Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, fluber napisał(a):

Nie wiem czy to kwestia potencjału, czy lenistwa, czy jeszcze czegoś innego, ale poza matematyka i fizyką dziewczynki mają lepsze wyniki w nauce we wszystkich przedmiotach od chłopców 

Lenistwo może być cechą powiązaną z płcią?

Może po prostu to czysta ewolucja i mężczyzni zmuszani do prowadzenia wojen i prac fizycznych utracili zdolności kognitywne na odpowiednim poziomie?

Edytowane przez Pablo81

43 minuty temu, fluber napisał(a):

Nie wiem czy to kwestia potencjału, czy lenistwa, czy jeszcze czegoś innego, ale poza matematyka i fizyką dziewczynki mają lepsze wyniki w nauce we wszystkich przedmiotach od chłopców 

W badaniach we Francji wykazano, że chłopcy są gorzej oceniani od dziewczyn z powodu płci w porównaniu do anonimowego sprawdzania wiedzy 

Od najmłodszych lat piekło :( Co prawda, widząc po szkole moich dzieci, testy wiedzy są bardzo zunifikowane oraz dość jednoznaczne w ocenie, wiec nauczyciele nie mają pola na swoją interpretację (egzaminy na uczelnie wyższe w Polsce pewnie też takie są), ale skoro badania francuskie... To nie było tematu.

1 godzinę temu, Pablo81 napisał(a):

Muzułmańskie dzieci nie uczą się czytać? Gdzie tak jest?

Irony detected dla kolegi wyżej. 

Jeżeli jakiś krąg kulturowy mocno ograniczał edukację kobietom to obecnie mimo wszystko kojarzymy to z kierunkami skrajnymi islamu. 
Ale żart poleciał z innego powodu. 

W dniu 8.07.2026 o 14:37, RappaR napisał(a):

Bardzo mało kto go przekraczał, w praktyce niektóre SORy i OITy. O ile z punktu widzenia OITów będzie to argument po to, by nie licytować się o anestezjologów, nie wiem jak to będzie w tych SORach, które były ponad limitem - zwykle przyciągały uwagę stawką specjalistów spoza medycyny ratunkowej, bez tego po prostu nie będzie chętnych. Zdecydowana większość lekarzy ucieka stąd do innych dziedzin. Te grafiki się wszędzie nie spinają. 
Z punktu widzenia większości - ograniczenie równie bolesne, co limit 5-krotności pensji minimalnej od Morawieckiego, ale za dyżur telefoniczny.

Z punktu widzenia SORów - będą się działy cyrki. A każde większe problemy na SOR będą jak domino - przekonywały kolejnych lekarzy do pójścia gdzie indziej, nasilając braki, obciążenie i motywując jeszcze więcej do przemyślenia ścieżki kariery. 

Jak to wejdzie na wszystkie poradnie spoecjalistyczne i ogólnie % od zabiegów. To wszystkie zabiegowki robią papa, a raczej kolejki robią się x5

4 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

Lenistwo może być cechą powiązaną z płcią?

Może po prostu to czysta ewolucja i mężczyzni zmuszani do prowadzenia wojen i prac fizycznych utracili zdolności kognitywne na odpowiednim poziomie?

Zdecydowanie może.

Ogólnie dziewczynki uczą się więcej niż chłopcy i osiągają lepsze wyniki w nauce. Dlatego nie wiem czy to kwestia potencjału intelektualnego czy jego wykorzystania 

Godzinę temu, Eliasz napisał(a):

Jak to wejdzie na wszystkie poradnie spoecjalistyczne i ogólnie % od zabiegów. To wszystkie zabiegowki robią papa, a raczej kolejki robią się x5

Nie wszystkie. Mniejszość.

Nie przesadzaj, że chirurdzy ogólni robią na procent od zabiegu wyrostki i pęcherzyki. 

Godzinę temu, fluber napisał(a):

CO

ZA

ODKLEJENIE 

Z której strony?

Bo serio uważasz, że trzeba być Religą, by zasłużyć na pensję wciąż mniejszą od minimalnej niemieckiego specjalisty?

Sorry, ale wydatki per capita na pensje lekarskie wciąż są jednymi z niższych w Europie i jeśli ktoś serio myśli, że czeka kolejka szwajcarskich i holenderskich lekarzy łasa na polskie stawki to XD

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

Z której strony?

Bo serio uważasz, że trzeba być Religą, by zasłużyć na pensję wciąż mniejszą od minimalnej niemieckiego specjalisty?

Sorry, ale wydatki per capita na pensje lekarskie wciąż są jednymi z niższych w Europie i jeśli ktoś serio myśli, że czeka kolejka szwajcarskich i holenderskich lekarzy łasa na polskie stawki to XD

Widzę, że Ciebie też odkleiło jak nie rozumiesz jak absurdalnie kretynskie jest to zdanie:

przy takiej propozycji, to chirurg zoperuje 1 pęcherzyk w ciągu dnia pracy, a nie 4 - po co więcej? większe ryzyko, większa odpowiedzialność, więcej pracy, a wynagrodzenie takie samo.

11 minut temu, fluber napisał(a):

Widzę, że Ciebie też odkleiło jak nie rozumiesz jak absurdalnie kretynskie jest to zdanie:

przy takiej propozycji, to chirurg zoperuje 1 pęcherzyk w ciągu dnia pracy, a nie 4 - po co więcej? większe ryzyko, większa odpowiedzialność, więcej pracy, a wynagrodzenie takie samo.

Nie rozwinąłem cytatu, wziąłem tylko to wyżej.

Odklejkę zrobił ogromną i faktycznie - on często rzuca idiotyczne teksty.

Szczególnie, że chirurdzy nie mają płacone od zabiegu, tylko od godziny, a pęcherzyki są tak słabo wycenione, że chirurg by musiał dopłacać do takich zabiegów.

13 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Z perspektywy czasu zabawnie wygląda teraz protest nauczycieli z 2019 roku. Przypominam, że oni chcieli wtedy tysiąc złotych podwyżki a część elektoratu PiS darło mordy, że to za dużo. :) 

No ja już widziałem kontrpropozycję rzecznika na propozycję Pani minister - zamiast 240 złotych na godzinę limit 8 średnich krajowych.

Mnie się to w głowie nie mieści. To są publiczne pieniądze. Uprawnienia nabyte w publicznym systemie edukacji. Przecież to jest jakaś pieprzona abstrakcja. I tylko lekarze tego nie widzą.

18 minut temu, fluber napisał(a):

Mnie się to w głowie nie mieści. To są publiczne pieniądze. Uprawnienia nabyte w publicznym systemie edukacji. Przecież to jest jakaś pieprzona abstrakcja. I tylko lekarze tego nie widzą.

Lekarze są tylko i aż jednym z elementów tej gry. To jest cała sieć powiązań i zależności. Można to nazwać pewnym nieformalnym układem, strukturą mafijną, pajęczyną albo po prostu systemem jebania polskich gojów. 

- deweloperka ustawia ceny mieszkań na bardzo wysokim poziomie w efekcie czego sporą część lokali z rynku zabierają lekarze, janusze biznesu, niemieckie fundusze inwestycyjne, dzieci ukraińskich oligarchów i qrwy z only fansa

- goje chcący mieć własne mieszkania zaciągają długoletnie kredyty w bankach, które notują rekordowe zyski

- lekarze i inne elyty część mieszkań przeznaczają na wynajem a na rynku najmu polskie goje muszą rywalizować z Ukraińcami, Kolumbijczykami i Pakistańczykami dla których mieszkanie w trzech chłopa w kawalerce albo w pięciu chłopa w M3 to nie jest wielki problem 

- imigrantów sprowadzają tutaj janusze biznesu, dzielnie wspierani przez polityków z różnych stron

Na tym systemie korzysta całkiem spora grupa ludzi.

Edytowane przez Życie_to_mem

20 minut temu, fluber napisał(a):

No ja już widziałem kontrpropozycję rzecznika na propozycję Pani minister - zamiast 240 złotych na godzinę limit 8 średnich krajowych.

Generalnie na razie zgodnie z ustawą pensja dla specjalisty to 1,45 średniej krajowej i takie realnie są stawki. Patrząc na b2b, to mi wyszło, że moja mama jako nauczycielka zarabia jakieś 135 zł brutto na godzinę. 

Nie wiem, według Ciebie lekarze powinni zarabiać minimalną czy co? 

25 minut temu, RappaR napisał(a):

Nie wiem, według Ciebie lekarze powinni zarabiać minimalną czy co? 

Oczywiście, że jak ktoś napisze, że nie chce by lekarze zarabiali 8 średnich krajowych to znaczy, że chce żeby zarabiali minimalną 

Teraz, fluber napisał(a):

Oczywiście, że jak ktoś napisze, że nie chce by lekarze zarabiali 8 średnich krajowych to znaczy, że chce żeby zarabiali minimalną 

A ja nie chcę by naukowcy zarabiali 8 mld za godzinę. Co to ma do dyskusji, poza rzucaniem absurdalnych kwot?

Nie było nigdzie propozycji 8 średnich krajowych pensji, aktualnie stawka to 1,45 średniej krajowej i KO stara się tą ustawę uwalić.