Skocz do zawartości

WorldBasket 2023, Far East, kto gra a kto nie & ogólna dyskusja dot mistrzostw

rw30

kto wygra?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. kto wygra?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.09.2023 o 12:41, lorak napisał(a):

słabo amerykanie wyglądali vs czarnogóra. uratowały ich solo akcje Edwardsa, który w 2H wziął sprawy w swoje ręce oraz MASA niewymuszonych strat przeciwników.

Edwards zagrał świetny mecz sparingowy przed MŚ z Niemcami, kiedy wyglądał na kozaka i lidera tej drużyny. W sumie widać, że wziął/dostał drużynę i jest liderem. To jego twarz powinna firmować artykuły w razie wygranej/porażki. W każdym razie na MŚ wygląda już o wiele gorzej i gra jak "pała". Dasz mu piłkę to już będzie jechał swoją solówkę i gracz na lepszej pozycji będzie miał ciężko o podanie. Najlepiej grają dla mnie w USA Reaves, Haliburton ze swoją dużą wizją kreowania jak na wysokiego PG i Bridges jako oracz od obrony na gościach z piłką u przeciwnika + jest mega jako biegacz w jakichkolwiek szybszych atakach, gdzie po przejęciu w moment jest koło obręczy przeciwnika.

W dniu 1.09.2023 o 13:00, RonnieArtestics napisał(a):

@Wyparlo Włosi chyba potwierdzili ze grupa filipinska nie taka najsłabsza, wygrali z najlepsza drużyna tej innej grupy ;) 

Tutaj wg mnie zdecydowały trójki. Włochy słabe w tym elemencie dotychczas na turnieju zrobiły 11/21, a Serbia 7/31 za 3 w tym Boguś Bogdanovic zrobił 1/13 za 3 trochę zapalając się w głowie w czwartej kwarcie do rzucania za trzy i jest głównym ojcem porażki. 

6 godzin temu, rw30 napisał(a):

@Wyparlo co tam się zdarzyło w meczach tej grupy z Hiszpanio i Kanado?

sam ten mecz Hiszp Kan to by warto  obejrzeć jutro

a to nie jest tak że jak Hiszp przegrała z LAT to bez względu na ten wynik Bra Kan, Hiszpania po prostu musi pyknąć Kanadę żeby wyjść?

Brazylia wyszła przeciwko Kanadzie zmieniając swój styl gry. We wszystkich wcześniejszych meczach grali szybko, a tutaj maksymalnie zwolnili i grali wielokrotnie prawie do samego końca akcji nawet w sytuacjach dobrych do szybkiego ataku. Trzeba oddać, że trener Brazylii ograł taktycznie tego z Kanady. Do tego fatalny w Kanadzie Nickeil Alexander-Walker z masą spudłowanych rzutów za trzy z otwartych pozycji. Ogólnie jest to gracz NBA, ale widziałem jego wiele meczów w kadrze i jestem dużym antyfanem tego grajka i jest do dupy.

Hiszpania natomiast ma lipę wiekową z zawodnikami wg mnie. Mają graczy za starych jak 38-letni Rudy Fernandez, 36-letni Llull, 35-letni Claver albo za młodych jak 22-letni Aldama, 19-letni Nunez, 21-letni Garuba. Nie ma za bardzo gości w najlepszym wieku do gry oprócz braci Hernangomez, ale to jednak półka/dwie niżej od braci Gasol. Do tego tyle tych podań Hiszpanów, które wkleił tu lorak bierze się z najwolniejszego tempa gry ze wszystkich i pykania pozycyjnego ataku jak Barcelona w piłkę z wieloma podaniami. I mega nastawienie obronne w tym meczu z Łotwą na granie dużo Diazem (oracz na piłce od obrony) i Garuba. Obaj w ataku nie mają za wiele do zaprezentowania, a jednak grają na ważnych pozycjach PG-C i atak wtedy mocno kuleje.

A teraz wracam do swojego podsumowania z ostatnich dwóch dni:

*Na szczęście Moustapha Fall wyleczył zęba w Indonezji i zagrał w meczach przeciwko Iranowi i Wybrzeżu Kości Słoniowej. 

*Pisałem, że spodziewam się odpadnięcia Słowenii, ale Luka Doncic jednak w koszykówce FIBA jest mega kozakiem. Australia wyszła z podwojeniami Doncica, który pozbywał się piłki i "wieża" w postaci Tobeya (18 punktów) oraz pionki spisały się i trafiały na tyle skutecznie, że Australia jutro gra ostatni mecz i wraca do domu. 

*Jak już jestem przy tym meczu, to trzeba wrócić do sędziowania. Mecz sędziowała typiara i to już nie pierwszy raz na tym turnieju, kiedy sędziuje kobieta i są problemy/awantury. W meczu Słowenia-Australia nie widziała piłki dla Australii przy ich ławce i wszyscy wybuchli, a skończyło się jeszcze dachem bez zmiany decyzji. Głupi też faul techniczny dla Doncica za rzut po gwizdku, ale to akurat dał sędziujący koleś. W każdym razie sędziowie byli bliscy wygwizdania Doncica i możliwe, że byli bliscy wypaczenia wyniku pierdółkami (dla mnie takim był ten odrzut piłki)

Ogromne problemy z sędziami ma też Towns, który znowu dostał faul techniczny tym razem za ogromny krzyk przy wejściu na kosz, gdzie domagał się faulu. Gość co mecz praktycznie na zasadach FIBA dostaje dacha i zobaczymy czy jutro w meczu o życie będzie potrafił utrzymać nerwy, bo bez niego Dominikana raczej polegnie patrząc na gruz jaki mają na pozycjach PF/C.

*Śmiałem się, że trener Grecji Itoudis będzie wariował przy przerwach na czas, bo jego kadra będzie przegrywać. Grecja rzeczywiście przegrała i jutro grają pożegnalny mecz na tych MŚ, ale Itoudis jednak zachowywał się rozważnie, a czas w ostatniej kwarcie trzy minuty przed końcem spotkania, kiedy było z +25 dla Litwy to jedna z najlepszych przemów jakie widziałem w koszykówce w trakcie przerw trenerskich. Nawiązywał w niej do dumy i postawy walki na boisku do końca, żeby pokazać "pride" i walczyć do końca z podniesioną głową i nie pokazywać poddania i zwieszonych głów.

*Ostatni mecz dla reprezentacji Iranu rozegrał dziś 38-letni Haddadi (tak mnie wzięło teraz, że on jest tylko rok młodszy od Gortata). Po meczu reprezentacja Iranu i Libanu zebrały się na środku boiska i świętowały zakończenie kariery reprezentacyjnej Haddadiego, a kadrowicze Libanu wręczyli mu koszulkę swojego kraju z jego nazwiskiem. Fajnie oddany szacunek przez przeciwnika i piękne zakończenie bogatej kariery reprezentacyjnej.

*Sudan Południowy wygrał dziś trzeci mecz na tych MŚ i zagwarantował sobie awans na IO 2024 jako najlepsza ekipa z Afryki. Są dwa kraje na świecie, gdzie koszykówka jest najpopularniejszym sportem - Litwa i Filipiny. Nie zdziwi mnie jak do tego grona dojdzie powstały z rozłamu w 2011 Sudan Południowy, gdzie kochają koszykówkę i swoich koszykarzy. Zawodnicy też się utożsamiają z krajem i wszyscy przylatują na nią w przeciwieństwie do większości innych gwiazd z Afryki. Zawodnicy Sudanu mają świetne geny/warunki do koszykówki, a trener Royal Ivey grał, aż średnio po 10 minut na mecz zaledwie 16-letnim Maluachem, który za jakiś czas powinien zameldować się w NBA i powiększyć kolonię afrykańskich gigantów na centrze i myślę, że zrobi o wiele lepszą karierę od Wenyena Gabriela.

21 godzin temu, rw30 napisał(a):

a to nie jest tak że jak Hiszp przegrała z LAT to bez względu na ten wynik Bra Kan, Hiszpania po prostu musi pyknąć Kanadę żeby wyjść?

Tak, przez to że Kanada przegrała z Brazylią, teraz Hiszpania musi wygrać z Kanadą, żeby wyjść, ale jakby Kanada wygrała z Brazylią, to wtedy Hiszpanie mogliby sobie pozwolić na porażkę z Kanadą, tylko wtedy musieliby liczyć na zwycięstwo Brazylii z Łotwą (najlepiej jak najmniejszą różnicą punktów, bez pogromu ze strony Brazylii). Wtedy Hiszpania, Brazylia i Łotwa mieliby bilans 3-2 i między sobą 1-1, ale Hiszpanie najlepszy bilans punktów.

Edytowane przez Fudzi

1 godzinę temu, mayor napisał(a):

Teraz na Tvp Sport leci  GRECJA -Czarnogóra, a potem US -Litwa,.Z jednej strony dobrze, ale szkoda że dają mecze o natkę pietruszki 

Szkoda to jest mało powiedziane. Żenada.

Są legit mecze typu: Niemcy-Słowenia - wygrany unika USA do finału, a przegrany spotyka ich potencjalnie w 1/2. 

O awans są Łotwa - Brazylia i Kanada - Hiszpania. Ewentualny brak Hiszpanii to będzie imo sensacja. Ewidentny brak myślenia w tvp.

Edytowane przez Stratosfear

11 minut temu, Stratosfear napisał(a):

Szkoda to jest mało powiedziane. Żenada.

Są legit mecze typu: Niemcy-Słowenia - wygrany unika USA do finału, a przegrany spotyka ich w 1/4. 

O awans są Łotwa - Brazylia i Kanada - Hiszpania. Ewentualny brak Hiszpanii to będzie imo sensacja. Ewidentny brak myślenia w tvp.

Mnie się wydaje, że to nie kwestia braku myślenia, tylko dziadowskie oszczędności .,Codziennie pokazują najc***owsze mecze ,takie które im się udaje kupić od FIBA w biedronkowych cenach 

Łotwa wyrzuciła Brazylię i awansowała. Nieźle. Myślę, że Łotwa bez Porzingisa, czy Montenegro, Gruzja, to są zdecydowanie zespoły w naszym zasięgu, więc ja jakoś dalej nie mogę przeboleć braku Polski na tym turnieju, imo byłby możliwy kolejny ćwierćfinał jak najbardziej. ale to tylko takie niedzielne pierdzielenie, nie musicie się z tym zgadzać, nie musicie na to reagować jak chcecie mnie za to zjechać. 

Karl Anthony Babinicz Towns

https://fb.watch/mQa-bQdCSJ/

49 minut temu, mayor napisał(a):

Mnie się wydaje, że to nie kwestia braku myślenia, tylko dziadowskie oszczędności .,Codziennie pokazują najc***owsze mecze ,takie które im się udaje kupić od FIBA w biedronkowych cenach 

mecz Hiszpanów jest o innej godzinie, więc dziwne, żeby nagle zmieniać cało ramówkę pod jakiś mecz, który koniec końców będzie miał z 5tys oglądalności

Ale to szczegół, bo jeśli jest coś co ma przyciągnąć ludzi przed telewizory do oglądania basketu w kraju, gdzie na basket jest wyjebka, to właśnie USA team, nawet jeśli Brunson & Edwards to nie są first tier superstars. A nie pojedynek braci Hernangomez z  Nickiem Alexander Walkerem i Shai Gilgeous-Alexandrem, bo to mecz dla koneserów, a że przy okazji okazał się, niespodziewanie meczem o awans - to raczej zrządzenie losu i sporo niespodzianek po drodze musiało mieć miejsce.