Chytruz Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Nie no, dajcie spokój. Jaki miliard? Na świecie żyje 7,5 miliarda ludzi. Około miliard w dalszym ciągu nie korzysta z prądu. Z pewnością duża grupa ma prąd, ale nie ma telewizora. O dostępie do płatnej TV nie ma co wspominać, bo to jest luksus na który pozwala sobie pewnie niewielki procent populacji. Bardzo wątpię, żeby na całym świecie znalazło się miliard ludzi wiedzących czym jest Premier League, a co tu mówić o oglądaniu meczu. 1.1 miliarda nie ma w ogóle prądu. Ponad miliard to dzieci do 9 roku życia. Połowa populacji to kobiety, które się piłką interesują w raczej niewielkim stopniu. 0.6 miliarda w samych Indiach nie ma dostępu do telewizji. W Chinach programy z najwiekszą oglądalnością w historii (zazwyczaj finały mistrzostw świata) gromadziły po 30 milionów ludzi. Co znaczy, że w najgorszym wypadku co najmniej 1.35 miliarda Chinczyków na pewno nie ogląda tego, co akurat transmitujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy13 Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 (edytowane) Piłka jest nie do porównania z niczym. Jakieś wybrane mecze repry lub finały turniejów ogląda nawet moja teściowa, która nie do końca kuma kiedy jest rzut rożny i nie wie, kto to Messi. Jak repra gra na Euro czy MŚ to w pracy potrafią zrobić płatną przerwę i umożliwić grupowe oglądanie w ramach integracji. To jest niewyobrażalna skala. Piłkę kopią dzieciaki nawet teraz, przy takiej średniej pogodzie (przynajmniej u mnie). Na orliku, na WF, w parku przed moją chatą. Wiem, że Polska to nie jest najlepszy wyznacznik ale jednak jakiś jest. Basket to na świecie sport numer 2 albo 3, który nie jest numerem 1 nawet w USA (przegrywa chyba nie tylko z futbolem ale i z basebolem). Przy czym przepaść między miejscem pierwszym i drugim jest taka, jak w Polsce między popularnością piłki - numeru jeden - oraz siatkówki i żużla, których kibice roszczą sobie nie wiem czemu prawa do "sportu narodowego". One też są bardzo popularne, ale jednak różnica jest olbrzymia, a za tym oczywiście idzie hajs. GSW ugrało dobry deal. Mnie dziwi, że na tym tle Cavs i Boston tak mało ugrali. Wiadomo, że GSW to mistrz i faworyt, ale Cavs mają LeBrona, co roku są w finałach, Boston to z kolei wielka marka i top wschodu na parę lat... Edytowane 13 Września 2017 przez andy13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Basket to na świecie sport numer 2 albo 3, który nie jest numerem 1 nawet w USA (przegrywa chyba nie tylko z futbolem ale i z basebolem). Przy czym przepaść między miejscem pierwszym i drugim jest taka, jak w Polsce między popularnością piłki - numeru jeden - oraz siatkówki i żużla, których kibice roszczą sobie nie wiem czemu prawa do "sportu narodowego". One też są bardzo popularne, ale jednak różnica jest olbrzymia, a za tym oczywiście idzie hajs. Nr 2 to krykiet - ostatnio podpisano umowę w Indiach umowę na 5 lat za 2 mld funtów ale tam sezon trwa 60 meczów więc za pojedynczy mecz Tv płaci 6,57 mln funtów http://www.livemint.com/Sports/zl4J49jm41HS6WFhLXiGjP/IPL-2017-sees-40-jump-in-viewership-over-last-year.html A mecze ogląda czasem 90 mln ludzi Jak jest mecz Indie-Pakistan to przed telewizorami tylko w tych dwóch krajach zasiada ok 350-400 mln ludzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chytruz Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Piłka jest nie do porównania z niczym. Jakieś wybrane mecze repry lub finały turniejów ogląda nawet moja teściowa, która nie do końca kuma kiedy jest rzut rożny i nie wie, kto to Messi. To są mecze reprezentacyjne gdzie dochodzi element plemienno-narodowy plus cała toczka eventu jakim są mistrzostwa świata, zupełnie inna sprawa. Hitowe mecze w Premier League mają oglądalność 10-15 milionów, a nie k**** miliard, lol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy13 Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 To są mecze reprezentacyjne gdzie dochodzi element plemienno-narodowy plus cała toczka eventu jakim są mistrzostwa świata, zupełnie inna sprawa. Masz rację, tylko basket nie ma takich imprez. Przykładem Eurobasket. Przeciętny "oglądacz" sportu nie wie, że coś takiego ma miejsce. Koszykówka o zasięgu światowym to (chyba) tylko NBA. Piłka ma MŚ, turnieje kontynentalne (wykraczające poza dany kontynent), kilka popularnych na całym świecie lig. Jak to się zsumuje to skala i tak jest niesamowita. Rozwalił mnie ten krykiet Trochę się offtop robi ale - czy w jakimś kraju kosz jest numerem jeden? USa już wiemy, że nie. Na Litwie jest bardzo popularny, ale czy najpopularniejszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chytruz Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Masz rację, tylko basket nie ma takich imprez. Przykładem Eurobasket. Przeciętny "oglądacz" sportu nie wie, że coś takiego ma miejsce. Ja tu osobiście nie przyszedłem porównywać jednego sportu z drugim, tylko walczyć z szerzeniem dezinformacji jakoby jakieś mecze ligowe miały oglądalnosć w miliardach. Trochę się offtop robi ale - czy w jakimś kraju kosz jest numerem jeden? USa już wiemy, że nie. Na Litwie jest bardzo popularny, ale czy najpopularniejszy? Filipiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Trochę się offtop robi ale - czy w jakimś kraju kosz jest numerem jeden? USa już wiemy, że nie. Na Litwie jest bardzo popularny, ale czy najpopularniejszy? Z tego co wiem to na Litwie i na Filipinach z czego Filipiny to na 100% a Litwa chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis21 Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Serio 20mln to wg was mało? 20mln za taki małą powierzchnię to jest dużo, bardzo dużo. Barca może i bierze 55mln, ale porównajcie sobie wielkość reklam i jak to wygląda w TV, tutaj ten Rakuten będzie ledwo zauważalny, a na koszulce Barcy to on się rzuca jako pierwszy w oczy. Dlatego 20mln to jest solidna kasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chytruz Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Serio 20mln to wg was mało? 20mln za taki małą powierzchnię to jest dużo, bardzo dużo. Barca może i bierze 55mln, ale porównajcie sobie wielkość reklam i jak to wygląda w TV, tutaj ten Rakuten będzie ledwo zauważalny, a na koszulce Barcy to on się rzuca jako pierwszy w oczy. Daj lidze jeszcze kilka lat, hehe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dnc Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Piłka jest nie do porównania z niczym. Jakieś wybrane mecze repry lub finały turniejów ogląda nawet moja teściowa, która nie do końca kuma kiedy jest rzut rożny i nie wie, kto to Messi. Jak repra gra na Euro czy MŚ to w pracy potrafią zrobić płatną przerwę i umożliwić grupowe oglądanie w ramach integracji. To jest niewyobrażalna skala. Piłkę kopią dzieciaki nawet teraz, przy takiej średniej pogodzie (przynajmniej u mnie). Na orliku, na WF, w parku przed moją chatą. Wiem, że Polska to nie jest najlepszy wyznacznik ale jednak jakiś jest. Basket to na świecie sport numer 2 albo 3, który nie jest numerem 1 nawet w USA (przegrywa chyba nie tylko z futbolem ale i z basebolem). Przy czym przepaść między miejscem pierwszym i drugim jest taka, jak w Polsce między popularnością piłki - numeru jeden - oraz siatkówki i żużla, których kibice roszczą sobie nie wiem czemu prawa do "sportu narodowego". One też są bardzo popularne, ale jednak różnica jest olbrzymia, a za tym oczywiście idzie hajs. GSW ugrało dobry deal. Mnie dziwi, że na tym tle Cavs i Boston tak mało ugrali. Wiadomo, że GSW to mistrz i faworyt, ale Cavs mają LeBrona, co roku są w finałach, Boston to z kolei wielka marka i top wschodu na parę lat... numer dwa w Polsce i narodowy sport to chyba skoki są a nie żuzel i siata ale to i tak daleko za piłką nożną na świecie myślę że w top 5 spokojnie będzie futbol amerykański, moze nawet 3 baseball też jest wysoko, dla Japońców to przecież sport narodowy a jeszcze jest Kuba i parę innych które grają w tych Master Series czy jakoś tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzemo Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Popularność. .. W Polsce ligowa koszykówka miała niegdyś niższą oglądalność w tv od zawodów w silowaniu na rękę. To tak w kwestii miejsca w szeregu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyparlo Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Trochę się offtop robi ale - czy w jakimś kraju kosz jest numerem jeden? USa już wiemy, że nie. Na Litwie jest bardzo popularny, ale czy najpopularniejszy? W Serbii też to stoi na wysokim poziomie zainteresowania. Koszykarze Serbii mają dużo obserwujących na Instagramach, Twitterach, a Crvena Zvezda i Partizan ma topowych kibiców w Europie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montana Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 W Serbii też to stoi na wysokim poziomie zainteresowania. Koszykarze Serbii mają dużo obserwujących na Instagramach, Twitterach, a Crvena Zvezda i Partizan ma topowych kibiców w Europie. To są kibice z piłki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pg13 Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 To są kibice z piłki To prawda. Nie muszę chyba mówić, że są to ludzie zajmujący sie głównie handlem narkotykami. W końcu nie pracując, skądś trzeba brać na te wszystkie wyjazdy i zabawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyparlo Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 To są kibice z piłki I? U nas w PLK grają Siarki Tarnobrzeg i potem nikt się tym nie interesuje. Byłby Lech Poznań i Legia Warszawa w nowych halach, to popularność na pewno poszłaby mocno do góry. Często też mam wrażenie, że kibice Partizana i Crveny są bardziej nakręceni na kosza, gdzie są topowi, a w piłce nożnej jednymi z wielu. W każdym razie Serbia kocha koszykówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. zalias Opublikowano 14 Września 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Trochę się offtop robi ale - czy w jakimś kraju kosz jest numerem jeden? USa już wiemy, że nie. Na Litwie jest bardzo popularny, ale czy najpopularniejszy? to juz tam kilka osob odpisalo ale jeszcze ja wtrace 5 groszy offtopowo, oprocz tego ze widzialem kiedys taka mapke gdzie ktos robil badania na podstawie wlasnie ogladalnosci itp itd i sportow nr1 w danych panstwach i Litwa tam miala kosza, to jeszcze sam osobiscie mieszkalem na Litwie 14 lat i moge potwierdzic ze tam generalnie NIC absolutnie NIC innego sie nie liczy, od ogladania poprzez samo granie. z kumplami czasem jakas pilke kopalismy ale to w zasadzie podczas mundialu i tylko jak starsi pozajmowali boiska do kosza no i generalnie w zwiazku z tym regularnie w calym miescie sa jakise turnieje organizowane, gdzie potrafia w samym centrum po prostu postawic czasowe kosze na 2-3 dni i organizowac tam turniej i wtedy to wyglada tak jak na tym zdj, normalnei na kostce jakies linie, kilka koszy i mozna grac. po 3 dniach sladu po tym nie ma czasem zimą zamiast jakichs lampek swiatecznych robia takie ozdoby na latarniach jak widac nizej na zdj. takie kosze i pilki ktore powinny swiecic, ale mam problem zeby znalezc zdjecie ladne wiec jest byle jakie do tego no... w samym Wilnie (bo ja jak cos mieszkalem w Wilnie i to wszystko co wrzucam jest z Wilna, ale w innych miastach jest podobnie moze na mniejsza skale, jako ze to jest stolica) jest pomnik koszykówki i na koniec, moj faworyt to wieza telewizyjna ktora w swieta lubi sie czasem zamieniac w 326 metrowy kosz +ciekawostka taka, ze tam w tym spodku na gorze jest knajpa ktora jest na takiej ruchomej platformie ktora w ciagu godziny robi obrot o 360 stopni takze siedzisz sobie jesz czy tam pijesz piwko, nawet nie czujesz ze sie ruszasz a tak co chwila masz inny widok i w zasadzie Wilno z kazdej strony mozesz obejrzec w godzine bedac tam w 1 miejscu no to tak tyle offtopowo, ale jak cos potwierdzam to o Litwie i popularnosci koszykowki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayor Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Nr 2 to krykiet - ostatnio podpisano umowę w Indiach umowę na 5 lat za 2 mld funtów ale tam sezon trwa 60 meczów więc za pojedynczy mecz Tv płaci 6,57 mln funtów http://www.livemint.com/Sports/zl4J49jm41HS6WFhLXiGjP/IPL-2017-sees-40-jump-in-viewership-over-last-year.html A mecze ogląda czasem 90 mln ludzi Jak jest mecz Indie-Pakistan to przed telewizorami tylko w tych dwóch krajach zasiada ok 350-400 mln ludzi. Pracowałem z Hindusami prawie 3 lata i rzeczywiście krykiet to dla nich więcej niż sport.,Krykiet to dosłownie religia .,Wytłumaczyli mi także dlaczego tak jest? W Indiach mimo miliardowej populacji społeczeństwo jest bardzo słabo wysportowane,wystarczy zobaczyć jak niewiele medali Hindusi zdobyli w olimpiadach-(praktycznie tylko hokej na trawie i strzelectwo).,Przyczyny takiego stanu rzeczy to: bieda,niedożywienie,głód,wegetarianizm z pobudek religijnych,brak infrastruktury i sponsoringu.,W krykieta można grac w zasadzie byle gdzie i byle czym i nie trzeba być dobrze wykarmionym olbrzymem czy atletą( bohater narodowy Sachin Tendulkar 5'5" wzrostu).,Wystarczy kawałek deski , piłka ,trochę siły i dzieciaki mogą grać ., Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy13 Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Aż chce się wieszczem zajechać Litwo, Ojczyzno moja! Byłem raz i właśnie wiedziałem, że kosz jest tam numerem jeden, ale to co opisałeś i pokazałeś Zalias jest niesamowite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eld Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 no to tak tyle offtopowo, ale jak cos potwierdzam to o Litwie i popularnosci koszykowki Życzył bym sobie samych takich zajeciekawych offtopów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Kończącz offtop plan jest taki żeby wytransferować Klaya bo na SG będzie grał Javale https://www.youtube.com/watch?v=U2zt_sSSJYQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi