Skocz do zawartości

[beGM & Co. ATF POST-98] Draft - komentarze

BMF

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, julekstep napisał:

aha - od siebie tylko dodam, ze u mnie w glosowaniu przy podobnym poziomie teamow decydowala bedzie 'pewna reka' trenera (czyt - osoby ladnie pickujace z podawaniem lat od razu a nie randomy nie znajace swoich zawodnikow).

dobra nie pitol, żadna zasada nie została złamana, gdybym miał sprawdzać lata to byś zaraz narzekał, że długo pickuje

51 minut temu, BMF napisał:

Z tymi latami to był rzeczywiście błąd, ale zakładałem, że ktoś faktycznie ,,uzupełni lata wieczorem'' i szybciej pójdzie dzięki temu zabawa - a nie, że po 5 dniach ktoś nie określi, czy woli młodego Pierce'a czy starego, albo po kilku dniach wstawi lata Dwighta czy T-Maca (od początku oczywistość, które). Mój błąd, ale faktycznie moglibyście nie naginać przepisów.

co takiego oczywistego jest w latach T-Maca? przecież te sezony z Rox też były opcją

było mówione, ze lata można podawac z opóźnieniem, to z tego skorzystałem aby nie hamować rozgrywki, a pick gdy poszedł Lowry był bardzo trudny + złapałem kontuzje stąd ten poślizg

17 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał:

co takiego oczywistego jest w latach T-Maca? przecież te sezony z Rox też były opcją

02/03 to jest oczywistość, więc za wiele pola manewru nie miałeś.

45 minut temu, BiałaCzekolada2.0 napisał:

Czemu Baron jest średnim fitem? 

Bo jak masz dominującego ballhandlera i Gasola, przez którego grasz część ofensywy - to gość, który oddaje 70-75% rzutów unassisted, jest takim sobie spot up shooterem i gra przede wszystkim on ball, siłą rzeczy straci grając dużo offball, a będzie musiał, bo to jest ATF.

Ja sobie wyobrażam tę grę (i takie teamy) tak, że LeBron robi dalej swoje 26-7-7 (bo nikt nie chce ograniczać roli LeBrona), Pau pewnie robi jakieś 16-10-4, Klay dokłada jakieś 20ppg (bo akurat zajebiście pasuje do LeBrona), Sap offball też jest raczej przeciętny, więc też potrzebuje jakieś touches i zrobi 9-6 - więc takiemu Baronowi zostaje rola 14-5 gościa w ataku. I nie będzie w tej roli zły, ale czy mocno mu podskoczy efektywność (~52%TS scorer), gdy nie będzie mógł się tak często wbijać pod kosz/wymuszać faule (45% rzutów z 0-10ft w tych sezonach), bo ma mniej piłki? No, pewnie skoczy mu trójka z tych ~30% (ale nie do jakiegoś wybitnego poziomu, on miał w regularach w tych sezonach 32% za 3 i 36% z midrange) - i wyjdzie mniej więcej na to samo, może kilka procent lepiej.

Już to pisałem - przerabialiśmy w realu, że te napakowane talentem teamy (Warriors, Celtics, Cavaliers, Heat) kończyły mniej więcej tak, że od trzeciej opcji w ataku (Klay, Allen, Bosh, Love) goście już mieli mocno ograniczoną rolę w ataku względem tego, co grali w przeszłości. A do tego trzeba mieć odpowiedni skillset - Baron w niektórych elementach go ma, w niektórych nie.

Czy jest złym fitem? Też nie, jest zbyt dobry, żeby być zły.

Kyrie jest bardzo dobrym fitem w ataku, Baron Davis jest przeciętnym fitem w ataku, a Grant Hill jest pewnie słabym fitem w ataku do takiego teamu i LeBrona.

Ale nie chcę, żeby wyszło, że jakoś krytykuję Ronniego, więc jak wyżej - dla mnie to główny faworyt, bo talent > fit.

