Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.10.2018 o 10:53, vasquez napisał(a):

bo uważam, że gdyby mieli feblik do PIS, to nie zagłosowaliby na partię o mniejszym wzięciu

czyli tych, którzy poszli na wybory i oddali głos

Zamień PIS na KO i mogę tak samo wytłumaczyć, dlaczego Ci ludzie nie są rezerwą KO...

Nie, sondaż uwzględnia tylko tych którzy pójdą i są zdecydowanie, nie uwzględnia głosów niezdecydowanych którzy poszli ( a było takich dużo, skoro skończyło się rekordową frekwencją)

W dniu 24.10.2018 o 10:56, fluber napisał(a):

Zamień PIS na KO i mogę tak samo wytłumaczyć, dlaczego Ci ludzie nie są rezerwą KO...

np elektoraty PO i SLD od zawsze, albo od dawna, przenikały się : SLD był "partią drugiego wyboru" dla wyborców PO i vice versa. jak chcesz mnie przekonać, że teraz nagle ci ludzie pójdą i zagłosują na partię antyunijną, antydemokratyczną ?

ja jestem wyborcą SLD. wytłumacz mi, dlaczego miałbym wybrać PIS zamiast KO ?

W dniu 24.10.2018 o 10:56, fluber napisał(a):

Nie, sondaż uwzględnia tylko tych którzy pójdą i są zdecydowanie, nie uwzględnia głosów niezdecydowanych którzy poszli ( a było takich dużo, skoro skończyło się rekordową frekwencją)

koniec końców, głosy oddali sami zdecydowani, wyrazem zdecydowania było oddanie przez nich głosu

W dniu 24.10.2018 o 11:11, vasquez napisał(a):

np elektoraty PO i SLD od zawsze, albo od dawna, przenikały się : SLD był "partią drugiego wyboru" dla wyborców PO i vice versa. jak chcesz mnie przekonać, że teraz nagle ci ludzie pójdą i zagłosują na partię antyunijną, antydemokratyczną ?

ja jestem wyborcą SLD. wytłumacz mi, dlaczego miałbym wybrać PIS zamiast KO ?

Nie masz racji, badania przepływu elektoratów wskazują, że jest zupełnie inaczej.

Jeśli weźmie się pod uwagę ostatnie wybory parlamentarne ( 2011 oraz 2015) to:

55% wyborców SLD z 2011 roku zagłosowało na nich również w 2015.

18% zagłosowało na PIS, a tylko 6% zagłosowało na PO. 3 razy więcej ludzi zmieniło głos z SLD na PIS niż z SLD na PO.

43% wyborców PO z 2011 roku zagłosowało na nich również w 2015.

11% zagłosowało na PIS, a tylko 3% zagłosowało na SLD. Ponad 3 razy więcej ludzi zmieniło głos z PO na PIS niż z PO na SLD.

Ty nie masz powodów, żeby wybrać PIS zamiast KO, ponieważ nie jesteś wyborcą SLD ze względów socjalnych, tylko światopoglądowych. 

W dniu 24.10.2018 o 11:11, vasquez napisał(a):

koniec końców, głosy oddali sami zdecydowani, wyrazem zdecydowania było oddanie przez nich głosu

Zdecydowani 10 dni przed wyborami i zdecydowani w dniu wyborów to nie jest jedna i ta sama grupa.

W dniu 24.10.2018 o 11:22, fluber napisał(a):

Nie masz racji, badania przepływu elektoratów wskazują, że jest zupełnie inaczej.

Jeśli weźmie się pod uwagę ostatnie wybory parlamentarne ( 2011 oraz 2015) to:

55% wyborców SLD z 2011 roku zagłosowało na nich również w 2015.

18% zagłosowało na PIS, a tylko 6% zagłosowało na PO. 3 razy więcej ludzi zmieniło głos z SLD na PIS niż z SLD na PO.

to był ten PIS z Kaczyńskim i Macierewiczem schowanymi w szafach, przed wojenką z Unią, przed gwałcicielstwem Konstytucji ?

cały czas zwracam uwagę na zmianę sytuacji jakościowej. wg mnie, w obecnej sytuacji, PO jest naturalnym wyborem dla elektoratu SLD.

Ty nie masz powodów, żeby wybrać PIS zamiast KO, ponieważ nie jesteś wyborcą SLD ze względów socjalnych, tylko światopoglądowych.

SLD ma tylko 6 % poparcia.

elektorat socjalny SLD już nie istnieje. zostali ci od światopoglądu, demokracji i sentymentu dla PRL. oraz aktyw partyjny z rodzinami.

Zdecydowani 10 dni przed wyborami i zdecydowani w dniu wyborów to nie jest jedna i ta sama grupa.

ta sama postawa wyborcza

plus :

http://oko.press/pis-juz-rezerw-sondaz-oko-press-opisuje-przelewaja-sie-elektoraty-przepowiada-przyszlosc/

link nie reaguje, może przez google zadziała lepiej

Edytowane przez vasquez

W dniu 24.10.2018 o 13:19, vasquez napisał(a):

to był ten PIS z Kaczyńskim i Macierewiczem schowanymi w szafach, przed wojenką z Unią, przed gwałcicielstwem Konstytucji ?

cały czas zwracam uwagę na zmianę sytuacji jakościowej. wg mnie, w obecnej sytuacji, PO jest naturalnym wyborem dla elektoratu SLD.

Dokładnie ten sam. Ten sam który z Kaczyńskim i Macierewiczem schowanymi w szafach przed wojenką z Unią, przed gwałcicielstwem Konstytucji w wyborach samorządowych 2014 dostał 26,89% głosów przy frekwencji 47,4% i który po wojence z Unią, po gwałcicielstwie Konstytucji dostał 33% głosów przy frekwencji 53,3%. 

A nie było w 2015 roku większego procentowo przepływu elektoratu niż z PSL do PIS. 

W dniu 23.10.2018 o 22:29, RappaR napisał(a):

44693730_1386646968133007_80998052550315

Może i prezydent Polski jest podnóżkiem prezydenta USA, ale przynajmniej prezydent Niemiec jest podnóżkiem prezydenta Polski :smile:

Przecież problemem tamtej sytuacji było, że podpisywali obaj umowę (czy tam deklarację), z czego jeden na stojąco, a drugi na siedząco, co było sprzeczne z protokołem dyplomatycznym. Tutaj miało coś takiego miejsce? Bo sytuacja, gdzie najpierw podpisuje osoba X, a potem Y,  jest zgodna z protokołem dyplomatycznym.

W dniu 24.10.2018 o 14:11, BMF napisał(a):

Przecież problemem tamtej sytuacji było, że podpisywali obaj umowę (czy tam deklarację), z czego jeden na stojąco, a drugi na siedząco, co było sprzeczne z protokołem dyplomatycznym. Tutaj miało coś takiego miejsce? Bo sytuacja, gdzie najpierw podpisuje osoba X, a potem Y,  jest zgodna z protokołem dyplomatycznym.

Możesz mi znaleźć ten fragment w protokole dyplomatycznym? Nie potrafię nigdzie znaleźć takiego opisu, a niestety nie mam na MSW konta dyplomaty ;)

Vasquez!!!

Czy ty nie pisałeś czasem, że w swoich rozważaniach bierzesz pod uwagę start Nowackiej na prezydenta RP? Przecież ta kobieta nie ma żadnych sukcesów. Wszystko w życiu dostała od bogatych rodziców. Nawet Zandberg kopnął ją w tyłek. Typowa kawiorowa lewica, która biedę zna tylko z filmów.

Celnie jej dzisiaj odpowiedziała Jakubowska

"...polityczka”, która w 2015 roku odniosła fantastyczny sukces - pod jej przywództwem lewica po raz pierwszy od 1989 roku znalazła się poza Sejmem"

W dniu 24.10.2018 o 14:26, DeltaCenter napisał(a):

Vasquez!!!

Czy ty nie pisałeś czasem, że w swoich rozważaniach bierzesz pod uwagę start Nowackiej na prezydenta RP? Przecież ta kobieta nie ma żadnych sukcesów. Wszystko w życiu dostała od bogatych rodziców. Nawet Zandberg kopnął ją w tyłek. Typowa kawiorowa lewica, która biedę zna tylko z filmów.

