matuszki rasijji to i tak pewnie ze 3-4 razy wiecej nizeli to co ma Ukraina. Tez uwazam ze te dane w okolicach 100-130k "strat" rosyjskich moga byc w miare dokladne (tj 1/3 to ciezko ranni ktorzy raczej predko nie wroca, 1/3 ranni i 1/3 zabici), Ukraina pewnie ma liczby i rozklad strat na poziomie nie wiem, 70-80% tych rosyjskich, tylko oni naprawde nie moga sobie na to pozwolic bo sa blisko 4 razy mniejsi. Dodatkowo karty rozdaja amerykanie, ktorzy moga zakonczyc aktywna faze tego konfliktu w max 4 tygodnie, jesli uznaja, ze wystarczy siniakow na dupce matuszki rasijji.

6 godzin temu, DRK napisał:

Ogólnie to w tej wojnie na przestrzeni czasu kolejny raz potwierdza się wyświechtane hasło o tym że Rosja nigdy nie jest tak mocna jak na to wygląda i nigdy nie jest tak słaba jak się może komuś wydawać .

tez mi sie tak wydaje - o zasoby kadrowe po stronie ruskiej to chyba nie ma sie co martwic. wydaje mi sie ze o zasoby "oficerskie" tez nie az tak bardzo. Ci nizsza ranga ktorzy "przezyli" ten pierwszy rok, moze nie beda idealni ale moga byc awansowani i lepsi niz niektorzy, ktorzy byli na poczatku konfliktu. nic tak nie zaprawia w boju jak doswiadczenie. nie jest to w koncu "rocket science" jak to mawiaja.

ruscy bazuja na swoim sprzecie i amunicji - nie wiem ile tam tego maja ale nie przekonuja mnie te doniesienia "prasowe" ze "juz juz juz koniec" - rok konfliktu z 4 razy mniejszym sasiadem karmionym "dotacjami & darowiznami".

ruska ropa z cap'em na $60/barylke gdzie koszt ruskiej produkcji jest estymowany gdzies w okolicach 20-50$, to nadal utrzymuje ich na powierzchni i wyglada ze nadal maja surplus.

5 godzin temu, ely3 napisał:

Rosja Piajorowo tę wojne rozgrywa tak debilnie ,że to aż niewiarygodne. To ,że nie umieli opanować swoich żołnierzy by nie robili masakr. To ,ze swój OMON rzucili by torturowali Ukraińców 

uwazasz ze gdyby podobny skandal mial miejsce po stronie ukrainskiej, wycieklby do mediow glownego nurtu, na zachodzie?

3 godziny temu, memento1984 napisał:

uwazasz ze gdyby podobny skandal mial miejsce po stronie ukrainskiej, wycieklby do mediow glownego nurtu, na zachodzie

Był taki temat w Małej Rohan , który odkrył ukraiński dziennikarz. Ukraińcy zrobili samosąd na rosyjskich żołnierzach , którzy gwałcili dziewczyny w tej wiosce. Posli pod mur a potem ich spalono. I tak była o tym mowa...

Ukraina się mocno pilnuje. Każdy atak na Rosję prowadzi za pomocą albo sowieckich pocisków albo dronów własnej produkcji.  Nie używa rakiet Himarsa bo obeicałi to Zachodowi. Jak Prawy Sektor był podejrzewany o zabicie jeńców to odsunęli ich całkowicie od działań frontowych bo nie chcą by Zachód miał dylemat moralny.

@Hoolifan Dania dorzuca najnowszą wersję Ceasara. Docelowo 19 ale część jest dopiero produkowana we Francji. Na bieżaco chyba idzie 8

Przed chwilą widziałem info ,ze Scholz ma dziś wieczorem spotkanie z Bidenem i jest dyskusja na temat czołgów. USA dorzuciła kolejne 50 Bradleyi więc łacznie idzie 100 Francuzi podali ,że AMX-10 będzie 40-60

Cytat

W sumie w ciągu ostatnich kilku dni trzynaście krajów zapowiedziało dostarczenie takiej broni Ukrainie (na razie):

USA
— 100 bojowych wozów piechoty Bradley
— 55 pojazdów opancerzonych
— 100 transporterów opancerzonych M113
— 18 dział samobieżnych M109A6
— 250 BOR M1117
— 138 pojazdów opancerzonych HMMWV
— 100 transporterów opancerzonych Stryker
— GLSDB
— 36 haubic 105 mm

Wielka Brytania
— 14 czołgów Challenger 2
— 30 dział samobieżnych AS90
— 200 BMP/APC
— 600 pocisków Brimstone
— 100 nowoczesnych pocisków (?)

Kanada
— 200 pojazdów opancerzonych Senator
— 1 bateria obrony powietrznej NASAMS

Polska
— 14 czołgów Leopard 2
— kompleksy przeciwlotnicze S60

Niemcy
— 40 Marder BMP
— 1 bateria przeciwlotnicza/przeciwlotnicza Patriot

Francji
— 40 czołgów kołowych AMX-10

Szwecja
— 50 CV-90 BMP
— 12 dział samobieżnych Archer

Czechy
— 26-30 dział samobieżnych Dana-M2

Estonia
— 10+ haubic 155 mm FH70
— 10+ haubic 122 mm D30

Łotwy
— MANPADY Stinger
— 2 śmigłowce Mi-17
- pistolety maszynowe
— UAV

Litwa
— dziesiątki dział przeciwlotniczych L-70
— 2 śmigłowce Mi-8

Dania
— 19 dział samobieżnych Cezar

Również pomoc koalicyjna:
16 dział samobieżnych Zuzana-2
90 czołgów T-72
1 bateria przeciwlotnicza/PRO SAMP/T

@memento1984 

Cytat

Kongres USA wezwał administrację Joe Bidena do pilnego przekazania Ukrainie systemów uzbrojenia niezbędnych do pokonania Rosji.

