Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Wyłącznie na jednej umowie o pracę podpisanej w jednym miejscu (nie mam pojęcia za ile godzin, podawana jest mediana kwoty z jednego UOP), bo medianowy lekarz pracuje w Polsce w dwóch miejsach.

Jeżeli próbujesz przekonać mnie, że zarabianie 23k na jednej uop wynika z tego, że ludzie mają umowy na 11k i mają nadgodziny (zakładam, że skoro zarabiają dwa razy tyle, to mają dwa razy więcej godzin)

Podsumowując, jeżeli to co piszesz jest prawdą, to medianowy lekarz w Polsce pracuje 640 godzin w miesiącu (mediana wynagrodzeń 23666 brutto z jednej umowy, mediana liczby umów na lekarza - 2). 

Poprawka - to są dane z zeszłego roku, aktualna mediana zarobków z jednego uop to 26k.

Możesz mi wyjaśnić jak z tego, że ludzie mają na UOP 11k i z nadgodzinami wychodzi 23k wyszło Ci, że pracują dwa razy więcej godzin? 

Możesz mi wyjaśnić jak z tego, że 59% lekarzy ma więcej niż jednego pracodawcę, wynika że 59% lekarzy pracuje w dwóch miejscach na umowę o pracę?

Serio, możesz mi wyjaśnić jak doszedłeś do takich wniosków? Naprawdę chcę poznać Twój tok rozumowania.

Zademonstruj debilowi logiczny tok rozumowania topowego jednego promila populacji krok po kroku jak doszedł do takich wniosków. 

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Możesz mi wyjaśnić jak z tego, że ludzie mają na UOP 11k i z nadgodzinami wychodzi 23k wyszło Ci, że pracują dwa razy więcej godzin? 

Oczywiście

Skoro za 160 godzin pracy płacimy 11 tysięcy tzn. że za 320 godzin pracy płacimy 22 tysiące

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

Możesz mi wyjaśnić jak z tego, że 59% lekarzy ma więcej niż jednego pracodawcę, wynika że 59% lekarzy pracuje w dwóch miejscach na umowę o pracę?

Serio, możesz mi wyjaśnić jak doszedłeś do takich wniosków? Naprawdę chcę poznać Twój tok rozumowania.

Zademonstruj debilowi logiczny tok rozumowania topowego jednego promila populacji krok po kroku jak doszedł do takich wniosków. 

Założyłem bardziej pozytywny dla Ciebie scenariusz, ponieważ mediana z kontraktów jest wyższa niż z UOP. 

Skoro za 160 godzin pracy płacimy 11 tysięcy tzn. że za 320 godzin pracy płacimy 22 tysiące

Jako, że nie czuję się inteligentny wystarczająco, by rozmawiać z takim geniuszem jak Ty, użyję chat gpt:

samo rozumowanie jest błędne z ekonomicznego i prawnego punktu widzenia.

Jeśli ktoś twierdzi:

"Skoro za 160 godzin płacimy 11 tys., to za 320 godzin płacimy 22 tys."

to zakłada liniową zależność wynagrodzenia od liczby godzin. W przypadku umowy o pracę w Polsce często tak nie jest, ponieważ:

• nadgodziny są dodatkowo płatne (50% lub 100% dodatku),
  • część wynagrodzenia może mieć charakter stały (premie, dodatki funkcyjne, stażowe),
  • istnieją limity nadgodzin,
  • w wielu zawodach (np. lekarze) dyżury medyczne są rozliczane według innych zasad niż zwykły etat.

Drugie stwierdzenie:

"Skoro ktoś zarabia 23 tys. na UOP, to pewnie ma dwa razy więcej godzin."

również jest nieuprawnionym założeniem. Wynagrodzenie może wzrosnąć z wielu powodów:

• wyższej stawki zasadniczej,
  • dodatków,
  • dyżurów płatnych wyżej niż normalne godziny,
  • premii,
  • pracy w święta i nocy,
  • stanowiska.

To jest przykład nieuzasadnionego uproszczenia, a nie logicznego dowodu.

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Założyłem bardziej pozytywny dla Ciebie scenariusz, ponieważ mediana z kontraktów jest wyższa niż z UOP. 

Możesz mi podać źródło skąd wziąłeś medianę z kontraktów(przy okazji istnieją jeszcze umowy zlecenia) dla zatrudnienia polskich lekarzy?

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

• w wielu zawodach (np. lekarze) dyżury medyczne są rozliczane według innych zasad niż zwykły etat.

No co Ty nie powiesz;) ale rzniecie głupa wcześniej, że dyżury są w UOP było Ci wcześniej na rękę?;)

6 minut temu, RappaR napisał(a):

Możesz mi podać źródło skąd wziąłeś medianę z kontraktów(przy okazji istnieją jeszcze umowy zlecenia) dla zatrudnienia polskich lekarzy?

