Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, fluber napisał(a):

zdać lek jest łatwiej niż prawo jazdy

Ale stary LEK był trudny i prawie wszyscy obecni to musieli zdawali lekarze. A ze rządzącym zależy obniżyć wymogi do zera by być lekarzem, to inna kwestia. Jak będziecie mieli zero wymogów do szkoły doktorskiej, to też się zapełni limit 

Edytowane przez RappaR

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Ale stary LEK był trudny i prawie wszyscy obecni to musieli zdawali lekarze. A ze rządzącym zależy obniżyć wymogi do zera by być lekarzem, to inna kwestia. Jak będziecie mieli zero wymogów do szkoły doktorskiej, to też się zapełni limit 

Nom, 92,5 procent zdawalnosci starego leku i mniej niż 50 procent zdawalnosci studiów doktoranckich na polibudach.

7 minut temu, fluber napisał(a):

Nom, 92,5 procent zdawalnosci starego leku i mniej niż 50 procent zdawalnosci studiów doktoranckich na polibudach.

75% było. Plus mówię - wtedy były wysokie progi do dostania się, spora jednak selekcja na wejściu.

Znaczy mówię - nowy lek jest nie do oblania, miejsc jest tyle, że każdy się dostaje, ja do 3 lat chce opuścić na stałe Polskę, więc cokolwiek będzie wtedy, nie będzie moim problemem. Podobnie jak to, że edukacja i nauka w Polsce leży, bo nikomu się do roboty nie chce i oglądają wszystkie mecze mundialu zamiast tego. 

https://www.instagram.com/p/Da3EushTo6x/

polska poza top20, nawet jest liczyć tylko kontrakty. Pensje na UOP to jako żart 

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

75% było. Plus mówię - wtedy były wysokie progi do dostania się, spora jednak selekcja na wejściu.

Znaczy mówię - nowy lek jest nie do oblania, miejsc jest tyle, że każdy się dostaje, ja do 3 lat chce opuścić na stałe Polskę, więc cokolwiek będzie wtedy, nie będzie moim problemem. Podobnie jak to, że edukacja i nauka w Polsce leży, bo nikomu się do roboty nie chce i oglądają wszystkie mecze mundialu zamiast tego. 

https://www.instagram.com/p/Da3EushTo6x/

polska poza top20, nawet jest liczyć tylko kontrakty. Pensje na UOP to jako żart 

Jeśli twierdzisz, że na doktorat na polibudzie jest się łatwiej dostać niż medycynę to xd 

Za medonetem:

Baza jawnych pytań funkcjonuje od lutego 2021 r. To wtedy po raz pierwszy przeprowadzono LEK w takiej formule. Czy od tego czasu zauważył pan znaczący wzrost zdawalności tego egzaminu?
Na przestrzeni lat 2013-2016 zdawalność tego egzaminu wynosiła ponad 90 proc
Edytowane przez fluber

9 minut temu, fluber napisał(a):

Jeśli twierdzisz, że na doktorat na polibudzie jest się łatwiej dostać niż medycynę to xd 

Moi znajomi zrobili doktoraty na polibudzie, który nie dostali się na medycynę. 

10 minut temu, fluber napisał(a):

Na przestrzeni lat 2013-2016 zdawalność tego egzaminu wynosiła ponad 90 proc

Nie zdawałem w tych latach

37 minut temu, RappaR napisał(a):

Moi znajomi zrobili doktoraty na polibudzie, który nie dostali się na medycynę. 

Nie zdawałem w tych latach

Co ma do rzeczy w jakich latach zdawałeś? Napisałem, że stary lek zdawało ponad 90 procent , podałem staty, które to potwierdzają dla 4 kolejnych lat. Może raz się trafiło 75, i 25 procent musiało zapłacić stówkę za poprawkowy, wielkie mi rzeczy.

Te dowody anegdotyczne to sobie daruj, bo podejrzewam, że każdy na tym forum zna jakiegoś kretyna albo kretynke, który miał rodzica albo rodziców lekarzy i sam nim teraz jest bez żadnego problemu. 

Jest pewnie parę uczelni medycznych na których 15 lat temu było się trudniej dostać na medycynę niż zrobić doktorat, ale ni c***a nie da się obronić tezy, że łatwiej się dostać na medycynę niż na doktorat na polibudzie.

Generalnie z góry zakładam, że mogę w tym tygodniu złożyć papiery gdzieś w Polsce na medycynę i się dostać, a Ty nie zostaniesz przyjęty do żadnej szkoły doktorskiej na żadnej polibudzie w tym kraju, niezależnie od tego ile postanowisz zapłacić.

16 minut temu, fluber napisał(a):

Generalnie z góry zakładam, że mogę w tym tygodniu złożyć papiery gdzieś w Polsce na medycynę i się dostać, a Ty nie zostaniesz przyjęty do żadnej szkoły doktorskiej na żadnej polibudzie w tym kraju, niezależnie od tego ile postanowisz zapłacić.

