Skocz do zawartości

Sezon 2013/14 Liga I

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

wiLQ wiLQ... ja nie vetuję (jeszcze nigdy nie vetowałem chyba, jak już wspominałem jestem liberałem), dopóki widzę choć krztynę sensu (a zazwyczaj widzę, jak i tutaj), raczej chciałem zaznaczyć że to bardzo jednostronny trejd.

Harden to TOP5, a Batum to koleś co kosztuje dwa razy mniej w każdym mocku ! A jeszcze doszedł Dorrel Wright, który dubluje jego pozycję...

a co by nie mówić, dopóki sezon się nie zacznie lub nie nastąpi jakiś transfer/kontuzja, to ceny są odzwierciedleniem wartości zawodnika.

o ile nasza wymiana była finansowo równa (30 do 32 jakoś ?) to tutaj jest znaczna różnica...

a już argumentu bułka są śmieszne - jak Batum poprawi rzut, zacznie podejmować lepsze decyzje i cośtam jeszcze to może wyjdzie ten trejd z sensem - no fajnie, tylko tu nie ma pensji i upside nie ma znaczenia, Harden będzie niszczył system i to jest pewne.

a jeszcze zaznaczenie że FT% się nie liczy... to ma jakiegoś overkilla tam czy jak ?

wiLQ wiLQ... ja nie vetuję (jeszcze nigdy nie vetowałem chyba, jak już wspominałem jestem liberałem), dopóki widzę choć krztynę sensu (a zazwyczaj widzę, jak i tutaj), raczej chciałem zaznaczyć że to bardzo jednostronny trejd.

To trzeba bylo tak napisac, a nie zdzierac szaty krzyczac weto ;-)

Harden to TOP5, a Batum to koleś co kosztuje dwa razy mniej w każdym mocku !

Harden BYL top5 w zeszlym sezonie. Czy z Dwightem tez bedzie? Wg mnie nie.

A wynajdywanie graczy, ktorych cena jest zanizona w mockach... jest kluczem do tej gry ;-)

I tutaj powiedziałbym to samo co Sławek o trejdzie Leonarda - nie chodzi o to że straciłeś (choć IMHO straciłeś), ale ile mogłeś więcej zarobić.

Taaaaaaa, moja ulubiona filozofia "zawsze moze byc lepiej"... ktora jest prawdziwa tylko w swiecie, ktory nie istnieje tzn gdyby wszyscy GMowie rownie chetnie negocjowali [a spora czesc miesiacami nie jest zainteresowana, wiec potencjalni kontrahenci odpadaja] i wyceny bylyby jednoznaczne dla wszystkich [a nie sa i nigdy nie beda bo roznice w opiniach tworza caly sens w tej zabawie].

Po latach grania w systemie points ciężko mi się przestawić na myślenie kategoriami roto, ale jeśli Harden to gracz niewiele lepszy niż Batum (tak rozumiem Twoje argumenty Bulek) to czemu za jednego płaci się 67$, a za drugiego 32$?[...]

Ale generalnie ich ceny w innych ligach się przedstawiają tak, że Harden to mniej więcej 2 razy Batum (plus minus)

Przeciez pensje po drafcie nie maja zadnego znaczenia... co najwyzej sa pamiatkami po nastrojach panujacych w czasie licytacji, ale po fakcie szybko widac, ze jedni zostali przeplaceni, a inni niedocenieni. Tak wg mnie bylo w tym przypadku.

a co by nie mówić, dopóki sezon się nie zacznie lub nie nastąpi jakiś transfer/kontuzja, to ceny są odzwierciedleniem wartości zawodnika.

Serio tak uwazasz? To chyba musze Ci wyslac jakas oferte ;-)

Porównaj sobie FT% obydwu i będziesz wiedział, że jest to element bez znaczenia.

Co z tego, że nie pensji? Upside ma spore znaczenie, jeśli chodzi o statystyki w danych kategoriach. No i podstawowe pytanie - co masz na myśli, że Harden niszczy system? Informatyczny yahoo.com? ;)

Czekam na argumenty inne poza tymi, że Harden niszczy system, Harden to top3, a Batum top50, Harden to typ na 67$ a Batum 32$ itd, itp. I wcale nie wymagam tutaj żadnych dokładnych analiz w stylu, jak wygląda gra z Hardenem a jak bez niego i jak wygląda gra z Batumem, i bez niego, jak wygląda ich wskaźnik efektywności itd.

A tymczasem jedyna wyraźniejsza różnica między Hardenem a Batumem wygląda w punktach, a to za mało, żeby cennik obydwu graczy był idealnie odzwierciedlony. Co z tego oznacza? Ano to, że w draftach użytkownicy licytując jednego i drugiego patrzą tylko i wyłącznie na nazwiska. A mnie to nie interesuje, stąd też nie interesuje mnie to, że jeden kosztuje 60+, a drugi 30+. Mam to gdzieś. Niech nawet Batum kosztuje 1 dolar przy takich statystykach. Będzie mnie to waliło i paliło.

Dodajcie sobie te 11 pkt różnicy w fantasy points Batuma, wyjdzie Wam Harden. A w roto to jest tylko i wyłącznie jedna kategoria, oczywiście nie bez znaczenia, ale poza Carterem-Williamsem i Biyombo każdy u mnie jest pointersem.

Jeśli nadal pojawią się twierdzenia, że cena jest odzwierciedleniem wartości, to chyba nie ja mam tu problem ;)

P.S. Paula bym w życiu nie sprzedał. Paul to w roto madafaka.

LOL bulek, jakbyś nie wiedział oprócz FT% liczy się jeszcze ile dany gracz oddaje rzutów wolnych na mecz. I overkill Hardena w tej kategorii jest bezsprzeczny.  Jest to drugi gracz po Durancie dający ogromny zysk w tej kategorii. Jeśli patrzysz tylko na sam % przy graczu to życzę powodzenia.

Ja nie mam w teamie Howarda, Jordana czy Drummonda żeby ta duża ilość wolnych Hardena poprawiała mi znacząco sytuację. Jedyny u mnie typ poniżej 60% wolnych jest na granicy bencha a FA. Ba, jedyny poniżej 70% to Granger! Te wolne Hardena drastycznie mi tak poprawią kategorię? Jak to nazwałeś - LOL.

Żeby Harden cokolwiek poprawiał pod tym względem, trzeba jeszcze mieć co poprawiać ;)

Rzut oka na sytuację kadrową obu teamów przed wyrażeniem opinii to jakże pozytywna cecha.

Paul 88,5; Evans 77,5; Kaman 78,8; Granger 62,5; Hawes 77,7; Zach 75,0; Waiters 74,6; Thomas 88,2; Bass 86,0; Biyombo (który nie wiem ile razy się załapie na util, jego trzymają u mnie tylko bloki) 52,1; Batum 84,8; Garnett 78,6. Ta kategoria nawet z niską ilością wolnych jest do przegrania? No bez żartów.

Carter-Williams też wolne powinien wykonywać na porównywalnym poziomie.

A tymczasem jedyna wyraźniejsza różnica między Hardenem a Batumem wygląda w punktach, a to za mało, żeby cennik obydwu graczy był idealnie odzwierciedlony. Co z tego oznacza? Ano to, że w draftach użytkownicy licytując jednego i drugiego patrzą tylko i wyłącznie na nazwiska.

Nie odnoszę się do twojej drużyny tylko do twierdzenia że Batum i Harden to tacy sami zawodnicy. Bo jedną z wyraźnych róźnic między nimi są właśnie te rzuty wolne.

Ja też jestem zdania że ceny z draftu nie są jednoznacznym odzwierciedleniem wartości zawodnika, ale przed pierwszym gwizdkiem są jakimś punktem wyjścia do oceny trejdów. Wilq - w negocjacjach ze mną też przytaczałeś argument równego deala na podstawie cen z draftu, więc teraz nie przesadzajmy ;)

I tu większości w mojej ocenie chodzi nie o to ile słabszym graczem jest Batum tylko jaki gracz/gracze powinni w takim trejdzie być do niego dodani. To normalne że rozmieniając jakiegokolwiek gracza nie dostajesz żadnego na jego poziomie tylko słabszych. Garnett wg mnie to już nie te lata, a Dudleya nie traktujmy tutaj wogóle jako jakiś dodatek. Dla mnie to deal: Harden za Batuma+Garnetta i tak go oceniam że byłeś w stanie wyciągnąć więcej. Ale jak bulek jesteś zadowolony i nie zmienił byś niczego to choć z niektórymi Twoimi tezami się nie zgadzam to mi to w zupełności wystarcza. Twój cyrk, Twoje małpy.

Tu po prostu chodzi o to że gdy w trejdzie jest topowy gracz to taka wymiana zawsze będzie budzić skrajne emocje stąd tez takie opinie. Ja za swój trejd z Howardem zebrałem wiele skrajnych opinii: jedne z dużym plusem inne z mniejszym lub nawet większym minusem. 

Każdy ma swoje kryteria oceny przydatności graczy dla zespołu, różne koncepcje budowy zespołu - to normalne.

Przyłączam sie do poglądu, że wiLQ na tej wymianie zyskał niesamowicie. Zaryzykowałem nawet twierdzenie, że jeśli taki miał być cel pchnięcia Kawhiego to jest to majstersztyk.

Bulek - bazowanie w wymianach na nadziei iż zawodnik X poprawi tylko a, b, c, a potem jeszcze nauczy się d, e i f - i wtedy będzie zajebiście - jest katastrofalnie wielką naiwnością.

Sprzedałeś Ferrari za Passata i hulajnogę. Passat sam w sobie fajny jest, ale nie aż tak.

Taaaaaaa, moja ulubiona filozofia "zawsze moze byc lepiej"...

wiLQ, ale przeciez to Twoja naczelna postawa! Przeciez to Ty od lat sie dziwisz, ze jakistam manago klepnal deal, zamiast szerzej po lidze popytac.

BTW - mowisz, ze I liga eNBA niesklonna jest do negocjacji? No to w innych ligach gramy. Chyba, ze pusciles po ludziach kilka swoich slynnych sondazowych propozycji, od ktorych adresatowi wszystkie kapcie z nog spadaja :-)

W kazdym razie - dealem za Hardena wygrzebales sie pieknie. Oczywiscie nie ma mowy tu o zadnym vecie, deal jak deal, ale zyskujesz klasycznego franchise playera roto za solidniaka na tej samej pozycji i wypelniacz (przykro mi po latach o KG w ten sposob mowic, sad but true). Taki numer nie trafia sie czesto. Gratki.

Zaryzykowałem nawet twierdzenie, że jeśli taki miał być cel pchnięcia Kawhiego to jest to majstersztyk.

Serio? Znaczy wymiane Harden, Dudley i Kanter za Kawhiego, Batuma i JSmitha uwazasz za taki no-brainer? Pomimo wlasnej niecheci do Kantera? Wg mnie w tej lidze Batum + Kawhi = Harden + 10-20$, wiec nawet pod tym wzgledem nie czuje jakbym jakos wymiotl, ot nieco zmienilem profil kategorii na bardziej ofensywny.

BTW - mowisz, ze I liga eNBA niesklonna jest do negocjacji? No to w innych ligach gramy. Chyba, ze pusciles po ludziach kilka swoich slynnych sondazowych propozycji, od ktorych adresatowi wszystkie kapcie z nog spadaja :-)

Eeee, tez klepnales trejd, wiec nie wiem czemu narzekasz ;-)

5 wymian w pierwszym tygodniu w niekeeperowej lidze to jednak ladny wynik.

Eeee, tez klepnales trejd, wiec nie wiem czemu narzekasz ;-)

??

Moi?

A gdzie ja narzekam? Ty narzekales, ze trudno Ci bylo negocjowac, bo managerowie pochowali sie w norach. Stad moje zdziwienie i uwaga, ze chyba nie gramy w tej samej lidze, bo ja nie mam absolutnie zadnego problemu z negocjacjami. Sa dalece szersze niz moj skromny dealik moglby sugerowac.

A gdzie ja narzekam? Ty narzekales, ze trudno Ci bylo negocjowac, bo managerowie pochowali sie w norach.

Huh?? Chyba nie do konca doczytales moja odpowiedz dla marcosa...

Stad moje zdziwienie i uwaga, ze chyba nie gramy w tej samej lidze, bo ja nie mam absolutnie zadnego problemu z negocjacjami. Sa dalece szersze niz moj skromny dealik moglby sugerowac.

Wielokrotnie chwalilem lige za aktywnosc trejdowa! Sam klepnalem dwie wymiany przed sezonem!

Takze to jakies wielkie nieporozumienie ;-)

Serio? Znaczy wymiane Harden, Dudley i Kanter za Kawhiego, Batuma i JSmitha uwazasz za taki no-brainer? Pomimo wlasnej niecheci do Kantera? Wg mnie w tej lidze Batum + Kawhi = Harden + 10-20$, wiec nawet pod tym wzgledem nie czuje jakbym jakos wymiotl, ot nieco zmienilem profil kategorii na bardziej ofensywny.

Wykonałeś bardzo ładną konsolidację talentu na SG/SF a jesli faktycznie aż tak wierzysz w Kantera, to tak - jestem gotowy uznać to za no-brainer.

I trzon Monta-Harden-Green-Sap-Tadzik-Bosh-Kanter podoba mi sie bardziej niz horda swingmanów na kazdej mozliwej pozycji.

Tym bardziej, ze znając Cię - wyłowisz kilku przyzwoitych FA.

Ba, jedyny poniżej 70% to Granger

Granger 62,5

Świetny przykład na to, jak ważne są własne przewidywania co do zawodników i stworzenie odpowiednich danych przewidujących produkcję zawodnika w przyszłym sezonie. Granger to jeden z lepszych roto w kategorii FT, a Ty mu piszesz '70%', '62,5%' ... prawdopodobnie na podstawie poprzedniego sezonu, w którym to miał 5/8 ...

Słabo

Świetny przykład na to, jak ważne są własne przewidywania co do zawodników i stworzenie odpowiednich danych przewidujących produkcję zawodnika w przyszłym sezonie. Granger to jeden z lepszych roto w kategorii FT, a Ty mu piszesz '70%', '62,5%' ... prawdopodobnie na podstawie poprzedniego sezonu, w którym to miał 5/8 ...

Słabo

Dlatego stawianie tarota, czy szukanie w szklanej kuli statystyk zawodników jest kręceniem bicza na własne dupsko. Każda zgadywana wartość to kolejna zmienna i powiększające się ryzyko wpadki. Zwłaszcza, że te dane decyzują potem o - czasami bardzo duzych - inwestycjach w zawodników.

Dlatego jestem fanem bazowania na tym co juz wiemy. Dane z poprzednich sezonów mają znacznie większą wartość niż dowolne projekcje.

A juz wyrabianie sobie żelaznej opinii na podstawie danych szczątkowych jest zwyczajnym szaleństwem.

Granger świetnie rzuca osobiste i nie zmieni tego bardzo mała próbka z zeszłego sezonu.

Podobnie jak Favors osobiste rzuta fatalnie, a widziałem już argumenty że w końcówkach meczów miał skuteczność 80% (wynikająca z bodaj 4/5 FT w dówch czy trzech spotkaniach) i dlatego w tym roku bedzie wymiatał :-)

Podobnie jak Favors osobiste rzuta fatalnie, a widziałem już argumenty że w końcówkach meczów miał skuteczność 80% (wynikająca z bodaj 4/5 FT w dówch czy trzech spotkaniach) i dlatego w tym roku bedzie wymiatał :-)

Było to w dziale NBA odnośnie tego, że Favors jest lepszy FT w clutch niż Hibbert i Sanders, bo w zeszłym sezonie miał 75% (3/4) ... Podobny fail.

JaVale w jednym meczu w preseason miał FT 5/5 czyli jest duuuuuuuuuuuużo lepszy i może stanowić poważne wzmocnienie w tej kategorii ;)

Wzmocnienia oczywiście stanowił w tej kategorii nie będzie, ale jednak w 7 meczach pre-season ma 23/31 z osobistych czyli 74.2% skuteczności, co już jest jakąś próbką i daje do myślenia, że może uległ poprawie i przynajmniej nie będzie w tej kategorii przeszkadzał ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.