Edytowane przez BMF

2 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał:

długo pickowałem tylko Lowry'go i to też nie w pełni z mojej winy

julek już mi napisał na PW, że udział w zabawie był dobrowolny, a nie przymusowy. Tak więc nasze problemy osobiste czy fakt, że niektórzy jak ja czy Sylvinho chodzą do pracy, gdy on pierdzi w domowy fotel jest dla Niego bez znaczenia.

5 minut temu, MarcusCamby napisał:

julek już mi napisał na PW, że udział w zabawie był dobrowolny, a nie przymusowy. Tak więc nasze problemy osobiste czy fakt, że niektórzy jak ja czy Sylvinho chodzą do pracy, gdy on pierdzi w domowy fotel jest dla Niego bez znaczenia.

mordko - wlasnie bylem na zakupach, tacy bohaterowie jak ja utrztmuja gospodarke w ryzach!

+ pls caly praktycznie draft pilkarski pickowalem + wspolorganizowalem jak bylem jeszcze w starej pract (bez mozliwosci pracy zdalnej), wiec da sie.

a jeszcze co do 'problemów osobistych' - strzelam że dla osoby z problemami osobistymi wynik atf na forum e-nba nie ma żadnego znaczenia

aha i 'odpisał' nie 'napisał' - ja ludzi nie atakuje na privach :P (a tak to zabrzmiało)

Edytowane przez julekstep

3 minuty temu, MarcusCamby napisał:

nie zasłużył na Jokicia, taki PR w świat teraz pójdzie  😕

4 minuty temu, julekstep napisał:

Bogut super pick na tym etapie (myslalem ze sie utrzyma do mojego 6tego picku)....szkoda ze ma kiepskiego trenera! xD

Ten słaby trener to zbudował w moim osobistym mniemaniu jakieś TOP5 drużyn tej zabawy :)

Steal stealem pogania :) Tylko Webber nie dostał należytej atencji, co niejako utwierdziło mnie w przekonaniu, że Garnetta jako jedynkę byłoby najlepiej obudowywać.

Każdy uwielbia wpisy @bialaczekolada dwazero ale pachnie mi w ocenach czystym loveryzmem LBJ i nie widzę tu powodów na robienie z tych ocen prawdy objawionej. 

poczekajmy do opisów a przede wszystkim do zamknięcia składów bo wpis białego po wybraniu 5 gracza jakby już wszystko było rozstrzygnięte jest niesmaczne. 

19 minut temu, BMF napisał:

Bo jak masz dominującego ballhandlera i Gasola, przez którego grasz część ofensywy - to gość, który oddaje 70-75% rzutów unassisted, jest takim sobie spot up shooterem i gra przede wszystkim on ball, siłą rzeczy straci grając dużo offball, a będzie musiał, bo to jest ATF.

Cena, którą musisz zapłacić w ATF,  w zwykłej NBA ceną jaką musieli płacić np. Warriors czy Heat '11 była konieczność posiadania Pachulii czy Joela Anthony'ego mimo, że to na papierze koszmarne fity. Jak obok LeBrona nie masz gościa, który gra north-south, tylko generic LeBron support, który może tylko rzucać albo podawać po obwodzie, to nigdzie nie zajedziesz.

Staggerujesz sobie minuty Barona z LeBronem i jesteś ustawiony. Ja bym ich ocenił na fit "umiarkowanie pozytywny", nie wiem czemu wam akurat ta dwójka aż tak nie pasuje, szczególnie patrząc, co się dzieję w niektórych składach.

Edytowane przez Chytruz

3 minuty temu, Chytruz napisał:

"umiarkowanie pozytywny", nie wiem czemu wam akurat ta dwójka aż tak nie pasuje

Między ,,umiarkowanie pozytywny'', a ,,średni'' to taki se rozdźwięk, to karpik pisał, że jest ,,fatalny''.  ;]

6 minut temu, kucio napisał:

Sylwek wrzuci po 15 pick, także bądź ready @BMF

Cvbe (dobry team) wziął mi Horforda, więc nie wiem jak żyć chwilowo.

1 minutę temu, BMF napisał:

Między ,,umiarkowanie pozytywny'', a ,,średni'' to taki se rozdźwięk, to karpik pisał, że jest ,,fatalny''.  ;]

Cvbe (dobry team) wziął mi Horforda, więc nie wiem jak żyć chwilowo.

Tak to karpik napisał, a ty i polishllama po dwóch minutach bez zastanowienia polubiliście chyba ;] 

Mnie bardziej niż Baron Davis, to nie pasuje ten duet Milsap - Pau Gasol do LeBrona. Żaden nie jest wybitnym pick and roll finisher, a przecież mając LeBrona aż się prosi. Chyba wszyscy pamiętamy jak Pau Gasol krytykował system D'Antoniego, gdy ten chciał go sprowadzić do tej roli. Pau Gasol ostał się za długo i to był bdb steal na trzecią rundę, ale skoro on został wzięty, czy dobrym pomysłem było dobranie bardzo podobnie grającego Milsapa, który efektywniejszy jest z piłką. Tutaj moim zdaniem został popełniony błąd.

57 minut temu, BMF napisał:

Baronowi zostaje rola 14-5 gościa w ataku. I nie będzie w tej roli zły, ale czy mocno mu podskoczy efektywność (~52%TS scorer), gdy nie będzie mógł się tak często wbijać pod kosz/wymuszać faule (45% rzutów z 0-10ft w tych sezonach), bo ma mniej piłki? No, pewnie skoczy mu trójka z tych ~30% (ale nie do jakiegoś wybitnego poziomu, on miał w regularach w tych sezonach 32% za 3 i 36% z midrange) - i wyjdzie mniej więcej na to samo, może kilka procent lepiej.

Baron 06/07 : FG% by distance : 0-3 : .663 3-10 : .329 10-16: .346 16-21: .387 3pt: .304 2pt%AST: .202 %AST3pt: .518 

Wade 12/13: 0-3: .728 3-10: .431 10-16: .370 16-21: .420 3pt: .258 2pt%AST: .420 %AST3pt: .438

wnioski: baron jest praktycznie prawie tak dobrym finisherem at the rim jak elitarny wade, który swoja droga ma wyniki powyżej .700 tylko w latach z lebronem, a za cała karierę ma .650 wiec widać wpływ lebrona wyraznie. 

Baron ma dużo gorszy midrange niż Wade, ale dużo lepsza trójke, bo w 07-08 już było np .330 zamiast .304. Ma tez więcej asystowanych trójek niż Wade, wiec do roli spotup3 jest lepszy.

I teraz najważniejsze co robi różnice: .202% assisted 2pt u barona vs .420% assisted 2pt u wade. Spójrzmy teraz na lata wade w jego karierze pre-lebron: %Assisted2pt: .251, .334, .275, .283, .253 

Wniosek? Wade zanim doszedł lebron był prawie takim samym ballhogiem jak baron, może nie aż takim ale jednak. Jak dostajesz lebrona do składu, to oczywiste jest ze albo się dostosowujesz i uczysz z nim grac (jak wade i każdy inny zawodnik typu bosh, love który zmienił swoj styl gry pod lebrona) albo zostajesz wytransferowany do Charlotte bobcats. Proste. Bmf, powiedz mi szczerze czy tak inteligentny i utalentowany gracz jak Baron nie byłby w stanie zmienić nieco stylu gry gdyby grał razem z lebronem? To ze nigdy nie musiał w swojej karierze zmieniać znacząco stylu gry, nie znaczy przecież ze by tego nie zrobił, gdy trzeba. Wiemy ze z Melo nie zrobisz dobrego defensora, ale czy z Barona nie da się zrobic secondary ball-handlera, tego nie wiemy.

Edytowane przez RonnieArtestics

Ale Wade nie był dobrym fitem dla LeBrona, na początku jeszcze to się broniło, bo w '11 Wade był w prime, a co LeBron zrobił w finałach, wiadomo. ;]

Od sezonu 11/12:

image.png.b9e6c8e2b7b07c8d85eb11816e1c910e.png

Ale Chytruz napisał dobry argument, więc powiedzmy, że fit Baron-LeBron oceniam na 5,5-6/10.

• wiLQ zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.