josephnba Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 2 godziny temu, Sebastian napisał: Wystarczy odpowiednie wykształcenie No cóż, przepraszam za ten błąd. Wypadek przy pracy 2 godziny temu, Artlan napisał: To pewnie ten słynny haker Johnnie Walker. Prędzej bimber 10 minut temu, Artlan napisał: A kto mówi o samych ścianach? Dach i podłoga też są drukowane. Niektóre prace (np. montaż okien) są póki co robione tradycyjną metodą, ale i tak całkowity koszty budowy średniej wielkości domku (od fundamentów po wykończenie) to ok. 10K dolarów. O ile ściana wydaje się łatwą sprawą tak podłogi/sufity już niekoniecznie. To przenosi ogromnie siły i dlatego jest zbrojone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 8 minut temu, Artlan napisał: A kto mówi o samych ścianach? Dach i podłoga też są drukowane. Niektóre prace (np. montaż okien) są póki co robione tradycyjną metodą, ale i tak całkowity koszty budowy średniej wielkości domku (od fundamentów po wykończenie) to ok. 10K dolarów. Sredniej wielkości? 38 metrów kwadratowych to dla Ciebie domek średniej wielkości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artlan Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 14 minut temu, fluber napisał: Czyli ostatecznie to zdanie oznaczało, ze w Chinach zbudowano domek, w którego stawianiu ścian brała udział połowa normalnej ekipy budowlanej i widziałeś to na youtube:) Dobrze, że udało się to wyjaśnić:) A gdzie ja niby napisałem, że w ten sposób powstał tylko jeden dom w Chinach? To jest jedna z twoich głupszych manipulacji. Budowanie w technologii 3D to coraz powszechniejsza praktyka zarówno w Chinach jak i w USA i wszędzie podkreśla się bardzo niskie koszty tego przedsięwzięcia. To nie jest tylko jeden domek i tylko jedna firma a sam druk nie obejmuje jedynie ścian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) 9 minut temu, Artlan napisał: A gdzie ja niby napisałem, że w ten sposób powstał tylko jeden dom w Chinach? To jest jedna z twoich głupszych manipulacji. Nigdzie, odnosiłem się przeciez do fragmentu o połowie ekipy budowlanej i skąd brales te informacje która brzmiała jakby dotyczyła ogółu a nie marginesu z potencjałem. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez fluber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artlan Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 5 minut temu, fluber napisał: Nigdzie, odnosiłem się przeciez do fragmentu o połowie ekipy budowlanej i skąd brales te informacje która brzmiała jakby dotyczyła ogółu a nie marginesu z potencjałem. Napiszę bardziej łopatologicznie. Zacytowany fragment o ekipach mniejszych o połowę faktycznie odnosił się do ogółu firm budujących technologią 3D a nie do jakiejś jednej. Domek z youtube to największe tego typu przedsięwzięcie na świecie a wykonawca podkreślił, że pracowało przy nim tylko 15 osób. Nie wiem czy to jest połowa normalnej ekipy czy może 2/3 albo 3/4, bo ani tego nie sprecyzowano, ani ja nie jestem specem od chińskiego budownictwa. Skoro jednak koszty budowy domu (obejmujące również wynagrodzenie ekipy) były niskie a budynek zbudowano dość szybko to można założyć, że budowa identycznego domu tradycyjną metodą wymagałaby większej ilości ludzi albo trwałaby znacznie dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polskignom Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 A propos dzietności w Polsce i nie tylko, to mamy pierwsze dane z miesięcy covidowych. Francja -7,3% r/r, kraje bałtyckie po -kilkanaście %. Walka o człowieka wejdzie w ostrzejsza fazę. Oby popandemiczny rząd w Pl miał na to pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 2 godziny temu, polskignom napisał: A propos dzietności w Polsce i nie tylko, to mamy pierwsze dane z miesięcy covidowych. Francja -7,3% r/r, kraje bałtyckie po -kilkanaście %. Walka o człowieka wejdzie w ostrzejsza fazę. Oby popandemiczny rząd w Pl miał na to pomysł. 1000plus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 7 godzin temu, polskignom napisał: A propos dzietności w Polsce i nie tylko, to mamy pierwsze dane z miesięcy covidowych. Francja -7,3% r/r, kraje bałtyckie po -kilkanaście %. Walka o człowieka wejdzie w ostrzejsza fazę. Oby popandemiczny rząd w Pl miał na to pomysł. Stan wojenny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 2 godziny temu, Koelner napisał: Stan wojenny Wyłączanie prądu o 20stej i już. Nie będzie netu i światła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 (edytowane) 12 godzin temu, Artlan napisał: Napiszę bardziej łopatologicznie. Zacytowany fragment o ekipach mniejszych o połowę faktycznie odnosił się do ogółu firm budujących technologią 3D a nie do jakiejś jednej. Domek z youtube to największe tego typu przedsięwzięcie na świecie a wykonawca podkreślił, że pracowało przy nim tylko 15 osób. Nie wiem czy to jest połowa normalnej ekipy czy może 2/3 albo 3/4, bo ani tego nie sprecyzowano, ani ja nie jestem specem od chińskiego budownictwa. Skoro jednak koszty budowy domu (obejmujące również wynagrodzenie ekipy) były niskie a budynek zbudowano dość szybko to można założyć, że budowa identycznego domu tradycyjną metodą wymagałaby większej ilości ludzi albo trwałaby znacznie dłużej. Dobra - może jako inżynier się wypowiem bo widać reszta doktorat na YouTube robiła. Budowa domu tzn postawienie ścian to jak chcesz szybko można w 5 dni postawić bez problemu. Są nowoczesne technologie pozwalające "drukować" domy na placu budowy z betonu (a konkretnie specjalistycznych mieszanek bo konsystencja i czas wiązania znacznie odbiega od standardowego betonu którego się używa w budownictwie). Niestety póki co trudność z projektowaniem i wykonaniem takiej mieszanki (inny skład w zależności od tego jaka jest odległość od węzła do budowy) powoduje, że tego typu rozwiązania są póki co opłacalne tylko dla np. osiedli całych - koszt projektowania dla maszyny "drukującej" jest też dość spory więc najlepiej jak robi się powtarzalne projekty. Co nie zmienia faktu, że kolejne etapy budowy i tak trzeba robić metoda tradycyjna. Podobnie jak w innych technologiach nowoczesnych jak domy z prefabrykatów (np. keramzytobetonu). Edit - obejrzałem teraz ten filmik( ten co trwa niecałe 2 min nie wiem czy wrzucałem też inne) imho to jest niemożliwe żeby zrobić taki dom za 10 tys. dolarow. Albo inaczej - jeżeli zrobienie tego domu kosztowało 10 tys dolarów to na bank metoda tradycyjna by go postawili taniej - te 10 tys to nie wiem do czego się odnosiło ale patrząc po tym ile tam jest stali i betonu to nie chce mi się wierzyć. Chyba że drukarke mieli za darmo no ale to chyba wtedy mało sensowne porównanie. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez blackmagic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 22 minuty temu, blackmagic napisał: Edit - obejrzałem teraz ten filmik( ten co trwa niecałe 2 min nie wiem czy wrzucałem też inne) imho to jest niemożliwe żeby zrobić taki dom za 10 tys. dolarow. Albo inaczej - jeżeli zrobienie tego domu kosztowało 10 tys dolarów to na bank metoda tradycyjna by go postawili taniej - te 10 tys to nie wiem do czego się odnosiło ale patrząc po tym ile tam jest stali i betonu to nie chce mi się wierzyć. Chyba że drukarke mieli za darmo no ale to chyba wtedy mało sensowne porównanie. To nie dom z tego filmiku kosztował 10 tysięcy dolarów, tylko altanka postawiona w Rosji mająca 38 metrów powierzchni i wyglądająca tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Teraz, fluber napisał: To nie dom z tego filmiku kosztował 10 tysięcy dolarów, tylko altanka postawiona w Rosji mająca 38 metrów powierzchni i wyglądająca tak: Jak z wykończeniem to tanio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 (edytowane) 19 minut temu, RappaR napisał: Jak z wykończeniem to tanio Nawet lampy i kaktusy wydrukowało Edyta dodaje, że takie wykończenie ścian wygląda obrzydliwie Edytowane 29 Stycznia 2021 przez Sebastian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 26 minut temu, RappaR napisał: Jak z wykończeniem to tanio Nie wiem, nie orientuję się ile trzeba płacić za wykończenie w przeciętniej ruskiej wiosce z końca świata:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 W dniu 7.07.2020 o 18:27, fluber napisał: @lorak Najnowsza prognoza Komisji Europejskiej odnośnie PKB na 2020 rok. Polska gospodarka jak dotąd najlepiej sobie poradziła z koronawirusem. Cytat Produkt Krajowy Brutto Polski w 2020 r. spadł o 2,8 proc. podał w szacunku Główny Urząd Statystyczny. No cóż, jest znacznie lepiej niż prognozowano:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 32 minuty temu, fluber napisał: No cóż, jest znacznie lepiej niż prognozowano:) mówiłem, że te prognozy są kiepskie ; ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 22 godziny temu, RappaR napisał: tu nie trzeba żartów i przeróbek przecież: https://www.businessinsider.com/discord-bans-wallstreetbets-server-hate-speech-reddit-gamestop-gme-2021-1?IR=T xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kołczu33 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Obrzydliwe, rzucanie hasłami na lewo i prawo sprawia, że te zatracają swoje znaczenie. Nikt tak nie podzielił Polaków jak PiS i Kaczyński. Tylko w Polsce, jesteś: Centrystą-Lewak Libkiem- Skrajny lewak XD Socdemem- Komunista Anty-Faszystą-Faszysta Konserwą- Ok jesteś prawdziwym Polakiem https://streamable.com/p9ow6k Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Kołczu33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Lewaccy nazistowsko-komunistyczni faszysci to największe zło tego świata Edytowane 30 Stycznia 2021 przez darkonza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi