Skocz do zawartości

Aborcja, eutanazja - Etyka

vasquez

Rekomendowane odpowiedzi

lol cytujesz moj post gdzie daje wyrazne rozroznienie miedzy aborcja/morderstewm a aborcja/morderstwem w tragicznych okolicznosciach i piszesz, ze nie potrafie/nie chce tego odroznic....

rozumiem, ze dla Ciebie kazda aborcja to morderstwo w tragicznych okolicznosciach a jedynym rodzajem morderstwa w tragicznych okolicznosciach jest aborcja

DAMN

przeciez wczesniej tez bylo przebaczenie , franciszek ulatwiajac taki stan rzeczy jasno dal do zrozumienia jakie miejsce w jego herarachii moralnej zajmuje aborcja , ugial sie pod wplywem opinii publicznej, moze za kilka lat jeszcze ciekawsze rzeczy zostana wprowadzone bo pan franciszek i jego swita chca byc fajni i lubiani

spowiedz(wersja europejska): piec razy powiedzialam qrwa , zle pomyslalam o mamusi , oklamalam chlopaka , 

- napewno to wszystko?

-zapomnialam  , jeszcze ostatnio wyskrobalam bachorka , wie ksiadz szybki sex, a ja ide na studia....

naprawde bardzo zaluje

- zaluj bardzo i nie oklamuj chlopaka pamietaj dziecko  promocja na bachorki do listopada 2016 , potem zobaczymy...

czyli teraz skrobanka,spowiedz,zal, nastepna skrobanka,spowiedz,zal i td.

Sorry, ale nie bardzo mam dziś i jutro czas.

Napiszę tylko, że spowiedź jest ważna tylko wtedy, kiedy spełnione są jej wszystkie warunki: rachunek sumienia, zal za grzechy, mocne postanowienie poprawy, spowiedź szczera i zadośćuczynienie Panu Bogu i bliźniemu. Nie działa to według przedstawionego przez Ciebie schematu, a jeżeli ktoś tak serio robi, to nie wiem, po co chodzi do spowiedzi. Przy Komunii nie sprawdzają, czy skrobałeś, czy nie.

lol cytujesz moj post gdzie daje wyrazne rozroznienie miedzy aborcja/morderstewm a aborcja/morderstwem w tragicznych okolicznosciach i piszesz, ze nie potrafie/nie chce tego odroznic....

rozumiem, ze dla Ciebie kazda aborcja to morderstwo w tragicznych okolicznosciach a jedynym rodzajem morderstwa w tragicznych okolicznosciach jest aborcja

DAMN

nie napisalem nigdzie ze jedynym morderstwem w tragicznych okolicznosciach jest aborcja tu sie klania Twoje czytanie ze zrozumieniem. zle to interpretujesz, najpierw przeczytaj to co sam napisales

po pierwsze to klamiesz, nic takiego nie napisalem. to juz Twoje domysly. bylem po prostu ciekaw co mysli fluber i przedstawilem swoja mysl na ten temat. nie obrazalem katolikow, co wiecej napisalem ze prawdziwi katolik cec***e sie milosierdziem i wyrozumialoscia co chyba nie stawia ich w zlym swietle he? nie czytasz ze zrozumieniem, nawet ukrytych aluzji nie chcesz widziec (albo nie potrafisz), ludzie nie musza i przede wszystkim nie moga mowic wszystkiego wprost, papiez chcialby powiedziec wiecej ale po prostu nie moze.

po drugie nie widzisz roznicy pomiedzy morderstwem a morderstwem w tragicznych okolicznosciach? to tak jakbys nie widzial roznicy pomiedzy morderstwem a morderstwem w samoobronie, to tez w jest tragicznych okolicznosciach prawda?. to tak jakbys nie widzial roznicy pomiedzy morderstwem a zabiciem osoby ktora probuje mnie zgwalcic? różnica jest, nie chcesz jej dostrzegac. gwarantuje Ci ze papiez dostrzega te subtelne roznice, ale o wszystkim nie moze mowic glosno. i tak jednak upomina księży raz o tym ze pływają w bogactwie raz o tym że wydają sądy w sprawie aborcji tak jakby byli co najmniej mesjaszami albo sędziami w imieniu Boga, a to jednak on jest najwiekszym autorytetem w  tych sprawach na ziemi (przynajmniej w swiecie katolikow)

fluber nie odpisuje juz, wiem ze jest zalamany mowim brakiem wiedzy na temat KK, nie chce byc chamski ale czyzby jego papiez podlamal jego kregoslup moralny?

Kary za które grozi ekskomunika:

znieważenie Eucharystii, pobicie papieża, zabicie biskupa, uznanie siebie za biskupa, wyświęcenie kobiety, złamanie tajemnicy konklawe, apostazja, schizma, herezja formalna, rozgrzeszenie wspólnika grzechu nieczystości, złamanie tajemnicy spowiedzi i aborcja.

Kary za które nie grozi ekskomunika:

Gwałt, pedofilia, zabójstwo, torturowanie ludzi

Papież Franciszek na Rok Miłosierdzia przeniósł aborcję z pierwszego koszyka do drugiego. 

Kościół nie potępia nikogo, kto spełnił 5 warunków dobrej spowiedzi. Ja też takich osób nie potępiam. Wydaje mi się, że to wy potępiacie Piechę, Chazana, czy Zelnika, a nie ja :nevreness:

nie udawaj fluber glupszego ani madrzejszego niz jestes. skoro teraz bedzie mozna tak latwo ten grzech odpokutowac, wystarczy zwykla spowiedz to czemu masz zamiar wsadzac te kobiety do wieznia? nawet dla papieza aborcja nie jest rownoznaczna z morderstwem, widzi tez jej okolicznosci a nie tylko fakt. a przeciez papiez powinien byc dla Cb autorytetem czyż nie? 

Nie będę się rozpisywał, zacytuję tylko papieża Franciszka, może to trochę Ci rozjaśni jaką papież Franciszek ma opinię o aborcji:

"Aborcja nie jest mniejszym złem, jest zbrodnią. To eliminacja jednego, aby uratować kogoś innego. Tak postępuje mafia. To zbrodnia, zło absolutne".

Edytowane przez fluber

Macie w Polsce prawdopodobnie najbardziej restrykcyjne prawo antyaborcyjne na świecie,ale dla fundamentalistów mistrzostwo świata to za mało.,Oni chcą zdobyć jeszcze puchar świata,złoto olimpijskie,pierścienie i pobić rekord Warriors.,Jeżeli obecne prawo ich zdaniem jest zbyt łagodne to znaczy ,że nie ufają polskim kobietom.,Czyli dla nich Polka jest gorsza od Niemki,Czeszki,Amerykanki i powinna być poddana ściślejszej kontroli a w razie potrzeby przykładnie ukarana.,Tylko każdy zanim podniesie kamień powinien pomyśleć chociażby o swojej matce.,Jeżeli kogoś nie przyniósł bocian ani nie został znaleziony w kapuście to znaczy ,że urodziła go matka i jak nie ma dwanaścioro rodzeństwa to możliwe ,że jego matka podjęła kiedyś decyzje o strasznej zbrodni,albo nie daj Boże stosowała jakieś paskudne środki. 

antyklerykałowie nie mają nic przeciwko Bogu, ale skoro utożsamiasz Go [wierząc czy też nie wierząc] z Kościołem, to takie wpadki jak powyższa muszą być dla ciebie smutną codziennością.

"nie wierze w Boga"

niewiara w Boga jak i wiara w Boga są dowodami na brak piątej klepki.

"biologicznie zlepek komorek to zywy czlowiek" @fluber

na tym polega cały problem :]

fanatycy dopadli sformułowania "zabijać dzieci" i jadą na tym, mimo że plotą sakramenckie brednie "po uznaniu". Dopóki strona pro choice nie zacznie karcić ich za to "zabijanie", to będą do nieprzytomności swoje pleść i w jedną stronę wózek ciągnąc. Poza tym, nie mają nic do powiedzenia.

w jednym szeregu z równymi sobie mędrcami i moralistami z Gwatemali i Salwadoru oraz Malty. Co ich łączy ? To że wszyscy są ociemniali od katolickiego fundamentalizmu. 

"22 tyg ma prawo do zycia, 30 tyg nie" - ale w ósmym miesiącu chyba nigdzie nie pozwalają skrobać ? Moze tutaj szukaj św Graala. Są jednak jakieś granice, kiedy nawet ci "mordercy dzieci" uznają, ze TO JEST JUŻ dziecko i nie skrobiemy. Ciekawe, prawda ? Może jednak coś w tym jest.

"wiekszosc Polakow popiera moje zdanie. To twoje zdanie jest w mniejszosci"

podobnie jak większość Polaków idzie się skrobać, kiedy zachodzi w niechcianą ciąże, albo zachodzi w nią ktoś bliski. 

co nie sprawia, ze domagam się bycia w większości. Zwracam uwagę jednak na to, że GROS Europejczyków [sorry, bliżej mi do Europy niż do Polski] akceptuje prawo, które dopuszcza aborcję z powodów osobistych i społecznych, czyli jak to mowi się w Polsce "na życzenie". 

co mnie obchodzi grupa polskich oszołomów, skoro granice są otwarte, w gazetach i w necie masa ogłoszeń oferujących skrobankę, nikt tego nie ściga, nikt nie łapie, nikogo to nie obchodzi...

w tym całym pierdo.lniku chodzi o HIPOKRYZJĘ. skrobanek są setki tys corocznie, ale ani Kościoła, ani PIS, ani Ordo Julek czy jak to tam szło, nic to nie obchodzi. Oni mają w d,pie czy ty albo ja uznajemy, że do 12 tygodnia wolno albo nie. im chodzi o władzę i kase.

Kościółł to popiera, bo jak pójdzie po jego linii, to będzie dowód na jego moralną i ideologiczną supremację. A to jest dla Kościoła sprawa życia, śmierci i wielkiej kasy. Jak politycy się kapną, ze Kościół nie ma w Polsce poparcia, to przestaną go wspierać, i liczyć się z nim, ergo : ktoś nawet z prawicy głębokiej może pomyśleć, ze 6 mld wiecej w kasie z powodu odebrania KK dotacji i opodatkowanai go, to całkiem niezły deal, i to z niskimi kosztami własnymi.

Ordo Juzek, to kolejny podmiot, który chce się zaznaczyć, żeby trzepać z tego szmal. Jak pokażą, że mają znaczenie, to rząd zacznie ich karmić jako instytucję społecznego pożytku i paru cwaniaków będzie żyło jak pączek w maśle. Oni też mają w d,pie, od kiedy zaczyna się człowiek, mają w d,pie los kobiet, i chorych potworków które się urodzą z gwałtu albo patologicznych ciąż, mają w d,pie podziemie aborcyjne i mają w d,pie generalnie wsszystko. "To nie jest wojna dla wolności, to wojna dla korzyści", jak spiewał poeta, parafrazując "To nie jest wojna o życie, to wojna o kasiorę".

koniec tego interesu jest taki, że po d,pie dostaną te biedne, czasami niepełnosprawne umysłowo, kobiety, które zajdą w ciąże, często z gwałtu, i będą musiały skrobać się w fatalnych warunkach, z zagrożeniem zdrowia i życia, z powikłaniami, bez pomocy dobrego lekarza. W imię BIZNESÓW i politycznych zysków Kościoła, Ordo Juris czy PISu.

a najwięcej zarobi podziemie aborcyjne, które już za kilka tysiów wyskrobie każdą chętną i to w trybie natychmiastowym. Ci lekarze, którzy dziś podpisują klauzule sumienia, zacierają tłuste łapki na samą myśl, że biznes będzie się dalej kręcił, bo polsscy politycy, księża, fanatycy katoliccy są na tyle durnowaci, żeby dla włąsnej satysfakcji, pozycji i politycznego dealu, utrzymywać istniejącą patologię albo tę patologię powiększać.

