Skocz do zawartości

Los Angeles Lakers 2026/2027 - przebudowa, kontynuacja czy polowanie na Giannisa?

Mich@lik

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w lipcu? 

3 minuty temu, Jendras napisał(a):

Nie, Lakers mogliby dogadać podobną wymianę teraz, a formalnie sfinalizować w lipcu, bez różnicy w kontekście cap space. A 3 picki z drugiej rundy to ok cena za dobrego zmiennika. Tylko że Lakers tyle nie mają, musieliby rzucić 1st roundera.

Na pewno? 
a wiesz czemu pistons tak się spieszyli aby zrobić to w czerwcu i dlatego była taka niska cena. 

2 minuty temu, ignazz napisał(a):

Na pewno? 
a wiesz czemu pistons tak się spieszyli aby zrobić to w czerwcu i dlatego była taka niska cena. 

Ale cena wcale nie jest niska. Paczka 2nd rounderów za dobrego zmiennika to przecież standard. 

Teraz, ignazz napisał(a):

Bez różnicy w cap space? Nie prawda. 

Prawda. Przecież cap space i tak wykorzystują w lipcu. Czego nie rozumiesz? 

Teraz, Jendras napisał(a):

Nie rozumiem pytania. No w lipcu, FA też podpisuje się w lipcu. 

Wymiany do czerwca to obowiązuje siatka płac z zakończonego jeszcze roku. I pistons szukali kontrahenta który przejmował finansowo kontrakt niższy „zeszłoroczny”. 
1 lipca musisz już brać siatkę płac z nowego sezonu czyli wyższy kontrakt a i zespołów z cap space po odliczeniu cap holds dla tego wyższego poziomu jest mało. 
Lakers aby wysłać zero w drugą stronę przepalają więcej salary ergo jest dla nich to trudniejsze czyli dopłaty chcą dawać mniejsza. 
Pistons zależało właśnie na skorzystaniu ze starej siatki płac i meemhis to dali z wyjątku zeszłorocznego. 

Może chat mądrzej to opiszę 

Świeży transfer Isaiah Stewarta z Detroit Pistons do Memphis Grizzlies to książkowy przykład tego, jak czerwcowe zasady CBA działają w praktyce w odniesieniu do przestrzeni w pensjach (cap space).

Ponieważ wymiana ma miejsce pod koniec czerwca (w trakcie tygodnia draftu), formalnie odbywa się jeszcze w starym roku ligowym (2025/26). Wpływ na cap space Pistons i Grizzlies ma jednak dwa oblicza:

1. Jak wymiana została rozliczona "na teraz" (Sezon 25/26)

Pistons wysłali Stewarta do Grizzlies, nie przyjmując w zamian żadnego zawodnika (tylko wybory w drugiej rundzie draftu).

Z perspektywy CBA, Grizzlies użyli wolnego cap space z sezonu 25/26 lub tzw. Traded Player Exception (wyjątku z wcześniejszych wymian), aby wchłonąć jego kontrakt.

Do oficjalnego rozliczenia i "spięcia" tej wymiany w dokumentach ligowych posłużyła pensja Stewarta z kończącego się właśnie sezonu.

2. Prawdziwy cel: Czyszczenie cap space na nowy sezon (26/27)

Choć mechanicznie wymiana bazuje na starych liczbach, to intencją Pistons było uwolnienie gigantycznej przestrzeni w czapce płac na nadchodzące lato (od 1 lipca), by ruszyć na zakupy i zapolować na wolnych agentów lub przejąć wielkie gwiazdy.

Gdyby Stewart został w Detroit, 1 lipca jego gwarantowana pensja na nowy sezon (15 milionów dolarów) zablokowałaby ich elastyczność. Dzięki temu ruchowi:

Detroit Pistons: Zrzucili z ksiąg te 15 milionów na sezon 26/27. W zależności od tego, czy zrezygnują z praw do innych swoich wolnych agentów, ich dostępny cap space na rynku, który rusza w lipcu, może wynieść od 20,6 mln do nawet 33 mln dolarów (jeśli np. zwolnią dodatkowo Duncana Robinsona).

Memphis Grizzlies: Przejmują solidnego podkoszowego, wiedząc, że od 1 lipca obciąży on ich budżet kwotą 15 milionów dolarów, a na kolejny rok (27/28) będą mieli pełną kontrolę dzięki opcji zespołu (team option).

W skrócie: Pistons użyli czerwcowego okienka, aby wyczyścić przed lipcowym szaleństwem swoje księgi na sezon 26/27, mimo że technicznie przesuwali klocki według wycen z sezonu 25/26.

Czy lakers by brali go 1 lipca z 15mln i nie dając nikogo w rozliczeniu nie wiem. 
Ale że nie daliby picków wiem. 

3 minuty temu, ignazz napisał(a):

Wymiany do czerwca to obowiązuje siatka płac z zakończonego jeszcze roku. I pistons szukali kontrahenta który przejmował finansowo kontrakt niższy „zeszłoroczny”. 
1 lipca musisz już brać siatkę płac z nowego sezonu czyli wyższy kontrakt a i zespołów z cap space po odliczeniu cap holds dla tego wyższego poziomu jest mało. 
Lakers aby wysłać zero w drugą stronę przepalają więcej salary ergo jest dla nich to trudniejsze czyli dopłaty chcą dawać mniejsza. 
Pistons zależało właśnie na skorzystaniu ze starej siatki płac i meemhis to dali z wyjątku zeszłorocznego. 

Może chat mądrzej to opiszę 

Świeży transfer Isaiah Stewarta z Detroit Pistons do Memphis Grizzlies to książkowy przykład tego, jak czerwcowe zasady CBA działają w praktyce w odniesieniu do przestrzeni w pensjach (cap space).

Ponieważ wymiana ma miejsce pod koniec czerwca (w trakcie tygodnia draftu), formalnie odbywa się jeszcze w starym roku ligowym (2025/26). Wpływ na cap space Pistons i Grizzlies ma jednak dwa oblicza:

1. Jak wymiana została rozliczona "na teraz" (Sezon 25/26)

Pistons wysłali Stewarta do Grizzlies, nie przyjmując w zamian żadnego zawodnika (tylko wybory w drugiej rundzie draftu).

Z perspektywy CBA, Grizzlies użyli wolnego cap space z sezonu 25/26 lub tzw. Traded Player Exception (wyjątku z wcześniejszych wymian), aby wchłonąć jego kontrakt.

Do oficjalnego rozliczenia i "spięcia" tej wymiany w dokumentach ligowych posłużyła pensja Stewarta z kończącego się właśnie sezonu.

2. Prawdziwy cel: Czyszczenie cap space na nowy sezon (26/27)

Choć mechanicznie wymiana bazuje na starych liczbach, to intencją Pistons było uwolnienie gigantycznej przestrzeni w czapce płac na nadchodzące lato (od 1 lipca), by ruszyć na zakupy i zapolować na wolnych agentów lub przejąć wielkie gwiazdy.

Gdyby Stewart został w Detroit, 1 lipca jego gwarantowana pensja na nowy sezon (15 milionów dolarów) zablokowałaby ich elastyczność. Dzięki temu ruchowi:

Detroit Pistons: Zrzucili z ksiąg te 15 milionów na sezon 26/27. W zależności od tego, czy zrezygnują z praw do innych swoich wolnych agentów, ich dostępny cap space na rynku, który rusza w lipcu, może wynieść od 20,6 mln do nawet 33 mln dolarów (jeśli np. zwolnią dodatkowo Duncana Robinsona).

Memphis Grizzlies: Przejmują solidnego podkoszowego, wiedząc, że od 1 lipca obciąży on ich budżet kwotą 15 milionów dolarów, a na kolejny rok (27/28) będą mieli pełną kontrolę dzięki opcji zespołu (team option).

W skrócie: Pistons użyli czerwcowego okienka, aby wyczyścić przed lipcowym szaleństwem swoje księgi na sezon 26/27, mimo że technicznie przesuwali klocki według wycen z sezonu 25/26.

Ech

Bez znaczenia dla Detroit z jakiej "siatki płac" korzystają.

Dogadanie wymiany z Lakers za cap space teraz i egzekucja zaraz na początku lipca daje im dokładnie ten sam efekt.

Ech

Bez znaczenia dla Detroit z jakiej "siatki płac" korzystają.

Dogadanie wymiany z Lakers za cap space teraz i egzekucja zaraz na początku lipca daje im dokładnie ten sam efekt.

Im tak. Tylko o chętnego trudniej bo masz inny kontrakt do przechwycenia. Wyższy. Czyli dany klub ma podwyższone wymagania. 
Ale hej. Powtórzę. Oni przecenili gracza bo szukali księgowego zera po drugiej stronie i o to mi chodzi. 
Czy lakers daliby 1 lipca to zero w drugą stronę nie wiem. 

Istota mojej wypowiedzi jest że Stewart nie kosztował tylko 3x2rd tylko kosztował 3 plus branie na siebie 100% salary co skutecznie zmniejszało kolejkę zainteresowanych. Częściowo przez fakt że wielu takiej wymiany technicznie nie mogą zrobić nawet jak chcą. A jeżeli nie mogą w starym sezonie to tym bardziej w nowym. Bo kontrakt Stew rośnie „technicznie”. 

I dyskusja jest głupia bo lakers ma 1 pick 2rd do 2033. 

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Im tak. Tylko o chętnego trudniej bo masz inny kontrakt do przechwycenia. Wyższy. Czyli dany klub ma podwyższone wymagania. 
Ale hej. Powtórzę. Oni przecenili gracza bo szukali księgowego zera po drugiej stronie i o to mi chodzi. 
Czy lakers daliby 1 lipca to zero w drugą stronę nie wiem. 

Ale Stewartowi kontrakt nie rośnie. Ma rocznie tyle samo.

I możesz powtórzyć to samo i z 5 razy, niczego to nie zmienia. Detroit potrzebowało dogadać wymianę teraz, żeby wiedzieć, ile będą mieć kasy, ale formalnie wymiana nie musi być dokonana już teraz. 

Więc w kontekście Lakers to jest non-factor, ale mówimy o nich hipotetycznie, bo jak pisałem nie mają 2nd rounderów.

A i jest druga strona medalu. 
Za moment ten wyjątek i MEM byłby darmowo zmarnowany więc byli skorzy go wykorzystać aby nie stracić i pozyskać gracza już w czerwcu i może dlatego pojawił się np ciekawszy wybór 2rd z tego właśnie powodu. 

Ale Stewartowi kontrakt nie rośnie. Ma rocznie tyle samo.

I możesz powtórzyć to samo i z 5 razy, niczego to nie zmienia. Detroit potrzebowało dogadać wymianę teraz, żeby wiedzieć, ile będą mieć kasy, ale formalnie wymiana nie musi być dokonana już teraz. 

Więc w kontekście Lakers to jest non-factor, ale mówimy o nich hipotetycznie, bo jak pisałem nie mają 2nd rounderów.

Ale to pistons sprzedaje gracza. Więc oni decydują. I jeżeli potrzebują zrobić na dany ruch 33 mln cap space to właśnie to zaraz zrobią. 

Dlaczego dajesz w tej transakcji perspektywę lakers jak decyzję podejmuje pistons? 

Moim błędem jest ten rosnący Kontrakt bo to niby 64/4 ale podstawa to 4x15 a reszta to bonusy. I one mnie zmyliły. 

Jednak moja teoria pomocnicza ze złapano jeszcze MEM na stara „promocje” traconego za 5 dni wyjątku może już być zgodna z tym co chcieli pistons. 

Dlatego to nie jest tak że wartość gracza to 3x2 tylko. 

edit: sprzedałem gracza w beGM wiec aby nie było że walczę o jego wartość z powodu gry ;) 

Ps. Dostałem więcej w wymianie w lutym. 
bo pick z 2026 roku 1rd i swapy 1rd extra 

6 minut temu, ignazz napisał(a):

A i jest druga strona medalu. 
Za moment ten wyjątek i MEM byłby darmowo zmarnowany więc byli skorzy go wykorzystać aby nie stracić i pozyskać gracza już w czerwcu i może dlatego pojawił się np ciekawszy wybór 2rd z tego właśnie powodu. 

Nic podobnego

1 minutę temu, Jendras napisał(a):

Nic podobnego

1 lipca on znika 

Dyskusja do niczego nie zmierza. Nie mieliście szans na big Stew. Kupicie innego gracza. 

Ciekawe jest to na co pistons szykują ten cap space i ile im potrzeba? 

Ale to nie tu 

4 minuty temu, ignazz napisał(a):

1 lipca on znika 

Dyskusja do niczego nie zmierza. Nie mieliście szans na big Stew. Kupicie innego gracza. 

Ciekawe jest to na co pistons szykują ten cap space i ile im potrzeba? 

Ale to nie tu 

TPE nie znika 1 lipca, a dyskusja nie była o Lakers, więc nie odwracaj kota ogonem. 

A z chata gpt też trzeba umieć korzystać. Podobnie jak formatować kopiowany tekst.

1 minutę temu, Jendras napisał(a):

TPE nie znika 1 lipca, a dyskusja nie była o Lakers, więc nie odwracaj kota ogonem. 

A z chata gpt też trzeba umieć korzystać. Podobnie jak formatować kopiowany tekst.

Na telefonie luźno wakacyjnie rozmawiam i  stąd taki format 

Dyskusja była o wycenie gracza. I to podtrzymuje. Zaskoczeniem w kontekście 64/4 było to że Stew miał płaski kontrakt bo bonusy to podbijają oraz to że wyjątek Memphis ( tu masz rację ) ważny jest 365 od dnia pozyskania. Nie zmienia to faktu że podkreślam kwestię wyceny ze obejmuje ona to zero $$$ zwrotu.
Czy lakers by też tak brali do zera? Nie wiem. Znam kluby których na to nie stać. Pistons znaleźli i zamknęli deal szykując zaraz ofertę. Tylko dla kogo lub po kogo?  

Jeżeli klub musiałby oddać jakiś gorszy kontrakt w drugą stronę to albo nie byłoby wymiany albo dopłata w pickach byłaby wyższa. Myślę że te oczywistości w wycenie gracza są każdemu znane i możemy zakończyć. Pelinka zachował 1x2rd na 7 lat i to mi wystarczy. 

Ja się odezwałem w kontekście tej wyceny i tylko w tym kontekście dodałem swoje 3 grosze. 

Edytowane przez ignazz

W dniu 24.06.2026 o 18:04, BMeF napisał(a):

W momencie gdy pojawiły się rumorsy, że Nets zaoferują mu maxa, było raczej wiadomo, że Lakers będą musieli zrobić to samo, ciężko oczekiwać jakichś paycutów od 28-latka

Ciekawe czy ta plotka o genialnych negocjacjach Pelinki jest prawdziwa.

Zaoferowali 30 mln rocznie, nie pykło, wystraszyli się, 2 dni później rzucili maxa.

Ciężko w to uwierzyć, ale brzmi jak Pelinka, mistrz FA :D 

wydaje mi sie ze plan jest przeplacic Kesslera i dac Lebronowi MLE

bo Jazz wyrownaja jak placa juz 100 baniek Markannenowi i JJJ?

@ely3

poogladalem sobie troche Kesslera on mnie niczym nie zachwyca

na prawde nic specjalnego 

do tego 

58 

64

mecze ostatnie 3 lata

tez ten bark to nie sa jakies zarty Left Shoulder Labral Tear, mial tez cos z biodrem, chlop 7'2 ale takie troche nie pozorne wyglada na 7'0

zeby nie bylo z tego Mozgova

Edytowane przez Kubbas

2 godziny temu, Kubbas napisał(a):

wydaje mi sie ze plan jest przeplacic Kesslera i dac Lebronowi MLE

bo Jazz wyrownaja jak placa juz 100 baniek Markannenowi i JJJ?

@ely3

poogladalem sobie troche Kesslera on mnie niczym nie zachwyca

na prawde nic specjalnego 

do tego 

58 

64

mecze ostatnie 3 lata

tez ten bark to nie sa jakies zarty Left Shoulder Labral Tear, mial tez cos z biodrem, chlop 7'2 ale takie troche nie pozorne wyglada na 7'0

zeby nie bylo z tego Mozgova

Odnośnie meczów rozegranych tk bierz poprawkę na to, że Jazz zapewne w poprzednich latach nie raz go usadzało zdrowego. 
Nie ma na środku lepszej opcji od niego dla Lakers tam naprawdę.