Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.06.2026 o 06:21, fluber napisał(a):

Ale nie masz przewalutowania i na oki nie masz podatku Belki, o ile będziesz przerzucał nadwyżki powyżej 100k regularnie 

Ok rozumiem podejście, ale moim zdaniem to trochę bez sensu. Sztucznie komplikujesz sobie te OKI. Uwzględniasz brak podatku belki, ale nie uwzględniasz opłat za transakcje.

OKI bez podatku jest ograniczone do 100k. Z jednej strony to sporo, z drugiej nie do końca. Bo z tego co pamiętam to 25k masz na obligacje/lokaty.W przypadku tych 25k wiesz czego się spodziewać, ale 75k może być różnie.
Rok temu kupiłem akcje Asbis za około 22 zł. Teraz są po 95(niestety sprzedałem je realizując jakiś żałosne 20% :()

A OKI to masz po prostu sufit.

Zastanawiam się nad budowaniem pozycji na Strategy od Saylora. Premia za ekspozycję na bitcoina większa niż kupno samego BTC. Co prawda najpierw chciałbym więcej w Microsoft włożyć, bo dowalili grubą podwyżkę cen, więc będzie dobrze.

16 godzin temu, P_M napisał(a):

Zastanawiam się nad budowaniem pozycji na Strategy od Saylora. Premia za ekspozycję na bitcoina większa niż kupno samego BTC. Co prawda najpierw chciałbym więcej w Microsoft włożyć, bo dowalili grubą podwyżkę cen, więc będzie dobrze.

Ciekawy pomysł. 

Problem to, że Strategy rozwadnia swoje akcje dość regularnie  przez co premia na ekspozycje na Bitcoin robi się coraz mniejsza + problem z gotówką na zobowiązania bieżące. Bo o ile wcześniej  deklarowali że nigdy nie będą sprzedawali bitcoina to teraz planują sprzedać za ~ 1 mld$. 

Jak bitcoin rósł to wszystko było dobrze, ale jak spadł to zrobiło się ciepło. Syndrom za krótkiej kołdry. 

Jestem ciekawy jak, długo jeszcze pociągną nim przyjdzie tam ktoś to ma gruby portfel i ich "uratuje"

W dniu 1.07.2026 o 08:27, Mirwir napisał(a):

Ciekawy pomysł. 

Problem to, że Strategy rozwadnia swoje akcje dość regularnie  przez co premia na ekspozycje na Bitcoin robi się coraz mniejsza + problem z gotówką na zobowiązania bieżące. Bo o ile wcześniej  deklarowali że nigdy nie będą sprzedawali bitcoina to teraz planują sprzedać za ~ 1 mld$. 

Jak bitcoin rósł to wszystko było dobrze, ale jak spadł to zrobiło się ciepło. Syndrom za krótkiej kołdry. 

Jestem ciekawy jak, długo jeszcze pociągną nim przyjdzie tam ktoś to ma gruby portfel i ich "uratuje"

No i poszedł gruby wzrost xD 

41 minut temu, RappaR napisał(a):

Ja w końcu wyszedłem z straty na text który polecał

Ja uśrednialem i teraz na małym plusie jestem:) ale myślę, że w najblizszy rok przebiją poziom 60 pln za akcję. Ogólnie spoko pozycja mi się zbudowała, bo 690 akcji:) 

A jeszcze dywidendy wpadną:)

Edytowane przez P_M

@fluber to oki chyba odpuszczasz dla bezpiecznych inwestycji limit oki bez podatku belki to 25k (ROTFL) mniej niż roczny limit wplat na IKE xD 

https://www.wnp.pl/rynki/wchodzi-podatek-od-posiadanych-pieniedzy-sejm-zdecydowal-zmiany-od-2027-r,1078675.html

Ten rząd jest turbo śmieszny, jeżeli chodzi o rozwiązania finansowe.

Edytowane przez P_M

4 godziny temu, fluber napisał(a):

@barcalover opinia?

Znaczy za bardzo nie rozumiem tego twita, a w sumie to dla mnie istotny tweet po ostatnich zakupach.

Strategy sprzedało 0,4% swoich krypto. Jak to ma być istotny sygnał? 

https://bitcoin.pl/strategy-sprzedalo-3-588-btc-za-216-mln-usd-dzien-wczesniej-saylor-zapowiadal-zakup

7 godzin temu, RappaR napisał(a):

Znaczy za bardzo nie rozumiem tego twita, a w sumie to dla mnie istotny tweet po ostatnich zakupach.

Strategy sprzedało 0,4% swoich krypto. Jak to ma być istotny sygnał? 

https://bitcoin.pl/strategy-sprzedalo-3-588-btc-za-216-mln-usd-dzien-wczesniej-saylor-zapowiadal-zakup

To był jeden z koronnych przykładów, że Bitcoina się nie sprzedaje. Teraz jeden z największych kupujących i trzymających bitcoiny ever, sprzedał na stracie btc za kilkaset milionów dolarów. Efekt psychologiczny jest tu dość znaczący 

16 godzin temu, fluber napisał(a):

@barcalover opinia?

Nie mam mocnej opinii. Saylor porobił produkty finansowe/kredytowe na Bitcoinie i w zasadzie musiała nastąpić sprzedaż BTC, czyli zabezpieczenia, skoro popyt na te produkty jest tak duży, że przepływy gotówkowe z innych części działalności Strategy nie starczyły. Oczywiście to się kłóci z hypowaniem Saylora i twittami "never sell" itd., ale to pewnie większość i tak traktuje jako mem, bo każdy ostatecznie pieniądz/oszczędności/aktywo potencjalnie chce zamienić na coś, co będzie mógł skonsumować lub poprawić standard życia, więc nawet bitcoinerzy hardcorowi będą sprzedawać część swoich btc i to robili zawsze.

Fakt, że cena w sumie nawet nie drgnęła, a raczej bardziej drgnęła przy tym zeszłotygodniowym newsie, niż przy faktycznej sprzedaży jest w sumie bardziej pozytywny, niż negatywny chyba.

4 godziny temu, fluber napisał(a):

To był jeden z koronnych przykładów, że Bitcoina się nie sprzedaje. Teraz jeden z największych kupujących i trzymających bitcoiny ever, sprzedał na stracie btc za kilkaset milionów dolarów. Efekt psychologiczny jest tu dość znaczący 

Tak, to też dla nich na plus, że zrealizowali sporą stratę, więc zmniejszą podatek.

Strategy i Saylor są dla mnie obojętne. Myślę, że ma szansę dużo wygrać, ale też bawi się kredytem fiatowym, więc jest ryzyko popłynięcia.

Natomiast jeśli chodzi o samego Bitcoina, to uważam, że jesteśmy w terytorium rzadkim, wygląda to na dołek, który pewnie jak zwykle potrwa dłużej, niż ludzie się spodziewają, więc ja strategii zupełnie nie zmieniam i ciułam powolutku dalej przy tych poziomach. Myślę, że trendy i moje wpisy historyczne wyglądają bardzo solidnie w tej perspektywie.

13 godzin temu, P_M napisał(a):

@fluber to oki chyba odpuszczasz dla bezpiecznych inwestycji limit oki bez podatku belki to 25k (ROTFL) mniej niż roczny limit wplat na IKE xD 

https://www.wnp.pl/rynki/wchodzi-podatek-od-posiadanych-pieniedzy-sejm-zdecydowal-zmiany-od-2027-r,1078675.html

Ten rząd jest turbo śmieszny, jeżeli chodzi o rozwiązania finansowe.

Jak wypełnie roczne limity ike oraz ikze to myślę, że będę dobijał konto oki. Myślę o tym, żeby wrzucić limit w etf beta dywidenda plus, bo chyba powinien się lapać jako to aktywo ryzykowne.