I o to tutaj chodzi, a nasze spory to psu na budę, bo i tak one  nikogo nie obchodzą. Za odpowiednią kasę lekarz czy baba z lasu wyskrobią nawet i takiego, co ma więcej niż 30 tygodni. Albo kobieta sama poroni.

w istocie, jak ktoś tu celnie zauważył : skoro nie da się aborcji zapobiec, bo jak kobieta musi albo zechce, to zrobi. MOzliwosci ma multum, w zalezności od stanu portfela. Problem sprowadza się więc do tego, by oszczędzić jej problemów, kłopotów, utraty zdrowia, a nawet życia.

Sądze, ze to powinno nas połączyć, bo ani ja, ani - zaryzykuję - ty również, nie chcemy by prawo traktowano w Polsce instrumentalnie, zaostrzając je tylko po to, by jakaś grupka cyników mogła mieć z tego kasę i satysfakcję albo poczucie moralnej władzy nad innymi.

klasa jak zwykle! - autolajk!

Mentalnie szczególnie. Do tej Europy - jej południowej części między Serbią, a Albanią. Nie tylko aborcję mają tam legalną, ale i inne wnioski z hasła moje ciało - mój wybór wyciągnęli.  

Edytowane przez RappaR

czyli z tego co rozumiem gwalt, pedofilia czy zabojstwo są  mniej karygodne niz pobicie czy zniewazenie,wg kosciola? ok, seems legit. to jest ukladane pod księży ;] ??

No właśnie nie. Chciałem Ci tylko pokazać, że nie ma żadnej zależności pomiędzy procedurą rozgrzeszania, a tym, czy dany czym jest morderstwem, czy nie.

"biologicznie zlepek komorek to zywy czlowiek" @fluber

na tym polega cały problem :]

fanatycy dopadli sformułowania "zabijać dzieci" i jadą na tym, mimo że plotą sakramenckie brednie "po uznaniu". Dopóki strona pro choice nie zacznie karcić ich za to "zabijanie", to będą do nieprzytomności swoje pleść i w jedną stronę wózek ciągnąc. Poza tym, nie mają nic do powiedzenia.

Bardzo bym chciał, żeby udało się poprowadzić tę dyskusję tylko na poziomie etyki, a nie religii. Sformułowanie zabić człowieka jest, jak najbardziej poprawne. Tutaj dyskusja sprowadza się do tego, kiedy można zabić człowieka i dlaczego. Nawet nie możemy zacząć tej dyskusji, bo ciągle nie wszedłeś na właściwy temat. Pytanie brzmi w jakich okolicznościach możemy pozbawić kogoś życia i czy w ogóle powinniśmy to robić?

w jednym szeregu z równymi sobie mędrcami i moralistami z Gwatemali i Salwadoru oraz Malty. Co ich łączy ? To że wszyscy są ociemniali od katolickiego fundamentalizmu. 

"22 tyg ma prawo do zycia, 30 tyg nie" - ale w ósmym miesiącu chyba nigdzie nie pozwalają skrobać ? Moze tutaj szukaj św Graala. Są jednak jakieś granice, kiedy nawet ci "mordercy dzieci" uznają, ze TO JEST JUŻ dziecko i nie skrobiemy. Ciekawe, prawda ? Może jednak coś w tym jest.

Chętnie podyskutuję na argumenty bez odwołań do katolickiego fundamentalizmu.

Oczywiście, że istnieją kraje, gdzie można w ósmym miesiącu skrobać, w niektórych krajach nawet choroba płodu nie musi być przyczyną. W krajach, w których są limity, nie wynikają one z tego, że ktoś w którymś tygodniu uznaje dziecko za dziecko i napisałem to już 4 razy. Teraz piszę piąty. Wynika to z ryzyka komplikacji podczas zabiegu.

podobnie jak większość Polaków idzie się skrobać, kiedy zachodzi w niechcianą ciąże, albo zachodzi w nią ktoś bliski. 

co nie sprawia, ze domagam się bycia w większości. Zwracam uwagę jednak na to, że GROS Europejczyków [sorry, bliżej mi do Europy niż do Polski] akceptuje prawo, które dopuszcza aborcję z powodów osobistych i społecznych, czyli jak to mowi się w Polsce "na życzenie". 

co mnie obchodzi grupa polskich oszołomów, skoro granice są otwarte, w gazetach i w necie masa ogłoszeń oferujących skrobankę, nikt tego nie ściga, nikt nie łapie, nikogo to nie obchodzi...

w tym całym pierdo.lniku chodzi o HIPOKRYZJĘ. skrobanek są setki tys corocznie, ale ani Kościoła, ani PIS, ani Ordo Julek czy jak to tam szło, nic to nie obchodzi. Oni mają w d,pie czy ty albo ja uznajemy, że do 12 tygodnia wolno albo nie. im chodzi o władzę i kase.

Kościółł to popiera, bo jak pójdzie po jego linii, to będzie dowód na jego moralną i ideologiczną supremację. A to jest dla Kościoła sprawa życia, śmierci i wielkiej kasy. Jak politycy się kapną, ze Kościół nie ma w Polsce poparcia, to przestaną go wspierać, i liczyć się z nim, ergo : ktoś nawet z prawicy głębokiej może pomyśleć, ze 6 mld wiecej w kasie z powodu odebrania KK dotacji i opodatkowanai go, to całkiem niezły deal, i to z niskimi kosztami własnymi.

Chętnie poznam dane, które mówią o tym, że większość Polaków idzie się skrobać.

Chętnie również zapoznam się z danymi, które informują o setkach tysięcy skrobanek rocznie. 

Chętnie też poznam przyczynę, dla której Kościół miałby być przeciwko ochronie życia. No i chętnie dowiem się, jakiż to związki przyczynowo - skutkowe doprowadziły do tego, że uważasz iż Kościół w Polsce na tym zarobi. Mam dokładnie odwrotne przekonanie.

Ordo Juzek, to kolejny podmiot, który chce się zaznaczyć, żeby trzepać z tego szmal. Jak pokażą, że mają znaczenie, to rząd zacznie ich karmić jako instytucję społecznego pożytku i paru cwaniaków będzie żyło jak pączek w maśle. Oni też mają w d,pie, od kiedy zaczyna się człowiek, mają w d,pie los kobiet, i chorych potworków które się urodzą z gwałtu albo patologicznych ciąż, mają w d,pie podziemie aborcyjne i mają w d,pie generalnie wsszystko. "To nie jest wojna dla wolności, to wojna dla korzyści", jak spiewał poeta, parafrazując "To nie jest wojna o życie, to wojna o kasiorę".

koniec tego interesu jest taki, że po d,pie dostaną te biedne, czasami niepełnosprawne umysłowo, kobiety, które zajdą w ciąże, często z gwałtu, i będą musiały skrobać się w fatalnych warunkach, z zagrożeniem zdrowia i życia, z powikłaniami, bez pomocy dobrego lekarza. W imię BIZNESÓW i politycznych zysków Kościoła, Ordo Juris czy PISu.

a najwięcej zarobi podziemie aborcyjne, które już za kilka tysiów wyskrobie każdą chętną i to w trybie natychmiastowym. Ci lekarze, którzy dziś podpisują klauzule sumienia, zacierają tłuste łapki na samą myśl, że biznes będzie się dalej kręcił, bo polsscy politycy, księża, fanatycy katoliccy są na tyle durnowaci, żeby dla włąsnej satysfakcji, pozycji i politycznego dealu, utrzymywać istniejącą patologię albo tę patologię powiększać.

Wszyscy to złodzieje, już załapaliśmy...

Chętnie poznam dane na temat liczby biednych niepełnosprawnych umysłowo kobiet, które do tej pory bez przeszkód usuwały ciąże z gwałtu, a teraz nie będą mogły.

Ci lekarze zacierają swoje tłuste łapki z powodu zaostrzenia prawa aborcyjnego? Zawsze myślałem, że to na komunistyczne prawo aborcyjne powinni byli zacierać łapki. Dziwna ta Twoja logika. Legalizować przestępstwo, żeby podziemne grupy przestępcze nie mogły zarabiać. W ten sposób mogę zaargumentować handel ludźmi, czy sprzedaż tabletek gwałtu.

I o to tutaj chodzi, a nasze spory to psu na budę, bo i tak one  nikogo nie obchodzą. Za odpowiednią kasę lekarz czy baba z lasu wyskrobią nawet i takiego, co ma więcej niż 30 tygodni. Albo kobieta sama poroni.

w istocie, jak ktoś tu celnie zauważył : skoro nie da się aborcji zapobiec, bo jak kobieta musi albo zechce, to zrobi. MOzliwosci ma multum, w zalezności od stanu portfela. Problem sprowadza się więc do tego, by oszczędzić jej problemów, kłopotów, utraty zdrowia, a nawet życia.

Sądze, ze to powinno nas połączyć, bo ani ja, ani - zaryzykuję - ty również, nie chcemy by prawo traktowano w Polsce instrumentalnie, zaostrzając je tylko po to, by jakaś grupka cyników mogła mieć z tego kasę i satysfakcję albo poczucie moralnej władzy nad innymi.

I podjąć działania, żeby oszczędzić im kłopotów albo utraty zdrowia podczas ucieczek przed policyjnymi pościgami. No i nie byłoby mafii tylko spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.

Każda zmiana prawa przynosi komuś korzyść, a komuś niekorzyść. Sprawa aborcji nie jest żadnym wyjątkiem.

Ciekawa decyzja PIS w komisji. Spodziewałem się, że będą korygować tę ustawę, ale widocznie chcą zrobić nową, żeby ludzie jej nie kojarzyli z PIS-em. 

Najprawdopodobniej PIS uchwali swoją ustawę, z której wykreśli wyjątek o aborcji eugenicznej, zachowa pozostałe dwa wyjątki aborcyjne i pozostawi przepis o niekaralności matek.

Z drugiej strony PIS może teraz powiedzieć, że Kaczyński zapowiadał iż PIS nie będzie mieliło projektów obywatelskich w pierwszym czytaniu i właśnie tak zrobili i odrzucili ustawę dopiero w komisji (swoją droga Kaczyński głosował, podobnie jak kilkudziesięciu posłów PIS za kontynuacją prac nad projektem Ratujmy Kobiety). Teraz mogą udawać, że nie wiedzą, o co chodzi z protestami, robią głupków z PE, sprytna zagrywka, ale część twardego elektoratu na najbliższe wybory najprawdopodobniej nie pójdzie.

Episkopat wydał oświadczenie w sprawie projektu Jest za zaostrzeniem prawa aborcyjnego oraz przeciwko karaniu kobiet. Podoba mi się to stanowisko.

Edytowane przez fluber

Odrzucono projekt całkowitego zakazu aborcji. Cóż za niespodzianka, cóż za zwrot akcji  :nevreness:

Ciekawe, jaką opozycja przyjmie narrację, bo PIS pewnie dalej będzie opowiadał o tym, jak słucha głosu ludu. Już chyba Gasiuk napisała, że odrzucenie projektu to próba odwrócenia uwagi od sytuacji Trybunału Konstytucyjnego :nevreness:

PO i "Nowoczesna" mocno niepocieszone :grin:

Nie chcieli głosować w tej sprawie, bo w ich opinii komisja zwołana nielegalnie. Może będą podważać to odrzucenie :nevreness: