Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, RappaR napisał(a):

A ja nie chcę by naukowcy zarabiali 8 mld za godzinę. Co to ma do dyskusji, poza rzucaniem absurdalnych kwot?

Nie było nigdzie propozycji 8 średnich krajowych pensji, aktualnie stawka to 1,45 średniej krajowej i KO stara się tą ustawę uwalić.

To jest dokładnie propozycja tego ziomka, którego wpis wklejalem wyżej 

1 minutę temu, fluber napisał(a):

To jest dokładnie propozycja tego ziomka, którego wpis wklejalem wyżej 

Nie. To jest propozycja górnego limitu.

Czy uważasz, że to moralne by naukowcy w Polsce zarabiali po 8 mld za godzinę? Czy nie uważasz, że powinien być limit do wysokości miliarda złotych?

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

Nie. To jest propozycja górnego limitu.

Czy uważasz, że to moralne by naukowcy w Polsce zarabiali po 8 mld za godzinę? Czy nie uważasz, że powinien być limit do wysokości miliarda złotych?

Uważam że lekarze są odklejeni.

Co więcej Ty również jak probujesz porównać pensje na uczelniach z tym co odpierdalacie za publiczne pieniądze.

U naukowców masz widełki ministerialne za którymi idzie dotacja na takie właśnie kwoty:

Profesor: 9650 zł (100%)

Profesor uczelni: 8009 zł (83%)

Adiunkt: 7044 zł (73%)

Asystent / Lektor: 4825 zł (50%)

I teraz na niektórych uczelniach pensje są wyższe niż to minimum jeżeli naukowcy robią zlecenia przemysłowe albo zewnętrzne granty. Uczelnia pobiera za to 20-40 procent narzutu lub koszty pośrednie i z tego może czasem sfinansować wyższe wynagrodzenie (na mojej uczelni zwiększa to budżet względem dotacji z ministerstwa o 1/3 - top 10 uczelnia w Polsce)

Powiesz - nadgodziny? Ni c***a artykuł 127 ustęp 2 ustawy nakłada limit max 20 godzin nadgodzin miesięcznie dla naukowo-dydaktycznego i 30 godzin dla dydaktycznego. Kumasz? Ustawowy limit w postaci 20 godzin miesięcznie.

Dodatki zadaniowe za ponadprogramowe aktywności?

Artykuł 138 ustęp 3 -max 80 procent zasadniczego. Wyżej nie wolno.

Generalnie profesor belwederski ma w tym kraju ustawowy limit zarobków poniżej przeciętnej pensji lekarza rodzinnego w bzdziszewie podlaskim a Ty jako lekarz tu wyskakujesz z jakimiś pytaniami o moralność czyichś zarobków???

Wy się porządnie pierdolnijcie w leb bo kontakt z rzeczywistością dawno się urwał.

24 minuty temu, fluber napisał(a):

Uważam że lekarze są odklejeni.

Co więcej Ty również jak probujesz porównać pensje na uczelniach z tym co odpierdalacie za publiczne pieniądze.

U naukowców masz widełki ministerialne za którymi idzie dotacja na takie właśnie kwoty:

Profesor: 9650 zł (100%)

Profesor uczelni: 8009 zł (83%)

Adiunkt: 7044 zł (73%)

Asystent / Lektor: 4825 zł (50%)

I teraz na niektórych uczelniach pensje są wyższe niż to minimum jeżeli naukowcy robią zlecenia przemysłowe albo zewnętrzne granty. Uczelnia pobiera za to 20-40 procent narzutu lub koszty pośrednie i z tego może czasem sfinansować wyższe wynagrodzenie (na mojej uczelni zwiększa to budżet względem dotacji z ministerstwa o 1/3 - top 10 uczelnia w Polsce)

Powiesz - nadgodziny? Ni c***a artykuł 127 ustęp 2 ustawy nakłada limit max 20 godzin nadgodzin miesięcznie dla naukowo-dydaktycznego i 30 godzin dla dydaktycznego. Kumasz? Ustawowy limit w postaci 20 godzin miesięcznie.

Dodatki zadaniowe za ponadprogramowe aktywności?

Artykuł 138 ustęp 3 -max 80 procent zasadniczego. Wyżej nie wolno.

Generalnie profesor belwederski ma w tym kraju ustawowy limit zarobków poniżej przeciętnej pensji lekarza rodzinnego w bzdziszewie podlaskim a Ty jako lekarz tu wyskakujesz z jakimiś pytaniami o moralność czyichś zarobków???

Wy się porządnie pierdolnijcie w leb bo kontakt z rzeczywistością dawno się urwał.

W dniu 6.01.2023 o 10:25, fluber napisał(a):

Pięć złotych powyżej lipcowej. Od kilku lat robi się potężna dziura. A przede wszystkim spada jakość nauczania. Mało kto pracuje tylko na umowie z uczelnią. A nikt nie powie złego słowa że ludzie są dwa dni w tygodniu w pracy bo nie ma ich kim zastąpić

W dniu 6.01.2023 o 11:10, fluber napisał(a):

Asystent na etacie 3500 netto miesięcznie. 

Profesorowie mają masę dodatków funkcyjnych, za zasiadanie w komisjach, recenzje, prowadzenie doktoratów, habilitacji itd. Po 4 latach pracy dochodzi dodatek stazowy plus 1 procent za każdy rok pracy na uczelni ( max 20 procent - każdy profesor ma maxa, asystenci się nie łapią) 

U nas przeciętnie tylko z uczelni zarabiają średnio jakieś 12 koła netto. I jak pisałem wyżej mają ogromne możliwości robienia bardzo dobrze płatnych nadgodzin. 

@RappaR

Profesorowie mają masę dodatków funkcyjnych, za zasiadanie w komisjach, recenzje, prowadzenie doktoratów, habilitacji itd. Po 4 latach pracy dochodzi dodatek stazowy plus 1 procent za każdy rok pracy na uczelni ( max 20 procent - każdy profesor ma maxa, asystenci się nie łapią) 

U nas przeciętnie tylko z uczelni zarabiają średnio jakieś 12 koła netto

to jest przepraszam odpowiedź na co w dyskusji, że w szpitale w Pile konowalska mediana wynosi 150 koła miesięcznie?

Przecież ja to pisałem w kontekście nie wiadomo jakich kokosów nie mając wyobraźni jak bardzo można nie mieć kręgosłupa moralnego 

23 minuty temu, fluber napisał(a):

@RappaR

U nas przeciętnie tylko z uczelni zarabiają średnio jakieś 12 koła netto

to jest przepraszam odpowiedź na co w dyskusji, że w szpitale w Pile konowalska mediana wynosi 150 koła miesięcznie?

Przecież ja to pisałem w kontekście nie wiadomo jakich kokosów nie mając wyobraźni jak bardzo można nie mieć kręgosłupa moralnego 

Mediana tyle nie wynosi i jest to po prostu fake.

Pisałem wiele razy jak wyglądają realne stawki. 

UOP to 1,45 średniej krajowej, czyli niecałe 9k netto. I to są według Ciebie te niewyobrażalne kokosy.

A generalnie stawki orientujące się w okolicach 150-200zł/h to są stawki właśnie tej UOP, bo generalnie szpitale wypychają same na b2b często(wiadomo - ja, czyli zdrowy, bezdzietny singiel między 30, a 40 lat to idealny target takiego dla takieg b2b, który na tym korzysta, ale zdajesz sobie sprawę, że lekarzami zdarzają się ludzie o innym wieku, płci, statusie małżeńskim, zdrowiu i liczbie dzieci, zdajesz sobie sprawę, prawda, że zdajesz sobie sprawę?), bo wtedy szpital oszczędza na: 

urlopach

l4

macierzyńskim

płatnych nadgodzinach

ustawowych zwolnieniach na chodzenie na świadka

odpowiedzialności za pacjenta

Na forach lekarskich często zdarza się czytać wypowiedzi lekarek, którym po skończeniu rezydentury, szpital odmówił zatrudnienia na uop za magiczne 8k netto z hakiem, te niewyobrażalne kokosy, i dał tylko opcję b2b. 

17 minut temu, RappaR napisał(a):

Mediana tyle nie wynosi i jest to po prostu fake.

Pisałem wiele razy jak wyglądają realne stawki. 

UOP to 1,45 średniej krajowej, czyli niecałe 9k netto. I to są według Ciebie te niewyobrażalne kokosy.

Sprawdziłem ustawę. Aktualna minimalna lekarza ze specjalizacja to 12190 złotych brutto czyli 9130 netto.

Czyli wg ustawy minimalna to 9130 netto 

A wg Ciebie mediana to poniżej 9000 netto.

Rozumiem motywację do kłamania na temat zarobków, ale warto znać umiar 

6 minut temu, fluber napisał(a):

Sprawdziłem ustawę. Aktualna minimalna lekarza ze specjalizacja to 12190 złotych brutto czyli 9130 netto.

Czyli wg ustawy minimalna to 9130 netto 

A wg Ciebie mediana to poniżej 9000 netto.

Rozumiem motywację do kłamania na temat zarobków, ale warto znać umiar 

Minimalna, która dopiero weszła i której jeszcze nikt nie dostał. Aktualnie wszyscy lekarze dostawali przelewy zgodnie z poprzednią kwotą.

Ale miło, że to co dla Ciebie było najbardziej istotne w mojej wypowiedzi, że na początku obecnego miesiąca weszła waloryzacja wspomnianego przeze mnie 1,45 średniej krajowe.

Pokazała, że sedno wypowiedzi Ciebie gówno obchodzi i jedynie szukasz złapania za słówka. 

Masz rację, doszło do rewaloryzacji wspomnianego 1,45 średniej krajowej na UOP, faktycznie całkowicie zmieniło to sens mojej wypowiedzi i w związku z tym z powodu braku argumentów ze swojej strony wycofuję się z dyskusji.

Brawo Ty, wygrałeś. 

Teraz, RappaR napisał(a):

Minimalna, która dopiero weszła i której jeszcze nikt nie dostał. Aktualnie wszyscy lekarze dostawali przelewy zgodnie z poprzednią kwotą.

Ale miło, że to co dla Ciebie było najbardziej istotne w mojej wypowiedzi, że na początku obecnego miesiąca weszła waloryzacja wspomnianego przeze mnie 1,45 średniej krajowe.

Pokazała, że sedno wypowiedzi Ciebie gówno obchodzi i jedynie szukasz złapania za słówka. 

Masz rację, doszło do rewaloryzacji wspomnianego 1,45 średniej krajowej na UOP, faktycznie całkowicie zmieniło to sens mojej wypowiedzi i w związku z tym z powodu braku argumentów ze swojej strony wycofuję się z dyskusji.

Brawo Ty, wygrałeś. 

Rozumiem, że do faktu, że nieaktualną już minimalną nazwałeś medianą, nie zamierzasz się odnieść?

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Rozumiem, że do faktu, że nieaktualną już minimalną nazwałeś medianą, nie zamierzasz się odnieść?

W sumie mogę się odnieść - z tego co mi wiadomo, wśród lekarzy będących na UOP, minimalna z ustawy jest medianą. Słyszałem o jednym przypadku lekarza, który miał więcej niż ona(o 800 zł brutto na miesiąc)

Przy czym w moim poście nie nazwałem minimalnej medianą

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

W sumie mogę się odnieść - z tego co mi wiadomo, wśród lekarzy będących na UOP, minimalna z ustawy jest medianą. Słyszałem o jednym przypadku lekarza, który miał więcej niż ona(o 800 zł brutto na miesiąc)

O k****. Jeden przypadek lekarza mający 800 złotych więcej niż "niecałe 9000" ;)

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/prawie-700-milionerow-onet-przedstawia-dane-o-zarobkach-lekarzy/xn4xe52

I artykuł z wczoraj o 49 lekarzach zarabiających na UMOWIE O PRACĘ PONAD 100 JEBANYCH TYSIĘCY MIESIĘCZNIE 

wy serio macie ludzi za debili

O k****. Jeden przypadek lekarza mający 800 złotych więcej niż "niecałe 9000" ;)

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/prawie-700-milionerow-onet-przedstawia-dane-o-zarobkach-lekarzy/xn4xe52

I artykuł z wczoraj o 49 lekarzach zarabiających na UMOWIE O PRACĘ PONAD 100 JEBANYCH TYSIĘCY MIESIĘCZNIE 

wy serio macie ludzi za debili

Czyli na jakieś ~30 tysięcy lekarzy na uop było 49 lekarzy z takimi zarobkami.

k****, nie znam ich. Serio to dla Ciebie takie trudne do uwierzenia?

Właśnie rządzący mają ludzi za debili.

Policz wydatki na PKB na zdrowie i Ci wyjdzie, że po prostu polscy lekarze nie mogą zarabiać realnie na godzinę więcej niż lekarze z krajów zachodnich, jak te kwoty wychodzą po kilka razy mniej.

A wyciągasz zarobki jakiegoś promila jako przykład mediany XD

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Policz wydatki na PKB na zdrowie i Ci wyjdzie, że po prostu polscy lekarze nie mogą zarabiać realnie na godzinę więcej niż lekarze z krajów zachodnich, jak te kwoty wychodzą po kilka razy mniej.

Weź się przestań kompromitować 

13 minut temu, RappaR napisał(a):

Minimalna z ustawy w momencie pisania tego artykułu to 11863 złote brutto. Wg Twojej wiedzy wszyscy tyle mają, ale słyszałeś o jednym lekarzy który miał 12600.

Tymczasem dane:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/25-tys-zl-miesiecznie-to-mediana-zarobkow-Niektorzy-lekarze-przekraczaja-100-tys-zl-9153306.html

Mediana wynagrodzenia lekarza specjalisty na umowie o pracę to 23 666 zł brutto miesięcznie. – wynika z danych AOTMiT.

Rzniesz glupa i kłamiesz w żywe oczy. Potem się będziesz dziwił hasłom jebać konowałów 

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Minimalna z ustawy w momencie pisania tego artykułu to 11863 złote brutto. Wg Twojej wiedzy wszyscy tyle mają, ale słyszałeś o jednym lekarzy który miał 12600.

Tymczasem dane:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/25-tys-zl-miesiecznie-to-mediana-zarobkow-Niektorzy-lekarze-przekraczaja-100-tys-zl-9153306.html

Mediana wynagrodzenia lekarza specjalisty na umowie o pracę to 23 666 zł brutto miesięcznie. – wynika z danych AOTMiT.

Rzniesz glupa i kłamiesz w żywe oczy. Potem się będziesz dziwił hasłom jebać konowałów 

To chyba oczywiste, że mówię o medianie za etat.

Jak rozumiem uważasz, że lekarze mają robić dyżury za darmo czy co?

Każda z osób, które miała UOP w szpitalu miała co najmniej jeden dyżur w tygodniu, często więcej.

Było to dla mnie tak oczywiste, że aż mi nie przyszło na myśl, że sam na to nie wpadniesz. 

15 minut temu, RappaR napisał(a):

To chyba oczywiste, że mówię o medianie za etat.

Jak rozumiem uważasz, że lekarze mają robić dyżury za darmo czy co?

Każda z osób, które miała UOP w szpitalu miała co najmniej jeden dyżur w tygodniu, często więcej.

Było to dla mnie tak oczywiste, że aż mi nie przyszło na myśl, że sam na to nie wpadniesz. 

Ja już nawet nie chce zaczynać tematu, że 59 procent lekarzy w Polsce ma więcej niż jednego pracodawcę (przypominam że mediana 23666 przed tegorocznymi podwyżkami dotyczy jednej umowy)

Tak czy siak zyczę powodzenia w dalszym przekonywaniu że nie znasz lekarza który zarabia powyżej 9k. 

Ja już nawet nie chce zaczynać tematu, że 59 procent lekarzy w Polsce ma więcej niż jednego pracodawcę (przypominam że mediana 23666 przed tegorocznymi podwyżkami dotyczy jednej umowy)

Tak czy siak zyczę powodzenia w dalszym przekonywaniu że nie znasz lekarza który zarabia powyżej 9k. 

Ciekawe, że skoro mediana wynosi 23666, a nie 1,45 średniej krajowej, to czemu rządzący chcą tak bardzo zlikwidowania tej ustawy.

Przecież wtedy by wynikało, że stawki z niej są kompletnie martwe i nieistotne.

Zresztą co Ci będę gadał. 49 lekarzy w Polsce miało 100 k na UOP, wniosek, że pozostałe 170 000 miało 99,9k na miesiąc. 

6 godzin temu, RappaR napisał(a):

Ciekawe, że skoro mediana wynosi 23666, a nie 1,45 średniej krajowej, to czemu rządzący chcą tak bardzo zlikwidowania tej ustawy.

Przecież wtedy by wynikało, że stawki z niej są kompletnie martwe i nieistotne.

Zresztą co Ci będę gadał. 49 lekarzy w Polsce miało 100 k na UOP, wniosek, że pozostałe 170 000 miało 99,9k na miesiąc. 

Jakie pozostałe 170000 lekarzy? To 23666 to są kwoty WYŁĄCZNIE z UOP.

Chcesz jeszcze zacząć temat ile do tego jest ciągnięte z kontraktów?

A potem z procentów od zabiegów?

A potem z prywatnej praktyki przekierowujacej do publicznych szpitali?

Noż k****.

6 godzin temu, RappaR napisał(a):

6 godzin temu, fluber napisał(a):

Ciekawe bedzie jal z tych samych danych wyjdzie ze na 30tys lekarzy jest w systemie 75tys platnych wakatow.

@fluber

mozna zobaczyc ile jest tych wakatow zraportowanych liczbowo? 

3 godziny temu, RappaR napisał(a):

Wyłącznie za 160 godzin w pracy w miesiącu?

Wyłącznie na jednej umowie o pracę podpisanej w jednym miejscu (nie mam pojęcia za ile godzin, podawana jest mediana kwoty z jednego UOP), bo medianowy lekarz pracuje w Polsce w dwóch miejsach.

Jeżeli próbujesz przekonać mnie, że zarabianie 23k na jednej uop wynika z tego, że ludzie mają umowy na 11k i mają nadgodziny (zakładam, że skoro zarabiają dwa razy tyle, to mają dwa razy więcej godzin)

Podsumowując, jeżeli to co piszesz jest prawdą, to medianowy lekarz w Polsce pracuje 640 godzin w miesiącu (mediana wynagrodzeń 23666 brutto z jednej umowy, mediana liczby umów na lekarza - 2). 

Poprawka - to są dane z zeszłego roku, aktualna mediana zarobków z jednego uop to 26k.

I następna odklejona:

Edytowane przez fluber