Dokładnie z tego samego źródła co mediany z UOP 

11 tysięcy za 160 godzin to jest 70 złotych za godzinę, a w necie wylewa się sraczka oburzonych lekarzy, że może być limit 240 złotych za godzinę. Nie róbcie z ludzi debili.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

No co Ty nie powiesz;) ale rzniecie głupa wcześniej, że dyżury są w UOP było Ci wcześniej na rękę?;)

10 minut temu, RappaR napisał(a):

nadgodziny są dodatkowo płatne (50% lub 100% dodatku),

Ciekawi mnie, że ktoś będący w 0,1% populacji nie potrafił czegoś takiego uwzględnić w działaniach matematycznych. 

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Dokładnie z tego samego źródła co mediany z UOP 

Nie podałeś takiego źródła.

11 tysięcy za 160 godzin to jest 70 złotych za godzinę, a w necie wylewa się sraczka oburzonych lekarzy, że może być limit 240 złotych za godzinę. Nie róbcie z ludzi debili.

Jestem na FB w wielu grupach dla lekarzy i sraczka w necie oburzonych lekarzy na tych grupach wygląda tak:

"iebie bawi ale większość ludzi, którzy czytają takie artykuły widzi tylko i wyłącznie info, że lekarz zarobi max 240zł/h. Nie wiedzą tego, że większość lekarzy takiej stawki nigdy w życiu nie dostanie. Najważniejsze, że konowały nie dostaną więcej niż 240zł/h, bo przecież teraz wszyscy zarabiają po 28000zł/h (tak mówią w mediach a media prawdę mówią). Można otwierać piwero, rzucać kiełbe na grilla, sprawiedliwość nadeszła! Smutna rzeczywistość :"

Jako lekarza pracującego za 16k brutto na etacie śmieszy mnie ta cała dyskusja. Kwoty o których mówią nigdy nawet mi się nie śniły.

•  

ja w dużym centrum onkologicznym- można się domyśleć jakim, na etacie mam 11900. Jako specjalista. Nasi rezydenci mają więcej

A czy najpierw zostanie podniesione do tych 240 ?

Abstrahując od tego jak złe są to postulaty z naszej perspektywy, to jakoś nikt nie mówi o tym jaki zły to jest pomysł pod względem legislacyjnym.
Przez ile lat będzie obowiązywać ta kwota 240 zł? Za 20 lat, kiedy teoretycznie minimalna krajowa może wynosić 260 zł, lekarze dalej będą maksymalnie zarabiać 240 zł brutto? To jest absolutny brak profesjonalizmu i ktoś, kto rzuca bezwiednie takie postulaty, nie powinien być poważnie traktowany jako polityk.
Ja jestem bieda-internistą w trakcie specki z kardio, więc moich kolegów na UOP z 1,45 średniej krajowej i mnie na B2B, z bądź co bądź dobrymi jak na duże miasto zarobkami wciąż ta reforma nie dotyczy bezpośrednio jeśli chodzi o finanse, bo zarabiamy mniej (jak to powiedział jeden młody rezydent ortopedii: wybraliśmy minimalistyczną formę rozwoju i powinniśmy się liczyć z biedą-zarobkami), jednak punkt 5 to jest creme de la creme polskiej patologii zabiegowej. Nie może być tak, że chirurdzy operują mega-ciężkie przypadki godzinami, z powikłaniami, pobytem na IOMie itp., a procedura jest wyceniana na tyle, co 2-3 drobne zabiegi urologiczne/radiologii inwazyjnej/neurochirurgii.
Gdzieś jako środowisko zapomnieliśmy chyba co jest naszym zadaniem jako lekarzy. Teraz dzieli się nas i nasze oddziały na te z dobrymi procedurami i te kule u nogi jak interna czy chirurgia… Ta patologia wykonywania procedury, często nie idącą w parze nad ciągłością i logiką leczenia jest zdecydowanie do ukrócenia. I żeby było jasne. Nadal uważam, że zapłacenie kardiochirurgowi za 10h operacji 1600 złotych netto to jest absolutny śmiech na sali, bo to koszt połowy tego, co bierze ogrodnik, ale gdzieś musimy usystematyzować to wszystko i wyłapać biznesmenów, którzy dawno przestali być lekarzami.
Bardzo mnie bawi, że wszyscy zakładają, iż każdy lekarz otrzyma od dyrekcji stawkę 240zł/h.

•  

11 godzin temu, RappaR napisał(a):

W sumie mogę się odnieść - z tego co mi wiadomo, wśród lekarzy będących na UOP, minimalna z ustawy jest medianą. Słyszałem o jednym przypadku lekarza, który miał więcej niż ona(o 800 zł brutto na miesiąc)

10 minut temu, RappaR napisał(a):

Jako lekarza pracującego za 16k brutto na etacie śmieszy mnie ta cała dyskusja. Kwoty o których mówią nigdy nawet mi się nie śniły.

XD

8 minut temu, fluber napisał(a):

XD

Dalej nie wyjaśniłeś swojego kroku logicznego 0,1% promila populacji jak Cię prosiłem. 

Z ciekawości co Cię śmieszy? Że wchodząc w losowy temat na FB okazało się, że znalazłem gościa(którego w sumie dalej nie znam, bo nie spamiętywałem nicków), który zarabia o ponad  10k mniej od deklarowanej według Ciebie mediany?

Naprawdę, masz taką przewagę intelektualną nade mną, że musisz bardziej jasno tłumaczyć swoje rozumowanie. 

Teraz, RappaR napisał(a):

Dalej nie wyjaśniłeś swojego kroku logicznego 0,1% promila populacji jak Cię prosiłem. 

Z ciekawości co Cię śmieszy? Że wchodząc w losowy temat na FB okazało się, że znalazłem gościa(którego w sumie dalej nie znam, bo nie spamiętywałem nicków), który zarabia o ponad  10k mniej od deklarowanej według Ciebie mediany?

Naprawdę, masz taką przewagę intelektualną nade mną, że musisz bardziej jasno tłumaczyć swoje rozumowanie. 

Tak, jest to zabawne, że wrzucasz wpisy o zarabianiu 16k brutto w kontekście tego jak żenujące to są pieniądze, parę wpisów wcześniej twierdząc, że nie słyszałeś żeby ktokolwiek zarabiał ponad 11k. 

Nie będę niczego wyjaśniał (a już na pewno nie będę wyjaśniał co to jest 0,1% promila, bo nie chcę żeby Cię głowa rozbolała) . Kłamiesz w żywe oczy tak jak całe wasze odklejone środowisko i nie będę tracił więcej czasu na eksponowanie Waszej odklejki, sami robicie to znakomicie.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Tak, jest to zabawne, że wrzucasz wpisy o zarabianiu 16k brutto w kontekście tego jak żenujące to są pieniądze, parę wpisów wcześniej twierdząc, że nie słyszałeś żeby ktokolwiek zarabiał ponad 11k. 

Czyli zakładasz, że wchodząc w losową dyskusję na FB, znałem zarobki wszystkich jej uczestników? 

Nie będę niczego wyjaśniał (a już na pewno nie będę wyjaśniał co to jest 0,1% promila, bo nie chcę żeby Cię głowa rozbolała) .

Masz rację, przejęzyczyłem się pisząc promil, zamiast procent. To w sumie pokazuje jak słabo Ci idzie dyskusja, skoro to jest jedyny argument, do którego potrafisz się odnieść, a do wszystkich poprzednich nie.

Kłamiesz w żywe oczy tak jak całe wasze odklejone środowisko i nie będę tracił więcej czasu na eksponowanie Waszej odklejki, sami robicie to znakomicie.

Co zawsze robisz idąc w ad personam, kiedy brakuje Ci argumentów. Szczególnie po tym, jak nie zdołałeś rozwiązać prostego równania z arytmetyki. 

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

Co zawsze robisz idąc w ad personam, kiedy brakuje Ci argumentów. Szczególnie po tym, jak nie zdołałeś rozwiązać prostego równania z arytmetyki. 

Tu są proste równania z arytmetyki;)

31 minut temu, fluber napisał(a):

Tu są proste równania z arytmetyki;)

Zmiana tematu zamiast odpowiedzieć mi.

Podsumujmy:

Kiedy Ci napisałem, że mediana UOP nie wynosi 26k, uznałeś za dowód, że jednak wynosi tyle fakt, że ktoś w necie napisał, że zarabia 10k poniżej mediany.

Kiedy Ci zacytowałem fragmenty wewnętrznych, że lekarze zarabiają w większości sporo poniżej 240zł/h i te limity nam nie spędzają snu z powiek(w moim szpitalu przekracza go zero przecinek zero zatrudnionych lekarzy) zignorowałeś to kompletnie.

Kiedy Ci poprosiłem Cię o dowód, że lekarz ma dwie umowy ze szpitalami na etat, nie dostałem go. I nie wyjaśniłeś w jaki sposób doszedłeś do tego, że pracodawcą może być tylko i wyłącznie szpital. 

Kiedy Cię poprosiłem byś wyjaśnił w jaki sposób pensje lekarzy w Polsce mogą mieć wyższe stawki godzinowe, niż na zachodzie przy wielokrotnie niższych nakładach na pensje(w Niemczech około 2% PKB idzie na pensje lekarzy, w USA około 3% PKB), to zamilkłeś.

Ale jedyne do czego odniosłeś się, to do tego, że napisałem promil zamiast procenta. 

Zdajesz sobie sprawę, że nie masz szans w dyskusji, dlatego polujesz na wycinki i przejęzyczenia, zamiast napisać w zwartym tekstem merytoryczną wypowiedź.

11 minut temu, RappaR napisał(a):

Zmiana tematu zamiast odpowiedzieć mi.

Podsumujmy:

Kiedy Ci napisałem, że mediana UOP nie wynosi 26k, uznałeś za dowód, że jednak wynosi tyle fakt, że ktoś w necie napisał, że zarabia 10k poniżej mediany.

Mediana UOP jest podawana przez ministerstwo, wkleiłem Ci link do artykułu i danych, w 2025 wynosiła 23666 zlotych. Idź się kłócić z rzeczywistością gdzie indziej. miłego dyżuru!

11 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

240/h za kłócenie się na e-nba xD

Uniwersytet Warszawski opublikował raport wynagrodzeń za 2025 (poziom frajerstwa naukowców w porównaniu do lekarzy jest bardzo bolesny) - najlepsza uczelnia w Polsce w rankingu Perspektyw z dodatkowym finansowaniem z uczelni badawczej, z uwzględnieniem nadgodzin, projektów, trzynastek (w skrócie wszystkiego) ma średnie (czyli większe niż mediana) wynagrodzenie 14367 złotych brutto. Lekko licząc połowę tego co przeciętny lekarz na UOP (nie w najlepszym szpitalu w Polsce, w medianowym)

6 minut temu, fluber napisał(a):

Uniwersytet Warszawski opublikował raport wynagrodzeń za 2025 (poziom frajerstwa naukowców w porównaniu do lekarzy jest bardzo bolesny) - najlepsza uczelnia w Polsce w rankingu Perspektyw z dodatkowym finansowaniem z uczelni badawczej, z uwzględnieniem nadgodzin, projektów, trzynastek (w skrócie wszystkiego) ma średnie (czyli większe niż mediana) wynagrodzenie 14367 złotych brutto. Lekko licząc połowę tego co przeciętny lekarz na UOP (nie w najlepszym szpitalu w Polsce, w medianowym)

Za dwa dni przychodzenie do pracy w tygodniu? 
Całkiem nieźle, brałbym w ciemno.

48 minut temu, fluber napisał(a):

Mediana UOP jest podawana przez ministerstwo, wkleiłem Ci link do artykułu i danych, w 2025 wynosiła 23666 zlotych. Idź się kłócić z rzeczywistością gdzie indziej. miłego dyżuru!

Mediana z dyżurami, nie mediana za etat. 
Z ciekawości ile według Ciebie powinna wynosić stawka za etat na UOP dla lekarza specjalisty?

12 minut temu, RappaR napisał(a):

Za dwa dni przychodzenie do pracy w tygodniu? 
Całkiem nieźle, brałbym w ciemno.

Nie powiem, lekarz sugerujący komuś z innej grupy zawodowej, że pracuje mniej godzin niż ma na umowie to całkiem nowy poziom bezczelności

Wystarczy dać Wam mówić;)

18 minut temu, RappaR napisał(a):

Mediana z dyżurami, nie mediana za etat. 
Z ciekawości ile według Ciebie powinna wynosić stawka za etat na UOP dla lekarza specjalisty?

Nie widzę powodu, żeby stawka lekarza bez specjalizacji nie odpowiadała stawce asystenta na uczelni, a lekarza ze specjalizacją adiunkta na uczelni;) A Ty?

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Nie powiem, lekarz sugerujący komuś z innej grupy zawodowej, że pracuje mniej godzin niż ma na umowie to całkiem nowy poziom bezczelności

Nie pracuję mniej godzin niż ma na umowie, zwykle w szpitalu spędzę w przeciągu miesiąca kilka godzin więcej.

5 minut temu, fluber napisał(a):

Wystarczy dać Wam mówić;)

W dniu 6.01.2023 o 10:25, fluber napisał(a):

przede wszystkim spada jakość nauczania. Mało kto pracuje tylko na umowie z uczelnią. A nikt nie powie złego słowa że ludzie są dwa dni w tygodniu w pracy

6 minut temu, fluber napisał(a):

Nie widzę powodu, żeby stawka lekarza bez specjalizacji nie odpowiadała stawce asystenta na uczelni, a lekarza ze specjalizacją adiunkta na uczelni;) A Ty?

Dobry pomysł. Jeśli tylko za tą samą liczbę godzin, jakie spędza na uczelni

Też mnie czasami jakaś książka wciągnie.

Czyli w sumie wychodzi na to, że faktycznie trzeba pozamykać wszystkie szpitale, przerzucić system do prywaty i wszystkie problemy znikną.

Jednak widać, że głosowałeś na KO i popierasz ich reformy :)