Leszczur Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Dziś jak na ten moment (Ikw) "mocni" Knicks i niejaki podkoszowy twardziel Amundson dosyć łatwo ograniczyli nowego AD Amundson gwiazdą nie jest, ale wie jak zarobić na chleb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczur Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 PS. Ja jedynie bym nie demonizował gry Hassana jako drugiego AD i jego roli jako keepera. Warto zauważyć, że MIA dosyć cierpliwie na dużo mu pozwala, ale niestety nie idzie to w parze z dobrą grą zespołu (Przy GmSc>8 bilans 5-10) i jest bardzo nieregularny. Dobra - to dla pełnego obrazu dodajmy jeszcze że w tych 15 meczach o których wspominasz Heat aż 12 razy grali z drużynami o wyższym SRS (ergo porażka nie powinna być szokiem) oraz w kilku meczach grali bez Wade'a. Z 5 wygranych - 3 były z druzynami o wyzszym SRS. W 10 porażkach - 2 z druzynami o niższym SRS. Tak wiec bilans 5-10 nie powinien nikogo szczególnie dziwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dannygd Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) Ujme to tak: brak Wade'a tez nie powinien byc szokiem )) Dla mnie jest on takim trochę Diengiem 2, tylko z mniejsza próbka, z tym ze Heat (w przeciwieństwie do Wolves) walczą o PO i będą musieli cos zmienić. Tak czy inaczej to ciekawy zawodnik i ma teraz swoja szanse - ja mu kibicuje bo lubię nowinki, ale z euforia bym nie przesadzal bo w tym roku wysyp C nader ciekawy (min. Gobert, Nurkic, Len, Plumlee, Aldrich, czy obecnie McGary) i prawie każdy z nich w krótkich okresach do 2-4 tyg ocieral się o top 40 lub lepiej. Ja osobiście poczekakbym z jego kupnem do trade deadline, ale wtedy moglbys go sprzedać szybciej. Niestety ja nie posiadam zawodników którzy mogli by Cie wesprzeć w walce o podium tak jak LBJ Edytowane 10 Lutego 2015 przez dannygd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dannygd Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Jako, że trejd już za nami (graty Le, powodzenia dig), to chciałem wrócić do pierwszego w moim odczuciu dużo bardziej kontrowersyjnego dealu, po którego wetowaniu szkoda-czasu zrezygnował z gry w keepera (Gay, Green za Beala - który miał być nowym Jordanem ligi ). Otóż moim zdaniem (co niektórym może wydać się to dziwne) deal LBJ za Haasana, był łatwiejszy w obronie niż ten pierwszy z kilku względów: 1. Bazowy deal był na bazie prognoz i historii, a nie bieżących wyników. 2. Po drugie trudno było z większym prawdopodobieństwem ocenić realną wartość poszczególnych zawodników w 20 os keeperze. 3. Kluczowe było przyrównanie McDermotta do Gaya. Gdyby obecny trejd poszedł na poczatku sezonu - zapewne weto byłoby po godzinie, ale teraz nawet po dyskusji - poszedł. Czy dziś Poszedłby Gay za McDermotta? Zapewne nie i również byłby zawetowany... Piszę o tym, bo kolega szkoda-czasu chyba zbyt pochopnie (w moim odczuciu) zrezygnował, próbując forsować coś czego udowodnić się nie dawało. Zresztą każdy może sobie poczytać historię tej dyskusji i na dziś wręcz w 100% spełniły się moje przepowiednie: - Gay gra swoje i jest wart swojej ceny - powiem więcej na 90% zostanie keeperem, bo wartość 34 (przy obecnej 32$) będzie więcej niż akceptowalna, szczególnie jeśli Karl zajmie się Kingsami i wzrośnie mu FG%. - Green również wart jest swojej ceny i pomimo dealu do Grizz, wyceniany jest na 17$ - a Beal, który miał ze swoim upsidem zostać keeperem sezonu, jest zgodnie z moją oceną przepłacony (obecnie 19$) nawet jak gra (a wtedy był kontuzjowany) i po kolejnych wymianach keeperem za 29$ na 99% nie zostanie Dlatego też zanim każdemu z nas puszczą niepotrzebnie nerwy - warto bardziej obiektywnie spojrzeć na deal i nie kierować się emocjami. Pozdro dla wszystkich! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shevcu Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Zanim zaczniesz dalej analizować każdy deal w tej lidze, to zobacz, co miałem po drafcie w składzie, a co mam teraz. Na dziś ulepiłem lepszych keeperów niż ty na przyszły sezon plus czeka mnie większy budżet. Po cholerę wracasz do tego, co było. Odgrzewasz kotlet i nie ma to najmniejszego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczur Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Zanim zaczniesz dalej analizować każdy deal w tej lidze, to zobacz, co miałem po drafcie w składzie, a co mam teraz. Na dziś ulepiłem lepszych keeperów niż ty na przyszły sezon plus czeka mnie większy budżet. Czy to oznacza, ze dannygd nie miał racji, a Ty miałeś? Bo nie za bardzo rozumiem sens tego argumentu. Po cholerę wracasz do tego, co było. Odgrzewasz kotlet i nie ma to najmniejszego sensu.W historii tkwi nauka. I IMO słusznie, ze do tego wracamy, bo w tej lidze deale keeperowe - ktorych celem jest kupno zawodnika perspektywicznego, ktory moze sie opłaci w kolejnym sezonie - będą mialy miejsce coraz częściej. Lepiej temat spokojnie - i w miarę mozliwosci bez szukania osobistych wycieczek - przedyskutować. No chyba, ze ktoś nie jest w stanie, to dobierzemy mniej personalne przykłady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dannygd Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Zanim zaczniesz dalej analizować każdy deal w tej lidze, to zobacz, co miałem po drafcie w składzie, a co mam teraz. Na dziś ulepiłem lepszych keeperów niż ty na przyszły sezon plus czeka mnie większy budżet. Po cholerę wracasz do tego, co było. Odgrzewasz kotlet i nie ma to najmniejszego sensu. Shevcu o co Tobie chodzi? To było porównanie (min. po to jest forum dyskusyjne nieprawdaż???) 2 "dyskusyjnych trejdów" o podobnej skali reakcji (i innym zakończeniem), a nie prywatna dygresja... Ale skoro ją tak odbierasz i "prosisz o analizę" to skomentuję to co napisałeś. 1. To co miałeś w składzie - nijak ma się do oceny pierwotnej wymiany... 2. To czy masz w ogóle, nie mówiąc już o tym czy lepszych keeperów - to jedynie Twoja subiektywna ocena, a dopiero przyszły sezon pokaże czy masz rację. W mojej opinii szału nie ma: - Aldrige grający z 3 kontuzjami i perspektywą operacji (a może nawet 2) to mega ryzyko i choć teraz gra świetnie, to "produkuje" na realnym poziomie 47$ (oczywiście draft to będzie +10%) - co mając na uwadze cenę po sezonie (61$) niekoniecznie jest super atrakcyjną ofertą, ale przy dobrej taktyce do przełknięcia. - DeRozan? Chłop w obecnych Raptors (pełnych świetnych shooterów tj. Lou, Vasquez, J.Johnson, Patterson, Ross) nie jest już niezastąpioną opcją w ekipie, gdzie rolę lidera może mieć co mecz ktoś inny. Do tego po kontuzji gra słabo i wyceniany jest obecnie na... 10$. Nawet jak się pozbiera i zacznie grać lepiej, to bez transferów w Toronto, raczej nie będzie warty więcej niż 20-22$, a Ty masz go za... 32$. - G.Hill? No cóż, był jednym z moich typów na tegorocznej liście, ale kontuzje i niezliczona liczba G w rozbitej Indianie mu nie pomaga. Jednak pomimo tego wciąż produkuje na co najmniej 17$ i ma szanse na poprawę. Generalnie chyba najlepszy kandydat na keepera, ale jego cena to 28$ czyli poziom cenowy produkcji obecnej Conleya, Collisona czy Lawsona... - innych potencjalnych keeperów nie widzę, tylko same FAsy lub "ostatki" za kilka $, których na RFA 10-14$ nie opłaca się zostawiać. Oczywiście ocenę potencjału moich "keeperów" zostawiam Tobie 3. To czy czeka Cię większy budżet to jeszcze pewne nie jest (sic!), ale mówiąc szczerze nie będę się zabijał o dodatkowe 2$... tym bardziej, że obecnie testuję różne opcje "produkcji" ustawień i nie bardzo zwracam uwagę na tabelę. Podsumowując - ja Ci życzę samych sukcesów, co nie zmienia faktu, że Twoim dotychczasowym najlepszym keeperem był właśnie... Rudy Gay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Nie wiem jak te ceny liczycie, ale w 20 osobowej lidze Conley nie pójdzie za 28$ W tym roku poszedł za 38$, a w przyszłym będzie więcej kasy w puli. Btw. ma ktoś lepszego keepera, niż mój Pau za 22$? No i mam jeszcze Ellisa za 23 Edytowane 13 Lutego 2015 przez barcalover Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczur Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Nie wiem jak te ceny liczycie, ale w 20 osobowej lidze Conley nie pójdzie za 28$ W tym roku poszedł za 38$, a w przyszłym będzie więcej kasy w puli. Jedną rzeczą jest "za ile zawodnik pójdzie" a drugą "ile jest warty". W tym roku poszedł za 38, a zwraca wartość 28 czy 30. Za rok moze pójść i za 150$ ale warty będzie mniej więcej tyle co w tym roku. Btw. ma ktoś lepszego keepera, niż mój Pau za 22$? No i mam jeszcze Ellisa za 23 Gratki - wymiatasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Chyba lepiej się kierować tym "za ile pójdzie", skoro jest to jak najbardziej do przewidzenia i wg tego wyznacznika trzeba będzie płacić w drafcie. Gratki - wymiatasz. Trudno się nie zgodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczur Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Chyba lepiej się kierować tym "za ile pójdzie", skoro jest to jak najbardziej do przewidzenia i wg tego wyznacznika trzeba będzie płacić w drafcie. Nie da się przewidzieć wpływu takich czynników jak hype na wszystkich zawodników i ich ceny. No i wystarczy dwóch wariatów którzy absolutnie muszą mieć jakiegoś ogórka i wszystkie przewidywania mozna sobie wsadzić. Trudno się nie zgodzić.Nooo - nie tylko mądry, ale i niebywale skromny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Nooo - nie tylko mądry, ale i niebywale skromny Trzeba się cieszyć z małych rzeczy, bo choć apetyt rośnie w miarę jedzenia, to pamiętam, że do ligi dostałem się właściwie w ostatnim momencie + jest to mój pierwszy udział w keeperze ever. Jestem zadowolony z tego debiutu Nie da się przewidzieć wpływu takich czynników jak hype na wszystkich zawodników i ich ceny. No i wystarczy dwóch wariatów którzy absolutnie muszą mieć jakiegoś ogórka i wszystkie przewidywania mozna sobie wsadzić. Niby nie, ale pewnie sam sobie zdajesz sprawę, że w 20 osobowej lidze, Conley nie pójdzie za 28$, więc po co w ogóle coś takiego zakładać, że taka jest jego wartość? Prawda jest taka, że jego wartość jest większa, bo pójdzie za więcej na 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dannygd Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Niby nie, ale pewnie sam sobie zdajesz sprawę, że w 20 osobowej lidze, Conley nie pójdzie za 28$, więc po co w ogóle coś takiego zakładać, że taka jest jego wartość? Prawda jest taka, że jego wartość jest większa, bo pójdzie za więcej na 100%. Pozwolę sobie zwrócić uwagę na kilka kwestii: 1. pisałem o obecnej wartości Hilla a nie Conleya) jako keepera w stosunku do realnej produkcji kilku graczy "jego cena to 28$ czyli poziom cenowy produkcji obecnej Conleya, Collisona czy Lawsona..." co Leszczur już zauważył. 2. To, że ktoś chce dać za jakiegoś zawodnika i 20-30% więcej, to jego sprawa, ale na dłuższą metę taka taktyka tylko w jednorocznych ligach się sprawdzi... 3. w/w wynika z tego, że nasz tegoroczny pierwszy draft był bardzo "badawczy" i większość (jeśli nie wszyscy) nie wiedzieli co będzie oznaczać "dobra" cena. Na dziś widzą ile "realnie" warty jest każdy zawodnik i z czasem/kolejnym draftem myślę, że będziemy się w keeperze zbliżać do realnych cen, co nie znaczy, że je osiągniemy. Pamiętajmy, że choć co roku cześć graczy będzie miała nawet 10% więcej budżetu,to cena keeperów również rośnie min. 10%, więc tylko "szczęśliwcy" posiadający "steals of season" będą mieli realnie więcej kasy. 4. Opisany przez Ciebie Conley był stawiany w drafcie jako drugorundowiec (19/25 odpowiednio cat 8/9), natomiast na dziś Mike produkuje na poziomie 45 miejsca i jeśli sezon się skończy bez zmian, to naturalnym będzie, że jego cena draftowa również spadnie. Może nie do 31$ (czy 28$), które sa na dziś, ale 38$-40$ będzie wtedy zwykłą rozrzutnością. 5. Nawet gdyby Conley dalej kosztował 38$ to i tak wolałbym go w tej cenie zamiast G.Hilla za 28$ jako keepera... a nie zapominajmy, że to była myśl przewodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Ale bedzie w puli wiecej kasy, zgadza sie? Czy mi sie pomieszalo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dannygd Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Btw. ma ktoś lepszego keepera, niż mój Pau za 22$? No i mam jeszcze Ellisa za 23 Tylko pozazdrościć! Pamiętaj tylko że Gasol będzie za 24$, a Ellis za 25$ )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
washko Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Tylko pozazdrościć! Pamiętaj tylko że Gasol będzie za 24$, a Ellis za 25$ )) A nawet za 26 i 27. Ceny rosną o 10% nie mniej niż 4$. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dannygd Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 A nawet za 26 i 27. Ceny rosną o 10% nie mniej niż 4$. No ale Pau kosztował 20 a Monta 21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcos Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) I tak i nie, w sumie pula (200x200=40.000 - budżet keeperów) będzie większa tylko o 380$ (czyli niecały 1%) więc szału nie ma Hmn... Matematyka Teamów mamy 20 więc 20x200=4000 i wtedy te 380$ daje nam prawie 10% tegorocznego budżetu. Tylko w części ta nadwyżka pójdzie to na wzrost wartości keeperów, więc cała reszta będzie na potencjalnie wyższe ceny w drafcie niż były w tym roku. Poza tym i tak trzeba założyć że te wyższe ceny będą na początku czyli za teoretycznie lepszych graczy bo i tak będą na końcu ogórki za 1$, więc mimo to trzeba zakładać ze nawet jeżeli obecnie jakiś gwiazdor nie był warty swojej ceny bo po prostu zaliczył słabszy sezon a jego sytuacja w drużynie się nie zmieniła to znajdą się chętni którzy będą pamiętać te jego lepsze sezony i nimi się kierując dadzą więcej $$$ niż w pierwszym drafcie. Chociażby na zasadzie - wydaję więcej bo mogę Edytowane 14 Lutego 2015 przez marcos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Odnośnie cen – dokładnie chodziło mi o to, o czym szerzej napisał marcos. Odnośnie moich ew. keeperów – zapomniałem, że 10%, ale nie mniej niż 4$. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dannygd Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) Hmn... Matematyka Teamów mamy 20 więc 20x200=4000 i wtedy te 380$ daje nam prawie 10% tegorocznego budżetu.Tak to jest jak człowiek po nocach za odpowiedzi się bierze ;)A cos mi nie pasowało jak to pisalem bo wczesniej juz mialem te niecałe 10% w głowie - co zresztą sam kilka.postow wczesniej napisałem... Pamiętajmy, że choć co roku cześć graczy będzie miała nawet 10% więcej budżetu,to cena keeperów również rośnie min. 10%, więc tylko "szczęśliwcy" posiadający "steals of season" będą mieli realnie więcej kasy.Ehhh Edytowane 14 Lutego 2015 przez dannygd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi