Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, starYfaN napisał:

Jak się popatrzy na tę wojnę, to szybko oddziela mężczyzn od gówniarzerii. Łukaszenka ze swoją ubecją, był bardzo mocny, torturami wymuszał posłuszeństwo, znęcanie psychiczne, zastraszanie, jak się rozpędził, to hamował w Berlinie. Jak przyszło co do czego, to obs...li zbroję i na wojnę nie pojadą nawet w pampersach. Ile dzieli wojowniczego, butnego sadystę od miłującego pokój dzbana. Podobnie ruscy, gwałcący kobiety, mordujący cywili, są szybko weryfikowani. Kozacy to są w Mariupolu, zdający sobie sprawę z tego, jaki czeka ich los, a pomimo tego walczący dalej.

Akurat Łukaszenko tak rozegrał wojnę politycznie, że za bardzo Putinowi nie podpadł a wojska Białoruskie do walki nie poszły. Choć tutaj zadziałali sami Białorusini, którzy dużo zrobili by do większego zaangażowania w wojnę nie doszło. 

12 minut temu, starYfaN napisał:

Są i w naszym kraju ludzie o mentalności Łukaszenki, pytanie jak szybko poszliby jego drogą? Ale wiadomo, typowy ślizgacz i hiena zawsze przetrwa, a pułk Azow dostanie odznaczenia...

Jest taki wielki polski patriota, pies gończy na agentów, spiski i zamachy, który w chwili próby zamiast udać się na miejsce katastrofy samolotu z Prezydentem RP szybciutko po obiedzie udał się na pociąg do Warszawy by móc w spokoju pracować nad swoim wielkim powrotem na salony.

4 minuty temu, jack napisał:

Akurat Łukaszenko tak rozegrał wojnę politycznie, że za bardzo Putinowi nie podpadł a wojska Białoruskie do walki nie poszły. Choć tutaj zadziałali sami Białorusini, którzy dużo zrobili by do większego zaangażowania w wojnę nie doszło.

Myślę, że chodzi raczej o to, że musiałby dać karabin do rąk młodym ludziom, którzy przed chwilą protestowali. Wynik wiadomy.

5 minut temu, jack napisał:

Jest taki wielki polski patriota, pies gończy na agentów, spiski i zamachy, który w chwili próby zamiast udać się na miejsce katastrofy samolotu z Prezydentem RP szybciutko po obiedzie udał się na pociąg do Warszawy by móc w spokoju pracować nad swoim wielkim powrotem na salony.

Znalazłoby się więcej.

14 minut temu, starYfaN napisał:

Myślę, że chodzi raczej o to, że musiałby dać karabin do rąk młodym ludziom, którzy przed chwilą protestowali. Wynik wiadomy.

Tym ciekawiej, że udało mu się z pociągu ku wojnie "wypaść" jeszcze na peronie i nawet sobie głowy nie rozbił. Teraz mógłby zacząć kombinować jak by się wymiksować z rosyjskiej przyjaźni ale chyba niestety jeszcze nie musi. 

4 minuty temu, jack napisał:

Tym ciekawiej, że udało mu się z pociągu ku wojnie "wypaść" jeszcze na peronie i nawet sobie głowy nie rozbił. Teraz mógłby zacząć kombinować jak by się wymiksować z rosyjskiej przyjaźni ale chyba niestety jeszcze nie musi. 

Kazachstan nie pofatygował się nawet na peron.

Nie wiem, jak miałby się uwolnić, skoro sprzedał Rosjanom prawie cały przemysł (przynajmniej to, co było warte kupna)

Taki update z frontu

Pomijajać ruskich trolli to bardzo mało jest informacji. Jedynie na czym sie obecnie opieram to dane z FIRMSA ,które niestety bez kontekstu czasem są trudne do identyfikacji

Obecnie na froncie mamy 4 punkty zapalne

1 - Na Zachód od Iziumu na terenach opanowanych przez armię rosyjską. To jest moim zdaniem dowów na ofensywe ukraińską w tym rejonie ale niestety żadna ze stron nie udziela infa a opieranie sie na telegramie pro ukraińskim czy pro rosyjskim to cięzki temat. Wczoraj np pojawiły się zdjęcia z walki pancernej gdzie jakiś koleś zlokalizował to jako wioskę Zawody. Ona 27 kwietnia została opanowana przez Rosjan i potem posuneli sie 5 km dalej ale teraz wygląda na to ,że Ukraina wkroczyła do wioski i walczy o nią. Ogromna ilość pożarów czy dymu na całym obszarze na Zachód od Iziumy pokazuje ,że tam jest bardzo gorąco. Zdjęcia z dziś pokazują ,że pożary sa bliżej Iziumu .. Wczoraj pokazałem film z miejscowości Zabawne gdzie jest ogromna baza rosyjska. Film był byłz końca kwietnia ale wczorjaszy FIRMS pokazuje ,że znowu ta baza płoneła intensywnie więc pewnie znowu Ukraina trafiła

2 - Jest spokojniej na południe od Iziumu oraz w okolicach Oskila Wygląda na to jakby Rosjanie zmniejszyli intensywnosć walk za to na Wschód od Limania w rejonie JAmpil -Borohovilka jest gorąca. Rosjanie próbują ustawić tam most pontonowy . Częśćiowo chwycili przyczółek. Próbują zdobyć Borohovilkę co pozwoli im wyjść na tyły rejonu Łuczańs- Siewierodonieck. Rosjanie twierdzą ,ze zdobyli te miejscowosć ale to jest akurat źródlo które mówi prawdę raz na 10 informacji.. Firms pokazuje walki na północ od wioski więc raczej Rosjanie próbują przełamać obronę na rzece

3- Trzeci intensywny obszar to walki południowe Rubiżne . Tam Rosjanie chcą złamać obrone ukraińską ale na razie cięzko im to dzie. Tam jest spory kompleks fabryk i dużo umocnień. Na razie nie złamali

4 - Dwa osobne gorące punkty to Popasna gdzie Ukraina bombarduje miasto i odziały rosyjskie które teraz są ciut bez osłony oraz Limań gdzie Rosja cały czas próbuje się wedrzeć do miasta ale bez efektu

Problem z pkt 1 i 4 jest taki ,że jest mi cięzko ocenić na ile pożary to rzeczywiście ostrzał artyleryjski i płonące czołgi a na ile płonący las. bo wokół Limania i Iziumu lasy płoną 

Wygląda trochę tak ,ze Rosjanie obecnie weszli w plan C. Odpuścili sobie Charków oraz rejon Słowiańsk- Kramatorsk. Widać ,ze nie są w stanie stworzyć dużego okrążenia czy spychać Ukrainę na duzym froncie. Weszli w mniejszy plan tj otoczenie Siewierodoniecka i Łuczańska. To są duże ważne miasta. Wyglada na to ,ze coraz więcej oddziałów przerzucili spod Iziumu w rejon Limania i Rubiżne. Efekt jest taki ,ze ich obrona trzeszczy . Ukraina atakuje dużą baze w której Rosjanie trzymają uszkodzony sprzęt. Gdyby ja zdobyli to od razu przejęliby ok 100 pojazdów rosyjskich. To jest w wisoce Levkivka na północny zachód od Iziumu. ale tu też info z ukraińskiego telegrama choć to źródło jest trochę pewniejsze bo tam podali zdobycie Starego Saltiva 3 dni wcześniej zanim armia ukraińska to potwierdziła ( ale to nie było jedyne źródło)

Rosjanie odwołali paradę lotniczą bo ......zbyt jasno świeci słońce/ A prawdziwy powód jest taki ,że nie mają tyle samolotów nowoczesnych by je pokazać

2 minuty temu, BMF napisał:

Albo wydalasz dyplomatów, albo zapewniasz im 'bezpieczeństwo' i traktujesz jak dyplomatów: a tak będzie pożywka dla rosyjskiej propagandy i jakiś odwet w zamian. 

ale ja nie napisałem, że to popieram, ale ochronę to sobie chyba sam mógł ogarnąć, a tu widać, że go to chyba zaskoczyło

w ruskiej TV i tak propoganda leci 24h, jeden oblany farbą aparatczyk niewiele tu zmienia

30 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał:

?

A jak byś to nazwał? 

Z resztą, pojawiło się już w kilku miejscach info, że to nie nasi zrobili. Ale na Polskę pójdzie cały przekaz na świat. To nie są cywilizowane metody. 

Więcej nie będę pisał, bo ely mi bana da za u-word lub coś podobnego. 

Teraz, matek napisał:

A jak byś to nazwał? 

Z resztą, pojawiło się już w kilku miejscach info, że to nie nasi zrobili. Ale na Polskę pójdzie cały przekaz na świat. To nie są cywilizowane metody. 

Więcej nie będę pisał, bo ely mi bana da za u-word lub coś podobnego. 

no, ale skoro typ nie chciał ochrony, to co się dziwisz, że jakiś oszołom się do niego zbliżył?

6 minut temu, jack napisał:

Kretyn wpakował się w tłum bez ochrony. Dobrze, że tylko na oblewaniu farbą się skończyło a nie ostrym wpierdolu albo i gorzej. 

Jak na mój gust, to dobrze wiedział co robi.

Tym razem skoordynowali i rzecznik nie napisał o incydencie wcześniej, niż miał miejsce.