Luki Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 socjalista. a światopoglądowo to dzisiaj byłby bardziej w centrum Po Hiszpanii może tak, wcześniej to był hiper-lewak rewolucjonista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszf Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Siemano. Jako niewyedukowany młodziak grający w gry, biegający za piłką i palący różne świństwa postanowiłem w kóncu wziąć się za jakąś książkę i pochłonąłem sagę Pana Lodowego Ogrodu w tydzień. Nigdy nic mnie tak nie wciągnęło i mam zamiar dalej czytać - fantastykę. Czuje, że to jedyne co potrafi mnie tak wciągnąć. Co wybrać na kolejną książkę? Rozważałem Hyperiona Dana Simmonsa i Drogę Królów Brendana Sandersona (podobno mistrz w swojej dziedzinie). PLO to moja ulubiona seria, bardzo dobrze zrobiłeś, że to przeczytałeś. Jeśli zaczynasz z fantastyką, z czystym sumieniem mogę polecić Ci Wiedźmina, na pewno się nie zawiedziesz. Dodatkowo polecam cykl fantastyczny Stephena Kinga pt "Mroczna Wieża" (składa się na niego kilka książek - 7 z tego co pamiętam), również zajebiste, chyba nawet lepsze od Wiedźmina. Z naszego podwórka to jeszcze można spróbować cykl Roberta M. Wegnera (chociaż najnowsza książka to dla mnie porażka). Fajny jest też Kołodziejczak i jego cykl Ostatnia Rzeczpospolita (si-fi połączone z fantasy). Mówisz, że tylko fantastyka ? Kryminały są świetne, szczególnie, w mojej opinii Skandynawowie. Mankell, Nesbo, Larsson, Kallentoft (wszyscy mają serie książek z głównym bohaterem) Z tego co pamiętam, to 15 lutego będzie miała premierę nowa książka Grzędowicza! "Hel 3" Polecacie jakiegoś dobrego pisarza thrillerów ? Na razie czytałem głównie Koontza i Kinga Jaka tematyka ? Podobna do tej od Koontza i Kinga ? To możesz spróbować Joe Hill (syn Kinga), pisze w tym momencie lepiej niż jego ojciec. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez mateuszf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
double. Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 PLO to moja ulubiona seria, bardzo dobrze zrobiłeś, że to przeczytałeś. Jeśli zaczynasz z fantastyką, z czystym sumieniem mogę polecić Ci Wiedźmina, na pewno się nie zawiedziesz. Dodatkowo polecam cykl fantastyczny Stephena Kinga pt "Mroczna Wieża" (składa się na niego kilka książek - 7 z tego co pamiętam), również zajebiste, chyba nawet lepsze od Wiedźmina. Z naszego podwórka to jeszcze można spróbować cykl Roberta M. Wegnera (chociaż najnowsza książka to dla mnie porażka). Fajny jest też Kołodziejczak i jego cykl Ostatnia Rzeczpospolita (si-fi połączone z fantasy). Mówisz, że tylko fantastyka ? Kryminały są świetne, szczególnie, w mojej opinii Skandynawowie. Mankell, Nesbo, Larsson, Kallentoft (wszyscy mają serie książek z głównym bohaterem) Z tego co pamiętam, to 15 lutego będzie miała premierę nowa książka Grzędowicza! "Hel 3" Wiedzmina przeczytałem przed przejściem gierki, dobry był ale PLO go zjadł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszf Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Wiedzmina przeczytałem przed przejściem gierki, dobry był ale PLO go zjadł tak, PLO zdecydowanie lepszy. Tak jak pisałem, zobacz Mroczną Wieżę, moim zdaniem warto i Ostatnia Rzeczpospolita Kołodziejczaka. A tak w oderwaniu od cykli, to zajebista jest - pojedyncza ksiazka- fantasy/horror autor Joe Hill - Nos4a2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Findek Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Wolę Przenajświętszą Rzeczpospolitą ;D To się akurat Jackowi udało.A, pisałem o "Innej Duszy" Łukasza Orbitowskiego ? Rewelacyjna obyczajówka, oparta na prawdziwym wydarzeniu (Bydgoszcz, mid 90's). Polecam każdemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszf Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Wolę Przenajświętszą Rzeczpospolitą ;D To się akurat Jackowi udało. A, pisałem o "Innej Duszy" Łukasza Orbitowskiego ? Rewelacyjna obyczajówka, oparta na prawdziwym wydarzeniu (Bydgoszcz, mid 90's). Polecam każdemu. Słyszałem o tej książce. Obczaje jak znajde czas. Orbitowskiego czytalem "trace cieplo". O ile poczatek świetny, to mniej wiecej od połowy do końca, straszna kicha. Nie czytałem nic twardocha szczepana ma ktoś o nim coś do powiedzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
double. Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Słyszałem, że Piekara ma dobry Cykl Inkwizytorski. Kolega z klasy często czyta na przerwach Ktoś czytał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Słyszałem, że Piekara ma dobry Cykl Inkwizytorski. Kolega z klasy często czyta na przerwach Ktoś czytał? Tak. Prostacki, schematyczny, wulgarny, krwawy i zboczony. Czytadło dla dzieci w gimnazjum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
double. Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Kinga sobie odpuszcze bo mam z nim słabe skojarzenia, mocno przereklamowany po paru tytułach które przeczytałem jakiś czas temu. Zamówiłem Drogę Królów. Zobaczymy z czym to się je. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptak Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Słyszałem, że Piekara ma dobry Cykl Inkwizytorski. Kolega z klasy często czyta na przerwach Ktoś czytał? zajebiste, ale chyba więcej nie będę czytać bo autor głupi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszf Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Cykl Inkwizytorski można poczytać, ale nie zostaje na długo w głowie. Przeczytałem wszystkie z tego cyklu i pamiętam jak przez mgłę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujek Wójcik Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Wolę Przenajświętszą Rzeczpospolitą ;D To się akurat Jackowi udało. A, pisałem o "Innej Duszy" Łukasza Orbitowskiego ? Rewelacyjna obyczajówka, oparta na prawdziwym wydarzeniu (Bydgoszcz, mid 90's). Polecam każdemu. Kumpel czytał i polecał, muszę obadać tym bardziej, że akcja w moim mieście. Wydawca to Sekielski typek z Bydgoszczy również, zresztą sam mu słałem moje wypociny, które dzieją się i w Bydzi i Wawie (bez odzewu standard). Co do Wiedzmina to jest to słaba książka jako całość, jednak sam pomysł Wiedźminów i ich problemów jest świetny, Geralt i Jaskier świetne postacie. Słucham sobie Narreturm, czytał ktoś trylogie wojen husyckich? Audiobook jest genialny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Słyszałem o tej książce. Obczaje jak znajde czas. Orbitowskiego czytalem "trace cieplo". O ile poczatek świetny, to mniej wiecej od połowy do końca, straszna kicha. Nie czytałem nic twardocha szczepana ma ktoś o nim coś do powiedzenia? Wiesz to zależy co lubisz bo to na pewno nie jest literatura prosta i łatwa. . Król to fajny kryminał ale od razu mówię oparty częściowo na faktach, częsciowo naciagnięty ale anty ONRowy - pokazuje alternatywną rzeczywistość jakby mogło być w Polsce.. Facet przerył dużo prasy prawicowej z tamtego okresu i pokazał autentyczną sytuację konfliktu gdzie Żydzi praktycznie nie wychodzili na katolicką część a katolicy praktycznie nie wchodzili do żydowskiej. Fajna książka tylko niestety coś faceci czasem musza mieć chore fantazje seksualne. Te sceny są akurat słabe i moim zdaniem puenta taka sobie ale tak poza tym to niezłe Morfina jest bardzo dobra Fajne są jeszcze jego dzienniki tylko to już naprawdę lektura jak lubisz to jak pisarz spogląda na świat co on dostrzega co czuje. To się nazywa Wieloryby i ćmy - przy okazji dowiedziałem sie ,że się mocno przyjaźnia z Orbitowskim i nawet w jego mieszkaniu pisał jedną swoją powieść Jak mam polecać to Król -Morfina a reszta to musisz ocenić po recenzjach bo dla mnie jeszcze wieloryby i ćmy są fajne a reszta juz trochę odjechana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszf Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Wiesz to zależy co lubisz bo to na pewno nie jest literatura prosta i łatwa. . Król to fajny kryminał ale od razu mówię oparty częściowo na faktach, częsciowo naciagnięty ale anty ONRowy - pokazuje alternatywną rzeczywistość jakby mogło być w Polsce.. Facet przerył dużo prasy prawicowej z tamtego okresu i pokazał autentyczną sytuację konfliktu gdzie Żydzi praktycznie nie wychodzili na katolicką część a katolicy praktycznie nie wchodzili do żydowskiej. Fajna książka tylko niestety coś faceci czasem musza mieć chore fantazje seksualne. Te sceny są akurat słabe i moim zdaniem puenta taka sobie ale tak poza tym to niezłe Morfina jest bardzo dobra Fajne są jeszcze jego dzienniki tylko to już naprawdę lektura jak lubisz to jak pisarz spogląda na świat co on dostrzega co czuje. To się nazywa Wieloryby i ćmy - przy okazji dowiedziałem sie ,że się mocno przyjaźnia z Orbitowskim i nawet w jego mieszkaniu pisał jedną swoją powieść Jak mam polecać to Król -Morfina a reszta to musisz ocenić po recenzjach bo dla mnie jeszcze wieloryby i ćmy są fajne a reszta juz trochę odjechana Ok dzięki. Od jakiegoś czasu planuję przeczytać coś Twardocha, więc zacznę od książek, które polecasz. Dziękuję. Edytowane 27 Stycznia 2017 przez mateuszf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptak Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Trylogia husycka jest fajna, ale Sapkowski ma 2 wady 1 strasznie dużo łaciny"jaki to ja mądry i oczytany" 2 standardowo zjebane zakończenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Trylogia husycka jest fajna, ale Sapkowski ma 2 wady 1 strasznie dużo łaciny"jaki to ja mądry i oczytany" 2 standardowo zjebane zakończenie a jakie ma zalety? jakoś nie potrafię przebrnąć przez polskich pisarzy. Komuda podnieca się jak małe dziecko a Piekara pieści się jak dziewczynka. Od czasów Sienkiewicza ktoś w Polsce co się bierze za pisanie musi pisać dla pisania Edytowane 27 Stycznia 2017 przez Koelner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptak Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 fajna historia, ciekawe postacie. mnie się podoba, mam nawet w domu całość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujek Wójcik Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 a jakie ma zalety? jakoś nie potrafię przebrnąć przez polskich pisarzy. Komuda podnieca się jak małe dziecko a Piekara pieści się jak dziewczynka. Od czasów Sienkiewicza ktoś w Polsce co się bierze za pisanie musi pisać dla pisania Andrzej Bobkowski Szkice Piórkiem Tadeusz Konwicki Mała apokalipsa Ryszard Kapuścinski Busz po Polsku i pewnie jeszcze "kilku" się znajdzie, ale jeśli chodzi o taką nazwijmy to przygodową powieć to hmm...no własnie, nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
double. Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 a jakie ma zalety? jakoś nie potrafię przebrnąć przez polskich pisarzy. Komuda podnieca się jak małe dziecko a Piekara pieści się jak dziewczynka. Od czasów Sienkiewicza ktoś w Polsce co się bierze za pisanie musi pisać dla pisania Grzędowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 a jakie ma zalety? jakoś nie potrafię przebrnąć przez polskich pisarzy. Komuda podnieca się jak małe dziecko a Piekara pieści się jak dziewczynka. Od czasów Sienkiewicza ktoś w Polsce co się bierze za pisanie musi pisać dla pisania Według mnie polscy pisarze to światowa czołówka. Wegner, Sapkowski, Lem, Dukaj, Snerg, Zajdel. Akurat jak już to Sienkiewicz pisał dla pisania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi