Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Co do zarobków w Polsce.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Ile-naprawde-zarabiaja-Polacy-3048211.html

80,5% zarabia poniżej 3549 zł netto...  6,5 miliona osób.
Ja co prawda zarabiam teraz około te 3,5- 4k netto, ale dopiero pół roku pracuję po skończeniu studiów...

W każdym razie liczba osób, które mają finansowy powód do wyjazdu jest ogromna...

Co do zarobków w Polsce.

Ja co prawda zarabiam teraz około te 3,5- 4k netto, ale dopiero pół roku pracuję po skończeniu studiów...

W każdym razie liczba osób, które mają finansowy powód do wyjazdu jest ogromna...

Jak w pierwszej pracy Ci tyle dali to i tak bardzo dobrze wg mnie. Ale kluczowe znaczenie ma odpowiedź na 2 pytania - jakie miasto i jakie studia? :grin:

W Wawce np. średnia płaca jest wyższa niż w UE. Z tego co wiem to w Poznaniu, Gdańsku i Wrocławiu tez nie jest źle. Reszta niestety albo źle albo bardzo źle albo fatalnie. ;]

Edytowane przez Luki

W Polsce zarobki są gówniane, bo pracownik gówno znaczy. To nie jest prosty mechanizm jak jakieś rurkowce by chciały - płacami minimalna w górę i ustawą zniesione ubóstwo :grin: Musi być większa podaż ofert pracy, to i pracownik nie jest niewolnikiem. A żeby było więcej ofert pracy to nie można po założeniu działalności dostawać na dzień dobry po ryju tyloma przepisami, opłatami i wymaganiami, że się praktycznie nic nie opłaca i nie chce.

Tak długo jak polski przedsiębiorca w Polsce nie będzie traktowany tak jak np. przedsiębiorca w Anglii, tak długo nasi rodacy będą tam wyjeżdżali do pracy, nie tylko na zmywak. Takich co jadą tam oglądać Arsenal jest naprawdę mało. Zdecydowana większość jedzie tam tylko dlatego, że po prostu tam czeka na nich nie najgorzej płatna robota.

Edytowane przez andy13

Jak w pierwszej pracy Ci tyle dali to i tak bardzo dobrze wg mnie. Ale kluczowe znaczenie ma odpowiedź na 2 pytania - jakie miasto i jakie studia? :grin:

W Wawce np. średnia płaca jest wyższa niż w UE. Z tego co wiem to w Poznaniu, Gdańsku i Wrocławiu tez nie jest źle. Reszta niestety albo źle albo bardzo źle albo fatalnie. ;]

Pierwsza praca to stricte nie jest bo pracowałem jako telemarketer po maturze 3 miechy, pozniej pol etatu w sklepie z wykladziny/dywany, prawie 2 lata.

Miasto - Katowice Studia : Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach kierunek Ekonomia: zarówno licencjat jak i magisterka.

Ale mam wrażenie że patrzycie tylko na jedną stronę równania - dla Polski bilans emigracyjny wygląda tak że oficjalnie mamy praktycznie stan zerowy a nawet minimalną nadwyżkę imigrantów nad emigrantami z czego 60-70% to powroty Polaków z emigracji

Do tego od kilku lat regularnie mamy 45-50 tys specjalistów z UE i oficjalnie mamy 50 tys ze Wschodu mówię o rocznych przyjazdach

Jeśli dołożymy ilu Ukraińców pracuje w Polsce na czarno i Białorusinów to praktycznie od kilku lat jesteśmy nawet do przodu.

Oczywiście dziury z lat 04-05 się na razie nie da zasypać ale nie jest tak znów źle jak to się opisuje w mediach i w polityce

Generalnie moja teza jest taka że to w Polsce zostają ci lepsi

No to generalnie bardzo słaba teza, bo nawet w koszykówce, o której jest to forum, Ci lepsi wyjeżdżają z kraju. W każdej innej dziedzinie jest podobnie. Zostają przeciętni(co nie jest negatywne) - average, chociaż jak każdy człowiek mają się za wyjątkowych.

Według mnie, kluczowe w podjęciu decyzji odnośnie zostania czy wyjazdu jest to, jak ktoś jest związany ze swoimi bliskimi, którzy zostają w ojczystym kraju. Osobiście uważam, że określenia gorszy, lepszy w takim wypadku jest niepotrzebne(powoduje kolejny absurdalny podział ludzi, których i tak jest za dużo na świecie), ale skoro już go używasz to można to doprecyzować.

BTW USA będące tworem tych gorszych, całkiem nieźle sobie radzi.

Apropos Grzegorza Brauna.

Facet twierdzi, że doprowadzi do tego, że Polska będzie miała broń atomową. Faktycznie, sensowna kandydatura.

Najlepszy z tym był Wałęsa.

Generalnie każdy sensowny kraj może sobie wyprodukować bombę atomową od ręki, pytanie tylko - po co?

Braunem się nie interesowałem, ale widzę, że oszołom.

Braun to nie jest oszołom. Jego program jest całkowicie normalny, po prostu na tle takich jałowych w kwestii światopoglądu postaci jak obaj liderzy sondaży to facet jest zdecydowany i sprecyzowany.

Broń jądrowa? Też nie popieram tego postulatu, jestem zdecydowanym jej przeciwnikiem, ale nie da się ukryć, że w obecnej rzeczywistości inaczej traktuje (i mniej chętnie atakuje) się państwo, które może zrobić w chwilę agresorowi krater zamiast stolicy. Polska nie jest jakimś mocarstwem. Z nami się nie liczą. Niby angażujemy się w sprawy Ukrainy jak nikt, ale o Ukrainie gadają z Merkelową, nie z nami. Nie wyznaczymy tutaj jakichś nowych standardów w wyścigu zbrojeń i musimy patrzeć na własny interes.

Edytowane przez andy13

Braun to nie jest oszołom. Jego program jest całkowicie normalny, po prostu na tle takich jałowych w kwestii światopoglądu postaci jak obaj liderzy sondaży to facet jest zdecydowany i sprecyzowany.

Broń jądrowa? Też nie popieram tego postulatu, jestem zdecydowanym jej przeciwnikiem, ale nie da się ukryć, że w obecnej rzeczywistości inaczej traktuje (i mniej chętnie atakuje) się państwo, które może zrobić w chwilę agresorowi krater zamiast stolicy. Polska nie jest jakimś mocarstwem. Z nami się nie liczą. Niby angażujemy się w sprawy Ukrainy jak nikt, ale o Ukrainie gadają z Merkelową, nie z nami. Nie wyznaczymy tutaj jakichś nowych standardów w wyścigu zbrojeń i musimy patrzeć na własny interes.

I myślisz, że posiadając bombę atomową nagle wszyscy zaczną się z nami liczyć? Że jej posiadanie zmieni COKOLWIEK. 

A - i posiadanie samej bomby atomowej pozwala co najwyżej zrobić w chwilę krater zamiast własnej stolicy.

Co do zarobków w Polsce.

Gdzieś wcześniej czytałem że ponoć 2015 ma być pierwszym rokiem w którym rynek pracy opuści więcej osób (emerytury) niż na niego wejdzie (absolwenci). Na pewna ta sytuacja będzie miała miejsce czy to teraz czy trochę później i będzie się pogłębiała bo na z rynku pracy będzie odchodził wyż demograficzny a będzie na niego wchodził niż. Ukraińcy czy inne wschodnie narody będą wstanie zaspokoić zapotrzebowanie na pracę niewymagającą kwalifikacji, ale tam gdzie trzeba już mieć jakieś konkretne kwalifikacje powoli zacznie brakować ludzi co powinno się przełożyć na wzrost wynagrodzeń w niektórych branżach i ogólnie pewnie też, choć w mniejszym stopniu.

Edytowane przez drtoudi

Ale charyzme ma i abstrahujac od pogladow wie co chce powiedziec. Dobry retoryk. Niezly jest tez wywiad z TOK FM.

Tak go oceniam na tle innych kandydatow. Niezależnie od prezentowanych poglądów. Merytorycznie w wywiadzie dla TOK bylo o min o przeklamaniach Muzeum Holocaustu. Przesluchaj sobie. Edytowane przez Krzemo

Tak go oceniam na tle innych kandydatow. Niezależnie od prezentowanych poglądów. Merytorycznie w wydzie dla TOK bylo o min o przeklamaniach Muzeum Holocaustu.

Aha czyli podał jakieś dane które wskazywaly na przekłamanie i to go czyni wiedzącym co mówi kandydatem na prezydenta :)

Swego czasu Lepper miał dokumentów cały stos i Talibów w Klewkach..

Nie uzylem zwrotu "wie co mowi" tylko napisałem, ze wie co chce powiedziec. Czujesz roznice? Dominowal nad dziennikarzami. To wlasnie charyzma i zdolnosci retoryczne. Serafin i Lewicka zostaly zjedzone. Byly przerazone i nie mialy wiedzy zeby sie czy to retorycznie czy merytorycznie odgryzc. Od razu je ustawil w pozycji obroncow rzadzaych klik i punktowal. Wrobel tylko nie dal sie zbic z pantałyku.

Edytowane przez Krzemo

2694.jpg

elwood, ile trzeba mieć lat, żeby nie musieć odpowiadać za swoje przestępstwa przed sądem? mam pewne plany i chce wiedzieć ile jeszcze muszę się wstrzymać, dzięki z góry

http://pikio.pl/grzegorz-braun-wygrywa-z-agora-beda-przeprosiny-w-wyborczej/

Edytowane przez kulfon

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.