Skocz do zawartości

Draft 2017

falcao

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście nie jestem fanem Smitha i kompletnie nie widzę u niego tego atletyzmu, o którym wszyscy piszą. Owszem, potrafi wyskoczyć, jak ma więcej przestrzeni, ale pod względem szybkości i dynamiki nie imponuje, w dodatku jest dość mały i krótki. Miał fajny moment w sezonie, ale końcowa faza to same porażki i cała masa strat. Do tego dochodzi styl gry - typowy przetrzymujący piłkę klepacz przy współczesnych tendencjach do szybszego tempa i ruchu piłki średnio pasuje. Z czołówki mam przy nim największy bust alert.

Prime Melo z 09 z Denver, pozbawiony większości wad (defensywa, gorsza trójka, mentalność - która u Tatuma jest zajebista)?

Biorę z 2ką zdecydowanie nad Smithem, Ballem, Jacksonem i Isaaciem.

To chyba przy optymistycznym założeniu, że Tatum osiąga swój sufit, który powyżej napisałeś, a reszta z jakichś powodów tego nie robi.

Zresztą mi Tatum akurat ciut późniejszego Pierce'a bardziej przypomina.

Tatum nie jest nawet w połowie tak dobrym ball handlerem.

Sufit jego mam nawet wyżej. Plus po prostu tekst, że ofensywny prime Melo z defensywą Tatuma (nie na poziomie Kawhiego, ale zdecydowanie above avg) nie może być SS zdziebko mnie zdziwił.

What I'm sayin: prime Melo, z whatever defensywą nie może być superstarem, bo Melo/hollow_scorer/nie_kreator/ball_stopper/PO_choker nie ma impactu superstara i tyle. To, że Tatum miałby być coś-jak-Melo minus wady, to już inna kwestia, z którą nie dyskutuję.

Sufit jego mam nawet wyżej. Plus po prostu tekst, że ofensywny prime Melo z defensywą Tatuma (nie na poziomie Kawhiego, ale zdecydowanie above avg) nie może być SS zdziebko mnie zdziwił.

- chodziło mi o ofensywę - Tatum nigdy nie miał problemu z oddawaniem piłki (choć owszem często grał ISO - taki urok Duke).

+ myślę, że źle czytacie tekst o 1 opcji. Tatum absoultnie nie wymusza bycia 1 opcją w ataku, tylko w przeciwieństwie do dalszych picków wiadomo, że może nią być.

Melo też nie ma problemu z oddawaniem piłki, tylko lubi se zagrać izolację i kiedy nie jest podwajany, to nie widzi powodu, żeby oddawać piłkę. Tatuma możesz tłumaczyć, że to urok Duke, ale to jest znowu bardziej Twoja nadzieja, że on nie ma w genach bycia iso-scorerem, tylko Krzyzewski tego od niego wymagał. Mnie to jednak wygląda na to, że to po prostu jego sposób na zdobywanie punktów, ponieważ brak mu elitarnego atletyzmu, pierwszego kroku, ball handlingu, kończenia vs NBA lenght. Dlatego też na dzień dzisiejszy jeśli ofensywa ma być prowadzona przez Tatuma, to widzę jednak masę izolacji. I tak jak pisałem wyżej, jeśli liczysz na to, że Tatum będzie "ofensywnym Melo", co może mieć miejsce (ale jest raczej mało prawdopodobne), to nie licz, że przy jego przeciętnych jak NBA warunkach będzie ponadprzeciętnym obrońcą. W jego przypadku dużo moim zdaniem zależeć będzie od tego gdzie trafi, bo jeśli będą to jacyś Magic, gdzie Tatum będzie najbardziej utalentowanym ofensywnie graczem, to widzę głównie te izolacje.

Edytowane przez karpik

Tatum to 6'8 z 6'11 wingspan i brak mu 1,5 cala do 9 standing reach - jego warunki fizyczne są underrated mocno - dla porównania Jackson ma 6'8 z 6'10 i 8'3. + rama Tatuma dla której nabranie mięśni problemem nie będzie. To nie są żadne przeciętne warunki Jaysona.

Patrząc na obecnych starterów to można zrobić 3 grupy:

1. Lepsi od Tatuma: LeBron, George, Batum, Covington, Durant, Leonard, Ariza, Harkless, Gay, Ingram

2. Podobni do Tatuma: Carroll, Porter, Prince/Thabo, Middleton/Parker, Harris, Carmelo, Hollis-Jefferson, Mbah a Moute, Roberson, Gallinari, Barnes, Wiggins

3. Gorsi od Tatuma: Crowder, Ross, Butler, McGruder, Hayward, Parsons, Hill, Warren.

To tak z grubsza i w uproszczeniu, ale pokazuje, że Tatum w NBA na pewno nie będzie się wyróżniał warunkami, bo będzie po prostu jednym z wielu. Oczywiście dla porównania do Jackosna (nie wiem akurat czemu mamy to robić w stosunku do niego, bo on nie gra póki co w NBA) wybrałeś najlepszy dla Tatuma pomiar DX vs najgorszy dla JJ..., zobaczymy czy chłopaki wezmą udział w pomiarach na draft combine i co one ewentualnie pokażą, ale wygląda, że Tatum jest z pół do jednego cala dłuższy, co przy różnicy w atletyźmie można spokojnie pominąć.

Dołożyć wszystko o czym tu czytam.. (elitarny atletyzm, elitarna defensywa, ballhandling) to co Wy LeBrona oczekujecie?

+ cyfry Tatuma (ciut lepsze) są tak podobne z freshm year Pierce'a, że comp nie dziwi.

Tatum ma też podobne cyfry do Tobiasa Harrisa, ale to już pewnie Tobie nie pasuje w kwestii porównań ;]

Ja nie oczekuję od niego bycia LeBronem, po prostu zastanawiam się jak będzie wyglądać jego ofensywa w NBA i najbardziej prawdopodobną opcją wydaje mi się ISO-scorer + cuty i spot up gdzie jest dobry. Dlatego nie robię z niego #2.

A ofensywa Duke ma to do siebie od lat, że wchodzi w iso na spacingu. Tatum wykorzystywany w ataku w NBA powinien być znacznie lepiej, choć ofk jak każdy prospect - zależy gdzie trafi.

Albo po prostu Duke rekrutuje graczy pasujących do ich systemu vide Parker albo Tatum.

Frank Jackson z Duke być może podejdzie do draftu w tym roku, choć większość typowało go na to, że zostanie jeszcze jeden rok.

Co o nim sądzicie? Jak z jego trójką i defensywą? Wiem, że to raczej wyskakany scorer, raczej dwójka w ciele jedynki. Był w rankingu rookie wysoko, ale ława w Duke i hype spadł.

• 2 tygodnie później...

Jeanne to mój cichy faworyt na 2rnd pick Byków zaraz obok Metu, który niestety zrezygnował z draftu 2017.

Stawiam, że pójdzie w top 20 a może i w loterii. Bardzo wcześnie rok temu poszedł Thon Maker. Papagiannis (216cm, wingspan 229cm) też był w mockach gdzieś tam głęboko w drugiej rundzie a poszedł z 13. i Kings raczej tego nie żałują, za to wiele zespołów żałuje odpuszczenia Goberta, który w 2013 poszedł gdzieś pod koniec pierwszej rundy. Jeanne jest bardzo mobilny jak na ten wzrost, jest też oczywiście strasznie chudy i jest X years away from being Y year away ale takie high risk/high reward ratio powinno być zgarnięte choćby przez taką Atlantę z 19 pickiem

Stawiam, że pójdzie w top 20 a może i w loterii. Bardzo wcześnie rok temu poszedł Thon Maker. Papagiannis (216cm, wingspan 229cm) też był w mockach gdzieś tam głęboko w drugiej rundzie a poszedł z 13. i Kings raczej tego nie żałują, za to wiele zespołów żałuje odpuszczenia Goberta, który w 2013 poszedł gdzieś pod koniec pierwszej rundy. Jeanne jest bardzo mobilny jak na ten wzrost, jest też oczywiście strasznie chudy i jest X years away from being Y year away ale takie high risk/high reward ratio powinno być zgarnięte choćby przez taką Atlantę z 19 pickiem

W moim przekonaniu #28-40.