Skocz do zawartości

All-Time Fantasy - Dyskusja

Kaczor94

Rekomendowane odpowiedzi

Kwestia strategii wydaje mi się szczerze mówiąc bez sensu :) Wrzućmy po prostu składy, i niech inni je porównują, wypowiedzą się na ich temat, ocenią matchupy, i wybiorą z sensownym uzasadnieniem kto wg nich zebrał lepszy team. Taktyki to przynajmniej jak dla mnie stanowczo zbyt dużo roboty i zanim bym jakąś napisał minął by co najmniej tydzień, bo nie lubię niedomówień.

Raffu z jednej strony ma rację - z drugiej zaś przy zachowaniu zasady "masz 24g na post" nie byłby to taki zły pomysł:) Boję się, że oceniając tylko składy będziemy głosowali na sumę talentów (co nie zawsze oddaje wymierny wynik drużyny, jaką tworzą). Oczywiście pozostaje do ustalenia co opisujemy - filozofię gry, match-upy (już widzę te kłótnie i argumenty o mniejszej fizyczności graczy sprzed 30 lat), offence&defence strategy... Ale mimo wszystko nie pomijałbym tego elementu.

Jeżeli zdecydujemy się na opisy - to poniżej moje pomysły na rozwiazania problemów o których pisał CubeBrick

1. kto pierwszy opisuje strategię?

Widzę dwa sposoby: krótszy i dłuższy. najpierw dłuższy:

Zaczyna osoba która jest na pierwszym miejscu w wylosowanej parze. Czyli wyglądałoby to tak: jestem w parze dajmy na to z Kaczorem i pierwszy opisuje strategię. Kaczor miażdży mój opis swoją kontrstrategią. Ale wtedy mam jeszcze szansę na kontr-kontr-strategię. Tym sposobem każdy ma swój główny głos i jedną szansę na ripostę. Ewentualnie można jeszcze dodać kontr-kontr-kontr strategię Kaczora -wtedy każdy ma dwa głosy. Plusy: ciekawa dyskusja. Minus: dłuuugo to będzie trwało...

Drug sposób: każdy przesyła swoją strategię do komisarza Kaczora (no chyba, że Kaczor jest jednym z graczy - ale możemy wyznaczyć vice-komisarza :D ). Kaczor publikuje opisy jak już dostanie obie strategie.

2. co do sondy anonimowej - tu jest większy problem. Tylko pytanie: czy ktoś tu kogoś nie lubi? Nie znamy się nawet:) No chyba że o czymś nie wiem i mam (albo ktoś ma) już np. jakiś swój anty-fan club :D

A i tak nie unikniemy antypatii wobec konkretnych graczy (tak, mówię o Tobie i Twojej niechęci do zieleni, Matek :D )- choć liczę naiwnie na to, że nie traktujemy naszej zabawy aż tak ambicjonalnie i w miarę możliwości każdy z nas zachowa obiektywizm. Dodałbym tylko wymóg krótkiego uzasadnienia dla swojego głosu.

Co Wy na to?

propozycja Robinsona w porzadku.

lub zrobmy 4 grupy po 3 osoby i z kazdej po glosowaniu awansuje np jedna i wtedy pary polfinalowe.

albo wrzucic wszystkich do jednego worka z ankieta i niech glosuje kto chce :D

@croolick - antypatia odnosi sie jedynie do tego czy chce miec takiego goscia w SWOJEJ druzynie, a nie do tego ze nie potrafie docenic tego co soba prezentuje jako koszykarz w innym skladzie :)

Drugi sposób z zaangażowaniem komisarza powinien wypalić. Jak dla mnie anonimowa,

sonda nie ma podstawy dopóty, dopóki bedziemy się kierować obiektywizmem i zabawą,

a nie "Ten na mnie nie głosuje i pojeżdża mój skład, to ja mu teraz pojadę dopiero"-

dlatego ważne jest aby przy takim systemie, uzasadnienie swojego wyboru traktowąć,

na zasadzie rzeczowej analizy starcia dwóch drużyn a nie sympatii do poszczególnych zawodników.

Ogólnie myślę że, jest to dobry pomysł, tym bardziej że nie gramy tu o złote...yy...air jordany (powiedzmy) :).

Sądzę że w momencie skompletowania składów, komisarz powinien przedstawić (np. w dziale składy),

swojego rodzaju regulamin rozgrywek, aby każdy wiedział co ma robić i żeby nie było żadnych niedomówień.

Z całym szacunkiem do Robinsona - wolałbym, żebyśmy losowanie robili w swoim gronie. Nie to żebym podejrzewał jakiś spisek - ale nie wiemy czy np. robinson nie jest czyimś kolegą :P

Głosuję za moim sposobem - a żeby nie było, że planuje jakieś szachrajstwo to nie muszę być w tej dwójce decydującej o przydziale numerków.

Matek też ma ciekawy sposób wyłonienia zwyciezcy (ten z grupami 3-zespołowymi a potem play-off) - tylko boje się, że to trochę bardziej komplikuje życie wszystkim zawodnikom (trzeba opisać strategię na dwóch przeciwników). A tak tylko finaliści będą musieli się nagimnastykować :D

Wrzucenie do jednego worka mi się nie podoba - bo wtedy odpada opcja opisu strategii:)

Z całym szacunkiem do Robinsona - wolałbym, żebyśmy losowanie robili w swoim gronie. Nie to żebym podejrzewał jakiś spisek - ale nie wiemy czy np. robinson nie jest czyimś kolegą

ja jestem za Robinsonem, to moj brat :D

a na powaznie to jestem zdania ze ktos z zewnatrz bylby do tego najlepszy

i wybierajcie szybciej, juz mam swoje kolejne 4 wybory zaplanowane i nie chce czekac tak dlugo :P

Z całym szacunkiem do Robinsona - wolałbym, żebyśmy losowanie robili w swoim gronie. Nie to żebym podejrzewał jakiś spisek - ale nie wiemy czy np. robinson nie jest czyimś kolegą :P

:lol:

Mogę napisać życiorys do trzeciego pokolenia wstecz i złożyć oświadczenie lustracyjne :mrgreen:

Ale luz, róbcie jak uważacie. :wink:

@ croolick

Drug sposób: każdy przesyła swoją strategię do komisarza Kaczora (no chyba, że Kaczor jest jednym z graczy - ale możemy wyznaczyć vice-komisarza ). Kaczor publikuje opisy jak już dostanie obie strategie.

Bardzo dobry pomysł, zdecydowanie lepszy ze strategią, później kontrstrategią i jeszcze jedną kontrą, za długo to będzie trwało. Jako vie-komisarza proponuję croolick'a za podanie dobrego pomysłu.

Co do głosowania ja to widzę tak: dwie zawodników z paty opisuje swoją strategię przesyłając je do komisarza do ustalonej godziny. Następnie komisarz publikuje strategię każdego z graczy, a reszta nas głosuje po prostu na tego, który jego zdanie w tej parze jest lepszy, z krótkim uzasadnieniem dlaczego. Uważam, że to lepszy pomysł. Ja nie znam tu nikogo i wybiorę po prostu tego, którego pomysł na pokonanie przeciwnika będzie w mojej ocenie lepszy.

Jeśli zaś chodzi o przydzielenie par to croolick, ten pomysł też nie jest zły i wydaje się w miarę w porządku. Kaczor jako komisarz wybierze numerki od 1 do 6 dla pierwszych sześciu zawodników z listy jak wybieraliśmy w drafcie czyli dla bulls2006, croolick, CubeBrick, Drugiej, gogalq i kamil18_94 (nr 6 na liście to Kaczor więc przesunąłem go o jedną pozycję). croolick jako vice komisarz wybierze numerki dla pozostałej szóstki czyli od 7 do 12 dla Kaczor94, matek, Raffu, sirkozi, tomek123, tymczasowy0. Następnie osoba numer 3 dobierze pary według losowanie, które przeprowadzi, bądź własnego widzimisię, czyli 2 z 12 lub 3 z 7 i potem cała trójka o tej samej ustalonej wcześniej godzinie wrzuci post na stronę. Kaczor z przypisanymi numerami pierwszych sześciu osób, croolick z przypisanymi numerami drugich sześciu osób, a osoba numer 3 z przydzielonymi parami. Dodatkowo proponuję żeby trzecia osoba zrobiła już od razu drabinkę, kto się z kim spotyka w następnej rundzie. Czyli przykładowo:

para nr 1: 3 z 8

para nr 2: 6 z 11

para nr 3: 5 z 9,

para nr 4: 2 z 10

para nr 5: 1 z 7

para nr 6: 4 z 12

I od razu zwycięzca z pary nr 1 spotyka się ze zwycięzcą, np. pary numer 4, zwycięzca z 2 z 6, a z 3 z 5.

I później zostaje trójka, gdzie każdy gra z każdym i jest głosowanie przez pozostałych na najlepszego.

Co wy na to?

@tymczasowy0

Świetnie rozpisane! Ja postaram się zaproponować coś jeszcze!

Otóż, nie każdy z nas musi wiedzieć co napisać w taktyce, tak więc proponuję ustalić co ma być tam zawarte. Według mnie powinny sie tam znaleźc następujące rzeczy:

- Podstawowa strategia ofensywna (i tu do wyboru: granie pick&roll, pick&pop, próba gry na szybkich kontrach itp.)

- Podstawowa strategia defensywna (i tu wybierzemy strefę 3-2, half court man to man, full court man to man itp.)

- Rozwinięcie obu strategii (tutaj można dać trochę wodze fantazji, czyli np. gramy half court man to man, z wyjątkiem Jordana którego mój zawodnik pilnuje na całym parkiecie a nie od połowy itp.)

- Ustawienie pierwszej piątki (a jak, po coś wybieramy ósemkę)

- Główne opcje w ataku dla naszej drużyny (czyli do kogo pójdzie najwięcej piłek, kto będzie naszą drugą strzelbą itp.)

- Match-upy w obronie (bo wiadomo że taki Magic może kryć też np. Birda, a wtedy musimy przestawić cały nasz skład)

- Gdzie widzimy swoje przewagi nad przeciwnikiem

I w zasadzie tyle by chyba wystarczyło. W ten sposób każdy miałby równe szanse, nie faworyzowalibyśmy nikogo, gdyż każdy pisałby na ten sam temat :) Oczywiście kategorie możemy jeszcze dodać, ja te powyższe wymyśliłem na bieżąco.

Robinson, jak chcesz to możesz się zająć rozlosowaniem par i zrobieniem od razu drabinki. Znaczy ćwierćfinały, półfinały i trzyosobowy finał, bo taka rozgrywka ma chyba największe poparcie (chyba :)).

Co do opisu strategii - Raffu dobrze wszystko ujął. Nie jesteśmy trenerami ani żadnymi szczególnymi znawcami aby się w tym babrać. Ale oczywiście powierzchowny opis, obejmujący kwestie które R wypisał jest konieczny. Trzeba się postarać trochę, coś jak kampania przedwyborcza, tylko ujęta w jednym poście i przeprowadzona tylko raz. Ocenienie match-upów itp. to już kwestia subiektywnego spojrzenia głosujących :wink:

Gdy wszystkie składy zostaną już dopełnione, Robinson wrzuci drabinkę w jakimś nowym temacie i będzie można zacząć, oczywiście jawne i z uzasadnieniem wyborów, głosowanie.

nie musze miec samych Lakersow, akurat tak wychodzi ze Ci ktorych wybralem byli dostepni w koszulkach lakers. wielu z mojej listy odpadlo a nie mialbym szans na znalezienie ich w koszulce LAL. akurat tak sie zlozylo.

mam juz 3 gosci na lawke, na szczescie mialem zastepstwo dla Gasola :D wszyscy trzej nie zwiazani z lakers w zaden sposob, nawet nie znalazem ich fotek w takich koszulkach :lol:

• wiLQ zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.