"...polityczka”, która w 2015 roku odniosła fantastyczny sukces - pod jej przywództwem lewica po raz pierwszy od 1989 roku znalazła się poza Sejmem"

Przecież vasquie już wyjaśnił, że jego na "lewicy" kręci LBGTQXYZ światopogląd, "demokracja" (?) i sentyment za PRL a nie walka z ubóstwem czy tam chęć przeciwdziałania rozwarstwieniu społecznemu.

A najważniejsze to odsunąć PiS od władzy!

Edytowane przez julekstep

W dniu 24.10.2018 o 14:18, RappaR napisał(a):

Możesz mi znaleźć ten fragment w protokole dyplomatycznym? Nie potrafię nigdzie znaleźć takiego opisu, a niestety nie mam na MSW konta dyplomaty ;)

akurat Sibora się na ten temat wypowiadał, moja żona miała z nim zajęcia i on na tym punkcie jest nieźle pierdolnięty więc wątpie aby kłamał bo Komorowskiego też krytykował za błędy więc można go słuchać

W dniu 24.10.2018 o 17:27, Koelner napisał(a):

akurat Sibora się na ten temat wypowiadał, moja żona miała z nim zajęcia i on na tym punkcie jest nieźle pierdolnięty więc wątpie aby kłamał bo Komorowskiego też krytykował za błędy więc można go słuchać

Sprawdziłem - Sibora uniknął sformułowania o pogwałceniu protokołu dyplomatycznego w tym przypadku i tylko ograniczał się do stwierdzeń krytycznych wobec Dudy i tego zachowania. 

W dniu 25.10.2018 o 05:32, DeltaCenter napisał(a):

Dyscyplinarka dla jakiegoś sędziego - > komentarz Owsiaka. Nosz.. jego mać. Kogo jeszcze poproszą o opinię?? Stuhra, Wojewódzkiego, Cichopek?

Ja bym się chętnie wypowiedział o emerytowanych sędziach SN, którzy twierdzą, że cały czas pracują, ale wzięli odprawy za zwolnienie. 

PIS ma samodzielną większość w 6 sejmikach. Prawdopodobnie przejmie też w koalicji dolnośląskie. W mazowieckim i śląskim brakuje im po jednym głosie, będą szukać ( bardzo możliwe, że SLD wejdzie w koalicję w województwie śląskim). Jeżeli PSL rzeczywiście nie zechce wchodzić w żadne koalicje z PIS, to realny scenariusz to rządy PIS samodzielne w 6 sejmikach i w 2 w koalicji. Wcześniej rządzili w jednym. Jest odpowiedź kto wygrał te wybory.

Bez wątpienia tam, gdzie jest Polska z pokolenia na pokolenie, gdzie są tradycje, rodziny są instytucjonalnie zakorzenione w terenie – tam wygrywa PiS. Tam, gdzie Polska była efektem eksperymentu socjodemograficznego, tam łatwiej nowym projektom – dodał redaktor naczelny "Gazety Polskiej".

Ktoś mi wytłumaczy dlaczego te wypowiedź taki natemat.pl uznaje za pogardliwą. Jaki Sakiewicz jest, ale ma sporo racji patrząc na zachowania w terenie od 1944 roku, czy na wyniki wyborów od 1989 roku.

W dniu 24.10.2018 o 18:00, RappaR napisał(a):

Sprawdziłem - Sibora uniknął sformułowania o pogwałceniu protokołu dyplomatycznego w tym przypadku i tylko ograniczał się do stwierdzeń krytycznych wobec Dudy i tego zachowania. 

także trochę posprawdzałem i termin "pogwałcenie" w ogóle się nie używa do tych pojęć.pogwałcenie używa się do traktatów oraz umów.

Sibora skrytykował sytuację ze zdjęciem jako "obraźliwą" .

W dniu 25.10.2018 o 07:53, DeltaCenter napisał(a):

Bez wątpienia tam, gdzie jest Polska z pokolenia na pokolenie, gdzie są tradycje, rodziny są instytucjonalnie zakorzenione w terenie – tam wygrywa PiS. Tam, gdzie Polska była efektem eksperymentu socjodemograficznego, tam łatwiej nowym projektom – dodał redaktor naczelny "Gazety Polskiej".

Ktoś mi wytłumaczy dlaczego te wypowiedź taki natemat.pl uznaje za pogardliwą. Jaki Sakiewicz jest, ale ma sporo racji patrząc na zachowania w terenie od 1944 roku, czy na wyniki wyborów od 1989 roku.

Pogardliwa to może nie, choć nie wiem co miał na myśli jako efekt eksperymentu socjademograficznego. Może Ty wiesz o co chodzi?

No i co masz na myśli pisząc zachowania w terenie od 1944 roku czy wyniki wyborów od 1989 roku?

Też ciekawe co wg niego oznaczają rodziny instytucjonalnie zakorzenione w terenie. Bo tradycje są wszędzie, chyba, że chodziło mu o jakieś konkretne tradycje.

W dniu 24.10.2018 o 13:33, fluber napisał(a):

Dokładnie ten sam. Ten sam który z Kaczyńskim i Macierewiczem schowanymi w szafach przed wojenką z Unią, przed gwałcicielstwem Konstytucji w wyborach samorządowych 2014 dostał 26,89% głosów przy frekwencji 47,4% i który po wojence z Unią, po gwałcicielstwie Konstytucji dostał 33% głosów przy frekwencji 53,3%. 

A nie było w 2015 roku większego procentowo przepływu elektoratu niż z PSL do PIS. 

czyli, PIS dostał całe 6 procent więcej.

biorąc pod uwagę, ze te 24 % dla PSL z poprzednich wyborów, najpewniej w duzej mierze wzięło się z pomyłek PISowskich wyborców, ja bym powiedział, że PIS wręcz stracił ":]

W dniu 24.10.2018 o 14:26, DeltaCenter napisał(a):

Vasquez!!!

prezydent ma pilnowac przestrzegania konstytucji, a nie dbać o utożsamienie się klasowe i majątkowe z zakompleksionymi wyborcami.

W dniu 24.10.2018 o 15:49, julekstep napisał(a):

Przecież vasquie już wyjaśnił, że jego na "lewicy" kręci LBGTQXYZ światopogląd, "demokracja" (?) i sentyment za PRL

I nie napisałem, że mnie coś "kręci", napisałem o tym co kręci elektorat SLD jako taki.

a nie walka z ubóstwem czy tam chęć przeciwdziałania rozwarstwieniu społecznemu.

PIS walczy z ubóstwem jednych za pomocą wpędzania w ubóstwo innych, czyli uprawia czysto komunistyczną urawniłowkę

a PISowska stonka drenuje państwowy budżet, czyli znów klasa chłopsko-robotnicza zajada się kawiorem ustami swoich przedstawcieli

powtórka z historii, ale kto powiedział, że Polacy umieją się uczyć na błędach, albo że nadają sie do życia na wolności, gdzie trzeba zaakceptować fakt, że równość żołądków jest fikcją, a zasadą świata jest rozwarstwienie

A najważniejsze to odsunąć PiS od władzy!

jeśli komuś zależy, zeby ocalić w Polsce demokrację liberalną i członkostwo w Unii Europejskiej

dzieki PISowi zostałem polskim patriotą; I za to najbardziej ich nie znoszę

W dniu 25.10.2018 o 12:29, Tecu napisał(a):

Pogardliwa to może nie, choć nie wiem co miał na myśli jako efekt eksperymentu socjademograficznego. Może Ty wiesz o co chodzi?

No i co masz na myśli pisząc zachowania w terenie od 1944 roku czy wyniki wyborów od 1989 roku?

Też ciekawe co wg niego oznaczają rodziny instytucjonalnie zakorzenione w terenie. Bo tradycje są wszędzie, chyba, że chodziło mu o jakieś konkretne tradycje.

chłopi z  filmu "Konopielka" pewnie także głosowaliby na PiS :smile:

Edytowane przez Koelner

W dniu 25.10.2018 o 07:53, DeltaCenter napisał(a):

sugerujesz.że Wielkopolska nie jest Poldką?? I Pomorze też?

Poza tym co to za gówno .Wg zgazety Polskiej na PO głosują Nie Polacy? A Ty die dziwisz ze ktoś uważa to za pogardę?

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.