Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

Choroba mnie dziś rozłożyła na cały dzień więc z nudów zrobiłem w arkuszu listę graczy wchodzących na FA latem. Można sobie już powoli snuć mocarstwowe plany. Kilka luźnych obserwacji:

Cavs, Bucks i Lakers wypuszczają na rynek 10+ graczy każdy

Detroit czeka z praktycznie gotowym rosterem

Pelicans tak samo 2-3 lata aktywności z głowy

Rewolucje szykują się też w Clippers i Bostonie, choć w zupełnie innych warunkach

Tylko jeden gracz Dallas pożegna się z ekipą

Sporo młodego talentu spod znaku RFA

Dużo gotówki zostanie uwolnione przez TO

Na ten moment wyszło mi, że na rynek może trafić 184 graczy, ale z pewnością część TO zostanie utrzymana jak choćby Kuzma czy Beverley i również część PO zakończy się opt-in, jak u Melo czy Kantera. Także realnie myślę, że będzie około 150 nazwisk do przebierania z czego największe to oczywiście James, Durant i George.

PS Oczywiście to są tylko gracze z naszych rosterów. Jak ktoś został zwolniony czy gra sobie w Europie/Chinach to go tu nie ma.

Edytowane przez Tomek9248

Okrutna posucha na obwodzie.

Heh, ile razy mówiłem o tym przy naszej walce o Dinwiddie? Wtedy mówiłem to kilkakrotnie, to obracałeś kota ogonem i mówiłeś, że jest inaczej ;)

Gdzie to zestawienie Tomka jest dostępne? // W excelu, zakładka FA Pool

Cavs, Bucks i Lakers wypuszczają na rynek 10+ graczy każdy

Moja sytuacja jest uzależniona tylko i wyłącznie od LeBrona i Waszej decyzji co do tego, czy zechce podpisać ze mną umowę, czy też nie. Myślę, zę co mogłem zrobić przed trade deadline to zrobiłem. Zamieniłem trzy złe umowy: Smitha, Chandlera i Thompsona na jedną złą umowę Dienga. Do tego wymieniłem Irvinga na McColluma głównie z obawy przed "konfliktem" między Irvingiem i Jamesem i potencjalnymi problemami z tym, że nie chcieliby grać razem.

W miarę możliwości wzmocniłem też zespół przed play-offs przydatnymi w play-offs weteranami i zadaniowcami: Okafor, Wade, Ginobili, Ellington i Nowitzki mieli pokazać LeBronowi, że Cavs są drużyną gotową do walki o mistrzostwo.

Na przyszły sezon umowy mają tylko Love, McCollum, Dieng i Korver. Do tego mam jeszcze Osmana do podpisania i pick w 1 rundzie draftu. W razie odejścia LeBrona jest zawsze jakiś plan B, a nie zostanie z umowami, które były w tej drużynie wcześniej i wyglądały naprawdę źle.

Podsumowując, zrobiłem co się da, żeby zatrzymać LeBrona, ale zdaję sobie sprawę, że to może być za mało:)

Moja sytuacja jest uzależniona tylko i wyłącznie od LeBrona i Waszej decyzji co do tego, czy zechce podpisać ze mną umowę, czy też nie. Myślę, zę co mogłem zrobić przed trade deadline to zrobiłem. Zamieniłem trzy złe umowy: Smitha, Chandlera i Thompsona na jedną złą umowę Dienga. Do tego wymieniłem Irvinga na McColluma głównie z obawy przed "konfliktem" między Irvingiem i Jamesem i potencjalnymi problemami z tym, że nie chcieliby grać razem.

W miarę możliwości wzmocniłem też zespół przed play-offs przydatnymi w play-offs weteranami i zadaniowcami: Okafor, Wade, Ginobili, Ellington i Nowitzki mieli pokazać LeBronowi, że Cavs są drużyną gotową do walki o mistrzostwo.

Na przyszły sezon umowy mają tylko Love, McCollum, Dieng i Korver. Do tego mam jeszcze Osmana do podpisania i pick w 1 rundzie draftu. W razie odejścia LeBrona jest zawsze jakiś plan B, a nie zostanie z umowami, które były w tej drużynie wcześniej i wyglądały naprawdę źle.

Podsumowując, zrobiłem co się da, żeby zatrzymać LeBrona, ale zdaję sobie sprawę, że to może być za mało:)

Ruchy, zwłaszcza w tak krótkim czasie, naprawdę świetne. Zdecydowanie wszystko na utrzymanie status-quo i maksymalizację szans Lebrona w grze o mistrzostwo. Według mnie zapewniłeś sobie na ten moment pole position, a Jamesowi cieplutkie warunki do ataku na 40/10/10, ale do lata jeszcze trochę czasu.