Odezwę do prezydenta wystosowali kongresmeni z Partii Republikańskiej, którzy wcześniej nie opowiadali się jednoznacznie za zwiększaniem pomocy dla Ukrainy. 

Edytowane przez Reikai

2 godziny temu, Reikai napisał:

@memento1984 

ogolnie wszystko fajnie tylko wycieto w tweetcie ta czesc, ktora w zasadzie to glownie pogania Niemcow, zeby cos zrobili:

"“The current handwringing and hesitation by the Biden administration and some of our European allies in providing critical weapon systems to Ukraine stinks of the weak policies of 2021, such as not sanctioning Nord Stream 2 or providing U.S.-origin Stingers before the full-scale invasion. While those policies failed to deter this conflict, the current indecision and self-deterrence will prolong it – costing Ukrainian lives. Now is the time for the Biden and Scholz governments to follow the lead of our U.K. and Eastern European allies – Leopard 2 tanks, ATACMS, and other long-range precision munitions should be approved without delay.”"

Jednym pociagnieciem piora, w nastepnym komunikacie dzisiaj nawoluja jednoczesnie do blizszego spogladania na to, jak srodki/pieniadze/sprzet jest uzywany, hehe : )

https://foreignaffairs.house.gov/press-release/mccaul-rogers-statement-in-support-of-increased-oversight-of-u-s-aid-to-ukraine/

“U.S. security, economic and humanitarian assistance has made a critical difference for Ukraine as they fight to maintain their independence. However, Congress can’t only cut checks, we must also ensure U.S. aid is being spent transparently, effectively, and advances U.S. national security interests. The Inspectors Generals’ newly-released Joint Strategic Oversight Plan is a welcome development. We look forward to hearing from them on their findings and recommendations on how to enhance the oversight of these funds and how to replenish U.S. stockpiles in a timely manner.”

16 godzin temu, ely3 napisał:

@Hoolifan Dania dorzuca najnowszą wersję Ceasara. Docelowo 19 ale część jest dopiero produkowana we Francji. Na bieżaco chyba idzie 8

Przed chwilą widziałem info ,ze Scholz ma dziś wieczorem spotkanie z Bidenem i jest dyskusja na temat czołgów. USA dorzuciła kolejne 50 Bradleyi więc łacznie idzie 100 Francuzi podali ,że AMX-10 będzie 40-60

W tych zachodnich dostawach najbardziej pocieszające jest to, że tak jak Rosjanie w celu zwiększenia zdolności muszą stawiać na ilość i stary, często fatalnie utrzymywany latami sprzęt, tak Ukraińcom te zdolności podnosi obecnie nie tylko skala dostaw, ale i ich jakość. Zachodowi zostało jeszcze naprawdę sporo typów uzbrojenia, które mogą przekazać Ukraińcom, ale widać, że do transferu najbardziej zaawansowanych technologii na wschód jest jeszcze bardzo daleko, choć i w tej kwestii sporo się zmienia. W zeszłym roku tematem tabu były samoloty produkcji radzieckiej użytkowane przez państwa NATO, a teraz Holendrzy wyskoczyli z gotowością do przekazania swoich F-16. W przypadku czołgów mówimy głównie o sprzęcie, który właśnie wychodzi z uzbrojenia lub powinien zostać poddany modernizacjom (jak nasze Leosie), a to i tak byłoby dla Ukraińców dużym wzmocnieniem. Jeżeli na polu walki różnicę są w stanie zrobić konstrukcje z lat 80-tych jak Leopardy, Challengery czy Bradleye, to jest to chyba najlepszym podsumowaniem kondycji armii rosyjskiej. Tak jak pisałem jakiś czas temu - Rosjanie są świetni w robieniu PR-u prototypom, ale kiedy przychodzi co do czego, to i tak wszystko sprowadza się do starej, sprawdzonej taktyki opartej na pchaniu masy w kierunku pozycji wroga*.

*tak, dostrzegam, że w pewnych elementach potrafią stosować nowoczesne systemy pola walki i uczą się na błędach. Nie zmienia to jednak ogólnej oceny.

Niestety nadal na froncie pod Bahmutem nie dzieje się dobrze bo w nocy Rosjanie zdobyli Kiszliwkę . Nie do końca wiadomo jaki jest status umowcnień ne wzgórzu  , które unosiło sie nad wioską ale jest duże prawdopodobieństwo ,ze i to Ukraińcy opuścili. Nie dzieje się tam za dobrze od pewnego czasu . Niestety wygląda ,że jakość jednostek broniących nie jest najwyższa i Rosjanie do spółki z Wagnerowcami zdobywają teren. Wprawdzie jak wspomniałem główne pasy umocnińe znajdują się kilka km na północ od Bahmutu no ale prestiżowo to jednak Ukraina by mocno straciła tracąc tak duże miasto