Teraz tak, 15 lat temu były inne wymogi.

17 minut temu, fluber napisał(a):

Te dowody anegdotyczne to sobie daruj, bo podejrzewam, że każdy na tym forum zna jakiegoś kretyna albo kretynke, który miał rodzica albo rodziców lekarzy i sam nim teraz jest bez żadnego problemu. 

Ja nie znam 

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Mnie tam bardziej rozbawil fragment z “artykulu” na onecie:

Prof. Iwona Kowalska-Bobko, dyrektorka Instytutu Zdrowia Publicznego UJ, zwraca uwagę, że kluczowe znaczenie mają nie tylko wyceny procedur, ale także rodzaj umów zawieranych między szpitalami a lekarzami. Przykładowo, jeśli zabieg wyceniono na 10 tys. zł, a lekarz otrzymuje 20 proc. tej kwoty, wystarczy 10 operacji, by osiągnąć dochód 40 tys. zł.

mam nadzieje ze to “riedaktor” sie pierdolnal, ale nadal bawi

5 godzin temu, memento1984 napisał(a):

Mnie tam bardziej rozbawil fragment z “artykulu” na onecie:

Prof. Iwona Kowalska-Bobko, dyrektorka Instytutu Zdrowia Publicznego UJ, zwraca uwagę, że kluczowe znaczenie mają nie tylko wyceny procedur, ale także rodzaj umów zawieranych między szpitalami a lekarzami. Przykładowo, jeśli zabieg wyceniono na 10 tys. zł, a lekarz otrzymuje 20 proc. tej kwoty, wystarczy 10 operacji, by osiągnąć dochód 40 tys. zł.

mam nadzieje ze to “riedaktor” sie pierdolnal, ale nadal bawi

Lekarz pewnie policzył jako nadgodziny 😉 

3 godziny temu, fluber napisał(a):

Ewidentnie to jest po prostu 200 procent za nadgodziny, to są podstawy @memento1984

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/poznan/ujawnili-zarobi-lekarzy-w-szamotulach-powstaja-legendy-plotki/pehfwz2

UoP 27 lekarzy, srednia 16.5k brutto, rekordowo 28.8k brutto

jak dolicza rezydentow (a to zartownis z tego dyrektora heheh to tak jakby u flubera wliczac do sredniej profesorow, doktorantow robiacych PhD na jakims stypendium/min) to 9k brutto (paczta jak malo!)

b2b 151 lekarzy, tu juz sredniej nie ma.

~84% lekarzy na b2b, mozna spokojnie przyjac ze srednia na luzie 30k brutto.

jesli 70% lekarzy (~100k ludzi) w tym systemie pracuje na b2b to przy takiej sredniej budzet panstwa na wszystkich skladkach jest usczuplony ~50k od jednego lekarza rocznie vs UoP, ale uwaga, panstwo zaoszczedza ~50k brutto na “ukrytych kosztach pracodawcy”

5mld rocznie wiecej w kieszeni jednej grupy zawodowej przy deficycie panstwa zus/opieka zdrowotna na poziomie (120-130mld)

*i zeby bylo jasne, 30k brutto (€7k/miesiac) to zadne zarobki 

**jeszcze tak pojebany system, w ktorym lekarze musza zapierdalac wiecej niz 160h/miesiac bo ich poprostu nie ma wystarczajacej ilosci - gratki dla SLDxi dawnej PO ze nie wykminili na swoim foresighcie strategicznym ilosci lekarzy potrzebnych vs waskie gardlo edukacji ~2000-2015

Edytowane przez memento1984

50 minut temu, memento1984 napisał(a):

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/poznan/ujawnili-zarobi-lekarzy-w-szamotulach-powstaja-legendy-plotki/pehfwz2

UoP 27 lekarzy, srednia 16.5k brutto, rekordowo 28.8k brutto

jak dolicza rezydentow (a to zartownis z tego dyrektora heheh to tak jakby u flubera wliczac do sredniej profesorow, doktorantow robiacych PhD na jakims stypendium/min) to 9k brutto (paczta jak malo!)

b2b 151 lekarzy, tu juz sredniej nie ma.

~84% lekarzy na b2b, mozna spokojnie przyjac ze srednia na luzie 30k brutto.

jesli 70% lekarzy (~100k ludzi) w tym systemie pracuje na b2b to przy takiej sredniej budzet panstwa na wszystkich skladkach jest usczuplony ~50k od jednego lekarza rocznie vs UoP, ale uwaga, panstwo zaoszczedza ~50k brutto na “ukrytych kosztach pracodawcy”

5mld rocznie wiecej w kieszeni jednej grupy zawodowej przy deficycie panstwa zus/opieka zdrowotna na poziomie (120-130mld)

*i zeby bylo jasne, 30k brutto (€7k/miesiac) to zadne zarobki 

**jeszcze tak pojebany system, w ktorym lekarze musza zapierdalac wiecej niz 160h/miesiac bo ich poprostu nie ma wystarczajacej ilosci - gratki dla SLDxi dawnej PO ze nie wykminili na swoim foresighcie strategicznym ilosci lekarzy potrzebnych vs waskie gardlo edukacji ~2000-2015

Pamiętaj że większość lekarzy w Polsce ma 2-3 pracodawców 

3 minuty temu, memento1984 napisał(a):

Czyli uwazasz ze gosc z okolic 30k brutto w szamotulach na b2b ma dwie takie fuchy i w kazdej robi na papierze po ile, 80-100h? A ci co maja 50-60k to poprostu robia jedna ~160h?

Nie wiem, wiem jedynie że lekarzy, którzy pracują tylko dla jednego pracodawcy jest mniejszość i to nie jest przeze mnie wymyślone tylko to są oficjalne dane 

https://pulsmedycyny.pl/system-ochrony-zdrowia/finanse/eksperci-ostrzegaja-przed-ekspansja-zagranicznych-funduszy-za-kilka-lat-ich-pozycja-wobec-nfz-bedzie-ogromna/?fbclid=IwdGRjcATNpEFwZG9mBWZkaWQWULBSFU6x9rRP-mjKwCtG3lkvC-bpo2V4dG4DYWVtAjExAHNydGMGYXBwX2lkCjY2Mjg1NjgzNzkAAR4OCnvPE1Z5H4HeHxzZSifBPKOrxsVZO7dfMB20kMTu0BKde2FXjTGo05QqgA_aem_NyKlmo1BLbmZ81fJwMoqGQ

prywatne korpo zawsze są dobre korzystaniu z pożytecznych idiotów :) 

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Nie wiem, wiem jedynie że lekarzy, którzy pracują tylko dla jednego pracodawcy jest mniejszość i to nie jest przeze mnie wymyślone tylko to są oficjalne dane 

Na przykład u mnie rezydenci mają dwie umowy. Jedną ze szpitalem i jedna z POZ zwykle na 2x3 godziny w tygodniu. W wielu szpitalach i wielu znajomych znam z takim systemem. Wielu specjalistów na przykład ma z kolei jedną pracę w szpitalu i drugą w AOS/prywatnej poradni gdzie przychodzi na kilka godzin w tygodniu. Kilku moich znajomych ma dwie umowy o pracę - jedną ze szpitalem klinicznym, drugą z uczelnią. 

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

myślę że jakby zrobić ankietę 'kto na forum e-nba najbardziej zniechęcił userów do lekarzy' to niekoniecznie zwycięzcą byłby fluber do którego pijesz 🙃

Edytowane przez julekstep

Godzinę temu, julekstep napisał(a):

myślę że jakby zrobić ankietę 'kto na forum e-nba najbardziej zniechęcił userów do lekarzy' to niekoniecznie zwycięzcą byłby fluber do którego pijesz 🙃

A skąd teoria, że pije do Flubera?

Powtórzę po nim. To jest niszowe forum z umarłego medium, gdzie w dziale inne uczestnicy w dyskusjach w porywach 30 osób.

Polska jest poddawana masowej kampanii(polecam książkę Propaganda z 1926 by sobie uświadomić skalę i znaczenie pewnych technik), starannie zaplanowanej i przeprowadzanej, której celem absolutnie nie jest w żaden sposób nie jest poprawa systemu ochrony zdrowia w Polsce.

A osoby, które uczestniczą i powtarzają po niej, są właśnie pożytecznymi idiotami i robią to w masowo w większych mediach, mających znacznie większy wpływ na kształtowanie Polski, niż forum gdzie jest mniej niż osób niż ma klientów jedna Żabka w ciągu godziny 

17 minut temu, RappaR napisał(a):

A skąd teoria, że pije do Flubera?

Powtórzę po nim. To jest niszowe forum z umarłego medium, gdzie w dziale inne uczestnicy w dyskusjach w porywach 30 osób.

Polska jest poddawana masowej kampanii(polecam książkę Propaganda z 1926 by sobie uświadomić skalę i znaczenie pewnych technik), starannie zaplanowanej i przeprowadzanej, której celem absolutnie nie jest w żaden sposób nie jest poprawa systemu ochrony zdrowia w Polsce.

A osoby, które uczestniczą i powtarzają po niej, są właśnie pożytecznymi idiotami i robią to w masowo w większych mediach, mających znacznie większy wpływ na kształtowanie Polski, niż forum gdzie jest mniej niż osób niż ma klientów jedna Żabka w ciągu godziny 

in grand scheme of things to też przecież (niektórzy) lekarze latami mocno pracowali na PR całej grupy 🙃