Jeszcze tylko wieloletniego maxa po opt-out musisz mu rzucić :grin:

No to się rozumie samo przez się:)

Żaden wolny agent w przyszłości, by na mnie nie spojrzał, jakbym teraz nie zaoferował LeBronowi maksymalnego kontraktu:) No chyba, że w rzeczywistości LeBron znowu weźmie jakieś 1+PO na własne życzenie:)

Btw zapomniałem pochwalić osobę za zrobienie tych FA w arkuszu.

Na oko PO weźmie zdecydowana większość poza LJ, KD, PG i Baynesem

Skomplikowana sytuacja jedynie z LMA, DW i Olynykiem.

Cieszę się, że uważasz iż Rondo weźmie player option:) Podoba mi się ta wizja:)

Aldridge raczej weźmie player option. Kontraktu zaczynającego się od 20 milionów nikt mu u nas nie da. Chyba, żeby ktoś się wcześniej wyraźnie określił, że da.

Edytowane przez fluber

Btw zapomniałem pochwalić osobę za zrobienie tych FA w arkuszu.

Na oko PO weźmie zdecydowana większość poza LJ, KD, PG i Baynesem

Skomplikowana sytuacja jedynie z LMA, DW i Olynykiem.

OQuinn, Cory Joseph to też imho solidni kandydaci do opt-out, zwłaszcza ten drugi

OQuinn, Cory Joseph to też imho solidni kandydaci do opt-out, zwłaszcza ten drugi

Joseph gra najgorszy sezon w karierze, więc nie wiem czy ktoś mu rzuci więcej jak 8mln. To już raczej O'Quinn.

W RL NBA mówi się, że Temple może zrobić opt-out, by wziąć dłuższy kontrakt na niższej wartości i podpisać kontrakt z lepszym klubem. Szacuje taką możliwość na 30% i chociaż u Nas taki scenariusz wydaje się niemożliwy, to nie obraziłbym się na taki obrót wydarzeń. Jego odbiór mógłby zyskać w lepszym klubie, przykładowo takie Thunder. Pierwszy trymestr miał bardzo dobry, a potem priorytety Kings się zmieniły.

Faktycznie masz rację, że 7-8 mln przy kolejnym braku skoku cap to może być zbyt dużo i prędzej ten OQuinn dostałby coś w stylu taxpayer/2.

Mnie bardziej ciekawi co się stanie z takimi TO jak PJ Tucker czy CJ Miles

Natomiast ilość (i równocześnie nadmiar) pieniędzy utopionych w PO będzie niesamowicie wielka.

Melo 27

Wes Matthews 18

Kanter 17

Lin, Thaddeus Young, Austin Rivers, Shumpert, IAN CLARK, Patty Mills 12-13 mln

No i sporo kilkamilionówców jak Temple, Joseph, Darrell Arthur, Jason Smith

Podobno jednym z kandydatów, których rozważa GM 76ers jako wzmocnienie na przyszły sezon, jest Kyle Anderson. Szykowana jest umowa na poziomie full MLE. 

Trochę bez sensu marnować slot na gościa, który gra w mocnej drużynie w swoim rodzinnym domu, jest ceniony przez gm'a i dodatkowo będzie zastrzeżony ;P

ps. domyślam się, że prowo

Moim zdaniem 4 drużyny z najgorszym bilansem powinny nie dostawać pieniędzy z podatku od luksusu albo powinny być znacząco podwyższone kary za nieosiągnięcie minimum salary. W tej chwili Mavs i Bulls nadal są poniżej i nic im za to nie grozi co najwyżej brakującą kasę rozrzucą po swoich graczach zwiększając ich salary a tym samym przyszłoroczny cap hold

czy to się nie tyczy w takim razie Suns w naszej lidze? 

ps. Nie do Ciebie to Ely, tylko do uczestników ligi :smile:

Edytowane przez człowiek...morza

• 2 tygodnie później...

29 Gmów otrzymać ma w najbliższym czasie setki anonimów dotyczących wszelakich wad Zhaire Smitha. #belikeLesnodorskiDearFriendsIhopeYouAreWell

W kuluarach natomiast mówi się, iż LaMarcus Aldridge po swoim optout może zostać jednym z głównych celów Lakers podczas nadchodzącego offseason.

Oszczędź pan sobie te anonimy do Portland, bez picku nie ma szans ;) 

No policzyłem, bez nich wychodzi ok. 16,5 a z nimi właśnie coś ok 14-15 mln, tylko dokładnie nie pamiętam ile wynoszą te cap holdy.

Niby ssie, ale to jest młody wyskakany murzyn, myślę że za darmo może ktoś się skusić.

Edytowane przez SlaKB