Skocz do zawartości

Los Angeles Lakers 2026/2027 - przebudowa, kontynuacja czy polowanie na Giannisa?

Mich@lik

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, Geronimo napisał(a):

Z dwójki - Kessler, Duren ja wolę tego pierwszego, ale w obu przypadkach wywalanie maxa średnio mi się podoba. 

Duren jest lepszy i młodszy, generalnie wizja płacenia ogromnego kontraktu dla Kesslera to jakiś absurd, więc ciekawe czy Lakers mają taką fiksację na znalezienie centra jak piszą ludzie w mediach. Ale jeśli Pelicans chcą za Murphy'ego trzy first roundery, to w sumie ciężko wymyślić tutaj jeden fajny ruch jaki mogą zrobić Lakers. Przepłacenie Robinsona, który jest tak naprawdę back-up centrem? Ciekawe czy uda się z tego ulepić team na poziomie tego z ostatniego sezonu. 

Ja myślę, że to skończy sie kimś z dwójki RobWill / MRob + Ayton pozostanie na jakims rozsądnym kontrakcie.

Pojawiają sie plotki o Smarcie i Rockets, więc może jeszcze coś z Dortem i jednak średni Center j.w.

W dniu 25.06.2026 o 19:39, ignazz napisał(a):

Na telefonie luźno wakacyjnie rozmawiam i  stąd taki format 

Dyskusja była o wycenie gracza. I to podtrzymuje. Zaskoczeniem w kontekście 64/4 było to że Stew miał płaski kontrakt bo bonusy to podbijają oraz to że wyjątek Memphis ( tu masz rację ) ważny jest 365 od dnia pozyskania. Nie zmienia to faktu że podkreślam kwestię wyceny ze obejmuje ona to zero $$$ zwrotu.
Czy lakers by też tak brali do zera? Nie wiem. Znam kluby których na to nie stać. Pistons znaleźli i zamknęli deal szykując zaraz ofertę. Tylko dla kogo lub po kogo?  

Jeżeli klub musiałby oddać jakiś gorszy kontrakt w drugą stronę to albo nie byłoby wymiany albo dopłata w pickach byłaby wyższa. Myślę że te oczywistości w wycenie gracza są każdemu znane i możemy zakończyć. Pelinka zachował 1x2rd na 7 lat i to mi wystarczy. 

Ja się odezwałem w kontekście tej wyceny i tylko w tym kontekście dodałem swoje 3 grosze. 

Nie do końca rozumiem, co próbujesz przekazać, więc wróćmy do początku. Oto co napisałeś:

Cytat

Kurczę. Jeszcze raz powtórzę. 
Memphis pozyskało Stew bo nie wysłali w drugą stronę ani jednego kontraktu korzystając z cap space. To nie te picki są tu clue wymiany tylko zrobienie tego jeszcze w czerwcu aby skorzystać z możliwości czyszczenia. 
To nie jest tak że normalnie taki gracz kosztuje jakieś 2rd tylko jest tak tylko gdy przechwytujesz w całości kontrakt. A na to musisz mieć środki. Dodatkowo aby było łatwiej finansowo zrobiono to właśnie jeszcze w czerwcu co jest też sytuacja dodatkowa. 
to nie jest wycena czysto sportowa. 

Uwaga, pokazuję i objaśniam:

Czy dogadanie wymiany w czerwcu było dla Pistons ważne?
Tak, bo dzięki temu wchodzą w FA, wiedząc, na ile sobie mogą pozwolić. Ale "dogadanie" to słowo klucz.

Czy finalizacja wymiany w czerwcu jest dla Pistons ważna?
Nie. To może nastąpić spokojnie w lipcu. Kolejność byłaby taka:
1. Dogadują wymianę Stewarta w czerwcu
2. Dogadują kontrakty z FA od 30 czerwca
3. Finalizują wymianę Stewarta na początku lipca
4. FA fizycznie podpisują kontrakty od 6 lipca

Nic szczególnego, standardowa procedura.

Czy w kontekście hipotetycznej kontroferty Lakers miałoby znaczenie to, że cap space otwiera się dopiero w lipcu?
Nie, bo - patrz punkty 1 i 2. Oba kluby dogadałyby wymianę teraz, a sfinalizowały w lipcu.

Jeśli Lakers zaoferowaliby wzięcie Stewarta w ramach cap space, to czym kierowaliby się Pistons, wybierając spośród konkurencyjnych ofert?
Tym, kto daje więcej assetów. Zapewne Grizzlies, bo Lakers nie mają 2nd rounderów, picku w pierwszej rundzie by nie rzucili (o ile w ogóle byliby taką wymianą zainteresowani).

Czy fakt, że Detroit nie musiało brać na siebie żadnego kontraktu, mógł wpłynąć na wycenę w postaci assetów?
Mogło, choć paczka 2nd rounderów za dobrego zmiennika to raczej standard rynkowy.

@Jendras osia nieporozumienia jest tu kwestia kontraktu Stewarta gdzie błędnie założyłem przy 64/4 że kontrakt mu z 1 lipca rośnie. Bonusy które ma zapisane zmyliły mnie tu. I to było późniejszą konsekwencją założenia prostego dosyć że łatwiej na starym kontrakcie Pistons sprzedać gracza. 
Te umówione kwestie czy to czerwiec czy to lipiec niekoniecznie muszą być neutralne. 
Może obecnie negocjowany jest kontrakt gracza o którym nie wiemy gdzie pistons potrzebują już mieć wspomniany cap space. A może doświadczenie GM podpowiada aby brać ofertę jak jest na stole i ja od razu przeprowadzić niż zrobić papiery na coś w połowie lipca. Nie wiem. 
Z perspektywy lakers oceniasz coś w kontekście że Stew nie jest wasz. I jeżeli gdzieś wchodzą emocje to po waszej stronie. I wspomnieliście że przecież nie macie tych 2rd aby ofertę wyrównać, w oddanie 1rd ktoś uwierzy inny nie i tu leży clue. 

Jak rozumiem pistons powinni czekać. Tylko na co? Aż im wolni agenci uciekną gdy inne kluby w nowym sezonie zrobią lub zrobi się cap space? Może uznali że wręcz przeciwnie. Warto zrobić ruch teraz i mieć pewność co do cap space. Są sytuacje w NBA gdzie drama skasowała jakieś uzgodnienia. A tak jeżeli tak wycenili Stew to dostali co chcieli. Zobacz. Strzelca z OKC też szybko podjęli. Nie czekając na 7 lipca. 
Moj błąd polegał na mylnym odczytaniu 64/4. I tu przyznaje się do tego błędu. 

Chcę przekazać to że dla pistons może zrobienie szybkiego ruchu wyprzedzającego konkurencję jest atrakcyjne. 

Dla lakers jak się okazało niekoniecznie. 

Ogólnie pistons i ich korekta natychmiastowa z doświadczeń z PO godną zauważenia i pochwalenia. 

4 minuty temu, ignazz napisał(a):

@Jendras osia nieporozumienia jest tu kwestia kontraktu Stewarta gdzie błędnie założyłem przy 64/4 że kontrakt mu z 1 lipca rośnie. Bonusy które ma zapisane zmyliły mnie tu. I to było późniejszą konsekwencją założenia prostego dosyć że łatwiej na starym kontrakcie Pistons sprzedać gracza. 
Te umówione kwestie czy to czerwiec czy to lipiec niekoniecznie muszą być neutralne. 
Może obecnie negocjowany jest kontrakt gracza o którym nie wiemy gdzie pistons potrzebują już mieć wspomniany cap space. A może doświadczenie GM podpowiada aby brać ofertę jak jest na stole i ja od razu przeprowadzić niż zrobić papiery na coś w połowie lipca. Nie wiem. 
Z perspektywy lakers oceniasz coś w kontekście że Stew nie jest wasz. I jeżeli gdzieś wchodzą emocje to po waszej stronie. I wspomnieliście że przecież nie macie tych 2rd aby ofertę wyrównać, w oddanie 1rd ktoś uwierzy inny nie i tu leży clue. 

Jak rozumiem pistons powinni czekać. Tylko na co? Aż im wolni agenci uciekną gdy inne kluby w nowym sezonie zrobią lub zrobi się cap space? Może uznali że wręcz przeciwnie. Warto zrobić ruch teraz i mieć pewność co do cap space. Są sytuacje w NBA gdzie drama skasowała jakieś uzgodnienia. A tak jeżeli tak wycenili Stew to dostali co chcieli. Zobacz. Strzelca z OKC też szybko podjęli. Nie czekając na 7 lipca. 
Moj błąd polegał na mylnym odczytaniu 64/4. I tu przyznaje się do tego błędu. 

Chcę przekazać to że dla pistons może zrobienie szybkiego ruchu wyprzedzającego konkurencję jest atrakcyjne. 

Dla lakers jak się okazało niekoniecznie. 

Obawiam się, że niczego nie zrozumiałeś.

Nie ma znaczenia, czy to Lakers, czy jakikolwiek inny klub. Niech to będą dajmy na to Nets. Na siłę mieszasz w to wątek kibicowski, kiedy mnie ten Stewart kompletnie w tym momencie nie interesował.

Nikt nie mówi, że Pistons mają czekać do połowy lipca, bo w OBYDWU PRZYPADKACH DEAL JEST DOGADANY W TYM SAMYM MOMENCIE, a Pistons działają tak samo - jakby mieli te dodatkowe 15 milionów w cap space. Po prostu formalnie dochodzi do niego w lipcu, ale operacyjnie nie ma żadnej różnicy - Detroit dogaduje sobie wolnych agentów od kiedy tylko oficjalnie jest to możliwe. No nie wiem, jak to jeszcze prościej wyjaśnić.

15 minut temu, Me Myself and I napisał(a):

niech się lepiej DFS spyta czy to dobry pomysł 

Może się okazać, że jest kilka/kilkanaście milionów powodów, które powodują, że dla Smarta to dobry pomysł (no i gość jest z Teksasu). 

2 godziny temu, 24kobe8 napisał(a):

Pojawiają sie plotki o Smarcie i Rockets, więc może jeszcze coś z Dortem i jednak średni Center j.w.

Smart z ostatniego sezonu to w sumie minimum poziom Dorta. Opcje na rynku są tak ograniczone i możliwe, że nic ciekawego na rynku się nie wydarzy, ale dlatego nie mogę się doczekać. Jeśli Lakers mają stracić np. Smarta i odpuścić LeBrona, to muszą zrobić baaaardzo odważne ruchy.

Po dograniu umowy z AR mam nadzieję, że numerem 2 na liście własnych wolnych agentów dla Lakers jest właśnie Smart bo jak w wypadku Aytona jakaś tam pewnie możliwość, że podejmie opcję jest (chociaż też mała) tak w wypadku Smarta na bank ją odrzuci.