Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Pan A. napisał(a):

Cała ta dyskusja to jakiś kabaret "najwyższych" lotów, najważniejszy level 🤣

Zarobki, doktoRRkowi wyrabiajacemu 400h miesięcznie na "byciu w gotowości" (forum i milion innych form rozrywki), wypomina forumowy farmazon, kreujący się tu do tej pory tutaj na elyte, na kogoś z "finansowej bańki" .... zatrudniony na państwowym wikcie i siedzący 24h na forum 🤪

Doceniam, że zaczekałeś na poniedziałek rano, po porannej kawie w pracy, by napisać ten komentarz :) 

W dniu 12.07.2026 o 19:08, fluber napisał(a):

Wręcz przeciwnie.

Trzeba wziąć lekarzy za mordę i zakazać prywatnej praktyki lekarskiej komukolwiek, kto nie ma bieżącego doświadczenia zawodowego.

I ograniczyć je wyłącznie do publicznej służby zdrowia

Jak wyrobisz etat za 14k brutto to możesz sobie ewentualnie przyjąć kogoś prywatnie. Jak dostaniesz pozytywną ocenę roczną od dyrektora szpitala i odpowiednią średnią ocen z ankiet pacjentów.

Przeciez @RappaR ma racje, tu jest problem z niektorymi zabiegami wycenionymi tak, ze niektorzy co ogarneli albo wyladowali na takiej sciezce maja pod 1000€/h.

Dziwne ze jest tylko tak malo dyskusji od samych lekarzy, bo to oni zbieraja teraz rykoszetem.

*no i to w miare normalne ze lekarz z Pierdziszewa ma wiecej niz top200 pracownik akademicki.

zupelnie inna odpowiedzialnosc.

5 minut temu, memento1984 napisał(a):

Przeciez @RappaR ma racje, tu jest problem z niektorymi zabiegami wycenionymi tak, ze niektorzy co ogarneli albo wyladowali na takiej sciezce maja pod 1000€/h.

Dziwne ze jest tylko tak malo dyskusji od samych lekarzy, bo to oni zbieraja teraz rykoszetem.

*no i to w miare normalne ze lekarz z Pierdziszewa ma wiecej niz top200 pracownik akademicki.

Oczywiście.

Jak kogoś zabije to musi mieć skąd 10 koła wytrząsnąć 

https://kielce.tvp.pl/94235220/lekarka-skazana-za-blad-medyczny-sad-uznal-ze-w-wyniku-jej-zaniedbania-zmarla-64-letnia-pacjentka

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Raczej kilkaset tysięcy, ponieważ proces karny to wstęp do rozszczenia cywilnego. 

https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C531829%2Csn-bliskim-poszkodowanemu-w-wyniku-bledu-medycznego-nie-nalezy-sie?utm_source=chatgpt.com

6 minut temu, RappaR napisał(a):

Nie rozumiem dlaczego wrzuciłeś ten link?

To jaka najwyższą kwotę musiał zapłacić za błąd lekarz zatrudniony z naszych podatków w publicznym szpitalu (obojętnie czy na kontrakcie czy na uop)?

Teraz, fluber napisał(a):

Nie rozumiem dlaczego wrzuciłeś ten link?

To jaka najwyższą kwotę musiał zapłacić za błąd lekarz zatrudniony z naszych podatków w publicznym szpitalu (obojętnie czy na kontrakcie czy na uop)?

Na UOP w wysokości swoich 3 pensji. Szpital 8,6 mln. 

Dlatego między innymi szpitale wywalają na kontrakty 

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

W sumie to też nie lekarz, a dalej firma w której pracuje

Czasem zdarza się taki zbieg okoliczności, że jest właścicielem tej firmy. 

To ile taki właściciel firmy wykonującej usługi dla publicznego szpitala najwięcej musiał zapłacić?

1 minutę temu, fluber napisał(a):

To ile taki właściciel firmy wykonującej usługi dla publicznego szpitala najwięcej musiał zapłacić?

Najwięcej mi się obiło z 1,5mln. 

Plus do tego koszty sądowe, te realne. Żona znajomego od 6 lat się buja w sprawie jednej, na razie poszło ponad 100k na prawnika

5 minut temu, fluber napisał(a):

Tyle zapłaciła prywatna klinika chirurgii plastycznej. Podlinkuj przykład z publicznego szpitala proszę 

https://www.bf.com.pl/wygrane-sprawy/1609,wysoka-wygrana-w-sprawie-o-blad-medyczny-przy-prowadzeniu-ciazy-i-porodu

Ogółem przeciętnie słyszałem o kilkuset tysiącach, nie byłem na razie zmuszony wgłębiać się w ten temat głębiej

5 minut temu, RappaR napisał(a):

https://www.bf.com.pl/wygrane-sprawy/1609,wysoka-wygrana-w-sprawie-o-blad-medyczny-przy-prowadzeniu-ciazy-i-porodu

Ogółem przeciętnie słyszałem o kilkuset tysiącach, nie byłem na razie zmuszony wgłębiać się w ten temat głębiej

To jest wyrok na szpital.

Ogółem to jest jeden wielki mit z tą odpowiedzialnością finansową

To jest wyrok na szpital.

Ogółem to jest jeden wielki mit z tą odpowiedzialnością finansową

Wyrok idzie zawsze na szpital, bo to szpital wykonuje usługę. W UOP regres wynosi 3 wypłaty, w B2B czy w umowie zleceniu w umowie jest całkowita odpowiedzialność świadczeniodawcy.

6 minut temu, RappaR napisał(a):

Wyrok idzie zawsze na szpital, bo to szpital wykonuje usługę. W UOP regres wynosi 3 wypłaty, w B2B czy w umowie zleceniu w umowie jest całkowita odpowiedzialność świadczeniodawcy.

To czy mógłbyś podlinkowac taką sytuację w której lekarz placi ten kosmiczny regres?

1 minutę temu, fluber napisał(a):

To czy mógłbyś podlinkowac taką sytuację w której lekarz placi ten kosmiczny regres?

W każdej gdy jest na b2b?

Możesz mi podać przykład, kiedy sprawca wypadku po pijaku zapłacił odszkodowanie jadąc samochodem z ważnym OC?

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

W każdej gdy jest na b2b?

Możesz mi podać przykład, kiedy sprawca wypadku po pijaku zapłacił odszkodowanie jadąc samochodem z ważnym OC?

Widzę że za trudne się wylosowało, dobranoc:)

Widzę że za trudne się wylosowało, dobranoc:)

Ale co mam podać?

W każdej umowie b2b, jaką podpisywałem, brałem pełną odpowiedzialność za błąd medyczny.

Nie rozumiem - mam podać artykuł w gazecie, że szpital egzekwuje związane z umowy przepisy?

I fakt, że takiego artykułu nie podano znaczy, że to nie istnieje, czy że nie jest to temat na artykuł?

Czy mam Ci pokazać czyjeś prywatne przelewy, kiedy lekarz spłaca szpital.

9 godzin temu, memento1984 napisał(a):

Nie no co Ty xD

Teolog dogamtyk >>>>> lekarz

W dniu 12.07.2026 o 18:08, fluber napisał(a):

Wręcz przeciwnie.

Trzeba wziąć lekarzy za mordę i zakazać prywatnej praktyki lekarskiej komukolwiek, kto nie ma bieżącego doświadczenia zawodowego.

I ograniczyć je wyłącznie do publicznej służby zdrowia

Jak wyrobisz etat za 14k brutto to możesz sobie ewentualnie przyjąć kogoś prywatnie. Jak dostaniesz pozytywną ocenę roczną od dyrektora szpitala i odpowiednią średnią ocen z ankiet pacjentów.

Ale prawda jest taka, że za mordę to można wziąć osoby, które jakkolwiek można przymusić do tego. Część specjalistów pójdzie na emeryturę, część w prywatę, a reszta nie mając takiej motywacji jak teraz - zacznie się opierdalac. Wiem, że będąc poza środowiskiem może się to wydawać dziwne. Młodzi zanim się ogarną, to jakieś 15 lat. Za 15 lat to już będzie w 100% prywatna ochrona zdrowia.