Skocz do zawartości

[FBX] FBX#1 - Sezon 2018/19

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.09.2018 o 11:14, Regis napisał(a):

24h jest ok, wydłużenie tego do np 72 czy 96h będzie zbyt mocno premiowało osoby wybierające w końcówce draftu.

To przeciez moze byc 48... 

W dniu 7.09.2018 o 11:16, Roger napisał(a):

Od 3 lat jest czas na wybór 24h, do czego prawdopodobnie wszyscy się już przyzwyczaili bo nikt nie protestuje, a Ty piszesz że robię burdel, samemu stękając o czasie na wybór w drafcie w trakcie jego trwania :panda:

Napisalem o tym 1 wrzesnia.

Plus wlasnie w tym rzecz, ze mnie oburza nie sama opcja, a sposob jej wprowadzenia.

W dniu 7.09.2018 o 11:16, Roger napisał(a):

No kaman, jak Ci tak bardzo zależy, to zaraz wpiszę do Regulaminu, że czas trwania na wybór w drafcie to 24h. Poddanie tego pod głosowanie? To nie jest żadna fundamentalna zmiana dla rozgyrwki, by czekać na głos 45 GM i wprowadzać taką zmianę od nowego sezonu.

Jak to nie jest fundamentalna zmiana???? Inaczej funkcjonuje draft...

plus wychodzi kolejny kwiatek bo moglbys tak usprawiedliwiac kazda zaimprowizowana zmiane...

W dniu 7.09.2018 o 11:22, Gerard napisał(a):

Ja bym był za 48h na pick.

Ktos jeszcze?

Przy okazji, jako potencjalny klient, zebrałem do kupy obecne oferty sprzedażowe:

Z tego jasno widac, ze druzyny grubo pod limitem moga zgarnac sporo talentu za darmo...

ale go nie chca bo wola kisic bolkow ;-)

Ktoś coś jeszcze? Obi nie schodzisz z salary?

Oglaszal, ze schodzi JJem i VanVleetem.

W dniu 7.09.2018 o 11:35, piotreksuper napisał(a):

ale dziwię się że Younga nikt nie chce za pick 16-20...

Bo do tego trzeba miec jeszcze miejsce w salary ;-) Edytowane przez wiLQ

W dniu 7.09.2018 o 11:03, wiLQ napisał(a):

Ze w tej samej wypowiedzi czepnalem sie 24h na wybor!

Czyli nie jest tak, ze nagle teraz mam z tym problem.

Szkoda mojego czasu.

W dniu 7.09.2018 o 11:35, piotreksuper napisał(a):

ale dziwię się że Younga nikt nie chce za pick 16-20...

Mnie to nie dziwi. Picki posiadają:

#16 - Jendras musi schodzi z salary, więc Young mu zbędny.

#17 - Bulek zbiera młodych, wiec na co jemu 30ek, którego później będzie miał problem sprzedać tak samo jak PeWee obecnie?

#18 - Kolek j.w.

#19 - WilQ jak Jendras

#20 - Regis jak Bulek i Kolek

Inna sprawa, że zaraz (co jest wielce prawdopodobne) Young może trafić na FA skąd ktoś będzie mógł o niego powalczyć. Więc po co poświęcać pick?

Edytowane przez GeDDo

Poniewaz nigdy nie rozumialem dlaczego druzyny z miejscem w salary nie wymiataja wszystkich takich opcji to odpowiem...

W dniu 7.09.2018 o 15:30, GeDDo napisał(a):

#17 - Bulek zbiera młodych, wiec na co jemu 30ek, którego później będzie miał problem sprzedać tak samo jak PeWee obecnie?

Zeby go sprzedac w sezonie po lepszej cenie.

Teraz sa problemy bo polowa ligi nie ma miejsca pod limitem, ale sie ono zacznie otwierac przez kontuzje i zleszczenia.

Ba! Ci sami weterani solidniaki beda niezbednym uzupelnieniem wszystkich wymian z contenderami.

W dniu 7.09.2018 o 15:30, GeDDo napisał(a):

Inna sprawa, że zaraz (co jest wielce prawdopodobne) Young może trafić na FA skąd ktoś będzie mógł o niego powalczyć. Więc po co poświęcać pick?

Bo powalczyc to cos zupelnie innego od na pewno dostac.

Poza tym pomijasz korelacje tzn jesli ktos uwaza, ze pick 16-20 nie jest godny zawodnika tego kalibru to rowniez nie wylozy 30+$ ktore beda potrzebne by go przygarnac z waivera [bo po prostu ma niska wycene].

Edytowane przez wiLQ

W dniu 7.09.2018 o 16:03, wiLQ napisał(a):

Poniewaz nigdy nie rozumialem dlaczego druzyny z miejscem w salary nie wymiataja wszystkich takich opcji to odpowiem...

Zeby go sprzedac w sezonie po lepszej cenie.

Teraz sa problemy bo polowa ligi nie ma miejsca pod limitem, ale sie ono zacznie otwierac przez kontuzje i zleszczenia.

Ba! Ci sami weterani solidniaki beda niezbednym uzupelnieniem wszystkich wymian z contenderami.

Bo powalczyc to cos zupelnie innego od na pewno dostac.

Poza tym pomijasz korelacje tzn jesli ktos uwaza, ze pick 16-20 nie jest godny zawodnika tego kalibru to rowniez nie wylozy 30+$ ktore beda potrzebne by go przygarnac z waivera [bo po prostu ma niska wycene].

Może nie rozumiesz, bo nigdy nie byłeś w takiej sytuacji? Jeśli możesz mieć i pick i Younga, to nie widzę powodu oddawania picku aby go pozyskać.

Poza tym, z picku możesz wyrwać kogoś młodego, który może zaskoczyć już w pierwszym sezonie. Oczywiście szanse są małe, ale zawsze są. A jak już zaskoczy, to będzie wart dużo więcej niż taki Young. A jak nie zaskoczy, to żadna strata.

Jeśli chodzi o pozyskanie Younga z waivera, to tam chętnych na niego też nie będzie wielu. Drużyny blisko salary, nie będzie stać na jego pozyskanie. Więc kręg potencjalnych chętnych będzie mały, a to zwiększa szansę wyrwania go z FA za darmo i pewnie za mniej niż $30.

No i nawet jak nie pozyskasz Younga z waivera, to będą też inni wiekowi robiący w okolicy 30fp których będzie można zgarnąć i później sprzedać jak ktoś załapie kontuzję.

W dniu 7.09.2018 o 16:18, GeDDo napisał(a):

Może nie rozumiesz, bo nigdy nie byłeś w takiej sytuacji?

Wrecz przeciwnie, jak bylem w takiej sytuacji klepnalem dokladnie tego typu trejdy.

Moja pierwsza wymiana w lidze byla #7 za starego solidniaka bo od razu zauwazylem te dysproporcje...

Poza tym, z picku możesz wyrwać kogoś młodego, który może zaskoczyć już w pierwszym sezonie. Oczywiście szanse są małe, ale zawsze są.

Wlasnie w tych szansach tkwi sedno sprawy.

Czy wolisz [z grubsza] ~10% na kogos dobrego + ~20% na solidniaka + ~70% na wywalenie w ciagu roku czy 95% na solidniaka + 5% ryzyko kontuzji/zleszczenia? Duza wiekszosc preferuje to pierwsze i dlatego wszelakie loterie sa zyla zlota.

A jak już zaskoczy, to będzie wart dużo więcej niż taki Young. A jak nie zaskoczy, to żadna strata.

To jest wlasnie klasyczny blad, ze to "zadna strata". Jesli po pol roku patrzysz, ze gdybys sie tylko schylil mogles miec kogos wartosciowego, a nie masz nic to jest strata tego kalibru. Zbierze sie kilka takich i masz roznice o polowe tabeli.

Jeśli możesz mieć i pick i Younga, to nie widzę powodu oddawania picku aby go pozyskać.[...]

Jeśli chodzi o pozyskanie Younga z waivera, to tam chętnych na niego też nie będzie wielu. Drużyny blisko salary, nie będzie stać na jego pozyskanie. Więc kręg potencjalnych chętnych będzie mały, a to zwiększa szansę wyrwania go z FA za darmo i pewnie za mniej niż $30.

Tu sie nie zgodze, zwiekszy sie kreg zainteresowanych o wszystkich, ktorzy nie mieli picku. Czyli przykladowy lorak wymiecie 2-3 takich gosci za poldarmo, wiec nie trafia oni za poldarmo do tych co mieli picki.

No i nawet jak nie pozyskasz Younga z waivera, to będą też inni wiekowi robiący w okolicy 30fp których będzie można zgarnąć i później sprzedać jak ktoś załapie kontuzję.

Roznica polega na tym, ze przykladowy Lou nie bedzie 30stka tylko 40stka... a tacy na FAsach nie leza. Edytowane przez wiLQ

Ja też nie za bardzo rozumiem jak można nie chcieć takiego zawodnika jak Young w takiej cenie... tak samo jak nie rozumiałem w zeszłym roku jak można za pół darmo było nie chcieć Mirotica.

Tak czy inaczej Young na Waiverze nie wyląduje. Mam kupca i o ile nie dogadam się z kimś na pick (o ile będzie jeszcze zawodnik którego chce) to Young pójdzie do kogoś w normalnej wymianie.

W dniu 7.09.2018 o 16:34, wiLQ napisał(a):

Wrecz przeciwnie, jak bylem w takiej sytuacji klepnalem dokladnie tego typu trejdy.

Moja pierwsza wymiana w lidze byla #7 za starego solidniaka bo od razu zauwazylem te dysproporcje...

Kwestia kto co woli. Są osoby które mają inny pomysł na grę i wolą inwestować z młodych, których mogą mieć na lata.

Wlasnie w tych szansach tkwi sedno sprawy.

Czy wolisz [z grubsza] ~10% na kogos dobrego + ~20% na solidniaka + ~70% na wywalenie w ciagu roku czy 95% na solidniaka + 5% ryzyko kontuzji/zleszczenia? Duza wiekszosc preferuje to pierwsze i dlatego wszelakie loterie sa zyla zlota.

Nie ma znaczenia ile jest to %. Zamiast trzymać wiekowego gracza i liczyć, że ktoś w trakcie sezonu się po niego zgłosi, lepiej mieć ten slot zajęty przez młodych. Czyli nie jednego zawodnika, ale rotujesz tym slotem i szukasz w trakcie sezonu młodego. Ja swego czasu z FA wyrwałem w ten sposób młodego Rondo, DeAndre Jordana czy RHJ. Przez ten czas przewinęło się sporo młodych, ale jeśli slot byłby zajęty przez wiekowego (choć solidnego), to mógłbym nie mieć miejsca i szansy na wyrwanie kogoś fajnego na lata.

To jest wlasnie klasyczny blad, ze to "zadna strata". Jesli po pol roku patrzysz, ze gdybys sie tylko schylil mogles miec kogos wartosciowego, a nie masz nic to jest strata tego kalibru. Zbierze sie kilka takich i masz roznice o polowe tabeli.

Jeśli nie masz parcia na wysokie miejsce w tabeli, a wręcz przeciwnie Twoim celem jest walka o wysoki pick, to taki Young będzie tylko wadził.

Tu sie nie zgodze, zwiekszy sie kreg zainteresowanych o wszystkich, ktorzy nie mieli picku. Czyli przykladowy lorak wymiecie 2-3 takich gosci za poldarmo, wiec nie trafia oni za poldarmo do tych co mieli picki.

Roznica polega na tym, ze przykladowy Lou nie bedzie 30stka tylko 40stka... a tacy na FAsach nie leza.

A Ty myślisz, że jak ktoś się połamie jednemu z liderów, to tylko Young będzie na tapecie? Przecież inni też będą oferować swoich zawodników, w efekcie wcale nie jest pewnym, że w trakcie sezonu takiego Younga sprzedaż z zyskiem. Już się o tym przekonałem w poprzednim sezonie. Do sprzedania był (wzięty z FA) DeMarre Carroll robił 37,85fp a kosztował 26,20fp. Zysk 11 fp to było mało dla drużyn walczących o coś. A cena była bardzo niska (daleki pick, albo typek młodych o niskiej wartości). Sam życzyłeś mi powodzenia i twierdziłeś, że będę miał problemy aby go sprzedać. W składzie do oddania był Jerian Grant 29,10fp a kosz utrzymania 18,55fp. Chętnych nie było i skończył na FA. Więc już w poprzednim sezonie przekonałem się, jak to wszyscy będą walić drzwiami i oknami po takiego Younga. Edytowane przez GeDDo

W dniu 7.09.2018 o 19:24, GeDDo napisał(a):

A Ty myślisz, że jak ktoś się połamie jednemu z liderów, to tylko Young będzie na tapecie? Przecież inni też będą oferować swoich zawodników, w efekcie wcale nie jest pewnym, że w trakcie sezonu takiego Younga sprzedaż z zyskiem. Już się o tym przekonałem w poprzednim sezonie. Do sprzedania był (wzięty z FA) DeMarre Carroll robił 37,85fp a kosztował 26,20fp. Zysk 11 fp to było mało dla drużyn walczących o coś. A cena była bardzo niska (daleki pick, albo typek młodych o niskiej wartości). Sam życzyłeś mi powodzenia i twierdziłeś, że będę miał problemy aby go sprzedać.

Właśnie tu jest też problem z Lou W. Jeżeli będzie robił 40fp to sprzedanie go contenderowi z pensją 47fp będzie bardzo trudne. Musiałby robić ze 43-44fp żeby był popyt. A przecież jest też szansa, że nawet tych 40 nie zrobi.

Ja bym był za 48h na pick.

Przy okazji, jako potencjalny klient, zebrałem do kupy obecne oferty sprzedażowe:

Pioterksuper - D. Carroll, Danny Green - oczekiwane: pick przyszłoroczny,

PeeWee - T. Young - pick tegoroczny, Miles Bridges

Roger - Sabonis, Exum, Valentine, pick'2019 - konkretne wzmocnienia

Wilq - plotki chodzą, że L. Williams jest na bloku :smile:

Jendras - W. Chandler, E. Ilyasova

Bulek - P. Beverley, JJ Redick,

Krzemo - Portis, Kaminsky, pick 2019

Gerard - E. Payton, J. Green, Olynyk, M. Brogdon

Ktoś coś jeszcze? Obi nie schodzisz z salary?

M. Chriss, N. Powell, R. Hood, A. Zizic

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.