Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, memento1984 napisał(a):

Stawka godzinowa chirurga to jest teraz ile?

U nas 180zł/ godzina, stawki latają między 150-220. Ortopedzi trochę więcej, 200-250, chyba że potrafią rzadkie procedury, wtedy procent od zabiegu(głównie w sumie chodzi o endo).

1 minutę temu, agresywnychomik napisał(a):

@memento1984 Ty chyba przeceniasz prywatną służbę zdrowia w PL, żylaki, przepukliny, zaćma to takie najpopularniejsze zabiegi.

Przepukliny i zaćmy to na NFZ wszystko, masowo się to robi i terminy w miarę krótkie.

Na prywatną głównie rzeczy, które nie są robione na NFZ - na przykład laserowo żylaki, endoskopie z przedniego wejścia, chirurgia plastyczna etc.

Ze swojej strony z zabiegów polecam okulistykę. 2 miesiące temu się pozbyłem okularów.

13 minut temu, fluber napisał(a):

26 tysięcy złotych za godzinę????!!!!!!!!!!!!!!!

Ojapiek****dole

Odkladajac stawki/wynagrodzenie na chwile na bok, to juz jest model amerykanski - tj tworzy sie grupa chirurgow na jakims zadupiu a pani “dyrektor” ze szpitala to slabiutki interfejs dla publicznych pieniedzy.

Zgodnie z zapowiedzią publikacji wynagrodzeń w szpitalach z województwa warmińsko-mazurskiego, przedstawiam dane dotyczące Szpitala MSWiA w Olsztynie (Poliklinika). 🏥 Poniżej znajduje się zestawienie stawek z podziałem na formy zatrudnienia oraz specjalizacje. 📊

Dla lepszego zobrazowania skali zarobków na kontraktach, przy stawkach godzinowych przygotowałem symulację miesięcznego wynagrodzenia przy założeniu pracy w wymiarze 160 godzin w miesiącu, a więc w normalnym wymiarze pracy, a nie deklarowaniu po 400h w miesiącu jak Kacprzyk. 📈

Lekarze specjaliści na kontraktach (stawka godzinowa oraz symulacja miesięczna – 160h):
Anestezjologia i Intensywna Terapia: 220 zł – 290 zł/godz., co daje 35 200 zł – 46 400 zł miesięcznie. 🩺
Radioterapeuta onkologiczny: 180 zł – 200 zł/godz., czyli 28 800 zł – 32 000 zł miesięcznie. ☢️
Chirurg: 160 zł – 180 zł/godz., co przekłada się na 25 600 zł – 28 800 zł miesięcznie. 🔪
Hematolog: 155 zł – 200 zł/godz., czyli od 24 800 zł do 32 000 zł miesięcznie. 🩸
Neurolog: 160 zł – 165 zł/godz., co daje 25 600 zł – 26 400 zł miesięcznie. 🧠
Onkolog: stała stawka 170 zł/godz., czyli ok. 27 200 zł miesięcznie. 🎗️
Ginekolog oraz Urolog: stawki od 100–105 zł do 180 zł/godz., co daje rozpiętość od 16 000 zł do 28 800 zł miesięcznie. 🚻
Rehabilitant: 150 zł/godz., czyli ok. 24 000 zł miesięcznie. 🤸
Lekarze kierujący oddziałami na kontraktach (ryczałt miesięczny + 160h pracy):
W przypadku kadry kierowniczej do wynagrodzenia godzinowego doliczany jest stały ryczałt za zarządzanie oddziałem. Przy 160 godzinach pracy szacunkowe kwoty wynoszą:
Kierujący Anestezjologią: 4 500 zł ryczałtu + 290 zł/godz. = ok. 50 900 zł. 👑
Kierujący Ginekologią: 4 000 zł ryczałtu + 280 zł/godz. = ok. 48 800 zł. 🤰
Kierujący Radioterapią: 6 500 zł ryczałtu + 210 zł/godz. = ok. 40 100 zł. ⚡
Kierujący Urologią: 6 000 zł ryczałtu + 180 zł/godz. = ok. 34 800 zł.
Kierujący Onkologią: 5 000 zł ryczałtu + 180 zł/godz. = ok. 33 800 zł.
Kierujący Hematologią: 6 000 zł ryczałtu + 170 zł/godz. = ok. 33 200 zł.
Kierujący Chirurgią: 3 000 zł ryczałtu + 170 zł/godz. = ok. 30 200 zł.
Kierujący Ortopedią: stawka 180 zł/godz. (bez ryczałtu w zestawieniu) = ok. 28 800 zł.
Lekarze na umowach o pracę (wynagrodzenie miesięczne): 📄

Stawki na etatach:
Lekarze specjaliści (m.in. Chirurg, Neurolog, Onkolog, Rehabilitant): widełki wynoszą od 8 000 zł do 20 000 zł.
Radioterapeuta onkologiczny: stała kwota 16 000 zł.
Ortopeda: stała kwota 14 000 zł.
Hematolog: od 13 385 zł do 14 400 zł.
Kadra kierownicza na etacie (Neurologia i Rehabilitacja): wynagrodzenie ryczałtowe rzędu 10 000 zł – 30 000 zł. 💼

W załączeniu oficjalna odpowiedź od rzecznika prasowego Szpitala.

Dane z kolejnych szpitali będę publikował w najbliższych dniach. Niektóre szpitale nie chcą udostępniać danych, więc wysłałem do nich pisma z uzasadnieniem szczególnego interesu publicznego. W przypadku niektórych innych placówek - gdzie stawki są dużo większe poprosiłem również o doprecyzowanie godzinowe.

Kwestia ochrony zdrowia jest naszym wspólnym dobrem i jako "zwykły obywatel" będę monitorował nieprawidłowości w tym systemie. Zastanawia mnie np. dlaczego w ochronie zdrowia jeszcze nie został wprowadzony system informacyjny, który by informował pacjentów o placówce w okolicy z najmniejszą kolejką na dany zaboeg/konsultację, albo system odwoływania wizyt. W tych sprawach też podejmę działania ale na razie chcę przeanalizować czy w naszym regionie nie występują patologie przy wynagradzaniach lekarzy.

jakby ktoś był ciekawy to są właśnie realne stawki rynkowe 

Raczej nawet wyższe, niż niższe - u nas anestezjolog ma 200/h

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

przy stawkach godzinowych przygotowałem symulację miesięcznego wynagrodzenia przy założeniu pracy w wymiarze 160 godzin w miesiącu

A co jesli lekarze pracuja w 3 osrodkach i te kwoty z polikliniki to nie jest zaden pelen etat?

Czy musialby robic ponad 160h gdzie indziej?

@RappaR a jak to jest z dyzurami (np12/24h), bo gdzieś mi mignelo, że lekarz trochę wtedy pracuje jak strażak po prostu będąc w gotowości i faktycznie wtedy śpi w szpitalu, ale właściwie jeden taki dyżur 24h w 1 dzień robi kosztowego kolosa, jak to w szczegółach wygląda, bo zapewne tu pieniędzy najwięcej ucieka za płacenie za gotowość i dostępność, a niekoniecznie samą pracę, ale nie wiem jak to miałoby być inaczej rozwiązane, niestety chorób wypadków itp nie da się zaplanować i zetatyzowac między 9-17

4 minuty temu, P_M napisał(a):

@RappaR a jak to jest z dyzurami (np12/24h), bo gdzieś mi mignelo, że lekarz trochę wtedy pracuje jak strażak po prostu będąc w gotowości i faktycznie wtedy śpi w szpitalu, ale właściwie jeden taki dyżur 24h w 1 dzień robi kosztowego kolosa, jak to w szczegółach wygląda, bo zapewne tu pieniędzy najwięcej ucieka za płacenie za gotowość i dostępność, a niekoniecznie samą pracę, ale nie wiem jak to miałoby być inaczej rozwiązane, niestety chorób wypadków itp nie da się zaplanować i zetatyzowac między 9-17

A jak to jest z płaceniem w korpo? Słyszałem, że to nie jest tak, że od 8 do 16 poświęcają 100% uwagi pracy, tylko myślą o czymś innym albo piszą po internecie.

Możesz mieć albo lekarza na miejscu w szpitalu albo brak lekarza w szpitalu, jakie inne opcje widzisz? 

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

A jak to jest z płaceniem w korpo? Słyszałem, że to nie jest tak, że od 8 do 16 poświęcają 100% uwagi pracy, tylko myślą o czymś innym albo piszą po internecie.

Możesz mieć albo lekarza na miejscu w szpitalu albo brak lekarza w szpitalu, jakie inne opcje widzisz? 

No dlatego napisałem, że nie bardzo widzę inne opcje, ale poprosiłem tylko, żebyś szczegółowo opisał jak to faktycznie wygląda. To nie był żaden atak na Ciebie, wyluzuj :)

6 minut temu, RappaR napisał(a):

jak to jest z płaceniem w korpo? Słyszałem, że to nie jest tak, że od 8 do 16 poświęcają 100% uwagi pracy, tylko myślą o czymś innym albo piszą po internecie

13 minut temu, P_M napisał(a):

jak to jest z dyzurami (np12/24h), bo gdzieś mi mignelo, że lekarz trochę wtedy pracuje jak strażak po prostu będąc w gotowości i faktycznie wtedy śpi w szpitalu, ale właściwie jeden taki dyżur 24h w 1 dzień robi

Najlepsze porodowki  w PL, mozna sie opierdalac  hehe

Tam tylko placone prawie za gotowosc xD

7 minut temu, P_M napisał(a):

No dlatego napisałem, że nie bardzo widzę inne opcje, ale poprosiłem tylko, żebyś szczegółowo opisał jak to faktycznie wygląda. To nie był żaden atak na Ciebie, wyluzuj :)

Wygląda tak, że lekarz, który ma płacone za godzinę ma zawsze płacone za gotowość do pracy. Przecież w dzień też można nie mieć pacjentów :)

Dyżury są 16,5h i 24h lekarskie. W trakcie nich zajmujesz się oddziałem i generalnie mimo wszystko mając oddział idzie się coś zdrzemnąć, ale jednak w trakcie takiego dyżuru praktycznie nigdy nie jest tak, że przychodzisz i nic nie będziesz robił, bo jednak na typowym oddziale masz pod sobą tych 20-40 pacjentów. Zawsze są doraźne zlecenia leków, pogorszenia stanów pacjenta, wizyty rodzin po informacje. Do tego typowo konsultacje, przyjęcia na oddział. 

Ogółem zdecydowana większość oddziałów ma problem z obsadzeniem dyżurów, bo większość lekarzy nie lubi dyżurować. 

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Wygląda tak, że lekarz, który ma płacone za godzinę ma zawsze płacone za gotowość do pracy. Przecież w dzień też można nie mieć pacjentów :)

Dyżury są 16,5h i 24h lekarskie. W trakcie nich zajmujesz się oddziałem i generalnie mimo wszystko mając oddział idzie się coś zdrzemnąć, ale jednak w trakcie takiego dyżuru praktycznie nigdy nie jest tak, że przychodzisz i nic nie będziesz robił, bo jednak na typowym oddziale masz pod sobą tych 20-40 pacjentów. Zawsze są doraźne zlecenia leków, pogorszenia stanów pacjenta, wizyty rodzin po informacje. Do tego typowo konsultacje, przyjęcia na oddział. 

Ogółem zdecydowana większość oddziałów ma problem z obsadzeniem dyżurów, bo większość lekarzy nie lubi dyżurować. 

A z twojej perspektywy jest sens tych 24h dyżurów? bo nawet jeżeli są pewnie jakieś drzemki, to pewnie niejednokrotnie taki lekarz i jakość jego usług pewnie trochę cierpi z powodu braku snu. Nie byłoby dobrze ustalić jakiś max dyżuru typu 12h? Ale tu pewnie problemem jest brak odpowiedniej liczby lekarzy, żeby takie dyżury pokryć, skoro już w tym momencie lekarze robią/deklarują dyżury w x placówkach jednocześnie.

6 minut temu, P_M napisał(a):

A z twojej perspektywy jest sens tych 24h dyżurów?

Z mojej perspektywy jest bardzo dobry sens i powinien taki sens jeszcze kilka lat pozostać.

6 minut temu, P_M napisał(a):

skoro już w tym momencie lekarze robią/deklarują dyżury w x placówkach jednocześnie.

Jeszcze nigdy nie spotkałem się z tym, by lekarze robili dyżury w kilku placówkach jednocześnie, zresztą odkąd pracuję NFZ ma wykaz dyżurów kto gdzie robi.

Jest to propagandowe hasło do ataków na lekarzy, ale jeszcze nie znaleziono nikogo kto tak robi przy tych wszystkich kontrolach, nie licząc pana Dawida, który ruchał kilka szpitali dzięki temu, że był protegowanym Trzaskowskiego.

Wbrew pozorom - tam gdzie nie trzeba lekarza na dyżurze, tam lekarza nie ma. Żaden dyrektor medyczny nie wydaje specjalnie kasy, by tworzyć stanowiska po to, by komuś zrobić dobrze(no chyba że dostaje polecenie od pewnych grup wydających naciski). A tam gdzie trzeba, to jak sobie to wyobrażasz? Przyjeżdża ciężarna do szpitala, ginekolog w innym szpitalu 30 km dalej, porodu nie ma, nikt jej nie ogląda i taka sytuacja pozostaje bez echa? 

1 minutę temu, fluber napisał(a):

@RappaR czy powyższe dane są prawdziwe?

To o bazie LEKu?

Zmieniło to odgórnie ministerstwo zdrowia bodaj w 2020 albo 2021 i wszyscy lekarze od dawna protestują by przywrócić stary egzamin

Ale jeśli stary egzamin po normalnych studiach z programi z matur ~90% oblewała jedna czwarta studentów, to przy pozostawieniu go, nie byłoby sensu otwierania nowych kilkudziesięciu uczelni medycznych, gdzie przyjmuje się wszystkich i z góry idzie polecenia przepuszczania wszystkich studentów.